haszonélvezeti jog


siemens # 2010.04.07. 08:09

KBS!

Akkor miért mondták a Földhivatalban azt hogy valóban nem jó az okirat?

...és miért nem kell minden oldalon ellenjegyezni?
Elég a második oldalon az ellenjegyzés és a két féle pecsét+aláírás?

Holnap mennék ügyvédhez, és most egy kicsit megtorpantam, hiszen te vagy az első aki ezt mondja...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 07:58

Siemens, a "szemfüles ügyvéd" téved. Nem kell a szerződést minden oldalon ellenjegyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.07. 07:56

Ha a tartozása eléri ezt az összeget, kérjétek a biróságon a haszonélvezet megszüntetését a tartozása beszámitásával.

Cseresznye. Bukott perre ne biztass senkit.

siemens # 2010.04.07. 07:43

Szép napot!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyi idő amíg a Bíróság semmissé tesz egy nem jól megalapított haszonélvezeti okiratot?

Ok: egy szemfüles ügyvéd észrevette a haszonélvezetet alapító okiraton hogy azt nem ellenjegyezte az első oldalon az ügyvéd. A földhivatalban leadott példány is ugyanígy sikerült.
A Földhivatalban azt mondták, lehet kezdeményezni a Bíróságot hogy szüntesse meg (tegye semmissé) a haszonélvezetet, mert ha az alapítástól számított 1 éven belül észrevették volna, akkor ők is elindíthatták volna a megszüntetést, de ez már a Bíróság hatáskörébe tartozik.
Szárazpecsét van, de aláírás nincs az ügyvéd részéről, csak a két fél aláírása. A második oldalon rendben van minden, de állítólag ennek az első oldalon is szerepelnie kellene.

Ha beadjuk a Bíróság felé a Haszonélvezet eltörlését, akkor mennyi időt kell várni, illetve lesz-e tárgyalás vagy meg sem kell jelenni, és a Földhivatalnak küldik ki a törlő határozatot? Ki fizeti a perköltséget?

Köszönettel

MajorDomus # 2010.04.06. 19:13

A haszonélvező huzza az ingatlan hasznait s viseli terheit.

A lakás rezsijét köteles fizetni. A közös költséghez semmi köze, még akkor sem ha igy állapodtatok meg. Az csak a tulajdonost terheli, fizessétek ki, de papir legyen róla !

A haszonélvezetnek szabott piaci értéke van, a megváltási érték talán az ingatlan értékánek 1/4-ed része. Az ügyvéd majd pontosan kiszámolja !
Ha a tartozása eléri ezt az összeget, kérjétek a biróságon a haszonélvezet megszüntetését a tartozása beszámitásával. Ne fizessétek a hitel törlesztőrészleteit, ha mint kezesnek a nyugdijából tiltják le a - remélhetőleg magas - törlesztőrészleteket akkor majd másként fog beszélgetni.

Azonnal inditsatok a biróságon egy fizetési meghagyást, a tartozást a végrehajtó letiltja a nyugdijából.

Minél hamarabb lépjetek !

Libuska # 2010.04.06. 17:17

Jó estét! Egy szakértő véleményét szeretném kikérni. A párom tulajdonában van egy lakás, melyben sosem lakott. Kezdetektől fogva anyósom lakik benne, akinek holtig tartó haszonélvezeti joga van. Csakhogy, nem fizeti a közüzemi számlákat, és a közös költséget sem, melyeknek összege mára már több mint két és fél millió forint, és már a végrehajtás következik lassan. A kérdésem az, hogy ilyen esetben, mivel ő egyáltalán nem tesz eleget a haszonélvező kötelességeinek, és a felmerülő problémákat még el is titkolja szándékosan, van-e lehetőség a haszonélvezeti jog megvonására, vagy bármire. A lakást párom szeretné eladni, amíg még el nem árverezik, és "normális" árat tudna érte kapni. A lakáson még hitel is van, a kezes a anyósom. Anyósom irigységből semmire nem hajlandó, az adósságokat csak növeli. Van bármi lehetőségünk?

A választ köszönöm.

monalisa1 # 2010.03.18. 19:37

Jobb ha a haszonélvezeti dolgot ügyvéd és/vagy közjegyző írja meg, a földhivatalban a tulajdoni lapnál úgyis a jogász jár el.

monalisa1 # 2010.03.18. 19:33

Ha ingyen mond le te fizetsz illetéket (= vagyoni értéket váltasz meg), ha pénzért mond le ő fizet szja mível jövedelemre tesz szert.

A jelzálog úgy váltható meg ha annak értékét befizeted a banknak.

A lakásod eladásakor a saját hiteledet is rendezni kell a banknál.

Lehet hogy a lakásból nem marad semmid (...) de sem a mamád sem a bank nem áll az utadban...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Sweeny # 2010.03.18. 17:41

Tehát ha megkérem, hogy mondjon le róla azt bármiokor megtehetem?
Ehhez elég egy netről letöltött dok, vagy ügyvédnél lehet csak megtenni?
Köszi

pazs # 2010.03.18. 10:22

Sweeney: sajnos az édesanyád beleegyezése nélkül nem nagyon tudsz semmit tenni, mindenképp meg kéne állapodni vele. Egyébként a lakást el tudod adni a beleegyezése nélkül is, feltéve, hogy találsz vevőt, mert édesanyád haszonélvezeti joga az adásvételtől függetlenül fennmarad, amíg le nem mond róla.

Sweeny # 2010.03.18. 09:30

Sziasztok! Néhány egyszerű kérdesem lenne, de előtte leírnám a történetet. 2003ban vettem egy lakást, az önerő egy részét én fizettem sporólt pénzből, de nem volt elég ezér a bank kért még egy biztosytékot. Édesanyám felajánlotta a házát, amire a bank be is jegyezte a jelzálogot. A lakásban laktam 2009ig, a nevemen voltak a közüzemi dolgok, csak én voltam bejelentkezve és kisfiam. 2009ben hozzáköltöztünk, és kadtam a lakást, amiből én kaptam a bérlőktől a díjat. Most férjhezmentem, és szeretnén eladni, de előtte szeretném, ha már nem lenne rajta az édasanyám haszonélvezeti joga, hogy könnyebben menjen az eladás. Mit kell tennem? Hogyan? Hol? Visszavonhatok egy ajándékozott haszonélvezeti jogot? Ha igen, kell- e indok? Hogy lehet ezt megtenni?Megteheti, hogy nem mond le róla? A háza amit bevontunk önszántából történt, és más teher nem is volt rajta, és természetesen most ezt szeretnénk töröltetni. A viszonyunk viszont nem a legcsodásabb és ezért tartok tőle, hogy megpróbálja megakadályozni az eladást. szóval, hogy cselekedjünk okosan, hogy neki és főleg nekünk is jó legyen?
Előre is köszönöm a segítséget!
Lincsi

monalisa1 # 2010.03.13. 21:24

Az esetleges családi belviszályra mi mást lehetne ajánlani: szeressük egymást emberek!

MajorDomus # 2010.03.13. 20:42

A kérdező itt boldogan kifizetné ha végre biztonságban érezné magát!

monalisa1 # 2010.03.13. 15:14

De mint felgyülemlett adósságot a haszonélvező esetleges halálavál a tulajdonos megörökli és addig nincs visszakapcs amíg a számlák végül is nem kerülnek rendezésre.

MajorDomus # 2010.03.12. 22:40

Jobb ha az ő nevén van,nem fizetés- esetén nem rajtatok veri-le a szolgáltató.

Melcsy23 # 2010.03.12. 12:35

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást,sokat segített!!!További szép napot kívánok önöknek!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.12. 12:12

A haszonélvezeti jogot átruházni nem lehet, de a gyakorlását bárkinek átengedheti a jogosult.
A közüzemi szerződéseket megkötheti a tulajdonos, a haszonélvező vagy a lakás más használója is. Nyilván az a legcélszerűbb, ha a tényleges fogyasztó köti meg - hiszen a szolgáltató a szerződő féltől fogja követelni a díjat.

Melcsy23 # 2010.03.12. 10:49

Elnézést kérek de lenne még pár kérdésem!A haszonélvezetet áttudja ruházni valaki másra a mi beleegyezésünk nélkül,vagy csak a mi hozzájárulásunkkal tudja valaki másra átíratni?És hogy a számlák(villany,gáz,víz)a tulajdonos nevén kell hogy legyenek vagy maradhat a haszonélvező nevén is,mert még jelenleg az ő nevén vannak?

KÖSZÖNÖM!

Melcsy23 # 2010.03.12. 10:25

Köszönöm szépen a gyors választ!

pazs # 2010.03.12. 08:36

Kovács úr helyett remélem, válaszolhatok, bár a válasznak nem fogsz örülni: a haszonélvezet pont azt jelenti, hogy a haszonélvező használja az ingatlant és szedi a hasznait, nektek csak a szívességi használat a jogcímetek a lakásban tartózkodásra, amit bizony a haszonélvező bármikor indokolás nélkül megvonhat és ezen az sem változtat, hogy a ti tulajdonotok a lakás.

Melcsy23 # 2010.03.12. 08:23

Tisztelt Kovács Úr!

Én és a férjem nemrég megvettük a nagymamától a lakást,mi vagyunk a tulajdonosok ő meg a haszonélvező!Ebben a lakásban lakunk mi és a férjem mamája,és az lenne a kérdésem önhöz hogy a haszonélvező bármikor kiteheti a tulajdonost a lakásból?Jó lenne tudni mert nem valami jól jövünk ki vele,van egy 7 hónapos kislányunk és nem nagyon szeretnénk ha nem lenne fedél a feje fölött!Ha mégis kiakarna rakni minket akkor lehetne tenni ellene valamit???Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:egy aggódó anyuka

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.17. 20:48

Komoly esélyetek van rá, hogy elveszítsétek a pert. Pontosabban, ha érdemtelenségre hivatkoztok, akkor biztos a bukta.

mimiike # 2006.10.17. 18:18

Köszönöm a gyors és kimerítő, pontos válaszokat.

Azt gondolom, hogy itt mindenképpen már az ajándék visszakövetelése lesz a megoldás, érdemtelenségre hivatkozva.

Vajon a kilakoltatás kérése nagymama részéről már kimeríti-e az érdemtelenség fogalmát, vagy ennél több, "súlyosabb" indokkal lehetne csak erre hivatkozni??

Még egyszer köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.17. 12:49

Igazad van, a vagyoni értékkel bíró jog is képezheti ajándékozás tárgyát, nem csak dolog. (A szűkítő értelmezés nem következik a Ptk. 579. (1)-ből, sőt ellentétes azzal.)

Csakhogy itt a jelek szerint nem ellenszolgáltatás nélkül alapították azt a haszonélvezeti jogot, hanem egy jövőben teljesítendő szolgáltatás (öröklés) fejében. Ezen nem változtat az, hogy a szolgáltatást és az ellenszolgáltatást a felek külön iratokban rögzítették. Az ajándékozásra hivatkozás, illetve az ajándék visszakövetelése tehát nem állna meg.
Ellenben a szerződés érvénytelenségére lehet hivatkozni. Többszörösen is. Hiszen itt a nagymama a várt örökségéről kötött egyezséget a nagypapával, holott ilyen tárgyban csak az örökhagyó leszármazói tehetik meg egymás között. De ők sem így. Hiszen ebben a formában, tartalma szerint a megállapodás végrendelkezést tartalmaz - méghozzá visszterhesen. Vagyis lényegében öröklési szerződés - amit nem lehet harmadik személy javára kötni.

_Lala_ # 2006.10.17. 12:05

Haszonélvezetet nem ajándékozzák, hanem azt alapítani szokták. Így ajándékként visszakövetelni érdemtelenség címen nem lehet.

Hát.... szerintem ez nem így van.
Haszonélvezetet lehet ellenérték fejében (ez visszterhes vagyonátruházás, illetéke is eszerinti) vagy ingyenesen alapítani (ez pedig ajándékozási illetéket von maga után).
Szerintem az ingyenesen adott vagyon, jog, stb. az ajándék, és az ajándékozásra vonatkozó szabályok szerint visszakövetelhető.

Jelen esetben a
582. § (3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
c. kitétel alkalmazása lehet járható út.