KM óra csalás


Foreszt74 # 2017.09.19. 03:34

Tisztelt Fórumozók!Vásároltam egy autót 2017 szeptember közepén egy kereskedőtöl!Nagyon jó az autó de pár extra felszereltség amit az eladó állított hogy benne van az autóban sajnos hiányzik,továbbá hiányzik a pótkerék amire vásárláskor nem tudtam odafigyelni!Felhívtamhogy kérek kompenzációt a hiányzó dolgok miatt de nem érti mit szeretnék!Mi a következő lépés?


Tisztelt Jogi képvisel?!Vásároltam 2017 szeptemberében egy viszonylag nagy érték? autót számos extra felszereléssel,viszont a keresked? által áll?

drbjozsef # 2017.09.19. 06:25

A következő lépés az, hogy elolvasod a szerződést amit kötöttetek, amit aláírtál, és ami szerint a kereskedőnek teljesítenie kell. Benne vannak az extrák? Benne van, hogy ellenőrizted, megvan-e benne minden?

Ha nem, akkor így jártál, legközelebb jobban olvasd el mit írtál alá (kivéve, ha valamilyen más, hitelt érdemlő módon tudod bizonyítani, hogy nem erről volt szó, és megtévesztett a szerződéskötéskor, de ez nem egyszerű).

Ha igen, akkor írjál neki egy ajánlott-tértivevényes levelet, hogy az autó nem felel meg a szerződésnek, sorold fel mi hiányzik _a_ _szerződés_ _szerint_, 8 napon belül javítsa ki a hibát, vagy adjon árengedményt, vagy cserélje ki az autót, különben bírósághoz fordulsz.

A pótkerék feltehetőleg alapfelszereltség, lennie kellene, de ha kellő gondossággal jártál volna el, észre kellett volna venned az autó átvételekor. Gondolom, ezt is aláírtad a szerződésben, hogy megtekintett állapotban és felszereltséggel veszed át, megvan minden.

Ha nem reagál, neked kell perelned.

BUJA # 2018.06.02. 12:41

Tisztelt Fórumozók
Tanácsra lenne szükségem az alábbi eset kapcsán: 5 napja 300.000Ft-al lefoglalóztam egy autót Székesfehérváron egy autókereskedésben. Az autót 98.000km-el árulták ránézésre megfelelt a valóságnak. Megnéztük, kipróbáltuk, minden rendben ment. Az autót Németországból hozta be a kereskedő, érvényes magyar okmányokkal még nem rendelkezett.
Megalkudtunk a vételárban (3,7M) és megbíztam őket a forgalomba helyezéssel és a nevemre íratással. Két nap múlva mehetek az autóért és átvehetem, levizsgázott, forgalomba lesz helyezve, új rendszám, friss vizsga, nevemre írva szóval minden kész. Az AUTODNA-ból lekértem az alvázszámot (utólag). Az innen kapott riport szerint az autót, 2018.01.31.-én 180.562 Km óra állással rögzítették! (Ez szerviz alkalom lehetett.) Duplája, mint ami a hirdetésben és a km órában szerepelt. A szervízkönyv, amit láttam a valótlan óraállásról szólt – vagyis hamisított!!
A leelőlegezett autót, a most használt autóm beszámításával szerettem volna elhozni, a többi KP. Az autó egyébként tetszik, egyben van!
Ha nem tudok engedményt kicsikarni az eladótól - elállnék a vételtől! Hogyan kaphatom vissza az előleget? Milyen lehetőségeim vannak? Tegyek-e feljelentést? Ha az autó a nevemre került, de nem köttetik meg a szerződés és nem fizetem ki a vételárat – mit tud kezdeni egy olyan autóval ami a nevemre került, de az ő telephelyén áll? Nélkülem ki tudja vonatni a forgalomból, vagy el tudja adni?
Köszönöm a válaszokat!

nonolet # 2018.06.02. 13:27

Ez egy kellék szavatossági igény.
Hisz nem azt kaptad, amire szerződtél!

Tehát ezen az úton rendezhető.

Ebben a fórumban olvasgass erről.
http://www.jogiforum.hu/forum/34/15588

HA!!! az eladó helynén a vállalkozás szerepel.
akkor
magánszemély vevőként "Fogyasztó"-nak minősülsz.

Ami alapján a első 6 hónapban az eladó bizonyítja,
hogy azt kaptad, amire szerződtél.

HA rutinos az eladó, akkor a szerződésben
helyből benne, hogy a VALÓDI km-ere nem vállal felelősséget, hanem csak a kmóra állása ismert.
...és akkor már buktad is kb. az ügyet.

paul444 # 2018.07.16. 13:41

Tisztelt Fórumozók!
Tavaly decemberben vettem egy használt autót egy autókereskedőtől, az óraállás 110 ezer km volt.
Ez egy külföldről behozott autó, vásárláskor minden szükséges dolgot intézett a kereskedő, regisztráció, vizsgáztatás, névre írás, stb...
Miután hozzám került, természetesen először elvégeztem a szükséges dolgokat, olajcsere, átnézés, van-e bármi kisebb javítandó rajta, és az autószerelő is megerősített abban, hogy szerinte is annyi a km óra állás, mert rácsatlakoztatta a laptopot és azt az értéket mutatta valamint valóban jó állapotban volt.
nemrég viszont egy nagyobb javításon esett át, futómű alkatrészek cseréje, stb, és ez alkalommal már egy másik autószerelőhöz vittem, aki komolyabb felszereléssel rendelkezett és közölte, hogy az autóban nem annyi a km, mint amit mutat. Valamint megtalált a szervizkönyv legutolsó oldalán 2017 tavaszáról egy német szerviz bejegyzést 140 km-nél is. Ekkor én nagyon felhúztam magam, amiért ilyen figyelmetlen voltam, hogy nem néztem meg alaposabban a szervizkönyvét, mert akkor rögtön kiderült volna a dolog.
Kérdésem, hogy ilyen esetben még lehet-e kártérítési igénnyel fellépnem a kereskedő felé? Ill. milyen jogaim lehetnek? Az adás-vételi szerződésben a 110 ezer km óra állás szerepel, a szervizkönyvben pedig már van egy régebbi, szerződés időpontja előtti 140 ezres bejegyzés.
Köszönöm a válaszokat!

nonolet # 2018.07.16. 15:50

Egyfelől.

A szerződés a kmóra ÁLLÁSÁT rögzíti
és
NEM A VALÓS futott km-t, gondolom.

Tehát vélhetően nincs mit reklamálni.

Másfelől.

"a szervizkönyvben pedig már van egy régebbi, szerződés időpontja előtti 140 ezres bejegyzés."

A vevőtől elvárható gondossággal felfedezhető probléma.
Ergo ezért nem szavatossági jogalap.

nonolet # 2018.07.16. 15:53

Egyáltalán az eladó a szerződésed szerint ki?

  • az adószámos KERESKEDŐ VÁLLALKOZÁS
  • vagy valaki más (pl. a külföldi tulaj...)
paul444 # 2018.07.17. 05:43

Nonolet
Köszönöm a válaszokat.
Gyanítottam, hogy esélytelen a dolog sajnos...
Az eladó a magyar kereskedő vállalkozás.
Minden bizonnyal sokkal körültekintőbbnek kell legközelebb lenni ilyen helyzetben, ez a tanulság...
Szerencsére az autó egyébként alapvetően rendben van műszakilag.

Dr.Attika # 2018.07.19. 05:06
nonolet # 2018.07.19. 10:09

Akkora balfácán volt,
hogy sikerült rábizonyítani: tudott az eltérésről.

Azért a zöm nem ennyire béna...

szabieszter2014 # 2018.08.13. 18:18

Tisztelt fórum!Vásároltam egy opel astrát 2017 01 02 án.És 2018 08 1 -én le járt volna aműszaki vizsga és akkor szembesültem vele h vissza van tekerve az km óra.mi a teendő?

drbjozsef # 2018.08.13. 22:13

szabieszter,

a szerzõdésekben az autó mûszerfalán kijelzett kilométeróra állás kerül általában rögzítésre. Gondolom ezt legalább ellenõrizted vásárláskor. Nem véletlenül nem az a rubrika neve hogy "valós futásteljesítmény".

Nemigen tehetsz semmit.

Ata88 # 2018.09.19. 13:34

Tisztelt fórumozok!
A következőben kérném a segítségeteket, tegnapi napon vettem egy autót magánszemélyként magánszemélytől, amit még ma átvittem a szerelőhöz, hogy azért ő is nézze át csináljuk meg rajta amit esetleg meg kell. Most írja a listát, és ott tartunk, hogy az autó vételárának a felénél jár, közben lekértem a kilométer állásokat amely szerint az autóba 1éve 245.000km féléve pedig 154.000km volt, én tegnap 152.000kmel vettem. Az autó 2 éve volt az előző tulaj birtokában. Még várom a szerelő végleges álláspontját, de vissza léphetek e a szerződéstől vagy kérhetem e a vételár egy részét vissza és ha igen milyen jogalapom van rá? Az autó hibái amiket feltártak az elhasználódás jelei, rejtett hibánál ha jól tudom nem hivatkozhatok arra ami egy adott használat után várható hiba, de én ezeket nem vártam mert kevesebb kilométerrel vettem az autót.
Köszönöm!

nonolet # 2018.09.19. 13:59

A hibák esetén semmi esélyed, hisz te voltál aki gondatlanul vásárolt.

Lényegében ez igaz a kmóra állására is.
Kivéve: ha tudod BIZONYÍTANI, hogy az eladó tekerte meg és csalni akart vele.

Tudod: utólag okosnak lenni, annyi mint előre hülyének.

Persze kérni bármit kérhetsz, ha ijedős az eladó talán még fizet is vagy visszaveszi.

De ha nem akkor mosolyog és azt mondja: perelj be.
Pert pedig aligha fogsz nyerni...

Ata88 # 2018.09.19. 19:19

Ha az autó kilométerórája kétszer is kevesebbel lett bejegyezve a korábbihoz képest az idő alatt amíg az ő tulajdonában volt az autó, gondolom ezt nem nehéz bizonyítani, kire tudja ráfogni? ellopta szomszéd és visszatekerte neki? közbe ő észre se vette?

drbjozsef # 2018.09.20. 04:03

Ata88,

a kilométer óra visszatekerés Btk. tényállását úgy fogalmazták meg, hogy gyakorlatilag akkor büntethető csak, ha a tettes egyértelműen bizonyítható, szinte csak akkor, ha rajtakapják a tettest amikor éppen tekergeti az órát. Semmi más nem számít a gyakorlatban.

Egyébként egy olyan adat, amit Te is ellenőrizhettél volna a vásárlás ELŐTT, azért megalapozza a nem elvárható gondosságot is sajnos.

Pedig amúgy igazad van.

drbjozsef # 2018.09.20. 10:46

Igen, a polgári jogi igényt esetleg megalapozhatja.
Esetleg:
6:157. § [Hibás teljesítés]
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Szerintem eléggé határeset az "ismernie kellett" - ami a teljesítéshez képest elenyésző költséggel nyilvántartásból megtudható, azt talán kellett volna.

lüszike # 2018.12.02. 05:46

Végig olvastam a bejegyzéseket, de az én problémámra nem találtam választ, ezért feltenném a kérdésemet:

Van-e legális (szabályos/törvényes) módja a beszerelendő óra visszaállításának? Jegyzőkönyvvel, műbizonylattal stb. (Hasonlóan mint pl. egy vízóránál, amit lehet javítani és hitelesíteni)

Megsérült a kocsim eleje, a kilométer óra "üvege" is berepedt. A szerelő szerint ki kéne cserélni az egész órát, mert az "üveg" nem, vagy nehezen cserélhető. Bontott alkatrészként lehet kapni km órát, ami az én kocsim évjáratának, típusának megfelel. A beszerelendő óra azonban 30 ezer km-el többet mutat, mint az enyém.
Ha így kerül beszerelésre, akkor 30 ezer kilométerrel "több lesz az autómban", mint valóságosan. Első tulaja vagyok az autónak, tehát az én kilométer állásom valódi, igazolható.

Egyébként engem nem zavarna a dolog, mert nem tervezem az autó eladását, de jövőre vizsgára kerül a kocsi és ott már magasabb km óra állást fognak bejegyezni. Persze, évek múlva felmerülhet olyan ma nem látható ok, ami miatt mégis csak el kell adnom az autót és akkor ez az eltérés előnytelen lenne. Én 30 ezer kilométert talán, ha 5 év alatt megyek :)

Köszönettel: lüszike

lüszike # 2018.12.06. 15:40

Senki?

drbjozsef # 2018.12.06. 17:50

Én nem értek hozzá, de ha nem állítod vissza, tehát nem csalsz direktben, akkor nem hinném, hogy ehhez sok minden kell.
Én lecserélném, beállítanám, és dokumentálnám a szerelést, legfeljebb két tanúval, vagy ilyesmi.

Szomorú örökös # 2018.12.06. 17:59

lüszike

Bizonyos autótípusokban én gyanítom, hogy nem is a digitális kilométeróra tárolja elsődlegesen a futás-kilométert, hanem a motorvezérlő egység (vagy nevezzük inkább fedélzeti műszernek). Sok esetben mindkettő, és ha visszatekerik, akkor mindkét egységben ezt el kell végezni, hogy ne legyen észrevehető a változtatás. Úgyhogy ha rácsatlakoztatod a bontott kilométerórát, az bizony azt a futásteljesítményt fogja mutatni, amit a te autód ment eddig.

drbjozsef # 2018.12.06. 18:02

Sok esetben, újabb autóknál már egy csomó elektronikus részegység is tárolja, akár 7-8 helyen is, akár az ABS jeladó is, vagy a fényszóró.

De a kérdezőnél ez nem gond : egy más állású órára cserélné a műszerfalat, amin ha visszaállítja pontosan az ő autójának az értékére, akkor mindenhol ugyanúgy ugyanaz az érték lesz.

De feltételezem, ha házilag állítgatja, akkor még csak nem is probléma ez.

Önjáró2 # 2018.12.12. 22:07

3 hónapja vettem egy opel Astrat, gyanus volt sokáig hogy sokat fogyaszt, de most rájöttem hogy valójában a kilóméter számlálója rossz. 11km-en 6.8km-t mért. Ez alapján a megvételkor mutatott óra állás sem volt igaz. Még szerelőnél nem jártam hogy igazolja dolgot, de hamarosan elmegyek. Ha beigazolódik, akkor a szavatossági időn belül ( kereskedőtől vettem, az ő nevén volt az autó) mit tehetek? Visszaadhatom az autót vagy csak javítást kérhetek?

drbjozsef # 2018.12.13. 06:24

Alapesetben a szavatosság keretein belül elsősorban kijavítást vagy cserét kérhetsz, és csak végső esetben állhatsz el a szerződéstől.

Esetedben az a kérdés, hogy mit szeretnél, mert ha a km óra kijavítását vagy cseréjét, abba még talán a kereskedés is belemegy, onnantól jól fog mérni, ez nem egy nagy tétel megjavítani.

De szerintem Te nem erre célzol, hanem arra, hogy sokkal többet futott az autó, mint amit a km óra mutat. Ebben az esetben a kijavítás meg a csere nem is igen értelmezhető.

Viszont a Ptk. 6:159§(b) pontja alapján kérheted az ellenszolgáltatás arányos mérséklését is, vagyis a hibás teljesítés miatt árleszállítást. Ez nyilván megegyezés kérdése, ha másfélszer annyit futott az autó, akkor csak a kétharmadát éri annak, mint amennyiért vetted (kb., nyilván ez függ az autó életkorától, állapotától meg a körülményektől). Számolj, és írásban jelezd a problémát a kereskedőnek, és kérd X összeg visszatérítését a vételárból.

Ha nem tudsz megegyezni a kereskedővel, akkor pert kell indítanod a bíróságon.

ezmostmi? # 2018.12.15. 05:55
bermuda-
  • a gumiátmérő eltérés a KM-óránál 1-2 %,,max.5 kivitelezhető,,többet igy nem lehet kihozni,max.(ha steiger kerékre ültetsz egy kispolszkit,,)))),de ez itt kb.60-65 % eltérés,,