autó kölcsönadási szerződés


guba # 2010.08.01. 17:09

Hogyan tudnám elhozni az autót anélkül,hogy bírósághoz kellene fordulnom?

Olyan módszerekkel, amelyeket a jog nem támogat. A banknak te tartozol, a megállapodásotok értelmében ezt követelheted édesanyádtól, és mivel ő késedelembe esett, illetve megtagadta a teljesítést, minden ezzel kapcsolatban felmerült és igazolt károdat is követelheted rajta.

nandy # 2010.08.01. 15:13

Most akkor tulajdonos vagy, vagy pedig csak üzembentartó?

Roncsy # 2010.08.01. 13:30

Üdvözlöm a Kedves Segítségnyújtót!
Olyan problémám van,hogy tavaly szeptemberben vetünk egy használt autót hitelre.Az autó és a hitel is az én nevemen van.Lényegében az édesanyámnak kellett,mert az övé összetört.Írtunk határozott időre kölcsönadási szerződést erre az évre.Szóban megállapodtunk,hogy ő fogja fizetni a törlesztőrészletét.A héten kaptam meg a levelet a banktól,hogy a szerződést felbontották 3 havi törlesztőrészlet elmaradása miatt. Egyidejűleg kaptam a behajtócégtől is levelet,hogy 1 hetem van hogy befizessem az elmaradt részleteket plusz az ügyintézői díjat.Amikor érte mentünk a párommal,hogy elhozzuk nem volt hajlandó visszaadni.Rendőri intézkedést kértem,mire azt a választ kaptam tőlük,hogy nem hozhatom el az autót majd csak akkor ha a kölcsönadás ideje lejárt,illetve ha a bírósághoz fordulok.Nekem az lenne a lényeg,hogy ne kerüljek fel a BAR listára,de én addig nem fogok fizetni olyanért ami nincs nálam.Hogyan tudnám elhozni az autót anélkül,hogy bírósághoz kellene fordulnom?Vagy egyáltalán mit tehetek azért,hogy az autó visszakerüljön hozzám üzembetartóhoz? Köszönöm a gyors válaszokat

guba # 2010.07.18. 07:53

Többek között, kocsit közösen használni valakivel, is rejt kockázatokat, de ha ez nem egy adásvételt leplez, akkor ebből még nem lehet bajod.

Beci 28 # 2010.07.18. 07:42

Üdvözlet mindenkinek.

Van egy nagyon jó barátom,és az elszokta kérni az autómat,de nincsen írva kölcsönadási szerződés róla.És ez úton szeretném kérdezni,hogy a rendőr ezért büntethet vagy csinálhat-e valamit? Ha meg állitja a jó barátomat a rendőr. A válaszokat előre köszönöm.

Dr.Attika # 2010.07.13. 05:49

Igaza van az anyósának. Ez a szerződés a tulajdonjogot nem érinti. Semmilyen védelmet nem nyújt. A tulajdonos vagy annak örököse bármikor visszakövetelheti. A biztos, ha a banknál átiratják a szerződő felet. A többi megoldás nem jelent védelmet. Persze látni kell a szerződést, mert abban is lehetnek gátló körülmények.

anideeva # 2010.07.13. 05:21

Kedves fórumozók!
Nem tudom milyen szerződést írjunk... A párom nagyapjátol átvettünk egy kocsit ami hiteles, annak fejében hogy mi fizetjük tovább a hiteleket. Kötöttünk egy használhatóság szerződést, de az anyósom aggódik hogy az apja új neje, ha történik valami az öreggel visszaköveteli. Milyen szerződést kössünk hogy ezt kizárjuk?
A válaszokat előre is köszönöm.

dhtnk # 2010.07.02. 18:01

Gajuma, nagyon köszönöm!

gajuma # 2010.07.02. 11:37

Az üzembetartói ízé egy szerződés a következő kötelező tartalmi elemekkel:

  • a jogügylet ingyenes vagy visszterhes jellegére történő utalás;
  • a jogügylet tárgyát képező jármű azonosító (rendszám, alvázszám) és gyártmány adatai;
  • a tulajdonos, az üzembentartó, valamint az új üzembentartó természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve;születési helye és ideje; anyja születési családi és utóneve), a személyazonosságát igazoló okmány sorszámadata, valamint lakcím adata, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet megnevezése,képviselőjének adatai, székhelyének (telephelyének) címe, cégjegyzék-, illetőleg nyilvántartási száma;
  • a járműhöz tartozó forgalmi engedély sorszáma, az okmány új üzembentartó részére történő átadásának-átvételénekténye, időpontja;
  • a járműnek üzembentartó birtokába kerülési időpontja;
  • a jogügylet hatálybalépésének napja;
  • a jármű tulajdonosának nyilatkozata, mely szerint a külön jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségének a közlekedési igazgatási hatóság előtt a jogügylet hatálybalépését követő 15 napon belül eleget tesz;
  • a felek nyilatkozata, melyben kijelentik, hogy ismerik a bejelentés alapján a nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

Az üzembetartói szerződést teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.
A leendő üzembentartó kötelező felelősség biztosítást köt, majd a szerződéssel, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötéséről szóló kötvénnyel, a forgalmi engedéllyel (és némi pénzzel) felkeresi az okmányirodát, hogy az üzembentartó személyének változását bejelentse.

Így a felelősség a tied lesz az ő kocsiján.

dhtnk # 2010.07.02. 11:07

Guba drága, az isten áldjon meg, hogy komolyan vetted a HATALMAS problémámat!
Ez az üzembentartói izé hogy néz ki? Van rá vmi nyomtatvány?
Így minden felelősség az enyém lesz az ő kocsiján? Tehát nem veszít bónuszt ha "nem rendeltetésszerűen" használom a kocsit?
(hát plüssök tömkelegét át kell tegyem, ha cserélünk, fél napos program, a kölykök annyi lommal pakolták tele, hogy ők már alig férnek el)

guba # 2010.07.02. 07:49

Talán a legolcsóbb megoldás, ha kölcsönösen egymás kocsiját üzembentartóként használjátok, de ez is macerás azért és nem biztos, hogy megér ennyit az egész. (Szerintem nagyon jól állna neked egy fehér autó a piros körömlakkodhoz. :-))

dhtnk # 2010.07.01. 12:52

Sziasztok, szőke kérdés következik,csak erős idegzetűek olvassák tovább!
Frissjogsis vagyok, vettünk nekem egy kisautót gyereket szállítani, bevásárolni stb. A párom úgy döntött, hogy eladja a nagy kocsit, és ő is venne egy ugyanilyet, mint az enyém. De az PIROS! Az enyém meg fehér... a női szívem rácuppanna a pirosra, a párom szerint meg olyan nincs, hogy cserélünk, mert ha én összezúzok valakit, akkor neki ugrik a bónusza. Ő már 20 éve vezet balesetmentesen, nem szeretném az én esetleges bénázásom miatt ha kár érné, átíratni drága lenne dhtnk női hülyesége miatt...
Mondtam, hogy szőke lesz.
Légyszi, ha valaki segítene, az tegye meg, az alázásokat most hagyjuk, nem, nem ez a legfőbb gondom, de a PIROS az PIROS.

guba # 2010.05.17. 17:52

Ha a motor fedezeteként is szolgál a hitelnek, akkor a bank feltehetően elidegenítési tilalmat is kikötött rá. A tartozás egyébként akkor is a tiéd, ha eladtad a motort, vagyis ha a vevőd nem fogja fizetni, akkor rajtad hajtják be.

Rob69 # 2010.05.17. 17:36

Kedves Fórumozok!

Nekem olyan kérdeésem lenne, hogy van egy másfél éves motorkerékpáromamit kihasználatlanság és főként fizetési gondok miatt szeretnék eladni.Lényeg, hogy megkeresett egy Úr, hogy kölcsönadási szerződéssel elvinné a motort.Természetesen közjegyző jelenlétében.Az lenne a kérdésem, hogy a motoron még van 7 év hitel, és ennek teljesítésére elég garancia e a szerződés?Illetve a szabálysértés vagy a motorban okozott károk az én személyemet terhelik vagy a kölcsönvevőét?Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy mivel hitelre vásárolt így a banknak jelezni kell e illetve pénzbe kerül e a kölcsönadás?

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.23. 14:30

A bérlő nem köthet kötelező felelősségbiztosítást. (Ha üzembentartó is, akkor köthet.)

SalixA # 2010.02.23. 14:20

Az 5. ponttal kapcsolatban felmerülő kérdésem: a biztosítás a Kölcsönadó vagy a Kölcsönvevő nevén szerepeljen?

Tigrincs # 2008.10.02. 13:43

Köszönöm a válaszokat! A párom a tulajdonos, harmadik személy nem érintett.

monalisa1 # 2008.10.02. 13:37

Párod írjon egy meghatalmazást, miszerint engedélyével bármikor használhatod a gépkocsit - pontos adatok névről, lakcímről, autóról stb. - és azt tartsd a jogosítványod mellett.

Persze arra figyelni kell: ha az autó esetlegesen hiteles-, lizingelt- vagy tartósan bérelt, vagyis ha a tulajdonos harmadik személy, akkor az általadi használathoz elsősorban az ő hozzájárulása szükséges - mindent csak ideírtam.

Monalisa
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 13:31

Nincs, hiszen az nem is kölcsön. De egy írásos felhatalmazás jól jöhet; biztos, ami biztos.

Tigrincs # 2008.10.02. 12:48

Kedves Fórumozók! Azt szeretném megtudni, hogy ha a párom autóját használom alkalmanként és csak Magyarországon, akkor is szükség van kölcsönadási szerződésre?

Válaszotokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.06.09. 19:36

A tanúk neve-, lakcíme- és szem.ig. száma.

monalisa1 # 2008.06.09. 19:34

A 8. ponttal kapcsolatban, hogy mível a kölcsönadás szerint az autót a kölcsönvevőn kívül a családtagjai is vezethetik, az esetleges "eseménykor" a magára vállalás és/vagy az eseménykori gk. vezetőt köteles megnevezni.

Talán még annyit, hogy a szervízkönyvben előírt időszakos karbantartás/ellenőrzés elvégeztetése is legyen a mindenkori feladata, kötelesége.

Egyébíránt a Szerződés jónak látszik.

Jó autózást.

(Nem lenne egyszerűbb a nevedről átíratni a tulajdonjogot?)

Ollek # 2008.06.09. 18:55

kEDVES mONALISA

Kérdezném, hogy ez így jó-e?

Ollek # 2008.06.09. 18:54

SZEMÉLYGÉPKOCSI KÖLCSÖNADÁSI SZERZŐDÉS

amely létrejött

egyrészről név: szül:hely, idő,………………………………… anyja neve:
lakcím: …………………… szemsz:…………………………. adószám:………………….,mint kölcsönadó (továbbiakban Kölcsönadó)
másrészről egyrészről név: szül:hely, idő,………………………………… anyja neve:
lakcím: …………………… szemsz:…………………………. adószám:………………….,mint kölcsönvevő (továbbiakban Kölcsönvevő) között az aluljelzett napon, a következő feltételekkel:

1.) A ………………… frsz-ú …………………………. alvázszámú……………………. típusú személygépkocsi a Kölcsönadó tulajdonát képezi.
2.) Kölcsönadó kölcsön adja Kölcsönvevőnek a fent megjelölt személygépkocsit 2008. ……………………………. napjától határozatlan időre.
3.) Kölcsönadó nyilatkozik, hogy a személygépkocsit Kölcsönvevő és családtagjai vezethetik. Amennyiben a személygépkocsit az országhatáron kívül szeretné használni Kölcsönvevő, ezt köteles Kölcsönadónak bejelenteni.
4.) Kölcsönadó a személygépkocsit ellenszolgáltatás nélkül bocsátja Kölcsönvevő rendelkezésére.
5.) A kölcsönadás ideje alatt Kölcsönvevő köteles az autó kötelező felelősségbiztosítását, a súlyadót és a casco-t fizetni.
6.) Kölcsönadó nyilatkozik, hogy az autót kifogástalan állapotban adja át Kölcsönvevő részére.
7.) Kölcsönvevő nyilatkozik, hogy az autót rendeltetésszerűen használja, gondoskodik a gépjármű szervízeléséről.
8.) Kölcsönvevő nyilatkozik, hogy a használati idő alatt bárminemű „esemény” esetén, minden külön vita nélkül köteles az elkövetett szabálysértést, közlekedési bűncselekményt magára vállalni.

Dátum:

Előttük, mint tanuk előtt:

1.) ……………………………………………
2.) ……………………………………………

monalisa1 # 2008.06.09. 14:25

Egyszeri-, eseti- vagy tartós lesz-e a tervezett kölcsönadás, valamint csak és kizárólag ő vezetheti az autót (...) vagy még ő is átengedheti a használatot esetlegesen másnak. Tartós kölcsönadás esetén a bérleti díj általában úgy van megállapítva, hogy abban benne foglaltatik a mindenkori kötelező felelősségbiztosítás, a súlyadó, az esetleges meglévő casco havi része is. Továbbá a kölcsönvevőnek már most nyílatkoznia kell arról, hogy a használati idő alatt bárminemű "esemény" esetén, minden külön vita nélkül köteles lesz az elkövetett szaválysértést- közl. bűncselekményt magára vállalni.

Külön írom: feleséget és autót nem adunk kölcsön...