Külföldi rendszám-magyar vezető


mikud # 2005.07.01. 10:00

Kedves kolleginák, kollegák, érdeklődők!

Valami nagy félreértés lehet itt a kérdésben, több dolog keveredik.

A regisztráció, amely következménye a regisztrációs adó megfizetésének kötelezettsége, akkor terhel valakit, ha hazai illetőségű - értsd állandó lakóhelye Mo.on van - és ezen minőségében külföldi autó kerül a tulajdonába.

Amennyiben ez egy unión kívüli autó, akkor azt vámkezeltetni kell, az uniós vámjog szabályai szerint. Az autó a vámkezelésig vámáru és mint ilyen, elég szigorú szabályok szerint használható a vámterületen ( értsd: az EU területén). Ezt az autót gyakorlatilag nem vezetheti csak a tulajdonosa, ő is csak úgy, ahogy erre engedélye van.

Ha olyan autót vezet valaki, amely nem az övé és nem is magyar rendszámú, hanem valamely más uniós ország rendszámával van ellátva, akkor az a kérdés merül csupán fel, hogy a kérdéses személy, valóban jogosult-e arra, hogy vezesse a gépkocsit.
Ehhez az szükséges, hogy a vezető a jogosultságát a gépkocsi tulajdonosától származtassa, azaz pl. legyen egy meghatalmazása a tulajdonostól, vagy legyen egy bérleti szerződés, amely ugyanerre feljogosít.

Korábban - néhány éve - volt olyan jogszabály is hatályban, amely megtiltotta azt, hogy a magyar jogosítvánnyal rendelkező személy külföldi rendszámú autót vezessen. Ez a jogszabály már régen nincsen hatályban.

Bízom benne, hogy segíthettem a kérdés megválaszolásában.

Üdv,

Udvarhelyi Miklós
ügyvéd

Két Lotti # 2005.07.05. 10:12

Mikuddal teljesen egyetértek. A regisztráltatási kötelezettség csak akkor terheli a magyar vagy eu-s állampolgárt, ha az autó a tulajdonába is kerül, talán ezt a múltkor elfelejtettem mondani. Bocs.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

littlegeree # 2005.08.04. 09:32

Sziasztok! Én körülbelül már vagy 6 éve küzdök ezzel a témával.Van hogy lehet valamit kezdeni , van hogy teljesen megnehezítik az életünket! Nem egy auton vagyok tul amit valamilyen önkényes vagy nem tisztázott törvény vagy jogszabály miatt vissza kellet vinnem! Ez idáid letettem minden ilyen irányu szándékomrol.
A kérdésem az lenne az itt olvasottak alapján: Édesanyám külföldön él, r-go ha Õ ott nevére vesz egy autot és hivatalosan (tanuk jelenlétében,kétnyelven stb. ) irunk egy meghatalmazást hogy én vezethetem azt a masinát akkor itthon érhet engem hátrány, magyarán szolva megbüntethet e a rendőr egy közúti igazoltatás során???
Egyáltalán akkor törvényesen vezetném e az autot

Petrocelli # 2005.08.04. 11:48

Ha magyar állampolgár vezet külföldi rendszámú autót az úgy halottam devizabűncselekmény, bár én ép ésszel fel nem foghatom milyen alapon. Az tuti hogy Uniód autót lehet vezetni, és még csak meghatalmazás sem szükséges legfeljebb javallot. Az autó ingóság, és bár nagy az értéke, attól még ugyanúgy adhatom kölcsön mint egy tollat.

Imola99 # 2005.08.21. 14:40

Végigolvastam a topicot, felmerült bennem egy kérdés, amire nálam sokkal jobban hozzáértõ emberektõl kérnék választ.
Alább olvastam : "az autóklub szerint nem lehet magyar állampolg-nak külföldi frsz-ú autót vezetnie, még meghatalmazással sem!!!" Magyar állampolgár vagyok, de külföldön élek ( kitelepülés, a férjem külföldi, EU-s állampolgár) A fentiek szerint nem vezethetem Magyarországon a férjem nevén levõ autónkat, esetleg csak meghatalmazással vagy csak félreértettem valamit? Elõre is köszönöm, ha valaki segít.

Bambula # 2005.10.15. 09:58

Sziasztok!

A topicot végigolvastam, de egy jogestre nem találtam választ. Mi a helyzet abban az esteben, ha magyar állampolgár, külföldön ideiglenes lakcímmel, valamint a nevére íratott gépjárművel rendelkezik? Ebben az esteben a nevére íratott autót használhatja Magyarországon? Ha igen, akkor van-e valamilyen időkorlát?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Bambula # 2005.11.09. 21:09

Valaki segítseeeen! Nagyon fontos lenne. Már lassan egy hónapja írtam, de még nem kaptam rá választ. A kérdésemet az eggyel ezelőtti hozzászólás tartalmazza!

amauja # 2005.11.10. 12:13

A tisztán látás véget kérdezem: faterom német állampolgár, én magyar. Venne nekem kint egy használt kocsit német rendszámmal. Mo.-on használnám, de persze mennék vele külföldre is, csakis EU-ba. Ugye nem kell levizsgáztatni, regadó+áfa, egyéb sarcok, hanem vezethetem meghatalmazással ameddig csak szét nem esik a verda?

voyager # 2005.11.12. 13:35

Az únión belül egész biztosan lehet vezetni, nyilván ez csak azóta mióta benne vagyunk. Viszont mindenképpen kell 1 kölcsönadási + biztositási papirok.

Bambula # 2005.11.12. 17:33

Mi a helyzet abban az esteben, ha magyar állampolgár, külföldön ideiglenes lakcímmel, valamint a nevére íratott gépjárművel rendelkezik? Ebben az esteben a nevére íratott autót használhatja Magyarországon? Ha igen, akkor van-e valamilyen időkorlát?

Válaszotokat előre is köszönöm!

voyager # 2005.11.17. 23:13

Bambula
Ma már nem határoz lakcim semmit!!! Únió van + 3. ország /minden ami únion kivül/!
A lényeg :

  1. TUDD IGAZOLNI A GÉPJÁRMÜ TULAJDONJOGÁT /KÖLCSÖNADÁSI, ADÁS VÉTELI, SZÁMLA STB./.
  2. A KÖZLEKEDÉSBEN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEIT /MÜSZAKI, BIZTOSITÁS, STB./.
  3. NINCS IDÕ KORLÁT, VÉGE A KOMUNISTA RENDSZERNEK MIÓTA ÚNIOSOK VAGYUNK.

Ha már semmi más értelme nincs is!
Üdv,

EAndras # 2005.11.23. 17:48

Sziasztok

Az USA ból hozatnék egy autót, mivel november x. től már nem lehet itthon forgalomba helyezni az USA ból behozott autókat, azt tanacsolták, hogy jelentessem be magam külföldöi lakcímre(Szlovákia), és az ottani forgalomba helyezés után már járhatok szlovák rendszámmal!
Ez tényleg működik?

Köszönettel: EAndrás

Balázs5 # 2006.07.04. 17:27

Sziasztok!

Ha bejelentkezek a szlovákiai rokonaimhoz ideiglenesen, (állandó lakcím budapesti lenne) vennék az ottani címre egy autót, és itt használnám, az nem sértene-e semmilyen jogszabályt?

monalisa1 # 2006.07.05. 05:41

Balázs: bármelyik határmenti szlovák autókereskedés a szükséges és részletes információval készséggel ellát - szánj rá egy fél napot és menj ki tudazódni.

Lökött # 2006.07.23. 02:40

Tiszteletem

1-2 dolgot ne feledjünk.

Ha a tulajdonos telephelye, ideiglenes lakcíme valamelyik EU-s orszár, akkor az oda bejelentett és ott átíratott személygépkocsit ott kell vinni zöldkártyára, müszaki vizsgára, és a kötelező biztosítást ( nemzetközit is ! ) is ott kell fizetni, s nem forintban.
Ilyen megoldást választott É-Magyarországi szállítmányozó cég, mely telephelyet módosított, a Cégbíróságon. Csehekhez vagy a szlovákokhoz ( már nem emlékszem pontosan ) jelentkezett át, telephelyileg.

Macerás a dolog, végig kell gondolni, számolni, megéri-e. Véleményem szerint többe kerülne a megoldás. Gondoljunk bele, pl. Németeknél, zárt rendszerű a műszaki vizsgáztatás, személy oda sem viheti a járművet, csak szervíz készítheti fel - szerelő vizsgáztathat.

Ezen apróságokat figyelembe kell venni.

----------------------
  • Löki
szhanka # 2006.09.22. 18:56

Sziasztok!

Nekem is lenne egy kérdésem.
Van egy munkaszerződésem egy amerikai multi, angliai irodájával, aminek a Magyarországhoz legközelebbi székhelye, telephelye Csehországban van. Magyarországon nincs semmiféle képviselet, csak én. A munkaszerződésem szerint jár cégautó, amit a csehek meg is rendeltek és hamarosan meg is kapom, Csehországban lesz forgalomban helyezve, cseh rendszámmal kell használnom jórészt itthon, Ausztriába, cseheknél, szlovákoknál, na és Romániában.
Az alábbiakat végig olvasva, ha minden papír rendben van, mióta EU tagok vagyunk itthon nem lehet gondom.
Szóval elég lenne a cégtől egy meghatalmazás a magyarországi használatra? Mire kellene még figyelnem?
És mi a helyzet Romániával, amíg nem EU tag, oda addig ne menjek?

Köszönöm!

kristtim # 2007.12.19. 23:08

Sziasztok,
Nekem kicsit mas jellegu kerdesem van. En kulfoldon, Angliaban elek es magyar autot vezetek, magyar rendszammal, biztositassal stb. Nem voltam hajlando kifizetni annyi penzt, hogy atallitsanak mindent bal oldali vezetezhez + rendszamcsere stb. Az autot ujonnan vettem es 2008 apr-ban jar le a muszakija. A kerdes a kovetkezo: hallott valaki valamit arrol, hogy lehet-e Anliaban lemuszakiztatni az autot es az ott kiallott papirok alapjan a Magyar muszakit es zoldkartyat megkapni otthon? Jo lenne ha nem kellene hazavezetnem az autot.
Barmi segitsegnek nagyon orulnek. Koszi elore is.

dany27 # 2009.08.13. 14:19

Sziasztok!

Autót szeretnénk cserélni és szóba jött az a lehetőség hogy külföldön veszünk egyet.(Belgium)
Mivel ott olcsóbbak, jobban felszereltek és kevésbé vannak szétnyúzva.

Viszont a mi drága jó szerett kis országunk ezt jól meg is torolja a jó nagy regisztrációs adóval amit ki ró!

E miatt jutott eszünk be egy olyan hogy valamelyik családtagunk bejelentkezne ideiglenes lakcímre az ismerőseinkhez Belgiumba s az autót oda jelentenénk be, így maradna az autó belga r-go nem kellene reg adót fizetni.

Ezzel kapcsolatba lenne pár kérdésem:
Szabályos lenne ez így??
Vezetheti-e a többi családtag is e az autót majd itthon?
Milyen feltételei vannak annak hogy ideiglenes lakcímre valaki bejelentkezzen külföldön?

Előre is köszönöm!

iolajos # 2010.02.04. 20:16

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy a feleségem szlovák állampolgár,és az állandó lakcíme is szlovákiában van,én magyar állampolgár vagyok és a állandó lakhelyem is itt van,a kérdés:jogosan használhatnánk-e a feleségem nevén lévő autót Magyarországon?

tome73 # 2010.07.17. 08:55

Tisztelt forumosok ! Hasonlo kérdésben szeretnék kis segitséget.
Egy angliában bejegyzett limuzint szeretnék egy angol cégtől bérbe venni,és itthon és az unioban a magyar cégemen keresztül munkába állítani. Magyar alkalmazottakkal,természetessen minden engedélyel a müködéshez.( csak egy plusz kérdés a biztosítás -amit köthetek -e itthon rá? )
Ha valakinek van ötlete ,elöre is köszi a válaszát.

Tome

ume8751 # 2011.01.03. 14:56

Hello,
a Belgiumi rendszámos megoldáshoz annyit fűznék hozzá, hogy bejelentkezés után meg is kell indokolni az ott tartózkonást!
És ideiglenes bejelentkezésre nem kötnek ott biztosítást és nem tudsz adót fizetni a kocsi után stb..
Üdv

Dr.Attika # 2011.01.03. 22:05

iolajos!
A felesége és Ön is jogszerűen használhatja a gépjárművet. Ha csak Ön használja, akkor Magyarországon forgalomba kell helyezni. Ha rendőr megállítja és a 35/2000. BM. rendeletre hivatkozik csak annyit mondjon, hogy Csjt. 27.§.
1952. évi IV. törvény
a házasságról, a családról és a gyámságról
2. A házassági vagyonjog
27. § (1) A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzőt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj.

gittus00 # 2011.01.17. 14:52

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Az a helyzet hogy egyik haverom haza jött Londonból egy jobbkormányos angol rendszámú autóval és mivel nem volt pénze visszamenni vele így én megvettem tőle.
Itt hagyta nekem az autó papírjat de a forgalmiját vissza vitte angliába hogy el tudja intézni hogy a nevemen legyen az autó.De az a helyzet hogy én nem vagyok kinnt bejelentkezve.Most azt szeretném tőletek megkérdezni hogy ha most a nevemre kerül az autó akkor nekem mindenféleképpen ki kell fizetnem a regisztrációs adót és el kell intéznem hogy magyarországon forgalomba legyen az autó legyen magyar rendszáma újra le kell vizsgáztatnom? vagy ha kölcsönadási szerződést írunk akkor használhatom Mo-on annélkül hogy regisztrációs adót kellene fizetnem meg hogy megbüntetnének?És a rendőrök nem szólnak érte hogy angol nyelvű papírjai vannak? legyetek szivesek segítsetek mert tanácstalan vagyok!
KÖszönöm!

Rekus28 # 2011.02.13. 17:35

Sziasztok!

Nekem olyan problémám lenne, hogy találtam egy autót ami magyar okmányokkal rendelkezik Magyarországon van bejegyezve, viszont a tulaj Belfastban él és az autó is ott van.
Az adás-vétel létrejöttéhez eljönne ide. Ehhez elegendő egy magyar adás-vételi vagy angolul is kell? Kivel kell hitelesítetni. Kicsit bizalmatlan vagyok, hisz a tulaj 2500km-re él.

Köszönöm.

lipay # 2011.02.13. 18:07

Csak nehogy előre fizess.
http://www.jogiforum.hu/forum/21/21559#…