Osztatlan közös tulajdon


laila0616 # 2016.11.16. 12:18

Nanemaaa

Én vagyok az egyik társtulajdonos...

nanemaaa # 2016.11.16. 11:11

laila0616
A két tulajdonos, vagy bérlő polgári jogi vitájába harmadik félnek szerintem nem kell beleavatkoznia.

nanemaaa # 2016.11.16. 11:08

credit

Igen.
Igen.
Az alapító okirat módosítást csak ügyvéd készítheti el. Ő majd megoldja a dolgokat.
(Ha minden egyes tulajdonos külön külön módosíttatja az alapító okiratot, azzal csak az ügyvéd jár jól, mert annyiszor kell őt megfizetni. Csak abban az esetben van ennek értelme, ha valaki ellensége a saját pénzének is.)

laila0616 # 2016.11.15. 17:32

Tisztelt Szakértők!
Egy társasházban az egyik tulajdonostárs üzlethelyiségét bérbe adta egy pékségnek. Pár hónapra rá egy másik tulajdonostárs (majdnem mellette) saját üzletét szintén egy pékségnek adta bérbe. Mivel az épületben található villamosberendezések nem arra lettek kitalálva, hogy ilyen nagy teljesítményű gépek működjenek egy óráról, a betáp zárlatos lett.
A két tulajdonostárs szóban megegyezett, hogy kérnek a szolgáltatótól teljesítménybővítést, melynek költségét közösen viselik, úgy, hogy az egyik kifizeti és a másiknak a felét továbbszámlázza.
Megtörtént, kifizette az egyik, továbbszámlázta, de most a másik nem fizet, mondván, hogy ő nem írt alá semmit. Emellett olyan megállapodást akar kötni, hogy osszák meg egymás között az ampereket és a szerint fognak energiát használni.
Hogyan lehet fizetésre bírni? (Tanúk vannak, akik a megbeszélésen részt vettek...) Bíróságon követelhető az összeg papír nélkül?
Valóban át lehet ruházni az ampert?

Köszönöm a válaszokat!

credit # 2016.11.15. 14:31

Segítséget kérek a következő ügyben:

Van e forgalmi értéke az eszmei hányadrésznek? -

Fel kell tüntetnem az ingatlannyilvántartásban a lakásbővítésem.

Az hogyan alakul nálam, egyik tulajdonosnál a TH-ban, aki beépített tetőterét akarja feltüntetni az ingatlan nyilvántartásban.
(különálló épület az enyém, a módosítás költségét is én fizetem)
Az alapító okiratot módosítást a megemelt h.résznek megfelelően kell elkészíteni, azaz csak nekem növekedik az eszmei h.részem, az egész h.rész is ennek megfelelően nő.
Nem akarja aláírni több tulajdonos, pl.olyan feltételhez kötik hogy amivel nagyobb lett az eszmei h.részem, annyi forgalmi értéknek megfelelő ellenszolgáltatást kérnek, pedig a költségeim növekednek.(az már csak hab a tortán, hogy ingatlanszakértőt is fogadjak,stb)
Azt hiszem a jogszabályoknak megfelelően így kell megszerkeszteni a módosítást.
Én beleegyeznék abba is hogy a lakás megfelelő területe fel legyen tüntetve az albetétemben és a közösségben maradó vagyonrészek eszmei hányadrésze maradjon. Ezt sem fogadják el.
Én fizetni ezért nem akarok, kinek van igaza?
Nekem nemcsak jogom,de kötelességem is feltüntetni.

Torzo # 2016.11.11. 11:00

nanemaaa
Roppant sajnálom, de ezért is nagyon hálás vagyok.
A hétvégén összeszedem a lényeget, és írok egy mailt. Köszönöm.

nanemaaa # 2016.11.11. 07:25

Torzo
Nem praktizálok, de szívesen segítek, ha tudok.
Próbáljuk meg mail-ban, azután majd meglátjuk.

nanemaaa # 2016.11.11. 07:22

lazsa
Ezeket a kérdéseket az szmsz-ben lehet rendezni.

Torzo # 2016.11.10. 20:13

Kedves nanemaaa, korábban segített bizonyos kérdéseim megválaszolásában, adna-e lehetőséget egy személyes beszélgetésre, elég komoly gond alakult ki az ingatlanunk felújítása során

lazsa # 2016.11.04. 09:41

Tehát a kérdésem az, hogy a néhány üzletes ha elfogadja, ha nem a liftek beszerelését, a költségek viselése rájuk is kötelező érvényű, mert liftes üzletházban lettek tulajdonosok. Jól gondolom?
A közcélra megnyitott magánterületű parkolót, az épülethez tartozó kertet, azok fenntartási költségeit sem tudom szétválasztani az üzlettulajdonosok és a lakástulajdonosok között, vagy igen, ha igen, hogyan?

nanemaaa # 2016.11.03. 06:50

Mint írtad, társasház. A társasház a lakógyűlésén az szmsz-ben foglaltak szerint hozza a döntéseit. Mellesleg a költségek viselésének arányát is tartalmazza az szmsz. Mivel eddig nem volt lift, így nyilván arról, hogy kell-e, a társasháznak kell döntenie. A döntés mindenkire nézve kötelező, ha azt nem támadja meg a bíróságon. Mellesleg ez minden társasháznál probléma, hogy a földszinten, és az elsőn lakóknak a létesítéskor "nem kell a lift", de amikor elkészül, a legtöbbet az első emeletre történő közlekedésre fogják használni. Ezzel kb a társasházak java szembesül, majd átalakítják az egészet kulcsos rendszerre, és csak azok fizetnek a liftért, akiknek kulcsuk is van hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.02. 16:29

Mi a kérdés? A jogi kérdés.

lazsa # 2016.11.02. 16:09

Tisztelt Fórumozók!
A következőben kérem segítő tanácsaitokat:
Adott egy üzletház,társasház. Alapításkor liftes házként vették meg a tulajdonosok, de az alapító a lifteket nem építtette be, sőt, fel is számolták őt. Most jutott el ház odáig, hogy önerőből liftet épít be. Az üzletesek tiltakoznak ez ellen, mondván, ők nem használják. Nagyon szép parkosított terület, sok-sok parkolóval, mely igen nagy igénybevételnek van kitéve az üzletforgalom miatt. A költségek mindenki számára egyformák voltak eddig. Sajnos nem tudunk közös nevezőre jutni, hogy hogyan lehetne a költségeket mindenki számára megnyugtatóan megállapítani, ill. igazságosan felosztani.
Kérem hozzáértő szakmai segítségeteket. Köszönöm, Lazsa

Immaculata # 2016.10.30. 06:03

:) Vagy ablakot cserélsz és akkor megváltoztatod a homlokzatot, vagy nem cserész és akkor tényleg nem változtatsz.
Valószínűleg rossz választ kaptál arról, hogy a homlokzat megváltoztatása nem engedélyköteles. Minimum bejelentésköteles.
Tovább kell kutakodni. Előfordul, hogy országos védelem helyett helyi, vagy megyei védelem alatt van egy utca, akkor sem lehet városképi szempontból a homlokzaton változtatni.

Mielőtt megszavaztatod a lakókat, azt is mondd meg nekik, hogy velük akarod kifizettetni a munkát.

Nanemaaanak igaza van abban, hogy a tervezőnek szerzői joga van az épületre. Ha más tervező változtatna rajta, ki kell kérnie az épület tervezőjének engedélyét.

Adri001 # 2016.10.29. 19:43

Köszönöm Nanemaa :)

Amennyiben nem változtatom a homlokzatot, csak korszerű nyílászárókat teszek és ehhez hozzájárulnak, akkor a költségek hogyan oszlanak meg?
Én fizetek mindent, vagy mindenki fizeti közösen?

köszi,
adri

drbjozsef # 2016.10.28. 16:25

Ehhez akar a terkepszelveny is jo, foleg, ha nincs meg meg az osztas peldaul, es meghatarozott aranyban akarjatok elosztani esetleg a telket is hasznalatra.

Szoveg mindenkeppen kell, a rajz a melleklet, a lenyeg a hasznalati megosztasi szerzodesben kell legyen.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.28. 14:09

Köszi a választ drbjózsef!
Nem,semmi nagyon részletes elosztásról nincs szó,csak két különálló épület papiron történő leválasztása,plusz egy egyértelmű kis rész leválasztása a kertből. És ahogy gondolom majd a térkép mellé kell írni egy szóbani megállapodást is. Az meg szerintem még jobban le tudja majd konkretizálni.

drbjozsef # 2016.10.26. 08:38

muszálylesszekhejesirni,

a térképszelvény egy elég kisléptékű térkép, elsősorban a telkek egymáshoz és az épületek egymáshoz való viszonyát ábrázolja.

Ha a telekhasználat megosztása a cél (mint egy ikerháznál pl.), ahhoz jó lehet, de a ház belső részének megosztásához teljesen alkalmatlan, arról nincs rajta semmilyen infó.

Collstock, papír, ceruza. Annak a pontossága bőven elég kell legyen, még sok is. Hacsak nem akartok még szobán belül is felosztani területeket...

nanemaaa # 2016.10.26. 07:33

A homlokzati nyílászáró a homlokzat részét képezi, így a törvény értelmében osztatlan közös tulajdon. Ennek megfelelően természetesen kell a többiek hozzájárulása.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az épületre a tervezőnek szerzői élnek, így ő is kifogásolhatja, hogy az általa egységesen megálmodott műalkotást laikusok utólag szétbarmolják. Egy homlokzati megjelenésnek fontos eleme a nyílászáró mérete, osztása, színezése is.

Adri001 # 2016.10.25. 19:48

Sziasztok,

Segítsetek, kérlek a lentebbiekben.

4 lakásos osztatlan közös tulajdonú házban szeretnék nyílászárókat cserélni.
Méretében és színében is eltérne a többi lakásétól, de NEM ENGEDÉLYKÖTELES, mert az áthidalók nem lesznek bolygatva.

Van használati szerződés, de nem tudom, hogy a fentiekre vonatkozik-e.

Kell-e a többi lakó belegyezése?
Vagy csak akkor, ha engedélyköteles lenne?

Nagyon köszönöm előre is :)
Adri

wers # 2016.10.23. 09:03

Szerintem nem, de mit mond az ügyvéded? Mondja meg ő, dolgozzon meg a pénzéért. Vagy már megmondta?

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.23. 05:57

Sziasztok!
Szerintetek ha lekérek egy térképmásolatot erről a takarnet rendszerről, az elég lesz a megosztás elkészítéséhez?
http://www.foldhivatal.hu/…view/74/112/

drbjozsef # 2016.10.21. 10:23

Az epuletfeltunteteshez nekunk egy kulon doksit kellett benyujtani, amit foldmero csinalt, es csak egy felulnezeti terkepszelvenyre rajzolt vazlatrajz a tetorol.
Alaprajz nem volt hozza, tervdokumentacio sem.

wers # 2016.10.21. 08:09

Eredeti alaprajznak ott kell(lene) lennie, ahol az épitési engedélyt kértek. De azt nem tudom, ezeknek mennyi az őrzési ideje. Minta "nem semmisithető" lenne, de nem biztos.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.21. 07:47

Az épületfeltüntetéshez nem kell?