Gépkocsi adás - vételi szerződés


drbjozsef # 2017.11.10. 14:02

Nem. A két örökös pereskedett egymással vagy 5 évet.

wers # 2017.11.11. 10:28

Drbjozsef, nem teljesen világos, az eladók akkor kértek törzskönyvet? Nem az okmányirodában lesz leginkább a gond, hanem az eredetiségvizsgánál. De ha forgalomból kivont akár közlekedésfelügyelet is kellhet.
Egy tulajdonjog átruházási szerződésnél több dárumot is fel kell tüntetni. Az átírás 15 napos kötelezettsége a használatbavételtől számolódik (de erről megoszlanak a vélemények) Van olyan kocsi, ahol a két időpont között akár hónapok is eltelhetnek. Hogy is lehetne forgalomba helyezeni egy új kocsit, ami még kész sincs.
De ha nem akarsz magadnak túl sok macerát, várjátok meg a törzskönyvet. Saját tanács, jobb lenne, ha a forgalomba visszahelyezést is az eladók intéznék.

drbjozsef # 2017.11.11. 16:11

Nem kértek, de ez nem volt kérdés, forgalomból kivonás mellett írták a nevükre, ezt a régi papír forgalmiba beírták, és azt mondják, hogy az ügyintéző nem kérdezte kell-e hanem mondta, hogy postázzák. Fel se merült bennük, kellene-e most nekik, gondolom, azt hitték, sok év után pár hét már nem számít az eladásnál. Nekik talán nem is, de én használnám.

De ez nem új kocsi, hét éves, örökléskor még szinte új volt, és alig használt. Hétfőn újra lesz vizsgalapja. Az adásvételiben a törzskönyv szám rubrika üres. Asszem kedden megpróbálom én lenyomni a kormányablak torkán ezt a dolgot, hátha. Ha megy, megy, ha elhajtanak, kénytelen leszek megvárni a törzskönyvet, ha 15 napon túl jön, legfeljebb írunk egy új szerződést, ezt meg összetépjük.

Egy próbát megér.

drbjozsef # 2017.11.11. 16:13

Elméletileg (!) az eredetiségszarakodáshoz sem kell a törzskönyv. Forgalmi, benne van a tulajdonosok neve. Majd azt mondják, hogy nem kértek törzskönyvet... :)

wers # 2017.11.12. 09:16

Én azt gyanítom, hogy az nem is kérdés, hogy készül-e törzskönyv. Azért postán fogják megkapni, mert az nem ott készül, csak a forgalmi.
Eredetiségvizsga és érvényes KGFB kell hozzá. Ezek kellenek az okmányirodában. Ha nincs még kész a törzskönyv, ott ez nem hiszem, hogy gond lenne. Az a fontos, hogy 15 napon belül indítsátok el az eljárást, legfeljebb felfüggesztik.

wers # 2017.11.14. 10:38

nem tudom segítettem-e, de kíváncsi vagyok.

drbjozsef # 2017.11.14. 12:50

El se jutottam odáig.

Elhajtottak a kötelezőnél, de most rájuk fogom borítani az asztalt, mert szerintem jogtalanul, de egyelőre más miatt is megakadt.

Azt mondták, hogy nem tudok kötelezőt kötni, mert van rajta. Egyrészt ez hülyeség, mert persze hogy minden autón van, amit használnak, és közben eladnak. Miért ne köthetnék én is? Másodszor belekötöttek, hogy nem másnap mentem, mert kötelezőt rögtön kötni kell. Miért mentem volna? Ki van vonva a forgalomból, akkor kötök rá amikor akarok, pont ezért van kivonva, hogy ne kelljen. Harmadszor azért duplán orbitális hülyeség, mert nincs is rajta, négy éve megszűnt díjnemfizetéssel, mert az örökösök nem jelentettek be semmit, csak nem fizették, hiszen nem is kellett nekik, mert nem volt végleges hatályú jogerős hagyatéki végzésük. Most kérdeztem tőlük, azt mondták, hogy felhívták most a biztosítót, a régit, az örökhagyóét, és ott is megerősítették őket, hogy nem tudnak mit lemondani, mert már rég megszűnt a szerződés.

Szóval szívatnak.

De leginkább azzal, hogy nem tudom átvinni a bonusomat erre, amíg megvan a mostani autóm, előbb arról kell lemondani a biztosítást. Ez most okoz egy kis interferenciát, amit ki kell találnom, hogy hogy oldjam meg. Nem akarok 100+ ezer forintot fizetni egy évig (ezt mondták, hogy addig kellene, a következő évfordulóig a magasabb, A0 kategóriát fizetnem, de szerintem itt is átvertek).

Úgyhogy most jö az asztalracsapkodás. Vélemény? :)

drbjozsef # 2017.11.14. 12:51

Ha ezek letisztázódtak, akkor valszeg írunk egy új szerződést, új dátummal, és aznap kötök rá kötelezőt.

wers # 2017.11.14. 14:56

Jujj. Huhhh. Van egy olyan oldal, hogy kotelezo.hu, ők jók. Telefonon is segítenek.
Nem tudom, te hol voltál, de nincsenek épp a toppon.

drbjozsef # 2017.11.14. 17:44

Nem, azóta felhívtam egyet, és megerősítettek, hogy hülyeséget mondtak. Vagy, félreértettem. Na sebaj, majd holnap.

wers # 2017.11.15. 06:52

Azt nehezen hiszem, hogy te nem értetted. De léccci ne borítsd rájuk az asztalt. Az nem segít. De kérlek, írd be a történet végét. Valahogy zavar, ha lemaradok a krimi végéről :)

papamacy # 2017.11.28. 11:17

T. Fórum!

Egy kis segítséget tudna valaki adni az ügyemben?
Eladtam az autómat, de az okmányirodában visszaadták az adásvételit, hogy az egyik tanú igazolványszáma nem egyezik.
Sajnos nem tudom utolérni a vevőt sem egyenlőre (egyébként az ő fia volt az a tanú). Az okmányirodás hölgy nem tud vagy akar segíteni. Nem szeretném hogy a nevemen maradjon az autó. Súlyadót és biztosítást meg pláne nem fizetném más helyett. Ha nem tudom felkutatni a vevőt, akkor milyen módon tudom leíratni a nevemről?

drbjozsef # 2017.11.28. 12:12

papamacy,

pedig elő kell kerítened a vevőd, és megmondani neki, hogy vagy elintézitek a hiba javítását, vagy hozza vissza egy percen belül az autót, mert az adásvételi - az ő hibájukból - érvénytelen, feljelentést teszel a rendőrségen, ha nem adják vissza. Csak csipkedi magát akkor.

Persze, feltéve, hogy a nevére akarja íratni. Ha igen, akkor ELVILEG neki sem fogják elfogadni az adásvételit. Ha nem, akkor ciki, de ezesetben mehetsz is a rendőrségre.

Amúgy : neked, mint eladónak, bejelentési kötelezettséged van. Bejelentetted? Be. Az okmányirodának a bejelentés tényét, és idejét kell rögzítenie.

Próbáld meg elektronikusan beküldeni : szkenneld be a szerződést, és ügyfélkapuval be lehet jelenteni otthonról is az eladást. Aztán legfeljebb visszaírnak, ha ott se megy át.

Kerítsd elő a vevőt.

papamacy # 2017.11.28. 13:51

Köszönöm a választ!

Nem akarok feljelentgetni, nem hiszem hogy szándékos volt, inkább csak el van írva egy szám.
Nem tudom hogy az okmányirodák mennyire látnak bele az igazolványszámokba. Esetleg lakcím alapján látják az illető igazolványszámát, és meg tudnák állapítani hogy melyik szám lett elírva? Végül is a vevő címe ott az adásvételin, legfeljebb írok neki egy levelet hogy pótoljuk.

drbjozsef # 2017.11.28. 14:29

Levél kevés lesz, neked 8 napod van, hogy bejelentsd az adásvételt. Ha nekik elfogadják, akkor Te már ki fogsz csúszni, mert ők akkor már nem fognak veled egy új szerződést kötni. Másikat, helyes adatokkal, de a régi dátumokkal meg a fenti 8 nap miatt nincs értelme.

Kerítsd elő őket.

papamacy # 2017.11.28. 15:01

Hát ha nekem nem fogadták el akkor neki sem volna szabad. Vagy okmányirodája válogatja, hogy ellenőrzik az adatokat? Ha kicsúszok a nyolc napból, akkor mi lesz, büntetés?

drbjozsef # 2017.11.28. 15:19

Gondolom.

Amőgy találtam egy ilyet :

*Fontos tudni(!): Amennyiben a magánokirat nem felel meg a fenti – jogszabályi – tartalmi követelményeknek, akkor azt a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználás céljából joghatás kiváltására alkalmatlannak kell tekinteni; ebben az esetben a változás bejelentésére irányuló eljárásban az eljáró Okmányiroda 2010. július 1-jét követően elutasítja a nyilvántartásba történő bejegyzést, egyben felszólítja az ügyfelet a jogszabályban meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtására, valamint felhívja az ügyfél figyelmét a késedelmes bejelentés jogkövetkezményeire! Az eladás bejelentés ténye a Korm. rendeletben meghatározott tartalmú teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtása (vagy megküldése) esetén sem jegyezhető be, ha a bejelentés tárgyát képező járművön érvényes forgalmazási korlátozás szerepel a nyilvántartásban; ebben az esetben az Okmányiroda a bejelentés tényének bejegyzését elutasítja.

wers # 2017.11.28. 15:31

Végül is a vevő címe ott az adásvételin, legfeljebb írok neki egy levelet hogy pótoljuk.

Ez jó ötlet, de mindeközben a szerződés 4. példányát hivatalosan levélben küld be az okmányirodába. Majd hivatalosan elutasítanak, de leginkább köteleznek javításra, pótlásra.
Amennyiben a vevőd közben átíratja a kocsit, veled már nem fognak foglalkozni. Te ezért nem kapsz büntit. A vevőt büntetik, ha elmulasztja az átírást.

drbjozsef, szerintem az elírás nem ide tartozik. Hangsúlyozom, szerintem.

wers # 2017.11.28. 15:33

apropó, drbjozsef, hogy áll a te kocsivásárlásod (lógva hagytad)?

papamacy # 2017.11.30. 20:58

Köszi a hsz.-okat, megoldódott a dolog!
Csak 400 km-t kellett autózni. Szerencsére a vevő jóarc volt, még ribizlipálinkát is adott fájdalomdíjként. Fel akartam ajánlani az ügyintéző hölgynek az okmányban, de sajnos csak a szokásos bunkóskodással fogadtak, ezért a tatyómban maradt. Kár érte mert én nem iszom alkoholt csak minden hatodik szökőévben.

drbjozsef # 2017.12.01. 05:21

Igen. Most nem volt időm foglalkozni vele, az eladó is elutazott. Elvileg a héten el kellett volna intéződni, de megint nyúlik.

Megcsinálták a műszakit, szerencsére az eredetiségvizsgálatot nem, lassan az is lejárna. Jövő héten, remélem.

Ja, és közben már megjött nekik a törzskönyv, már oda is adták. Szóval az is be van írva már a szerződésbe (az újba, ugye, amin még nincs dátum).

drbjozsef # 2017.12.07. 11:14

wers,

elrendeződött az autó, végül a normál ügymenet mentén. Lett törzskönyv, lett minden ami kell, lett biztosítás, már a rendes bonusszal, átírták simán.

wers # 2017.12.07. 11:22

:) végre egy jó hír ma. Ja, kisütött a nap is. :)

wers # 2017.12.07. 11:30

Egyébként papamacy esetét végiggondolva (szoktam néha gondolkodni is) azért nem értem a szőrszálhasogatást, mert az eladó már a neten is bejelentheti az eladást.

Lali12345 # 2017.12.13. 17:29

Sziasztok!
Segítsetek légyszives!
Eladtam a kocsimat pár napja,eltelik két nap.....beszart a generátor,rossz egy gumi, más színű a kárpit!
Visszahozza a kocsit,adjam vissza a pénzt,vagy utálják vissza neki pénzt!
Jelzem elég sokat alkudott az árból!
Mi a véleményetek?
Mit csináljak,persze már fenyegetőzik, ügyvéd,per, bíróság!
Válaszokat köszönöm