tulajdonjog - haszonélvezeti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.26. 06:24

Nem érted...

Mónyk # 2013.04.26. 05:01

Tisztelt Fórumozók!

Valóban nem egyszerű ez a haszonélvezet, részben értem hiszen sok idős ember járt úgy,hogy ráíratta gyermekére unokájára a házat, majd gyorsan vagy rövid idő alatt az utcán ,szeretetotthonban találta magát, és amit egy életen át megszerzett dolgozott érte elveszített. Ez valóban egy biztosíték. De mégis csak keveset árúlnak el róla.Azért köszönöm a válaszokat, sokkal okosabb nem lettem, de azért segítetetek.
Egyébként ezek a házak iker házak, az Önkormányzat elővételi jogot biztosított a benne lakóknak, így lehetett megvásárolni. Illetve a kikötés az volt, hogy mindkét felét megkell vásárolni. A srác unokatestvére lakik a másik felében, a srác édesapjának testvérének a fia. Vele évek óta szintén haragban áll, úton- útfélen mindenkit fenyeget a srác apja, hogy elteszi láb alól kaszával vágja le a fejüket, aranyos édesapa! A srác kizárólag azért eggyezett bele a haszonélvezeti jog bejegyzésébe, hogy unokatestvére is megtudja vásárolni, aki egyébként sokszor befogadta amikor édesapja utcára rakta, vagy inkább a béke érdekében elköltözött önként. És többek között azért is vásárolta meg kölcsönből az ingatlant,mert akkor azt gondolta ha lessz családja eltudják kezdeni az életet. 2010 - ben született is egy kislánya, az anyai nagymamánál van, a srác gondoskodik róla és igencsak magas összeget utal nekik érte, látogatja is rendszeresen a kislányt, csak azért nincs nálla, mert ugy-e édesapja és annak élettársa nem engedi oda sem őt sem 3 éves kislányát.Már minden oldalról próbáltuk megközelíteni a dolgot, ezért fordúltam hozzátok, mit lehet tenni? Sajnos a komunikáció kizárt, egyszerűen soha nem tapasztaétam még ilyet, hogy nem lehet beszélni egy apával. De valóban Énis így vettem meg szintén az Önkormányzati lakást, holtig tartó haszonélvezettel, 4 gyermekem egyenlő arányban a tulajdonosok, most hogy olvasgattam mit is jelent, megillyedtem, de az velem nem fordúlhat elő,hogy a gyerekemet kizárjam a saját tulajdonából.Hiszen nem kérte tőllem az életet, édesapjuk meghalt, csak ők vannak nekem és én nekik, a bejegyzés pedig az ügyvéd javaslatára történt, aki azzal magyarázta ezt, hogy ha megöregszem vagy baleset ér és esetleg maradandó, ne tehessenek ki a házból. A srác esetében csak simán haszonélvezet lett bejegyezveaz apja és annak élettársa részére, és természetesen nem azért, hogy kitegyék a házból.Mégis megtették.

ObudaFan # 2013.04.25. 13:17

Ha felvilágosította, ha nem, jogi kérdésben való tévedés címén a szerződési nyilatkozatot akkor lehet megtámadni, ha a tévedés lényeges volt, és munkakörében eljáró jogi szakértő a feleknek együttesen adott a jogszabályok tartalmára nézve nyilvánvalóan téves tájékoztatást. Ezt meg így tételesen bizonyítani nem egyszerű.

wers # 2013.04.25. 12:57

nem így értettem, hanem amikor adta a jogot, akkor biztosítani szerette volna apját, hogy élete végéig lakhat a házában, arra nem gondolt, hogy ezzel magát zárja ki onnan - ilyenkor az ügyvéd részletesen felvilásoítja, hogy ez mivel jár?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.25. 12:37

Mert biztos nem azzal a szándékkal adta, hogy aztán őt túrják ki a házából
Egy jogot azzal a szándékkal engedünk, hogy azt gyakorolják is. Különben mi értelme lenne?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.25. 12:36

Ha visszterhesen, szerződéssel engedett haszonélvezetet, akkor csak a szerződés érvénytelenségére hivatkozhatna. Ha ingyenesen engedte a jogot, akkor az ajándék visszakövetelésének a szabályai alkalmazandók.
(De az ilyen tényállás pont akkor szokott leggyakrabban előállni, amikor valójában a haszonélvezők ajándékozták a tulajdonosnak az állagot.)

wers # 2013.04.25. 12:32

olyan nem létezik, hogy a haszonélvezeti jogot a tulajdonos kéri megszüntetni? Vagy amikor haszonélvezetet adja, tehet kitételt a tulaj, hogy milyen feltételekkel adja? Mert biztos nem azzal a szándékkal adta, hogy aztán őt túrják ki a házából

ObudaFan # 2013.04.25. 12:26

A személyes tárgyait elhozhatja, illetve azok kiadását kérheti. HA nem adják ki, pert lehet indítani.

Mónyk # 2013.04.25. 10:07

Tisztelt Fórumozók!

Eléggé bonyolult ez a haszonélvezeti jog kérdése. Kinyomtattam át tanulmányoztam, jó-jó de mégsem értek vele eggyet. A szomszéd srác nevében kértem segítséget elszomorító, hogy semmi joga nincs, illetve egyet találtam A tulajdonos jogosúlt a haszonélvezet gyakorlását ellenőrizni. Nagyszerű csak ennyit találtam.És ezt hogyan csinállhatja meg?
Esetleg arra kaphatnék-e választ, hogy a személyes papírjai zárójelentések, anyakönyvi kivonat,lakásbérleti szerződés stb, illetve vagyon tárgyait azt sem hozhatja el? Ha igen mi a menete? Hívjon rendőrt és így menjen be összeszedni a cuccait, vagy ahhoz sincs joga? Köszönöm válaszukat

wers # 2013.04.23. 10:38

sokan bele sem gondolnak, mit is jelent, ha haszonélvezetet adnak valakinek

ObudaFan # 2013.04.23. 10:35

Erre jogi megoldás nem lesz, mert a haszonélvező a tulajdonost kizárhatja az ingatlanból.

Mónyk # 2013.04.23. 10:20

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.
A szomszéd srác megvásárolta a helyi Önkormányzattól 2006- ban az ingatlant, édespja és annak élettársa haszonélvezőként lett bejegyezve, azóta szinte kivan zárva a lakásból mint tulajdonos. Teljesen ellehetetlenítették a lakásban való eggyüttélést, a viszonyuk oly annyira megromlott,hogy nem lakik otthon a személyes tulajdonát, ruhanemű, orvosi papírok lakáspapírok ,semmit nemtud elhozni a lakásból. Többször feljelentették, hogy veri a két egyébként már idős édesapját és annak élettársát, ez abszolúlt nem igaz, szegény fiú már nemtudja mit tegyen, se a ruhát se a papírjait és egyéb dolgait nemtudja elhozni. Mit lehet ebben az esetben tenni? A szomszédok a fiú pártját fogják hiszen kicsi kora óta ismerjük, állandó lelki terorban élt, soha nem szólt senkinek mindenki tudott róla, de senki nemtett semmit. Tizenéves kora óta dolgozik eltartja magát, menekűlt otthonról,mit tehet? Mert tarthatatlan ez az állapot, hogy egy élettárs miatt az apa fia viszony idáig erre a szintre süllyedt, illetve tulajdonosa az ingatlannak kivan zárva.És kénytelen albérletben élni, mert nem engedik ott élni, és még követelik tőlle a rezsit villany,víz, stb . Köszönöm előre is a segítségeteket.

monalisa1 # 2013.02.26. 13:12

Ajándék visszakövetelése:
Ptk. 528. § (1)-(4) bekezdés.
Megtalálható a balra lévő "Szolgáltatások" menűsor Optijus-törvénytár rovatban.

Ügyvéd nagyon is javasolt.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.26. 12:28

Ha valahogy, akkor pont ezen az alapon.

20évecske # 2013.02.26. 12:01

Kedves Fórumozók!

15 évvel ezelőtt vásárolt ingatlant(amelyet időközben felújítottunk,átépítettünk) az akkor még kiskorú gyermekünk nevére írattuk,a férjem haszonélvezetével.A férjem most el akarja venni a fiamtól az ingatlant,mert szerinte a gyerek aki már időközben nagykorúvá vált-nem méltó rá.(Megjegyzem:jelenleg is tanul a gyerek,érettségi előtt áll,)Elveheti-e a férjem tőle az ingatlant s ha igen milyen alapon?Köszönöm:É

BBarna # 2013.02.22. 17:33

Kedves Fórumozók!

A kérdésem az lenne, hogy pár éve anyukám vásárolt egy házat, ami az én nevemre került rögtön. Vettünk fel hitelt (én nevemre) a felújításra (jelzálog), a házban laktunk. Anyukám férje is odaköltözött, ő is beleadott a felújításba pénzt. Elváltak, de mivel anyukám nevén semmi nem volt, így úgy egyeztek meg, hogy a nevem alatt fog futni minden, meghatároztak egy összeget, amit vissza kell neki fizetni. Ha nem lesz kifizetve, akkor pedig a ház bizonyos %-a a tulajdonába kerül. A kérdés az, hogy nem fizetés esetén akkor is a ház bizonyos százaléka a tulajdonába kerül, ha a házon jelzálog van? Vagy attól bejegyzik a tulajdonjogot ugyanúgy? Köszönettel: B.

manko # 2013.02.20. 11:35

Szerintem van, mivel így előbb utóbb vagy valamelyik szolgáltató, vagy valamelyik bank "viszi" a lakást (ő megy a gyerekekkel az utcára), viszont ha van felém "bérleti díj" illetve egyéb tartozása akkor legfeljebb én "tehetném ki" vagy velem megegyezhetne könnyebben.

ObudaFan # 2013.02.20. 11:23

Ha helyette fizetsz, akkor kétségtelenül neked fog tartozni. Kérdés, van-e ennek bármi értelme.

manko # 2013.02.20. 11:18

A haszonélvezeti jog az enyém, gyermektartást fizetek.

Tétlenül tudom csak nézni, ahogy eltékozolja a lakást a gyermekeim feje fölül?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.20. 10:50

Esélytelen, mankó. Majd, ha a gyerek már nem szorul tartásra, akkor. Esetleg.

manko # 2013.02.20. 10:23

Tisztelt Hölgyek Urak Szakértők!

Néhány éve elváltam, sajnos a volt házastárssal a viszonyunk egyre rosszabb lett. Annak idején otthagytam mindent a lakásban, és magát a lakást is a nevére írattam, hogy a gyermekeim lakhatása biztosítva legyen. Az ügyvédem tanácsára viszont haszonélvezeti jog lett bejegyezve a lakásra. A lakás részleteit a mai napig én fizetem. A volt házastárs viszont egyre nagyobb rezsi adósságot halmoz fel (pl.:fűtési díj elmaradás 200eFt), illetve egyéb tartozásai is vannak.

Amennyiben úgymond albérleti díjat kérek tőle, azt hogyan tudom érvényesíteni? Illetve ha elkezdem törleszteni a lakáshoz kapcsolódó adósságokat akkor azáltal nekem fog-e tartozni és ezt tudom-e valamilyen módon érvényesíteni?Arra gondoltam, hogy én is mint egy bank tehetek jelzálogot a lakásra a tartozások erejéig (az albérleti díjjal is megtehetem?)?

Külön köszönettel!

Illuminata # 2013.02.14. 09:16

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogyha a tulajdonosok holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be 2 gyermekük javára a teljes tulajdoni hányadra, majd később esetleg eladják az ingatlant, akkor a későbbiekben, mint a haszonélvezők szülei, egyenesági rokonai maradhatnak az ingatlanban? Van erre megoldás?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.24. 09:18

Azt a karod kérdezni, ki adhatja bérbe. A haszonélvező.

smiley:-) # 2012.12.23. 16:27

Jó estét.A következő kérdésem lenne:Föld bérbe adásakor a szerződésen kinek az alá írása a hivatalos?A tulajdonosé vagy a haszonélvezőé?Előre is köszönöm!

Mufurc_nagyon # 2012.12.22. 07:07

Kedves Zippy!

1959. évi IV. törvény - a Polgári Törvénykönyvről

A haszonélvezet és a használat
157. § -165. §

A házastárs, bejegyzett élettárs haszonélvezeti joga
615. §-616. §

Optijus-törvénytár (balra)
1959. évi IV. törvény
olvasás *.pdf- ként

majd ctrl "F"
beírni haszonélvezet;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ