Gépkocsi adás - vételi szerződés


guba # 2010.07.26. 05:56

Te a tulajdonrészeddel rendelkezhetsz, azt adhatod, vagy ajándékozhatod el. Ha az unokaöcs az örökös, akkor a másik rész már az övé.

zoolee69 # 2010.07.26. 06:21

Kedves guba!
Köszönöm a válaszát!
Én is így gondolom... logikusan, csak az a bökkenő, hogy testvérem halála óta, ami 4 évvel ezelőtt volt, nem lett bejegyezve tulajdonos változás. A jármű törzskönyvében ill. a forgalmiban még mindig testvérem és én vagyunk feltüntetve tulajdonosként.
Tehát arra lennék kíváncsi, hogy ebben az esetben mi a menete a jármű unokaöcsém kizárólagos tulajdonába kerülésének. A testvérem már sajnos nem tudja aláírni a papírokat, mint tulajdonos, valamint a hagyatéki jegyzőkönyvben sem szerepel unokaöcsi, mint öröklés jogán társtulajdonos.

guba # 2010.07.26. 07:03

A hagyatékátadó végzéssel és a szerződéssel bemegy az okmányirodába.

Flati # 2010.07.27. 16:42

Sziasztok
olyan kérdésem lenne hogy kb 2 és fél hónapja eladtam a motorkerékpáromat és véletlenül nem lett kitöltve az adás vételi teljesen szóval a vevő adatai nincsenek meg csak 1 aláírás van az adás vételin és telefonon keresem nem veszi fel nevét nem tudom pontosan az autója rendszámát tudom és nem tudom lemondani igy a biztositásomat mit tanácsoltok mit csináljak ? biztositónak írtam de nem ír vissza telenorosoknak írtam nem-e tudják ki adni az adatait az illetőnek de nem adják ha valaki tud segiteni meg köszönném.

zoolee69 # 2010.07.28. 07:19

Kedves Guba!

Az okmányirodában azt mondták, hogy póthagyatékit kell csinálni a testvérem fél tulajdonrésze után. Így már csak az én fél részemet kell unokaöcsinek ajándékoznom!
Csak az a bibi, hogy elég macerás és költséges egy ilyen hagyatéki.... az egész autó nem ér annyit!
Azon tűnődöm, hogy mi lenne, ha unokaöcsi lenne az üzembetartó. Vagy ehhez is kell törzskönyv és mindkét tulajdonostól engedély, hozzájárulás vagy szerződés??

guba # 2010.07.28. 08:19

Ahhoz is kell.

Callisto333 # 2010.08.09. 15:17

Üdv

Olyan Problémám Van, Hogy Vásároltam 1 Motorkerékpárt, Amin Nem Volt Rendszám És Nem Volt Forgalmi Engedélye, Mivel Az Előző Tulaj Nem Íratta Át És Össze Is Törte. Az Okmányiroda Elvette Az Átíratás Hiánya Miatt. A Motorkerékpárt Egy Bt-től Vásárolta A Törzskönyvben Még Mindig A Bt. Neve Szerepel Tulajként. A Bökkenő Ott Van, Hogy Mielőtt Átírattam Volna A Motort Ellopták Benne Volt Az Adásvételi Szerződés Is. Hála Az Ügyes Nyomozóknak Előkerült A Motor Már A Műszaki Állapota Is Megfelelő. A Bökkenő Ott Van, Hogy Azt Mondták Adásvételi Nélkül Nem Lehet Átíratni.. Már Több Mint 2 Hónapja Bent Van A Motor És Csak Hazudgálnak, Hogy Hivatalból Felszólították Az Előző Tulajt, Hogy Adjon Adás-vételi Szerződést... Most Szeretném Saját Kézbe Venni Az Ügyet! Van 1 Törzskönyvem És 1 Rendőrségi Papírom Arról, Hogy A Motorkerékpár Vissza Került Jogos Tulajdonosához Vagyis Hozzám. A Kérdésem Az Lenne, Hogy Mit Tudok Csinálni, Hogy A Nevemre Tudjam Íratni A Motort?

kissumi # 2010.08.16. 17:13

Helló!

Segítséget szeretnék kérni!

Vettem két hete egy 2002 Opel Astra 1.7d. Átírattam , biztosítást köttöm. Vételkor mondták, hogy fél éve cseréltek vezérműszíjjat,3000 km van benne. Így azt nem cseréltettem ki. Múlt héten menet közben a szíjj elszakadt.A motor még nem lett szétszedve, így nem tudom, hogy mekkora a kár.Mit tehetek? Ki-é a kár?
Az eladónak van felelősége(rejtett hiba)? Pereskedni kell?Lehet, hogy a szíjjról és a szerelésről az eladónak nincs számlája, mert a haverja csinálta akinek autószerelő műhelye van.
Segítseget köszönöm!
Üdv:péter

efi99 # 2010.08.16. 17:49

Szervízkönyve volt?

kissumi # 2010.08.16. 19:24

Szervízkönyve sajnos nincs az autónak.

guba # 2010.08.16. 19:34

Nagy valószínűséggel a tiéd a kár. Ha tudod bizonyítani, hogy ezt mondták neked, akkor érdemes igényt támasztanod, egyébként nem.

efi99 # 2010.08.16. 19:59

Gondoltam. (Én soha nem veszek nélküle, kínálnak kismillió kocsit még, aminek van.)
Nem tudom miért nem teszik már kötelezővé, legalább nem lehetne hazudozni.
A kár valószínűleg a tied. Ez alighanem benne is van az adásvételiben.

Enci74 # 2010.08.19. 14:32

Segítség!!!!!

Nagyon nagy bajban vagyunk!Szalonból vásároltunk egy nagy értékű használt autót, banki hitelre,már a vételár 80 %-át kifizettem. Az eredet vizsgálatot az azóta már bezárt szalon adta ki. A hatóság elvette az autót, azzal a jogcímmel, hogy "donor autó".Ezzel a családom helyzete ellehetetlenült, mert a férjem ezzel járt dolgozni külföldre.Autónk az nincs, de a hatóságok állítása szerint a hitelünk az a miénk.Ezt nem akarom elhinni!!!Arra szeretnék választ kapni, hogy jogilag kié az autó? Kié a fennmaradó hitel? Ki fog kártalanítani?- ugyanis a férjem ezzel keresi a pénzt!
Váron segítségeteket és útbaigazításotokat!
Köszönettel!

Enci74

guba # 2010.08.19. 17:25

Az elkobzás
77. § (1) El kell kobozni azt a dolgot,

  1. amelyet a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használtak, vagy arra szántak,
  2. amelynek birtoklása a közbiztonságot veszélyezteti, vagy jogszabályba ütközik,
  3. amely bűncselekmény elkövetése útján jött létre,
  4. amelyre a bűncselekményt elkövették, vagy a bűncselekmény befejezését követően e dolog elszállítása céljából használtak.

(2) El kell kobozni azt a sajtóterméket, amelyben a bűncselekmény megvalósul.
(3) Az (1) bekezdés a) és d) pontja esetében az elkobzást nem lehet elrendelni, ha a dolog nem az elkövető tulajdona, kivéve, ha a tulajdonos az elkövetésről előzetesen tudott, feltéve, hogy az elkobzás mellőzését nemzetközi jogi kötelezettség nem zárja ki.
(4) Az elkobzást akkor is el kell rendelni, ha az elkövető gyermekkor vagy kóros elmeállapot miatt nem büntethető, vagy ha az elkövetőt megrovásban részesítették.
(5) Nincs helye elkobzásnak a cselekmény büntethetőségének elévülésére megállapított idő, de legalább öt év elteltével.
(6) Nem lehet elrendelni annak a dolognak az elkobzását, amelyre a vagyonelkobzás kiterjed.
(7) Az elkobzott dolog tulajdonjoga törvény eltérő rendelkezése hiányában az államra száll.

77/A. § (1) A 77. § (1) bekezdésének a) és d) pontjában meghatározott esetben az elkobzás kivételesen mellőzhető, ha az elkövetőre vagy a tulajdonosra a bűncselekmény súlyával arányban nem álló, méltánytalan hátrányt jelentene, feltéve, hogy az elkobzás mellőzését nemzetközi jogi kötelezettség nem zárja ki.
(2) Az (1) bekezdés nem alkalmazható, ha az elkövető a bűncselekményt bűnszervezetben követte el.

Azért nem árt, ha megbíztok egy ügyvédet!

guba # 2010.08.19. 17:27

A hitel a tietek, de az eredetiségvizsgát kiállító céggel szemben lehet követelésetek, mert szerintem az nem a már megszűnt eladó lehetett.

Zaszti # 2010.11.29. 15:33

Üdv.
Ha az adásvételi szerződésen csak 1 tanú szerepel, érvényes-e. Okmányirodában átveszik.

guba # 2010.12.01. 19:04

Igen.

ártatlan1 # 2010.12.22. 10:21

Jó napot kívánok.

én azt szeretném kérdezni,hogy vásároltam egy személygépkocsit adás-vételi szerződéssel,de én a gépjárművet szeretném kivonatni a forgalomból mert különböző hibái vannak,hogy akkor is át kell-e íratni,mert az okmány iroda szerint igen,de a törvény szerint nem.

A jármű forgalomból történő kivonása
87. § (1) Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról.
(2) A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb hat hónapra a rendszámtáblán lévő címke érvénytelenítése nélkül bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatába.

köszönöm a választ és a segítséget.

guba # 2010.12.22. 12:44

Igen.

ártatlan1 # 2010.12.22. 17:56

guba köszönöm a gyors választ,de a közlekedési minisztérium álláspontja szerint nem kell,épp a be linkelt törvény miatt a levél csak ünnepek után jön és akkor be linkelem,hogy mindenki láthassa,a másik van egy problémám még,hogy ha időpontot kérek csak jövő év Februárjában kapnák,így kié lenne a felelősség ha át kellene íratni az autót,mivel a 15 napot meghaladom.

Kelleme Karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok önnek és családjának és az össze fórum tagnak.

guba # 2010.12.22. 18:24

A beidézett törvényből hol következne, hogy ne kellene átiratnod? Az csak azt rögzíti, hogy kik kérelmezhetik a forgalomból kivonást.

ártatlan1 # 2010.12.22. 20:07

Tisztel guba.

87. § (1) Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántar­tásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról."

ártatlan1 # 2010.12.22. 20:09

A jármű forgalomból történő kivonása
87. § (1) Az üzemben tartó, a tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező más ügyfél kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról.
(2) A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb hat hónapra a rendszámtáblán lévő címke érvénytelenítése nélkül bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatába.
(3) Amennyiben a jármű forgalmi engedélye nem áll a kérelmező tulajdonos vagy a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező ügyfél rendelkezésére, a közlekedési igazgatási hatóság dönt a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról. A határozat jogerőre emelkedésétől számított 8 napon belül a jármű üzemben tartója köteles az ideiglenes kivonás tényének bejegyzése céljából a forgalmi engedélyt az eljáró közlekedési igazgatási hatóságnál bemutatni."

guba # 2010.12.23. 11:24

A beidézett törvényből hol következne, hogy ne kellene átiratnod?

ártatlan1 # 2010.12.24. 07:48

De az sincs benne,hogy át kell,sőt még az átírás törvénye sem rendelkezik erről,így nem értem,hogy egy használaton kívüli üzemképtelen autóért ami semmilyen szempontból nem felel meg a közlekedés feltételeinek miért kellene átíratni,ráadásul már adásvételivel le lehet adni a bontóba is,tehát akkor miért kellene átíratni az autót?