Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2009.11.26. 21:01

kisperec
Mikor választottátok meg a k.k-t?

MajorDomus # 2009.11.26. 18:23

Az Szb nem felelős csak a k.k . Ha nem ellenőriz váltsátok le, s válasszatok ujat, de szerintem uj k.k-t is ha igy dolgozik. A rendkivüli közgyűlés jó megoldás.

MajorDomus # 2009.11.26. 18:19

Hajnika ! A jószándékodat-nem vonja kétségbe senki. Ha a csaj az SzB elnöke akkor ő összehivhatja a k.gy-t, ha a k.k elérhetetlen. Vagy a 10 % tul. Hányad kezdeményezheti. Nem sok időtök van. Fenntartom hogy menjetek el a szolgáltatókhoz, hová-küldik a számlákat.

kisperec # 2009.11.26. 15:04

Az újonnan megválasztott kképviselő erre az évre nem készített költségvetési tervet sem, nem tart gyűlést sem, a megválasztásáról szóló jegyzőkönyvet, vagy a kivonatot sem kapta meg senki még ajánlott levélben történő kérésre sem. A korábban elkészített és ellenjegyzett új AO-ot és SzMSz-t átvizsgáltatta, megbízott egy ügyvédet annak kiegészítésével - állítólag az előző nem volt jó, pedig ügyvéd készítette - Megteheti ezeket kgyűlésen szótöbbséggel, mert megválasztásakor így lett eldöntve. Szándékosan nem adta ki a jegyzőkönyvet kérésre, hogy leteljen a 60 nap, ne lehessen megtámadni. A kisebbségben lévő tulajdonosok rk. kgyűlés összehívását kezdeményezik, melyben kérik az éves beszámolást, időközben csináltatott meg dolgokat a házon, de nem tudják hogyan állnak pénzügyileg és sérelmezik,hogy a saját pénzük felett úgy rendelkezik,hogy azt sem tudják mi mennyibe került. Milyen felelőssége van a szvb-nak, hogyan lehet jogorvoslatot keresni a kisebbségnek?

Hajnika73 # 2009.11.26. 08:02

Elolvastam a tanácsokat,de mivel én oda nem vagyok bejelentve,igy meg van kötve a kezem.
Akkor nevezzük lakogyűlésnek...
Nem tudni hol van a közös képviselö...senki nem tudja.
Elmentem az apjához aki hablatyolt valamit,de nem mondta meg hol található..a lakok már honapok ota nem fizetnek közös költséget,mert nem tudják hova megy el a pénzük..2év alatt nem láttak pézügyi elszámolást a közös képviselötöl...
lehet,hogy hihetelen,de abban a házban nem történik semmi honapok ota..senki nem fizet,a felszolitások meg jönnek a társasház részére...és senkit nem érdekel...
én nem tudom milyen kárt tettem vagy teszek,végül is a lakogyülést nem én hivtam össze hanem az egyik csaj aki valamilyen elnök a lakogyüléseken vagy közgyüléseken...én csak felmentem hozzá,hogy történjen már valami...ma lesz közgyülés,mert ez van irva a meghivora,majd kiderül,hogy mit tudunk tenni...a nálam okosabb emberk majd megmondják...
köszönöm a hozzászolásokat..

MajorDomus # 2009.11.23. 21:54

Hajnika-! Feleslegesen fáradoztál ! Lakók tarthatnak lakógyülést,de társasházi közgyűlést nem. Olvasd-vissza mit tanácsoltunk.

ragyasdezso # 2009.11.23. 09:28

Mazsola66

Ha egy ostobaság sikeres, azért csak ostobaság marad.

Hajnika73 # 2009.11.23. 08:07

Szia
Nem nem került elő a képviselő.Végigjártam a lakókat,nem kis meglepetésükre...mert,ugye alig 4 vagy 5 honapja lakom ott,és beléjük magyaráztam,hogy ez igy nem mehet tovább...megkérdeztem miert dugják homokba a fejüket...mit akarnak ezzel?...az lesz,hogy kikapcsolnak mindent meg stb....és az értelmesebbek megértették..igy mi lakok hivtunk össze rendkivüli lakogyülést...már meg is van az uj közös képviselö "jelölt"..mert valakinek kezébe kell venni a ház sorsát..állitolag megbizható...majd kiderül...

MajorDomus # 2009.11.20. 19:47

Na,honnan került elő ilyen hirtelen a közös?

Hajnika73 # 2009.11.20. 08:10

Köszönöm szépen a válaszokat
jÖVÖHÉT CSÜTÖRTÖKÖN LAKOGYÜLÉS
hEURÉKA

MajorDomus # 2009.11.18. 20:55

Keresd meg a közüzemi cégeket én a Vizművet javasolnám mert ott 2 hónap után elzárják a vizet,tehát valószinü hogy átveszi a számlát s ki is fizeti. Kérdezd meg kinek és hová kűldik a számlákat. Ha tudod a nevet,és a cimet, akkor mehet az aláirásgyüjtés (10 %) az összehivásra. Sok sikert.

ragyasdezso # 2009.11.18. 15:51

Hajnika73

10% tulajdoni hányad összehívhatja és dönthet!

Hajnika73 # 2009.11.18. 07:41

Köszönöm a válaszodat Dezső
Tegnap voltam az elmünél..mert már nem tudtam mit csinálni..azt mondta,hogy az elmondottak alapján életveszélyes a ház vezetékelése,és keressem meg a közös képviselöt,mert ujra kellene vezetékelni a házat.Mondtam neki,hogy nem lehet elérni.Erre adott egy cimet,hogy hol keressem,mert ugye náluk le van adva,hogy ki a közös képviselö.El is mentem ahol azt a válszt kaptam,hogy ök már 3 éve le lettek váltva.Ismét egy ujabb probléma.Akkor az uj közös képviselö nem is volt az áramszolgáltatoval kapcsolatban?
Sajnos az a helyzet,hogy nem lehet lakogyülést összehivni,mert mint tegnap leirtam,hogy a nyáron ki lett irva,hogy kellene lakogyülést tartani,de senki nem reagált.

ragyasdezso # 2009.11.17. 14:19

Hajnika73

Közgyűlést kell összehívni! Anélkül nem megy.

Hajnika73 # 2009.11.17. 08:38

Tisztelt mindenki!
Bár én nem tudok semmit a közös képviseletről,mert vidéki vagyok és az ilyen ügyekben járatlan.5 hónapja lakom itt a párommal aki 10 éve lakik ebben a társasházban.Meglepő dolgokat tapasztalok,mint mindenki a házban,de senki nem tesz egy lépést sem.
1.a közös költséget nem fizetik május óta,mert nem tudják hova megy a pénz,ugyanis kijött egy számla,hogy a több mint egy millio forint viztartozása van a háznak,ez juniusban jött ki...ekkor az egyik lako kiirta,hogy tartasanak lakogyülést és váltsák le a régi közös képviselöt...nem történt semmi...
kb 2 hete kaptak egy levelet ami a postaládák tetjére volt rakva és amit nem bonott fel senki,de én megtettem abban meg az állt,hogy fizesse be a társasház az elmaradott villnyszámlát,mert különben kikapcsolják a villanyt...és amit mi biztosan fizetünk a többi lakot nem tudom...pályázaton nyert a ház az elmult évben felujitásra x forintot amiböl nem lett semmi felujitva és a pénzröl sem tudnak semmit hova lett..
a közös képviselö honapok ota nem veszi fel a telefont..nem reagál semmire
söt ami elborzaszt,hogy a házban lakokat sem érdekli a saját sorsuk..
mi beáztunk egy hete, az elmult évben hitelböl felujitott lakás tönrement,és bár a belsö munkálatokra fizetett a biztositó,de mivel nem lehet utolérni a közös képviselöt a tetöt a saját költségünkre csináltattuk meg,
tegnap este nem volt villany,mert bár nem nálunk volt a probléma hanem a bejövö vezeték beázott és ezért elment az áram felhivta az élettársam az elmüt,hogy nézzék meg szikrázik a falon kivül a vezeték azt a válszt kaptuk,hogy ez nem hozzájuk tartozik...akkor most kérdem én kihez forduljunk ilyen esetekben?olyan állapotban van a társasház,hogy szinte csak szét nem esik...bárkit kérdezek a házban mindenki azt mondja,hogy nem tudom...mindenre ez a válasz...igaz,hogy én most költöztem ide pár honapja,de engem éredekel ha ki fogják kapcsolni a villanyt,meg a vizet...
kérdésem a következö lenne..mit kell ilyenkor tenni?
kihez forduljak?
elöre is köszönöm válszaikat
hajni

Alexxx # 2009.11.10. 13:44

Tisztelt fórumozók!

Véleményeteket szeretném kérni az alábbi témában. Adott egy cca. 50 lakásos társasház, közös képviselovel és 3 fos számvizsgáló bizottsággal - ahol a párom elméletileg ennek a bizottságnak a tagja. Hogy miért csak elméletileg, arról majd késobb írok.
Az éves rendes közgyulés összehívása a törvényben szabályozott módon megtörtént, a kgy. határozatképes volt. Ez - ha jól emlékszem - augusztus - szeptember magasságában lehetett. Hosszas vita után - mely során a kk a helyszínen szóban lemondott (ennek ellenére a mai napig ezt írásban nem erosítette meg és maradt a posztján) - egy pályázatot adott be a ház a homlokzat és a belso udvar felújítására - amit sajnos nem nyert meg - illetve elvetette a kémények felújítását, mivel azok nem voltak életveszélyesek. Ennek ellenére a múlt héten mégis elkezdodött ezek felújítása. Értetlenül álltunk a helyzet elott, mert

- párom a szb. tagja és sem Ő, sem a bizottság másik tagja nem tudott a felújításról
- nem volt rendkívüli közgyulés ezzel kapcsolatban

Ezért tegnap este felkeresték a kk-t. Ő elmondta, hogy a döntést egyedül a szb. harmadik tagja hozta meg - nevezzük T. Úrnak - ő írta alá a számlákat, és ha jól tudom a szerzodést is. Ő az, aki semmiféle beletekintést nem enged a ház dolgaiba, egyedül választja ki a vállalkozókat, kiskirályként viselkedik. A legtöbb általa megbízott vállalkozó
munkája a legtöbb esetben közel sem 100%-os. Párom és a szb. másik tagja most T. Úr leváltását ezdeményezik a fenti okokra hivatkozva.
Ezen kívül kérték, hogy a kk. mutassa meg a ház jelenlegi egyenlegét, aki arra hivatkozva, hogy nem ért a nyomtatóhoz, ennek a kérésnek nem tett eleget. Ráadásul elmondása szerint ő nem lenne köteles a szb. kérdéseire soron kívül válaszolni (előzetes időpontegyeztetés megtörtént)

(a számvizsgáló bizottság
51. § (1) A számvizsgáló bizottság jogkörében eljárva:

  1. bármikor ellenőrizheti a közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság ügyintézését, havonként ellenőrzi a közösség pénzforgalmát)

A kérdéseim ezek lennének:

- a kémények felújítása jogszerű volt-e
- a kk. jól járt el ebben az ügyben? Nem lett volna kötelessége tájékoztatni a szb. tagjait
- mik a szb. tagjának a leváltásakor követendő lépések
- a szóban lemondott kk. gyakorolhatja még a társasház képviseletét (51% jelen volt a kijelentéskor)
- Ti mit tanácsolnátok ezen esetben?

A válaszokat előre is köszönöm!

kadaj01 # 2009.11.10. 08:34

Egyrészt nem úgy történik a dolog, hogy ő beírja a gépébe aztán "jóvan", másrészt, ha valóban mínuszban vagytok, akkor nem kellene így ugrálni, nem gondolod? Nem tudom mi a problémád, ha a befizetett számlákat be tudod mutatni. Elképzelni nem tudom, hogy erre valaki is azt mondja, hogy "az semmi". Az is vicces, hogy azt hiszed, hogy majd ő plazmatv-t vásárolgat a ti befizetett közös költségetekből. Nekem sincs túl sok jó tapasztalatom kk kapcsolatban, de azért ez már morbid. Az éves beszámolón, közgyűlésen számon kell kérni a pénzről. Ha nem bízod kivárni, akkor rendkívüli közgyűlést kell összehívatni.

utolsoesély (törölt felhasználó) # 2009.11.10. 00:26

Tisztelt fórumozók!

Végső elkeseredésemben írok nektek és bízok benne hogy minnél hamarabb tud vki segíteni vagy csak vmi jogi tanácsot adni.
Sajnos eléggé összetett a problémáról van szó, így elnézést előre is ha nem tudom pontosan minden részletre kiterjedően leírni az egészet.
Mi is 3 lépcsőházas társasházban élünk, s már isten tudja hányadszorra próbál minket a kedves kk. "megkopasztani", viszont mostanra már tényleg betellt a pohár.
Bevallom őszíntén, sajnos én is csak egy laikus 26 éves emberke vagyok a sok közül. Édesapámékkal lakom még itthon a családi fészekben, és már annyiszor hallottam, hogy vmivel megint csomó pénzt "elvett" tőlük, s vhogy most úgy érzem, ebből elég, és megpróbálok utánna járni ezeknek a társasházi dolgoknak a jogi mivoltjával, mert úgy tűnik ami itt folyik az senkit sem érdekel, senki nem szól semmit rajtunk kívül!
Mivel eddig mindig édesapa intézte ezeket a kiadásokkal kapcs.-os dolgokat, így elnézést tényleg ha vmi butaságot írok, s nem szakszavakkal élek!
Szóval, most ez a drága kk. nő (akinek amugy fogalmam sincs és nem hinném hogy bármilyen okj-s végzettsége lenne ehhez az egészhez...na mind1, talán ez a kisebbik gond), szóval ez a nő, most épp azzal akar több pénzhez jutni, hogy nemrégiben beadott a bíróságra egy papírt, miszerint mi már febr. óta nem fizetjük a közös költséget és hogy kb. 102.000 Ft-os hátralékunk van amit bekellene fizetnünk. Nah ez már csak azért is érdekes, mert apu szerencsére nem olyan hülye mint hiszi, és precíz annyira az ilyen dolgokban is, hogy mindent vezet papíron, s a befizetett számlákat is szépen rakosgatja ahogy kell. Így mindezt papírral, számlákkal tudjuk igazolni ill. megcáfolni, hogy az egész állítása szemen szedett hazugság. Ma volt nála apa, (bánom hogy nem tudtam vele menni), és szabályosan beleakarta magyarázni a dolgokat, mint pl. azt hogy lehet hogy fizetjük minden hónapban a közöst meg a vízet is, de sajnos ugye nem minden hónapban tudott apa azonos összeget befizetni, így vmennyi minuszban tény és való hogy vagyunk, így összességében visszanézve kb. 22.000 Ftról van szó (ezt pont ma este számoltuk ki), és mégsem 102.000 Ft!!! Aztán a másik, hogy pl. a fűtésmegtakarítást sem kapjuk vissza úgy mint tavaly, ami akkor kb. 45.000 Ft volt, hanem most csak kb. ennek felét, 20.000 Ft-ot (amit ha visszaad annak már örülhetünk mint majom a farkának-ezt is ő mondta), jah és hogy ezt a keveset sem fogja majd most megadni (mert tavaly is nov.-ben kaptuk meg), hanem majd jövő febr.-ban! Most kérdem én, ehhez már komolyan neki mi köze van? Hisz olvastam olyat hogy nem a kk. a mi főnökünk hanem mi vagyunk az ő főnöke, hisz mi vagyunk a tulajdonosok. Meg azt is olvastam hogy a tulajdonosok pénze sem a kk.-é hanem ugye a tulajdonosoké. Vagy mindez mégsem így van??? Visszatarthat és teljes joggal "ráülhet" a kk. ezen költségek illetőlegesen megtakarítások felett is??? És pl. az olyannal mint a vízdíj ami ugye nincs beleépítve a közös költségbe, azzal is ugyanúgy rendelkezhet mint a közös költséggel???
Jah és a legszebb, a végén már azt is mondta apunak hogy mehetünk a bíróságra is, mert ott majd úgyis neki fognak hinni, hisz ott az az "isten" amit ő a kis gépébe bepötyög(ött), az meg amit mi két kézzel fogható számlákkal tudunk bizonyítani semmit sem fog érni...nnah és itt, ezzel telt be nálam a pohár végleg!!!!! Ezért fordultam hozzátok, és remélem, nagyon remélem olvassa ezt majd vki és tud segíteni, mert holnap megint lesz egy "meccse" apunak ezzel a nővel, és akkor úgy tervezem mindenképpen elmegyek vele és helyrerakom, hogy mégis tudja már kinek a pénzével játszadozzon, mert basszus nagyon dühítő hogy hiába is spórolunk bármivel hónapról hónapra, vagy évról évre, ez a nő mindig tesz róla hogy ebből a megtakarításból csak ő maga lásson bármit is!
Segítségeteket előre is megköszönöm!!!!

Matteo # 2009.09.23. 08:13

Köszönöm a tanácsokat. Kiváncsian várom, hogy fog működni a fizetési meghagyás majd nemfizetés esetén a végrehajtás a szomszédnál. (jellemző egyébként, hogy messze a leg tehetősebb ez a szomszéd, új autó, plazmatévé stb...)

nandy # 2009.09.21. 16:26

A kert locsolására meg érdemes lenne külön csapot használni, és úgy szerződni a Csat. Művekkel, hogy ne kelljen csatornadíjat fizetni.

nandy # 2009.09.21. 16:23

Nézd, ha a többi tulajnak közös költség tartozása van, akkor azt haladéktalanul be kell hajtani rajtuk. Először fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni az illetékes bíróságtól (3%, de min. 3000 ft illetéket kell fizetni), és ha arra nem fizetnek, nem is reagálnak, akkor mehet a végrehajtó, aki végső esetben árverezhet is.

De ez házon belüli ügy, ehhez sajna a szolgáltatónak nem sok köze van (hacsak nem túlszámlázásról van szó), tehát a szolgáltató a tulajdonosok közösségétől követeli a pénzt. Ezért nektek különösen érdeketek lenne az, hogy minden tulajdonost rákényszerítsetek a vízóra felszerelésére. De előtte a víz-, csatornadíj tartozást rendezni kell, és ehhez sajna kérheti a kk. a ti pénzeteket is - amit később majd visszakaptok.

Matteo # 2009.09.21. 14:55

Ez stimmel, van külön szerződésünk, mi ez alapján fizetjük a vízcsatot a vízműnek.

Azért az jó ötlet, hogy megnézzük hogy mit számlázott a vízmű a háznak, levonta e az almérőnk kifizetett részét, külön köszi!

A többiek nem "túlfogyasztás/csőtörés" miatt fogyasztottak többet, hanem egyáltalán nem fizették a közös költséget, esetleg itt ott pár százalékát... és kb 5-6 év óta így megy, szép lassan duzzadt fel az összeg ilyen nagyra.

Ezért lesz holnap a rendívüli közgyűlés, mint említettem a probléma az, hogy az idióta új képviselő az összes lakó között el akarja osztani a felhalmozódott vízmű adósságot + az emiatt bevont követeléskezelő díjját... ez az ami nem a mi sarunk sehogy sem, akkor ha jól értem te is így gondolod.

nandy # 2009.09.21. 14:05

Ha másként nem megy, hívjatok össze rendkívüli közgyűlést, ahol megszavazzátok, hogy a vízóra nélküliek fizessenek mondjuk 20.000,-Ft/hó összegű vízdíjat a közös költség mellett. Plusz vegyétek bele a határozatba, hogy ezt a vízdíjat a közös költséggel megegyező módon szeditek be. Aztán ha nem fizetnek, lehet végrehajtást kérni a bíróságtól /6 havi tartozás esetén már lehet/.

Ha van közös képviselőtök, akkor neki ezt tudnia kell. Sőt, én még azt is megkockáztatnám, hogy ha kiderül, hogy az előző kk. hibájából adódóan van most probléma, akkor perelném őt is, feltéve, hogy díjazás ellenében végezte a munkáját.

nandy # 2009.09.21. 14:01

Általában minden háznak van egy főmérője, ami méri a ház fogyasztását.
A lakók által felszerelt vízóra csak egy almérő. A szolgáltatóval külön szerződést kell kötni, hogy annak alapján külön számlázzanak a tulajdonosnak.

Az egyik gond az szokott lenni, hogy a szolgáltató leszámlázza egyszer a tulajnak a fogyasztást, majd a ház teljes fogyasztását (melyben a tulajé is benne van) mégegyszer. Ebben az esetben egyeztetni kell a szolgáltatóval.

A másik gond az, ha a mérővel nem rendelkező tulaj többet fogyaszt, mint amennyit fizettetnek vele.

Az is elképzelhető, hogy csőtörés miatt lett magas a számla.

A lényeg az, hogy a főmérő alapján számlázott mennyiségért a társasház közössége felel a szolgáltató felé.

Matteo # 2009.09.21. 13:15

Kedves Nandy, köszi a válaszokat.

1. Mit értesz azon, hogy jogos? A képviselő számolása, hogy szétosztja a tartozást vagy az én vélekedésem?
Tudtuk ezt már évek óta, hogy tartoznak vízzel, még korlátozva is volt a mi kárunkra is, hiszen csak a főmérőnél lehetett megcsinálni, hiába van mellékvízmérőnk és hiába fizetünk mindent rendesen...