Autó adás - vétel


Majordomus # 2022.11.24. 20:30

A rendőrségen..

boldi70 # 2022.11.24. 16:55

Tisztelt jogi szakértők !

Köszönöm a válaszukat.
Az autó rendszáma nem stimmel. A feljelentést hol kell megtennünk ?

Üdvözlettel

drbjozsef # 2022.11.24. 08:00

boldi70,

Kötöttél egy szerződést. Azt főszabályként be kell tartani, nem állhatsz el.

Természetesen ha szerződéses rendelkezések jogszabályba ütköznek, vagy a termék nem felel meg a szerződésnek, akkor végső esetben elállhatsz. Ha jogosan állsz el, akkor a foglaló visszajár, és a szerződés megszűnéséért, pláne, ha az eladó fél a hibás, nyilván nem kérhet.

Kérd vissza a foglalódat, és mondd meg neki, hogy nemhogy nem fizetsz az eljárásért (miféle "korrekt eljárás" ?), hanem a szerződés meghiúsulásából eredő minden károdat is érvényesíteni fogod rajta - hiszen az ő hibájából hiúsúlt meg a szerződés.

A megállapodási szerződésben a gépjármű rendszámát lekérdeztük ügyfélkapun a Jármű szolgáltatási Platformon és köze nincs a kinézett autóhoz.
Ezt így mondjuk nem értem, de te biztos tudod mi van. Nem stimmel a rendszám az autóhoz? Az elég nagy szerződési hiba egy autónál... örüljön a kereskedő, ha nem teszel feljelentést.

Majordomus # 2022.11.23. 20:54

Egyezzetek meg.
Bizonyitanod kell a megtévesztést,akkor visszakaphatod a pénzed.

boldi70 # 2022.11.23. 17:40

Tisztelt drbjozsef!

Egy hónapja történt egy megállapodás foglalóra és át lett utalva 100.000 Ft .
Másnap elálltunk a gépjármű állapotfelméréstől és vásárlástól telefonon és emailban rá 2 napra.
A megállapodási szerződésben a gépjármű rendszámát lekérdeztük ügyfélkapun a Jármű szolgáltatási Platformon és köze nincs a kinézett autóhoz.
Én a foglalómat szeretném visszakapni viszont kereskedő még pénzt kér a korrekt eljárásért.
Mi a teendőm?
Hálás köszönettel várom válaszukat.
boldi70

Majordomus # 2022.05.26. 19:00

4.kijavittatja az autót
5. Te megavittatod,és annyival csökken a vételár.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.26. 17:33

Mint bármilyen más pénzkövetelésnél (ezért nincs köze az autókhoz): felszólítás, fizetési meghagyás, per. Szubszidiárisan.

galina # 2022.05.26. 15:31

Tisztelt Kovács Béla Sándor, köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt, bocsánat, hogy nem jó helyre írtam.
A válaszából arra következtetek, hogy elvileg visszajár a foglaló.
Igen, akkor az a kérdés, hogy mit tehetünk, ha nem fizet.
Nyilván valamiféle megállapodásra kell törekednünk.
Köszönönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.26. 15:23

Most akkor az a kérdés, hogy mit kell tenned, ha a kereskedő kérésre nem fizeti vissza önként a foglalót?
Ha igen, akkor két kérdésem lenne hozzád:

  1. Szerinted?
  2. Biztos, hogy ez "autók, motorok" tárgyú jogi kérdés?
galina # 2022.05.26. 14:24

Tisztelt jogi szakértők, három hete lefoglalóztunk egy használt autót, autókereskedésben.
Szóbeli ígéret szerint két hetet kellett volna várnunk az ügyintézés miatt.
Ez nem jött össze, még nincs nálunk az autó, de tegnap este komoly viharkárok keletkeztek a városban, brutális jégeső kíséretében. A lefoglalt autót is összetörte a jég.
Kérdésem, hogy mi a teendő ilyenkor. Abszolút laikusként úgy gondolom, hogy mi nem ebben az állapotában foglalóztuk le az autót, tehát, ha úgy döntünk, hogy így nem kérjük, akkor a foglaló visszajár-e.
Tudom,hogy ez vis major, de ismerve az kereskedés rugalmatlanságát mégis szeretném megismerni a lehetőségeinket.
Hálás köszönettel várom válaszukat.
galina

drbjozsef # 2022.05.17. 04:35

Zoltanuss,

Keresel a neten adásvételi mintát. Jól nézd meg, mert előírások vannak rá, nem mindegy milyen, ha hiányzik valami, visszadobja a kormányhivatal. Egyébként okirat boltban lehet kapni is.
Keres vevőt, aláírják, és az eladónak 15 napon belül be kell mennie a kormányhivatalba, és bejelentenie az eladást. Visz egy adásvételit, bemutatja, és kér rá egy pecsétet, hogy itt járt, és mikor.

Két tanács : jól ellenőrizze a vevő iratait kitöltéskor, meg a kitöltést is alaposan. Valamint, hirdesse úgy, hogy szavatosságot nem vállal az autóra. Ezt magánszemélyként megteheti, írják bele a megjegyzés rovatba az adásvételibe : "A vevő a gépjárművet megtekintett állapotban veszi meg, annak ismert hibáival együtt, az eladó a Ptk. XXIV. Fejezet szerinti kellékszavatosságot a gépjármű tekintetében teljes egészében kizárja, a vevő azt ennek tudatában vásárolja meg."
Lehet, hogy kevesebb vevője lesz, de a csalókat - akik három nap múlva visszajönnek, hogy lyukas a hűtő, és hengerfejes a kocsi, fizessen vissza félmilliót - legalább kiszűri.

Zoltanuss # 2022.05.17. 04:28

Tisztelt Topikosok !

Van a családban egy idős személy egy szintén idős autóval.
A kocsi műszakija június végével lejár. A tulaj sem akarja továbbhasználni.
Eladná, de nem ismeri az eljárást. Annyit tud hogy valami nyomtatvány kell az adásvételihez amit valahol be kell mutatni.
Kérdések : hol lehet ilyen nyomtatványt venni /kérni ?
Hová kell bemutatni ?
Nem akar úgy járni, hogy a vevő elviszi az autót, csinál vele pár eseményt ( tilos parkolás, gyorshajtás, szabálytalan autópályaigénybevétel stb. ) majd kettő -három hónap múlva visszajön, hogy nem ér a nevem.
A kocsi működő képes, csak 4 db új gumi kell rá és némi szerelői ápolás.
Vagy megveszik tovább használatra vagy roncsként... ez a vevő dolga.
Jelenleg van rajta biztosítás, súlyadó rendezve.... csak műszaki kellene rá júliustól.
Tehát mi a teendő ?

drbjozsef # 2022.05.10. 11:41

Én azt mondanám, a felelős őrzés szabályai alapján - hiszen a birtokos te vagy, nálad vannak a papírok, kulcsok -, hogy szólítsd fel az elszállításra határidővel, ha azt nem teljesíti, egyszer tűzzél neki póthatáridőt (pont úgy, mint a fizetésnél), azt már szigorúbbat. De mondjuk a teljesítéstől 30 napig én vigyáznék rá.
Aztán ha csak nem akarják elvinni, akkor mehet az utcára.

Hjanos # 2022.05.10. 10:04

Egy kis érdekes adalék, tehát a pénz megjött, a kocsit azonban továbbra sem vitték el, nálam minden papírja, kulcsok. Én lejelentettem a hivatalnál, cascót és biztosítást felmondtam, már a túlfizetést is visszautalták. Már szóltam a vevőnek, hogy vigyék el a kocsit, mert én felelősséget nem vállalok érte, kisgyerek, kutya, stb. nem kerülgetem a garázsban, ráadásul jön a másik autó, annak kell a hely. Én kiállok vele az utcára, aztán majd jelentkeznek érte. Ha ilyenkor történik vele valami, gondolom rajtam nem verhetnek el semmit.

Traffic # 2022.05.06. 12:56

T. Hjanos!

Örülök, hogy sikeres volt az adásvétel. Csak egy apró megjegyzést fűznék a leírtakhoz: az eladónak 8 napon belül be kell jelentenie, ha eladta járművét, azonban, ha ezt nem teszi meg, szabálysértést nem valósít meg.

Gazdasági társaság (pl. autókereskedés) esetén most gondolkodóba estem, hogy a bejelentés elmulasztása miatt megvalósul-e a Btk. 409. § (2) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő gazdasági adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vétség. De mindegy is, Hjanost ez nem érinti.

drbjozsef # 2022.05.05. 13:17

Hjanos,

A bejelentést úgy teszed meg, hogy leadod az adásvételit, hogy a hivatal is tudja kit keressen.
Ha mégis meghiúsul a szerződés, akkor futnod kell egy kört náluk is, hogy az eladás mégsem jött létre.

Hjanos # 2022.05.05. 13:11

Happy end, megjött a pénz, nem volt simli. A szerződés megjegyzés rovatába volt írva, hogy a szerződés a vételár maradéktalan megfizetése után lép életbe.
Amúgy olyankor mi van, ha én lejelentem a tulajdonjog változást, de a vevő nem utalja a vételárat, én elállok a szerződéstől az általad is említett tértivevényes felszólítással, ő ezt tudomásul veszi, nem lesz semmi az egészből.
Én ezek után meghirdethetem megint a gépjárművet, majd adásvételkor megint elküldöm a hivatalnak az új tulajdonjog változást, nem ütköznek ilyenkor a dokumentumok? Vagy a lényeg úgyis a vevő általi okmányokkal igazolt átírás?

drbjozsef # 2022.05.05. 10:43

Hjanos,

Én nem jelenteném le. Nincs gond, ha késel vele, de visszacsinálni mindent macerásabb. Az eladónak azért fontos a bejelentés, hogy ne ő fizesse a parkolási meg úthasználati büntetéseket (esetleges baleset pláne) a vevő helyett - de ha nálad az autó, akkor nincs ilyen kockázatod.

Megjegyzem, ha már ilyen szerződést kötöttetek, gondolom megnéztetek a 304/2009. Korm. rendeletet, aminek 4.§ "g" pontja szerint neked a szerződés hatálybalépésétől számítódik a 15 napod. Ugye, úgy kötöttétek meg, hogy a hatálybalépés a teljes vételár átadásakor (utalásakor) történik...?

Ha eléggé megbíztak benned, hogy nálad hagyták az autót, akkor vagy nem lesz gond, vagy valami kurvanagy simlit csinálnak a te ésvagy az autó adataival...

Hjanos # 2022.05.05. 10:22

Nyugodtan jelentsem le, annak ellenére is, ha a vételárat nem fizette meg? Akkor engem nem ér ezzel semmi hátrány? Ha meg nem fizet időre, tértis levél, ahogy tanácsoltad?

drbjozsef # 2022.05.05. 09:41

Hjanos,

Az eladás tényét BEJELENTENI neked kell. Az eladónak.
A vevő nem bejelent, a vevőnek átíratási kötelezettsége van. Bejelentenie nem kell semmit. Átíratni viszont nem fogja tudni a törzskönyv és a forgalmi nélkül.

Neten esetleg tud kötelező biztosítást kötni rá, ha ismeri az adatokat, de miért tenné, meg hol érdekel az téged.

Hjanos # 2022.05.05. 06:49

Még egy kérdésem lenne. Aláírt tulajdonjog átruházási szerződéssel a vevő milyen jogügyleteket tud intézni csak a szerződéssel? Bejelenti a tulajdonváltozás tényét, ehhez nem kell semmi okmány csak a szerződés. Én nyilván ezt nem teszem meg, amíg a pénzt nem utalják. Ezen kívül az okmányok és a gépkocsi hiányában valami intézhető a vevőnek? Valami hátrányom származhat ebből, mint eladó?

Hjanos # 2022.05.05. 04:38

Köszönöm, így kerek, remélem nem csúszom bele ilyesmibe.

drbjozsef # 2022.05.05. 04:33

Hjanos,

A határidő lejártát követő napon rögtön feladsz neki egy tértis levelet, hogy elmulasztotta a szerződésben rögzített határidőt, ezzel szerződést szegett, kézhezvételtől számított 8 napon belül fizesse meg az összeget, ha azt is elmulasztja, akkor érdekmúlásra hivatkozva elállsz a szerződéstől.
Ha a póthatáridő is eredménytelenül telt el (ezt a tértivevényből számold, az átvételtől, ne a feladástól), akkor onnan meghirdetheted újra, esetleg egy másik levélben erről tájékoztathatod, és hogy a szerződést semmisnek nekinted.

Szomorú örökös # 2022.05.05. 04:06

Hjanos

Feltételezem csak az adásvételivel nem tud átírást kezdeményezni, így a tulaj”donjog nálam marad.

Ahhoz kell neki a forgalmi és a törzskönyv is.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.05.05. 03:52

Persze, hogy érvényes.