Forgalomból történő végleges kivonás. De hogyan??


drbjozsef # 2017.12.07. 07:15

flamin,

Hagyatékoltatni? Ammegmi?

Az autó nem szerepelt a hagyatéki leltárban? Miért? Az örökösöknek be kellett volna jelentenie, gondolom, a rendszámát azért csak tudjátok? Vagy, ha azt se, azt legalább jeleztétek a közjegyzőnek, hogy tudomásotok szerint van egy autó, de nincs róla adatotok, kérjen le ő adatot a nyilvántartásból?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 07:53

Kedves flamin !

Nem írtad mikor halt meg apud.

Onnan kezdjük, hogy a rendőrségen, akárhogy ellenzik tedd meg a feljelentésedet. Tényszerűen, ahogy eddig, de fűzd hozzá, hogy a gépkocsit a jelenleg használó személy azt jogtalanul használja. Kérd, hogy a gépkocsi jelenlegi helyét állapítsák meg. Ha elutasítják a feljelentésedet az sem baj. Az erről szóló pecsétes papírt tedd egy mappába.

A gépjármű adóját ne fizesd be. Az Art 35.§ (2) bekezdésében rendelkezés van arról, hogy az elhalt személy terhelő adót csak akkor kell megfizetned, ha az adóhatóság megállapítja a jogutódlásodat. Itt azért ismét szükség lenne a halálozás dátumára. Amennyiben megállapítja a jogutódlásodat még jogod lesz az iratokba betekinteni és megkérdezni, hogy az miért nem szerepelt a hagyatéki leltárban és kérd a gépkocsi státuszának lekérését mert szerintem a gépkocsi ki van vonva a forgalomból már régen.

Itt megállok egyenlőre mert ez után jön a póthagyatéki stb.
Az külön tortura lesz és itt jön majd a kivonás, addig nem tudsz tenni semmit sem. Nem fogsz túl jól kijönni az ügyből én végig csináltam.

Milyen kocsi?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 08:52

Bocs, de napok óta a jogutódlásról olvasgatok....

Szóval határozatot kell hoznia az Önkormányzatnak, amelyben megállapítja azt, hogy Neked ( és a többi örökösnek) kell az adót megfizetni. A lényegen nem sokat változtat, innentől megilletnek azok a jogok, amelyek az elhaltat is megillettél.

Rexor # 2017.12.07. 08:57

Itt nem a súlyadó a legnagyobb probléma. Mindenképpen ki kellene deríteni ki használja az autót, mert minden az autóhoz kapcsolódó bírság a te nevedre fog jönni.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 09:07

Még nincs a nevén az autó:) A forgalomból történő kivonás lesz nehéz, ha nincs a nevén az autó. Ezt vagy az Önkormányzat kezdeményezi majd vagy az örökösök.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 09:08

Na nem megy ez ma sem nekem. Szóval a póthagyatéki eljárásban lehet dönteni az új tulajdonosról, amely vagy az önkormányzat vagy Ő kezdeményez. Uj tulaj nélkül a kivonás nehézkes lesz.

flamin # 2017.12.07. 09:16

Köszönöm a válaszokat! Édesapám idén nyáron halt meg (6. hó) Hagyatéki leltárban azért nem szerepelt, mert azt mondták, ha nincs róla semmi kézzel fogható, pl nincs meg az autó, se forgalmi se törzskönyv (csak rendszámot tudunk) akkor ne vegyék bele, mert a közjegyző nem tud olyan felett rendelkezni ami nincs. A válaszok alapján csak a rendőrségi feljelentés a megoldás, mert kivonatni nem tudom máshogy csak ha a nevemre kerül a kocsi, de addig nem tud a nevemre kerülni míg nincs meg. Még egy utolsó kérdés: Rendőrségi feljelentés után az önkormányzat szüneteltetheti a súlyadót? Vagy amíg nincs meg a kocsi addig fizetni kellene?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 09:28

Az önkormányzat vakargatni fogja a buksiját mert elhalt személyre adót kiszabni nem ildomos. Más meg nincs akire lehetne.

Ezért fog majd póthagyatéki eljárást indítani. Nálam ezt tették.

flamin # 2017.12.07. 10:08

Felhívtam a közjegyzőt. Hát hova máshova irányított volna mint az okmányirodába, mondván, hogy ők még ha meg is csinálják a hagyatékit nem biztos, hogy utána ki tudom vonatni a forgalomból mindenféle autó okmány nélkül, és előbb az okmányirodát kérdezzem meg, hogy ne fizessünk feleslegesen közjegyzői díjat, ha utána nem vonják ki. Mindenki a másikhoz küld. Az önkormányzat meg tudja, hogy mi a helyzet, és nem hiszem el, hogy ilyenkor nem lehet máshogy megszüntetni a dolgot.

nonolet # 2017.12.07. 10:53

A tulajdon sorsát rendezni kell...
Amíg nincs tulajdonos, addig nem lehet előre lépni.

A tulajdonos ugyebár MÁR az örökös!
(a halál pillanatától!)
Csak még a közjegyző nem adta át neki jogilag a tulajdont.

A tulajdon miatti adótartozás is az örökösösé immár.
(a halál pillanatától!)

- -

Vagyis...

Mivel az autó létezik!!!! (jogilag biztosan létezik még).
Muszáj lesz a hagyatékba bevenni és az örökösnek átadni.
A tulajdonjogot+tartozást.

Aztán majd az örökös tud tovább lépni.
Az autó (és a papírjai) fizikai előkerítése érdekében.
Nomeg az adózás/kivonás kapcsán is.

Azaz: mielőbb meg kell ejteni a hagyatékit az autóról.
Amihez az autó maga nem kell, hisz csak a tulajdonjog változik öröklés címén.

wers # 2017.12.07. 10:55

Az okmányiroda okmány nélkül is ki tudja vonni, de a tulajdonos az kell hozzá. Az okmányt, rendszámot akár el is veszíthetted.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 12:02

flamin

Ezért írtam, hogy a rendőrségen ragaszkodj a feljelentéshez, ne hagyd magad " elhajtani ". Az ügy iratait tedd el, erre akkor lesz szükséged ha meg lesz a póthagyatéki eljárás. Te ne erőltesd.

Esetlegesen meg lesz a póthagyatéki és Te leszel a gépkocsi örököse, akkor a "rendőrségi papírral" menj be az okmányirodába és közöld, hogy nincs kocsi, nincs papír így nem tudod átíratni. Nálam Ők is vakargatták a fejüket.... És kivonták a forgalomból.

Az Önkormányzatnál meg érdeklődj rá, hogy a következő éves gépjárműadót kire fogják kiróni? Az elhalt édesapádra?

Az esetleges póthagyatéki eljárásban a közjegyzői eljárás során csatold a rendőrség megállapítását, azt, hogy a kocsi nincs meg,

Vadsuhanc # 2017.12.07. 12:09

flamin

Még annyit, hogy az Önkormányzatnál utánanéznék annak is édesapád fizette-e a súlyadót rendesen visszamenőleg úgy öt évre?

Most csak az ez évit követelik tőletek ?

wers # 2017.12.07. 12:17

És a kötelező biztosítás?

Vadsuhanc # 2017.12.07. 12:26

Kedves wers!

Én ezért írtam, hogy a gépkocsi már valószínűleg régen ki van vonva a forgalomból. Amennyiben nincs kivonva a nyilvántartásból a rendőrség - ha nagyon akarja az Önkormányzat is - fél perc alatt meg tudja állapítani jelenleg kinél van a kocsi de legalább azt ki fizeti a bíztosítást.

Egyébként erős a gyanúm, hogy van olyan körülmény amelyről a kérdező vagy nem tud vagy nem akar elmondani. Arra a kérdésre nem kaptunk még választ, hogy milyen kocsiról van szó.

Mert ha ez 40 éves Trabant akkor rövid a megoldása. Amennyiben egy 3 éves új kocsi akkor azt hiszem lesz még pereskedés ebből bőven.

flamin # 2017.12.07. 13:16

Fizetve volt a súlyadó, mert azt mondták az önkormányzatnál, hogy nincs tartozása, csak az esedékes. A kocsi egy 99-es ford transit azt hiszem. De biztos, hogy 99-es. Biztosításról semmit nem tudunk, keresztanyám (vele élt apám halála előtt) azt mondta, hogy a biztosítást biztos, hogy nem apám fizette, mert olyan csekket sosem kapott. Szóval nem tudom, hogy egyáltalán van -e rajta biztosítás. Annyit tudok még a körülményekről, hogy úgy zajlott az egész, hogy román állampolgárok vették a kocsit, vagyis ők fizették ki, de apám nevére lett megvéve. Nem tudom milyen okból, nem tudom kikről van szó.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 13:44

flamin

Ugye-ugye.

Ezt az egészet így kellett volna kezdeni. A rövid megoldást meg azért nem írom le mert az kimerítené az okirat hamisítás és az esetleges hatóság félrevezetésének törvényi tényállását.

A többit lentebb leírtam. Kiegészítem azzal, hogy mindenhol mondd el az igazságot, mert a hazugságból később nehéz kikászálódni. A helyzet előidézése nem a Te sarad, hanem az örökhagyóé. Azt mondják a halottról jót vagy semmit, de a tetteiért Te nem vállalhatod a felelősséget.

Ezzel nem bántani akartalak.

flamin # 2017.12.07. 14:34

Vadsuhanc, nem bántottál meg, de nem igazán értem, hogy mire gondolsz azzal, hogy így kellett volna kezdeni? Arra gondolsz, hogy más vette a kocsit, de mégis apám nevére került? Ha erre gondolsz az mindenhol el lett mondva, a rendőrségen és az önkormányzatnál is. :) Ha másra gondoltál azt írd már le, mert nem akarom magam nagyobb bajba keverni, mert nem áll szándékomban bármit elhallgatni, ugyanis, semmiről nem tudtunk korábban.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 14:49

Kedves flamin !

Tőled idézek:

..."Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy édesapám meghalt, de volt a nevén egy gépjármű amit halála előtt pár évvel vélhetően kölcsön adott egy embernek, ezáltal az autó nincs meg, nincs se forgalmi se törzskönyv a birtokunkba, valamint a személy kilétéről sem tudunk semmit ...”"

A vastagon szedett rész őszinteségre vall? Tudtad, hogy nem kölcsönadta, tudtad, hogy román állampolgár stb.

Hmmm? Tényleg nem bántás, de az ügyvédek is akkor tudnak segíteni, ha tudják a teljes igazságot és nem a tárgyaláson ismerik meg a bizonyítékokat.

flamin # 2017.12.07. 16:24

Bocsánat, de tényleg nem állt szándékomban ferdíteni a tényeket, ezt a rendőrségen mondták így, hogy amit tudunk az alapján önszántából adta oda. Nyilván nem bizonyítható, hogy mi történt, sem az, hogy kölcsön adta sem az, hogy nem önszántából adta oda. Sajnos mivel nem tartottuk a kapcsolatot, minden amit tudunk azt apám testvérétől tudjuk. Valamint azért nem írtam le ennyire részletesen itt, mert nem hittem, hogy van jelentősége, hisz még semmilyen konkrét ügy nincs belőle, csak a súlyadó miatt kérdeztem, hogy mit kell tenni, mivel minden szerv elküldött korábban. Nem azért nem írtam le, hogy ne legyek őszinte, és köszönöm mindenki válaszát. Meg fogjuk tenni a feljelentést, hogy legyen róla valami papír, hogy nincs meg az autó.

wers # 2017.12.07. 16:25

Nagyon azt gyanítom, hogy azért kellett az édesapád flamin, mert ő rendelkezett Magyarországon bejelentett lakcímmel, ez kikerülhetetlen feltétel a magyarországi forgalomba hozatalnak.
Azt is erősen gyanítom, hogy ama román személy mint üzbentartó bekerült a képbe. Ennek ellent mond az, hogy a tulajtól szednék be a sújadót, így számomra még mindig hiányos ill. nem pontos a törtémet.
A gépjárművekről lehet adatokat a neten keresztül is lekérni.

flamin # 2017.12.07. 16:26

Ja és még amit megtudtunk az annyi, hogy a tulajdonos és üzembentartó is ő volt. Szóval esélytelen kideríteni, hogy ki az aki használta a kocsit.

flamin # 2017.12.07. 16:33

Wers, pont most írtam azt, hogy az üzembentartó is ő volt :) Fogalmam sincs, hogy hogyan használhatták azt az autót ama személyek. Itt pedig felmerül a kérdés, hogy akkor ki fizette a biztosítást, ha nem apám, és volt -e egyáltalán biztosítás rajta? Akárkivel beszéltem eddig, mindenki lerázott, mert senki nem tudja, hogy mi a teendő ilyenkor. Olyan bosszantó. Próbál az ember hivatalosan eljárni, hisz semmi előnyünk nincs abból, ha nem hivatalosan visszük végig, de mégsem tudjuk, mert nem tudunk kikeveredni a 22-es csapdájából.

Vadsuhanc # 2017.12.07. 16:55

Kedves flamin!

Jelen pillanatban azt javaslom Neked, hogy amennyiben az Önkormányzat határozattal arra kötelez, hogy a gépjármű adót fizesd be édesapád helyett tedd meg. Aztán maradj csendben. De azért kérdezz arra rá, hogy jövőre kit fog terhelni az adó. Innen folytassuk.

Én megértelek egyébként. Azt viszont hidd el, hogy csak határozott és nem változtatott állásponttal tudsz a hatóságok előtt eljárni.

Én ezt végig csináltam. Legalábbis a lényeg ez volt. Én becoptam egy 40 éves tragacs után 21.000. illetéket.....

drbjozsef # 2017.12.07. 18:39

flamin,

ha van ügyfélkapud, vagy valaki ismerősödnek, az alap adatokat le tudja kérni ingyen : hogy körözik-e az autót, és hogy forgalomban van-e (kereső/gépjárműkereső).

Ha nincs ügyfélkapud, ide is beírhatod a rendszámot, valaki majd bekopizza a lekérés adatait :

http://forum.index.hu/…/showArticle?…