Lakásszövetkezet


nonolet # 2018.01.15. 14:42

Mivel a tulajdoni hányad alapján kell a lakásokra lebontani.

Így te magad is kitudod számolni a teljes összegből rád eső részt.

Egy osztás és egy szorzás az egész...

tacsicsi # 2018.01.15. 12:12

Sziasztok!

Kérem segítsen valaki!

Mit lehet tenni, ha a fűtés korszerűsítési költséget nem tudja megmondani a lakás fenntartó szövetkezet lakásokra lebontva, és a következő 4 évben még vonják a megtakarítási összegünkből a 80%-ot a költségek fedezésére?

De ha nem tudják megmondani, hogy lakásonként mennyibe került a korszerűsítés, akkor honnan tudják, hogy mennyit, mennyi ideig kell "törlesztenem"?

Hova lehet fordulni panasszal, hogy úgy fizettetnek velem valamit, hogy nincs sehol leírva, hogy nekem milyen költségeim vannak/voltak?
Hiába kérünk tájékoztatást, nem kapunk, csak egy végösszeget, ami az egész társasházra vonatkozik, de lakásra vonatkozóan nem tudják lebontani.

Segítő válaszokat előre is köszönöm.

Köszönöm a segítséget, jó tanácsot.

big_tits # 2018.01.05. 20:34

Nálunk már volt olyan közgyűlés, amin rajtam kívül az egész társaság a saját érdeke ellen szavazott. Egy embernek kedvezett a határozat, az összes többi joghátrányt szenvedett.

drbjozsef # 2018.01.05. 20:09

Ja, hogyne, az emberek azok aztán tudják ám.
A közgyűlések is általában a higgadt észérvek logikus sorozatának ütköztetése, amelyet konklúzió követ. Aha.

big_tits # 2018.01.05. 15:19

3 lakszövben volt-van lakásom. Több mint 30 éve. A fele lakó simán hívta-hívja az elnököt közös képviselőnek. Ne te mond meg nekem, hogy mit szokás, meg mit nem. Okoska.

nonolet # 2018.01.04. 23:56

Mert nem szokás...
Mivel tudják az emberek, hogy kinek mi a titulusa :-)

big_tits # 2018.01.04. 20:53

Miért ne hívhatná az elnököt közös képviselőnek?
Attól még nem az.

nonolet # 2018.01.04. 15:09

Közös képviselő lakszövben... ?!
Merugye azzal akadt gondja.

big_tits # 2018.01.04. 14:50

drbjozsef és nonolet
Mivel Titi56 ebbe a blogba írt, még az is lehet, hogy az a lakás lakszövben van.

*Titi56* # 2017.12.31. 17:35

drbjozsef és nonolet! Köszönöm a válaszotokat.

nonolet # 2017.12.31. 15:19

A vevőnek a törvény ereje azért legyen már elég...

drbjozsef # 2017.12.31. 13:38

Hajára kenheti, ha a vevőt nem győzi meg, és a vevőnek ez nem lesz elég.

nonolet # 2017.12.31. 09:13

Titi56

(2) A tulajdonostársnak!!!!
az ingatlan per-, teher- és igénymentességéről tett szavatossági nyilatkozata a közösköltség-tartozás alól történő mentesség szavatolására kiterjed akkor is,
ha a szerződés megkötése során a tartozás fennállásának kérdésében nem kéri!!!! a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) e törvényben meghatározott nyilatkozatának megadását.”

Ebben a lényeg!
Nyilatkozz te magad... nem muszáj a közösnek.

drbjozsef # 2017.12.31. 08:14

Titi,

46. § (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) a külön tulajdont érintő tulajdonosváltozás esetén - a tulajdonostárs kérésére - köteles írásbeli nyilatkozatot adni a közösköltség-tartozásról. Ha tartozás áll fenn, a nyilatkozatban a hátralék összegét is meg kell jelölni. Az írásbeli nyilatkozat tartalmáért fennálló felelősségre a Ptk. szabályai az irányadóak.
(2) A tulajdonostársnak az ingatlan per-, teher- és igénymentességéről tett szavatossági nyilatkozata a közösköltség-tartozás alól történő mentesség szavatolására kiterjed akkor is, ha a szerződés megkötése során a tartozás fennállásának kérdésében nem kéri a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) e törvényben meghatározott nyilatkozatának megadását.

Ezt írja a Társasházi törvény. Ennek be nem tartása esetén bírósághoz fordulhatsz. Pusztán az igazolás kiadásáért sok értelme nincs, mire tárgyalás lenne, már valószínűleg megkapod. Ha viszont az igazolást elvárható időn belül nem kapod meg (szerintnem ez legfeljebb pár munkanap lehet, tehát az ünnepi időszak alatt esetleg több, de nem hetek), és ezért kár ér, akkor azért kaphatsz kártérítést esetleg. A baj az, hogy a vásárlás meghiúsulása önmagában nem kár, bizonyítanod kellene, hogy az igazolás hiánya miatt lépett vissza a vevőd, és azt is, hogy másnak nem tudod/tudtad eladni ugyanazon az áron a lakást.

Mindenesetre, a végső szerződés megkötésekor nyilatkozhatsz az ügyvéd előtt, hogy nincsen tartozásod, Te többször is kérted az igazolást, a fenti törvény (2) pontja alapján amúgy az igazolás nélkül is ugyanúgy felelsz a tartozások rendezettségéért, tekintsenek el tőle, beszerzed X héten belül ha akarják, és vállalod ezen nyilatkozat minden büntetőjogi felelősségét.

Ha mégis visszalép a vevőd, kérjél tőle Te egy nyilatkoztot, hogy a nullás igazolás hiánya miatt lépett vissza. Ha mégis perelnél, esetleg jól jöhet. De sajnos nincs sok értelme.

*Titi56* # 2017.12.31. 03:27

Üdvözletem!
Szeretném tudni, mit tehetek a közös képviselővel szemben, abban az esetben, ha nem adja ki a "0"-ás elszámolást annak ellenére, hogy nincs tartozásom. A lakásomat szeretném eladni, amire a vevő letette a foglalót. Az igazolás hiányában meg fog hiúsulni a szerződés, minek folytán komoly anyagi kár fog érni. Kérésemet jeleztem többször telefonon és személyesen is a képviseleti irodában, ide két tanút is vittem magammal. Több mint egy hónap telt el. Pénteken közölte velem a közös képviselő, hogy nem volt ideje foglalkozni az üggyel, most pedig szabadságon vannak, így csak január második felében tud újra ügyet intézni. Nekem viszont január 2-a a határidőm a szerződés megkötésére. Hol lehet bepanaszolni az ilyen pökhendi,lekezelő közös képviselőt, aki jelentős anyagi kárt okoz a nemtörődömségével?

Honyi # 2017.12.07. 11:13

Kedves Padre007!
Kérem írjon privátban.
Ott megadom a honlapját, elérhetőséget, mindent.

Padre007 # 2017.12.06. 20:59

Akkor kérném az elérhetőségeit.
Köszönöm!

Honyi # 2017.12.05. 10:45

Padre007

Igen, tudok!

Padre007 # 2017.12.03. 08:37

Sziasztok!
Tud valaki Budapest környékén olyan ügyvédet aki lakásszövetkezeti ügyekkel foglalkozik? Ha igen akkor megköszönném az elérhetőségét!
További szép napot!

Padre007 # 2017.12.03. 08:36

Sziasztok!
Tud valaki Budapest környékén lakásszövetkezeti ügyekkel foglalkozik? Ha igen akkor megköszönném az elérhetőségét!
További szép napot!

MajorDomus # 2017.11.22. 18:45

Felfogható
Nincs

nagyi-ka # 2017.11.21. 19:03

Azt szeretném megtudni :
A lakszöv alapszabályában benne van "a közgyülés levezető elnöke csak szöv. tag lehet".
Ennek ellenére a külsős(nem tag) szöv. elnöke magához ragadta ezt a funkciót is.
Amikor kérdőre vontam a következő választ adta.
"Az alapszabály nem a szövetkezet elnökét zárja ki a levezető elnöki funkcióból, hanem azt, aki nem tagja a szövetkezetnek.Jelen esetben K.I. személyét választotta meg a levezető elnöknek, aki meghatalmazással képviselt 3 szövetkezeti tagot. K. I a meghatalmazókat korlátozás nélkül, teljes tulajdonosi jogkörrel felruházva képviselte a kőzgyülésen. E jogát semmi nem korlátozza. Nevükben eljárva jogszerúen vezette le a közgyülést.
A jkv. ben K.I.mint levezető elnök szerepel, de jelen esetben egyszerre volt magánszemélyként megválasztott levezető elnök, a szöv. elnöke és a jelőlőbizottság elnöke,"
Ez egy választási közgyülésen történt.

Ész ésszel felfogható ez a magyarázat? Van valami jogilag elfogadható ebben a magyarázatban és mi az?

koszi # 2017.11.13. 09:47

Tisztelt drbjozsef!

Nagyon köszönöm a válaszodat!
Előre volt ráírva az érkezés sorrendjében kiosztva nem volt keverés.
Szerintem a bélyegző elégséges a hátoldalon biztosításként.
A számozást életkoruknál fogva nem vették észre a tagok.
Így ebben a formában az eljárás nem tisztességes véleményem szerint.
A szavazólapok formáját és tartalmát soha nem ismerjük előre. Kizárólag a közgyűlés előtt kapjuk kézbe.Így a hamisítás kizárt, de a bélyegzést jó dolognak tartom.

drbjozsef # 2017.11.13. 08:12

Ha csak sorszám, akkor meg kell keverni, és úgy kioszani (sorszámmal lefele), beszedéskor pedig összerakni (vagy bedobálni dobozba).
Így nem visszakövethető.

De azért azt Te is belátod, hogy érdemes sorszámozni, nehogy valaki bedobjon egy százas köteget a neki tetszőre. Jó, hat lakásnál feltűnik ha kétszáz szavazat van...

Mondjuk egyszerűbb ott lepecsételni egy sorszám nélküli papírt, ha ez gond, és számolgatni a végén.

koszi # 2017.11.13. 06:42

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem az alábbi lenne:
Lakószövetkezeti közgyűlés fő téma a képviselet újraválasztása.
A "titkos" szavazólapok hátoldala sorszámmal ellátott, így ebben a formában visszavezethető a tagokra és a leadott szavazatokra.
Ebben az esetben milyen jogi lépéseket lehet tenni?
Válaszukat előre is köszönöm.