Ilyenkor jár a jutalék, vagy nem jár?


tetoszinteladas # 2018.06.29. 06:25

A fellebbezést és a másodfokú bíróságot követően a következő a helyzet:

A megbízó, egy cég az ügyvezetője saját cégének értékesítette a megbízás tárgyát képező ingatlant, majd másnap (!) az ügyvezető cége értékesítette az ingatlant a megbízott által közvetített érdeklődőnek.
A megbízó cég nem fizetett megbízási díjat a megbízottnak arra hivatkozva, hogy ő nem a megbízott által közvetített érdeklődőnek adta el az ingatlant, hanem másnak, és azért nem kell neki jutalékot fizetni, mert neki már nincs köze ahhoz, hogy az új tulajdonos kinek és mikor értékesíti tovább az ingatlant.

Megbízási díj megfizetése tárgyban indított per során a felperesi keresetpontosításban a felperes ügyvédje kérte a megbízó cég és a cég ügyvezetőjének saját cége között létrejött adásvételi szerződés érvénytelenségének megállapítását, arra hivatkozva, hogy az színlelet, és jóerkölcsbe ütközik.
Az elsőfokú bíróság ítéletét, és fellebbezést követően a másodfokú bíróság erre hivatkozva a pertárgyértéket megemelte a jutalék mértékéről az adásvétel tárgyát képező ingatlan vételárának mértékére.

A felperes ügyvédje nem tájékoztatta előzetesen a felperest arról, hogy ha szerződés érvénytelenségének megállapítását kérik a bíróságtól, akkor annak következménye, hogy a pertárgyérték megemelkedik a jutalék mértékéről az adásvétel tárgyát képező ingatlan vételárának mértékére.

Ha a felperesnek előzetesen tudomása lett volna arról, hogy a pertárgyérték megemelkedik azzal, hogy ha szerződés érvénytelenségének megállapítását kérik a bíróságtól, akkor ehhez nem járult volna hozzá.

A tájékoztatás elmaradása miatt kialakult következményben van felelőssége az ügyvédnek? Ha igen, milyen mértékben, és mit tehet a felperes?

Tisztelettel várom a válaszukat!

ObudaFan # 2017.11.29. 05:55

Szerintem jár, ha igazolható, hogy a megbízó felróhatóan maga idézte elő a jutalék kifizetése feltételének meghiúsulását.

Ptk. 6:117. § [Függőben lévő feltétel]
(1) Amíg a feltétel bekövetkezése függőben van, egyik fél sem tehet semmit, ami a másik fél jogát a feltétel bekövetkezése vagy meghiúsulása esetére csorbítja vagy meghiúsítja. Ez a szabály harmadik személy jóhiszeműen és ellenérték fejében szerzett jogát nem érinti.
(2) A feltétel bekövetkezésére vagy meghiúsulására nem alapíthat jogot az, aki azt felróhatóan maga idézte elő.

tetoszinteladas # 2017.11.27. 21:25

Üdvözletem! Egy kis segítséget szeretnék kérni!

2015.01.01. A Tulajdonos Kft. 1%-os megbízást ad a Közvetítő Kft-nek a Tetőszint nevű újépítésű ingatlanprojektben megvalósuló összes lakásnak az értékesítésére, illetve egyben az egész ingatlanra.

2015.02.01. A Közvetítő Kft. kiközvetíti a Vevőjelölt nevű érdeklődőt, aki először pár lakás iránt érdeklődik.

2015.03.01. A Tulajdonos Kft. és Vevőjelölt érdeklődő a Közvetítő Kft. közreműködésével megegyeznek, hogy Vevőjelölt megvásárolja az egész Tetőszint nevű ingatlant, amelynek 100 millió forint a kialkudott vételára.

2015.04.01. A Tulajdonos Kft. (Tetőszint nevű ingatlan tulajdonosa) eladja a Tetőszint nevű ingatlant a Tulajdonos Kft. ügyvezetője (!) cégének (Ügyvezető Kft.) 50 millió forintért.

2015.04.02. Tehát másnap (!), az Ügyvezető Kft. eladja Vevőjelöltnek a Tetőszint nevű ingatlant 100 millió forintért.

Jár jutalék Közvetítő Kft-nek? Ha igen, milyen jogcímen, és mekkora jutalék? Ha nem, miért nem?