Önkormányzati lakás elviselhetetlen lakókkal


nonolet # 2018.05.20. 08:12

Ismeretlen elkövetőt vádolj....

Különben könnyen visszaüthet az ügy rád.
(hamis vád, rágalmazás)

Klimbear # 2018.05.20. 06:42

Mi is hasonló problémákkal küzdünk. Olyan kérdésem van, hogy ha csak én értem tetten, mikor cigizett, szemetelt a lépcsőházban és még aznap este leköpdösték az ajtónkat és odadobálták a szemetet, megvádolhatom vagy csak a gyanumat írhatom le, hogy ki lehetett a lehegséges elkövető? Panaszlevélben kell nekem hivatkozni paragrafusokra? vagy csak le kell írni, hogy mi a bânatom

Klimbear # 2018.05.20. 06:42

Mi is hasonló problémákkal küzdünk. Olyan kérdésem van, hogy ha csak én értem tetten, mikor cigizett, szemetelt a lépcsőházban és még aznap este leköpdösték az ajtónkat és odadobálták a szemetet, megvádolhatom vagy csak a gyanumat írhatom le, hogy ki lehetett a lehegséges elkövető? Panaszlevélben kell nekem hivatkozni paragrafusokra? vagy csak le kell írni, hogy mi a bânatom

Klimbear # 2018.05.20. 06:42

Mi is hasonló problémákkal küzdünk. Olyan kérdésem van, hogy ha csak én értem tetten, mikor cigizett, szemetelt a lépcsőházban és még aznap este leköpdösték az ajtónkat és odadobálták a szemetet, megvádolhatom vagy csak a gyanumat írhatom le, hogy ki lehetett a lehegséges elkövető? Panaszlevélben kell nekem hivatkozni paragrafusokra? vagy csak le kell írni, hogy mi a bânatom

vensz # 2006.04.07. 12:29

Azzal akinek a saját tulajdonában van a lakás és ilyen elviselhetetlen semmit sem lehet tenni. Egyik munkatársam ezzel szenved.... de ezekkel lehetne... csak kérdés, hogy az önkormányzat mit tesz majd attól félek most választások előtt nem sokat...:(

Mart # 2006.04.07. 08:29

Mit csinálnál a hasonló mentalítású - nem bérlő - lakástulajdonosokkal?
Hangsúlyozzuk ki, hogy ez a probléma nem csak bérlőkkel kapcsolatban állhat fenn. Sajnos, tulajdonosok között is akad ilyen száp számmal.

_Lala_ # 2006.04.07. 00:37

És nem lehetne, hogy az a másik közösség, mind csupa-csupa ilyen elviselhetetlen családból álljon? Egymást biztos nem zavarnák, hiszen nekik ez a természetes viselkedés...

Mart # 2006.04.06. 14:58

Ezeket a 8 napokat sehol sem reklámozzák, mert a Vagyonkezelőnek is hatalmas gondot jelent a közösségellenes főbérlők elhelyezése, hisz egyszerűen az utcára nem tehetik őket.
Az ilyen jellegű szerződésfelmondásnak általában az a következménye, hogy egy másik közösség "kapja meg" az elviselhetetlen családot.

vensz # 2006.04.06. 09:28

decemberben indult ellenül eljárás ami májusban kerül a biróságra ennyit tudtam meg. ha akkor esetlegesen kilakoltatási döntést hoznak, akkor is másfél év a kilakoltatás. de a lakóknak akkor lesz igazi pokol az élete az biztos...
nem hiszem el, hogy még 3 évet kell várni. amit ön leirt, ezekről a 8 napokról egy szót sem szólt a vagyonkezelő. másrészt azt szeretném megkérdezni, hogy az ügyvédi segítség mennyibe kerülne a lakóknak, mert én inkább azt fizetném a közös költségből mint az ő rongálásaiknak a helyrehozatalát...

Mart # 2006.04.06. 08:49

(3) Ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása szolgál a felmondás alapjául, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra a tudomására jutástól számított nyolc napon belül írásban felszólítani. A felmondást az alapjául szolgáló magatartás folytatásától vagy megismétlésétől számított nyolc napon belül írásban kell közölni.

vensz # 2006.04.06. 07:32

Először is köszönöm szépen a hozzászólásokat. nos a feljelentést már megirtam, de ezek szerint helytelenül mert abban kérem az azonnali kilakoltatást:) beleirtam a rongálást, a zajongást, artikulátlan üvöltözést, a szemetelést és hogy a lakások értéküket veszítik, ill azt, h felbontják és összetépik a lakók leveleit. számszerű összeget sajnos nem tudok leirni, de majd megpróbálom. akkor ez így jó? ebben az esetben kitehetik őket? engem nem az érdekel, hogy megfenyegessék őket, hogy ejnye-bejnye ha ez így megy tovább akkor kiteszünk innen titeket mert már egy hete zaklatnak. szemetet dobálnak az ajtóm elé letépkedik a nevemet a postaládáról kiabálnak az ajtóm előtt és rágalmaznak, hogy megvertem az egyik gyerekét és leköpködtem. sajnos nem tudom hogy kezelni a dolgot és visszaszólok amivel lehet, hogy csak tovább mérgesítem a helyzetet, de ezt ki tűrné szó nélkül?

péterapó # 2006.04.06. 07:15

Az általad hivatkozott

  • A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokrólszóló 1993. évi LXXVIII. törvény 24-25§-ban arról olvashatunk:

24. § (1) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

  1. a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg;
  2. a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;
  3. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;
  4. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják...

A 25§ a bébeadó-bérlő közötti viszonyt részletezi.

Én nem találtam olyan szöveget miszerint a bérbeadó felelősséget vállalna a bérlő által más sérelmére ( pl.Társasház )elkövetett bűncselekmények következményeiért.


Polgár légy, ne alattvaló!

Mart # 2006.04.05. 23:54

Érdemes beleolvasni a Lakásbérleti törvénybe is.
Egyértelmű kötelezettségeket ír elő a bérbeadókra nézve is.
24-25 § pontosan körülírja a bérbeadó kötelezettségét Vensz által leírt esettel kapcsolatban.
Attól kezdve, hogy a bérbeadó elzárkózik vagy elmulasztja a kötelezettsége teljesítését, felelős a további eseményekért.
(cinkos, aki néma)
Nem írtam azt, hogy az idézet jogszabály, de jogászok feltehetően jogszabályokra alapozva alkották meg a javasolt rendelkezést.

péterapó # 2006.04.05. 23:29

Az Országgyűlés, Önkormányzatok töménytelen mennyiségű jogszabályt alkotnak/elkövetnek...melynek egy bizonyos hányadát az Alkotmánybíróság Alkotmány,illetve törvénysértőnek találja és megsemmisíti.
Ismerem az említett kiadványt.Sok érdekes közérdekű cím,telefonszám,hirdetés,tájékoztatás ....szerzők magánvéleményét jelentő cikk olvasható bennük,de nem jogszabály....


Polgár légy, ne alattvaló!

Mart # 2006.04.05. 23:03

Az idézet a Közös képviselők kalauza 7. számú kiadványából származik, amelyet jogi szakértők állítottak össze, és több ezer példányban jelent meg azzal a céllal, hogy segítse a közös képviselőket az új törvény értelmezésében, az SZMSZ és a Házirend megalkotásában.

péterapó # 2006.04.05. 23:03

A kártérítés általános szabályai
Ptk.339. § (1) bekezdés

A k i másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni.....


Polgár légy, ne alattvaló!

péterapó # 2006.04.05. 22:55

Ezt komolyan gondolod?

"A bérbeadó tulajdonostárs felel bérlôjének e szabályzattal kapcsolatos magatartásáért.
Esetleges károkozás kapcsán teljes körû anyagi felelôséggel tartozik a társasház irányában."

Ezen logika szerint ha a bérlőd/albérlőd pl.részegen lövöldözik te ülöd le helyette a büntetést?


Polgár légy, ne alattvaló!

Mart # 2006.04.05. 22:37

Elvben minden társasháznak van házirendje, SZMSZ-e, ami meghatározza az együttélés szabályait.
Pl. így:
3. Az a tulajdonostárs, aki a társasházban lévô lakását bérbe adja, köteles e házirendet a bérlôjével megismertetni és annak betartását írásban elfogadtatni, a betartás tényét pedig rendszeresen és fokozottan ellenôrizni.
A bérbeadó tulajdonostárs felel bérlôjének e szabályzattal kapcsolatos magatartásáért.
Esetleges károkozás kapcsán teljes körû anyagi felelôséggel tartozik a társasház irányában.

péterapó # 2006.04.05. 22:12

A bérlő a Társasház sérelmére elkövetett bűncselekményért büntethető/tevékenységéért saját maga n e m a tulajdonos a felelős.

Btk.324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha

  1. a rongálás kisebb kárt okoz,
  2. a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást bűnszövetségben

követik el.
(3) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki

  1. nagyobb kárt okoz......

Az érték, a kár, a vagyoni hátrány, a mérték összege, illetőleg az adóbevétel csökkenésének összege

  1. kisebb, ha tízezer forintot meghalad, de kétszázezer forintot nem halad meg,
  2. nagyobb, ha kétszázezer forintot meghalad, de kétmillió forintot nem halad meg,
  3. jelentős, ha kétmillió forintot meghalad, de ötvenmillió forintot nem halad meg,

Meg lehet fékezni a garázda, rongáló emberszabású lényeket.

Sok sikert


Polgár légy, ne alattvaló!

Mart # 2006.04.05. 21:26

Még annyival kiegészíteném, hogy a panaszlevélben véletlenül sem legyen célzás ingyenélésre, élősködésre, és arra sem, hogy szeretnétek, ha gyorsan kitennék őket!
A panaszlevél csak konkrét tényeket tartalmazzon a zavarás módjáról, a károkozásokról, a károk helyreállításának költségeiről. Csak azt kérjétek, hogy intézkedjenek a nyugalmatok zavarásának megszűntetése, és a további károkozások megelőzése érdekében.
Ezt nem árt több alkalommal megtenni.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ez a módszer, ha nehezen is, de alkalmazható az önkormányzati főbérlők esetében.
Sokkal nehezebb a helyzet, amikor birtokvédelmi vagy szabálysértési eljárást kell indítani magántulajdonos ellen. Õket akkor sem teszik ki a házból, ha bebizonyosodott a mások zavarása, rongálás, károkozás. Rájuk legfeljebb birságot szabnak ki.

Mart # 2006.04.05. 21:11

A bérlő magatartásáért a tulajdonos felel. A tulajdonosok által aláírt panaszlevél alapján az Önkormányzat, mint tulajdonos, köteles kivizsgálni az eseteket, és intézkedni.
Indokolt esetben először a rendszeres bérleményellenőrzést rendelik el, és teszik is meg.
Általam kezelt házakban pillanatnyilag két olyan önkormányzati főbérlő /család/ él, akik megkapták a határozatot, hogy bérleti szerződésüket felmondják, amennyiben ...

ObudaFan # 2006.04.05. 19:51

Ha a rongálás miatti kár a 10000 Ft-ot meghaladja, akkor büntetőfeljelentést lehet tenni, esetleg ennek hiányában is, garázdaság miatt.

vensz # 2006.04.05. 16:30

A történet annyi, hogy a lépcsőházunkban van egy önkormányzati lakás amibel elviselhetetlen család lakik. Egész nap ordibálnak és rongálják a házat. Ezek rendbehozatala több száz ezer forint terhet jelent a lakók számára. A lakást normális áron eladni lehetetlen, mert ide normális ember ha tudja (mert én persze nem tudtam, akárhányszor itt voltam csenben voltam, szinüket nem láttam véletlenül...) be nem költözik, vagy nagyon alacsony áron.
Azt szeretném megtudni, hogy mit lehet velük tenni. Az önkormányzat azt mondja semmit, én pedig nem akarom elhinni, h 22 család életét tönkre tehetik ingyenélő élősködők. Biztosan van vmi megoldás arra, hogy hogy lehet őket gyorsan kitenni innen.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.