Autó vásárlás külföldi állandó lakcímmel


drbjozsef # 2024.03.07. 05:58

MD,

Te tényleg úgy adsz ki több tízmilliós lakást bérbe, hogy nem írsz rendes szerződést? Se tanúk, se közjegyző, se semmi? Megígéri anyja életére, hogy minden rendben lesz, te meg elhiszed neki, vagy hogy?

Majordomus # 2024.03.06. 21:17

Sz.örökös
Ne húzd fel magad. A kisebbrendüségi érzést a frusztrációt valahol le kell vezetni.

Ha majd eljut arra a szintre az életben,hogy több lakást ad ki,akkor majd megérti.
.
Maradjunk annyiban.hogy jogilag igaza van.
Gyakorlatilag viszont az én lakásaimba az jelentkezik be állandóra,akinek én azt megengedem!

Ezért nincs nekik teljes bizonyitó erejű magánokiratuk.

Szomorú örökös # 2024.03.06. 17:00

drbjozsef

Továbbra sem megy nálad személyeskedő sértegetés nélkül. És továbbra sem csak velem műveled ezt, hanem abban a pillanatban kijön ez belőled, ha valaki ellenkezik veled. Ez vagy te, erre vagy képes, nem többre. Élő példa vagy, hogy a diplomával nem osztogatnak automatikusan intelligenciát. Azt vagy otthon megtanulod - ha van kitől - vagy olyan leszel, mint amit otthon láttál.

És hát hagyjuk egymás szakterületének a sértegetését! Szerintem kint terepen te ott azonnal meghalnál, ha az én szakmámban kéne ténykedned, de sebaj. És az a bizonyos „használati utasítás” csak arra szól, hogy az ilyen laikusoknak mint te - persze az ő értelmi szintjükön megfogalmazva - miként kell nyomogatni a gombokat, ennek értelmezéséhez a te értelmi szinted is nyilván tök elégséges. De elérni, hogy az a berendezés működjön, na ahhoz már kevés vagy, mint kempingsajtban a sátortábor. :D

És hát tudod, ott is van bőven nehéz ügyfél, akikhez komoly pszichológia szükséges, na ez az, amit megint nem lehet megtanulni, szimplán képesség kell hozzá, ami jól láthatóan neked nem adatott. De ezt már neked nem kell megérteni, meghaladja a képességeidet, főleg hogy a kompetenciád sincs meg hozzá.

drbjozsef # 2024.03.06. 15:17

Hát a fene tudja, elképzelhető, de nem tudom, mert sose szoktam a család stílusán lamentálni, elég nekem az, képesek elolvasni és megérteni egyszerűbb szövegeket, mondjuk mint ami bonyolultabb egy kaputelefon használati utasításnál. De teljesen el tudom fogadni, hogy erre nem mindenki képes, se érvelni, se koherensen gondolkodni. Nem olyan egyszerű az, mondhatnám úgy is a kedvedért, hogy néha geci nehéz.

Szomorú örökös # 2024.03.06. 14:57

Ha valakinek ez macera, az ne adjon ki bérlőnek ingatlant.
Ez olyan picsányi probléma minden más esetlegesen felmerülő gonddal szemben

Ahogy leírtam már korábban, azért amikor épp a NAV vagy a rendőrség keresi a korábbi bérlőt, aki „ott felejtette magát” bejelentkezve, azt én egyáltalán nem nevezném „picsányi problémának”. Egy külső okoskodó szerint az, de lehet abból még komolyabb gond is, amit szintén már leírtam. :-O

drbjozsef # 2024.03.06. 08:37

Na ja, ha ezt önként megteszi a bérlő, de sok esetben nem így van.
Előfordul. De egy fiktiválási eljárás azért nem atomfizika, még online is beadható. Két perc. Ha valakinek ez macera, az ne adjon ki bérlőnek ingatlant. Ez olyan picsányi probléma minden más esetlegesen felmerülő gonddal szemben, hogy nagyon. Nem költözik ki, hátralékot csinál, kárt csinál az ingatlanban, nem tartja be az együttélési szabályokat, satöbbi.

Legegyszerűbb, ha eleve a tulajdonos dönti
A legegyszerűbb szót használhatjuk, legalább annyi igaz, hogy egyszerűbb lenne, mint bejelenteni. De mondom, ez nem kívánságműsor. Az ilyen kikötés semmis, akkor meg minek? (Hacsak nem a kevésbé tájékozott bérlőknek, ijesztésképpen, vagy eltántorításként, vagy hogy fogalmazzak, de attól még nem jogszerű).
Nekem a legegyszerűbb, ha oda parkolok, ahol éppen van hely, ha az a kórház kijárata is. Csak hát nem szabályos (amellett, hogy elég köcsögség is persze.)

Szomorú örökös # 2024.03.06. 06:10

a lakcím megszüntetése pedig semeddig sem tart, ha a bérleti szerződés megszűnik, és elköltözik a bérlő

Na ja, ha ezt önként megteszi a bérlő, de sok esetben nem így van. És nagyon rossz duma az, hogy ennyi bele kell férjen egy tulajdonosnak, azaz hogy járhat minden bérlője után a hivatalba ellenőrizni, ki van bejelentve hozzá és ki nem. Legegyszerűbb, ha eleve a tulajdonos dönti ezt el a szerződésben. Senkinek nem hiányzik, hogy teszem azt a NAV vagy a rendőrség kopogtasson egy-egy bérlője miatt nála. Legfőképp akkor nem jó ez, amikor van egy tisztességes bérlő, és mikor ezek a hatóságok megjelennek egy korábbi bérlő miatt, akkor egyből hanyatt-homlok elmenekül az ilyen bérleményből.

drbjozsef # 2024.03.06. 05:23

Mert nálam minden szerződésben van.

Persze, rólad el is hiszem, de már csak itt is le lett írva hétszázszor, hogy ez a kitétel semmis, nem tilthatod meg érvényesen a bérlőnek, hogy állandó lakcímet létesítsen az ingatlanban, amelyet szabályos, teljes bizonyító erejű okiratba foglaltan bérel.
Ahogy azt is le kell írni újra meg újra (jobb esetben az újaknak, vannak akik nem a jobb esetek), hogy a lakcím nem keletkeztet jogokat az ingatlanra, a lakcím megszüntetése pedig semeddig sem tart, ha a bérleti szerződés megszűnik, és elköltözik a bérlő.

Majordomus # 2024.03.05. 20:45

Kérdés nincs e a szerződésében erre vonatkozó tiltó rendelkezés?

Mert nálam minden szerződésben van.

drbjozsef # 2024.03.05. 05:46

norbert95,

Ha bérlő vagy, akkor miért nem létesítesz állandó lakcímet?
Szabályos, teljes bizonyító erejű okiratba (köznapi néven : legalább két tanús) foglalt bérleti szerződés esetén nincs szükség a bérbeadó beleegyezésébe, érvényesen annak bejegyzését meg sem tilthatja, maga a szerződés keletkezteti a lakcím jogát, azzal be is tudsz simán jelentkezni.

Egyébként szerintem a magyarországi forgalomba helyezéshez (és biztosításhoz) vagy neked kell magyar állandó lakcím, vagy keresned kell egy üzembentartót, akinek van.

norbert95 # 2024.03.04. 21:43

Tiszteletem mindenkinek!
Pár éve élek és dolgozok Magyarországon, viszont mivel ingatlannal nem rendelkezek csak albérletben lakok ezért a lakcímkártyán is csak tartózkodási helyem van feltüntetve, külföldi állandó lakcímmel. Magyarországon vásárolhatok autót és helyezhetem forgalomba, magyar rendszámtáblával? Vagy ennek nincs lehetősége, ugyanis nem lehet forgalmit kiállítani állandó magyar lakcím nélkül?

Üdvözlettel: Norbert