Tulajdonrész követelése


MajorDomus # 2015.12.01. 22:35

Van pénzed?
Akkor ketten a tesóval kérjétek a közös tulajdon megszüntetését, és vásárold ki a részét.
Ha nincs pénzed ;
Az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni!
Ha nem enged be, törd fel a zárat és költözz be! Megteheted, tulajdonos vagy!

Annak azért nézz utána, hogy a harmadik tulajdonosnak nincs e haszonélvezeti joga a többi részre, nettó akkor más a helyzet, ő a főnök.

Kingusz # 2015.12.01. 07:31

Tisztelt Szakértő!

Sürgős megoldásra volna szükségem.
Jelen helyzet szerint 1/3-os tulajdonrészem van egy osztatlan közös tulajdonban. Testvérem szintén 1/3-al rendelkezhet.A harmadik tulaj birtokolja az egész ingatlant édesanyánk halála óta. Én szeretném elfoglalni a jogos részemet és beköltözni oda. Testvérem ügyvéd előtt papírra veti,hogy az ő tulajdonrészének használati jogát nekem adja.
A harmadik fél azonban ezt mindenáron meg karja akadályozni.
Kérdésem az lenne,hogy ehhez mennyi joga van?
Illetve ha én most odamegyek és a rendőrség segítségét kérem hogy bejussak az ingatlanba akkor ez jogos lakásfoglalás vagy sem?
Tulajdoni lapon szereplek és az állandó lakcímem is oda szól.
Ami részt én használatba vennék,az egy különálló lakás,melyet életvitelszerűen nem használ senki.
Köszönöm előre is a választ tisztelettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 12:34

Nem. A tudta nélkül nem. (Illetve igen, de akkor az a tulajdonostársakkal szemben hatálytalan, ha élni akarnak az elővásárlási jogukkal.)

WBarbra # 2015.01.27. 11:26

Tisztelt Szakértő!

Ha egy lakóingatlannak (háznak) három tulajdonosa (1/3-os egyenlő arányban), akkor az egyik tulajdonos átruházhatja-e a tulajdonjog részét a másik kettő tulajdonos tudta nélkül?

Köszönettel:
Barbara

ObudaFan # 2015.01.21. 19:13

Meg lehet váltani a tulajdoni hányadát. Ha nem akarja adni, akkor perrel lehet erre kényszeríteni.
Ha ellopja az ingóságokat, természetesen fel lehet jelenteni, persze nem árt, ha van egy előzetes leltár például. De egyébként egyszerűbb az értékeket nem ott tartani.

szmelinda # 2015.01.21. 11:29

Kovács_Béla_Sándor - Köszönöm szépen! Még egy kérdés, ez ellen mit lehet tenni? Lehet-e egyáltalán? Bár esély nem sok van arra, hogy odaköltözne, de pl ha a jelenlegi párjával akarna odaköltözni, azt is megtehetné, ez a 10% feljogosíthatja rá? Valamint a párom dolgai (tv, bútorok, háztartási eszközök..stb) ott vannak és teszem fel valami eltűnik miután kulcshoz jut a hölgy, akkor azzal sem lehet semmit tenni?

Köszönöm a segítséget.
Melinda

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.21. 11:06

hogy neki joga van oda kulcsot kérni és akár oda költözni.
Úgy van.

szmelinda # 2015.01.21. 08:48

Tisztelt Szakértő!

Segítségre lenne szükségem, a párom 2 évvel ezelőtt házat vásárolt hitelből, sajnos a fizetése a hitel elbírálásakor nem lett volna elegendő, ezért akkori barátnője is belekerült az ügyletbe, így 10% tulajdoni hányaddal rendelkezik a házban. A hitelbe sosem fizetett, a párom számlájáról vonják, mivel azóta sem volt a páromnak lehetősége kivenni a hölgyet a hitelből, ezért folyamatos konfliktus helyzet állt elő. A hölgy, bár nem fizette a hitelt és nem is tőle vonják, fenyegetőzik azzal, hogy az az ő háza is, hogy neki joga van oda kulcsot kérni és akár oda költözni. Ezzel kapcsolatban kérném a segítségét, hogy valójában mire jogosítja fel ez a 10%?
Nem lakik már ott 2 éve az említett barátnő, a párom újította fel egyedül a házat, saját erőből és csak a párom él ott egyedül.

Megtisztelő válaszát köszönöm!
Melinda

mamika60 # 2015.01.20. 12:13

Grave7 ! Nagyon szépen köszönöm a válaszod!Pontosan minden így van ahogy értelmezed!Remélem sikerül per nélkül meg egyezni.

Grave7 # 2015.01.19. 20:07

@mamika60: Ha jól értem, az ingatlan 1/2-ed tulajdoni hányada a testvéred, a másik 1/2-ed tulajdoni hányada a Te tulajdonod (és nem csak a pénzt fizetted, hanem az adásvételi szerződésen és a 'földhivatalban' tulajdonosként szerepelsz).

Egyrészt:
Ahogy Sherlock írta, a közös tulajdon megszüntetése iránti perben (a felek nyilatkozatait és érdekét figyelembe véve) a bíróság dönt arról, hogy milyen módon kell megszüntetni a közös tulajdont. Ez lehet az, hogy a testvéred fizeti ki neked a Te részedet (és övé lesz a teljes tulajdon), vagy Te fizeted ki a testvérednek az Ő részét (és a Tied lesz a teljes tulajdon), vagy pedig árverésen kell értékesíteni az ingatlant (és a vételárból arányosan részesedtek) (de ha haszonélvezettel terhelten kerül árverésre, kicsi az értékesítés esélye).

Másrészt:
Ahogy ObudaFan írta, a haszonélvező dönti el, hogy ki lakhat bent.
Ha az aki aktuálisan birtokon belül van (esetedben a testvéred) nem hajlandó a haszonélvező (édesanyátok) döntésének megfelelően cselekedni (gondolom azt kérné anyukád, hogy költözzön el és adja át nektek a lakást), akkor pert kell vele szemben indítani.
Ha a jogerős ítélet tartalmának nem tesz eleget, végrehajtást kell vele szemben kezdeményezni és a jogszabályok keretei közt a végrehajtó fogja kilakoltatni a bent lakót és adja át az édesanyátok részére az ingatlant.

Mindesetre:
Ha nem sikerül megegyezni és muszáj perelni, mindenféleképpen fogadj ügyvédet.

ObudaFan # 2015.01.19. 18:15

De, azt, hogy ki lakhat bent, ő mondja meg. De a közös tulajdon megszüntetéséhez annyi köze van, hogy az ő haszonélvezetét ez nem sértheti a hozzájárulása nélkül.

pohicop # 2015.01.19. 17:33

Nem úgy van, hogy a haszonélvezet mindenen felül van? Ő mondja meg ki lakik a házban és ki nem.

mamika60 # 2015.01.19. 14:12

TiszteltJoghallgató! Annak idején én bele fizettem azt a kettőésfélmillió forintot! És a testvérem lakik benne, szerinte sem a haszonélvezőnek sem nekem nem jár semmi.Se nem mehetek vissza a lakásba!Én rokkant nyugdijas vagyok az anyámmal élek akinek van a házon haszonélvezet! Miből fizessek?
Köszönöm válaszát.

Sherlock # 2015.01.19. 13:06

Rocky13

igen.

mamika60

ugyanaz mint Rocky-nak, közös tulajdon megszüntetése - de nem biztos, hogy az lesz az eredmény, hogy "ki kell adnia". Miért nem adod te ki az ő részét? (Naugye...) A haszonélvezőnek ehhez nem sok köze van.

mamika60 # 2015.01.19. 11:49

Tisztelt szakértő! Lehet hogy inkább idetartozik az ügyem.
Van a testvéremmel közös ingatlanunk édesanyánk a haszonélvező,milyen formában kötelezhető a testvérem hogy a részem kiadja, és mit tehet a haszonélvező ebben az ügyben (vele élek)!
Köszönöm válaszukat

Rocky13 # 2015.01.19. 10:29

Az ingatlan hitellel terhelt amit apósom vett fel Életvitel szerűen ketten élnek a házban
Ilyen esetben is el lehet árverezni ?

Sherlock # 2015.01.19. 10:15

Nem kell aláírnia. Ne értsd úgy, de olyasmi; végrehajtó fog intézkedni ha árverésre kerül sor.

Rocky13 # 2015.01.19. 10:01

igen van rajt özvegyi haszonélvezet ebből adódóan nem valószínű hogy aláírja ha "idegen" venné meg.
Sajnos egyre jobban romlik a ház állapota mert a két testvér nem tartja karban (pl: csőtörés óta nincs víz az egyik fürdőben )apósom meg költözik és nem érdekli különösen mi van a házzal.
A per végkimenetelét úgy értsem, hogy végrehajtás alá kerül az ingatlan ?

Sherlock # 2015.01.19. 09:26

Valakit (vagy a párodon keresztül mindenkit) köteleznek arra, hogy vegye meg a párod részét vagy elárvereztetik az egész ingatlant és a vételárat felosztják a tulajdonosok közt, a tulajdoni hányaduk arányában. Azt mondjuk nem írtad, de az édesapának gondolom haszonélvezete van, így nem lesz olyan kelendő az ingatlan, valószínűbb a per, ha a tulajdonostársakkal nem tudtok megegyezni.

Rocky13 # 2015.01.19. 09:18

köszönöm a választ de ez mit takar, hogy közös tulajdon megszüntetése ?

Sherlock # 2015.01.19. 08:58

Annak adja el akinek akarja, a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van; ha idegennek akarja eladni, akkor ők ugyanolyan feltételekkel megvehetik. Ha ez nemmegy, akkor bíróságon kérheti a közös tulajdon megszüntetését.

Rocky13 # 2015.01.19. 08:38

Tisztelt Fórumozók !
Az lenne a tiszteletteljes kérésem kérdésem, hogy a párom édesanyja halála után örökölt egy családi ház tulajdonrészéből 1/6-od részt.1/2 édesapa 1/6 egyik testvér 1/6 másik testvér. Mi nem lakunk az ingatlanba és az édesapa is hamarosan költözik ( szerintem ez lényegtelen ) marad a házban a 2 testvér akik nagykorúak ugyan de ezt csak az életkoruk bizonyítja. A párom szeretne az Ő részétől megválni mivel még nincs lelakva a ház. Felvetődött, hogy megveszik a testvérek a tulajdonrészt de mire konkrét megbeszélés lett volna mid a két testvér és az apa is meggondolta magát és arra hivatkoztak hogy mivel nekünk van 2 lakásunk mit akarunk még ( a két lakás saját erőből van).
A párom szeretné lezárni ezt az egész vitát (a későbbiekben még nagyobb várható hogy ki lakik bent ki mit fizet stb. )
Az lenne a kérdésem, hogy van e valamilyen mód arra hogy a tulajdon részét eladja vagy kiszállhasson ebből az egész vitából? Amióta tart ez a vita azóta 20 kilót fogyott ingerült nem szeretném ha az egészsége vagy a 2 pici gyermekünk rovására menne mert nincs türelme. (féltem őt )