üzembentartói szerződés


honeybear45 # 2009.09.05. 09:25

Tulajdonjogot üzembentartói szerződéssel nem szerezhetsz. Az üzembentartói szerződéssel be kell fáradni az illetékes okmányirodába vigye magával az személyazonosító igazolványát, a forgalmi engedélyt és ha banki elidegenítési tilalommal terhelt a gépjármű akkor a banktól is kell hozzájáruló nyilatkozat, hogy az üzembentartói jogot bejegyezhessék. Elég nagy butaság volt a részéről, hogy ha kifizette a gépjármű vételárát, csak hát ugye sokan így akarnak menekülni az átíratás költségeitől(vagyonszerzés, eredetiség vizsgálat költségei, forgalmi eng. törzskönyv ára)

luck66 # 2009.09.05. 09:24

megkeresed az eladót,irtok egy adásvételit,kifizeted az átirást,biztositást,eredetvizsgát,törzskönyvet,forgalmit,esetleges önkormányzati adókat és már minden rendben is


Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

alcatras01 # 2009.09.05. 09:06

Akkor bocsánat rosszul tudtam,de választ te sem tudtál adni:S

_Wasp_ # 2009.09.03. 21:44

nincs olyan, hogy "vettél egy kocsit üzembetartóira"

vagy veszel egy kocsit, vagy ideiglenesen átengedik annak használatát.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

alcatras01 # 2009.09.03. 19:33

Sziasztok
Olyan bajban vagyok hogy több mint fél éve vettem egy kocsit üzembentartóra. és persze neki is és nekem is ment egy -egy példány de én még le sem adtam a papírt ,hogy ő leadta e azt nemtudom .és most lett megcsinálva ,lefestve a gép és most hogy tudom átíratni vagy csak üzembentartóit ? vagy kivonták a kocsit már régen? mit kell ilyenkor tenni ,mert hallottam olyat is hogy ha nem adta le a tulaj a papírt akkor irni kell egy új üzembentartóit mostani dátummal .Lécci segitsetek Mibe kerülen nekem hogy nevemen legyen a kocsi?

monalisa1 # 2009.08.12. 20:14

Az autó a te ingósági vagyonod, ha azt lefoglalják az üzembentartási jog "szünetel". Aztán hogy mi lesz az autó további sorsa azt innen megmondani nem lehet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

judylong # 2009.08.12. 06:43

Üdv Mindenkinek!

Sajnos a közeljövőben bíróság előtt kell megjelennem, melynek végrehajtás elrendelése lesz a következménye (banki tartozás)
Van egy saját tulajdonú autóm, aminek hivatalosan a férjem az üzembentartója, más ingó/ingatlan vagyonom nincs. A végrehajtási eljárás keretében lefoglalhatják-e az autót?
A válaszokat előre is köszönöm. Judy

monalisa1 # 2009.07.06. 11:31

A tulajdonjogot- tehát magát az autót vásárold meg., üzembentartóként bár használod a járművet de "a" tulajdonos bármikor eladhatja a feneked alól a kocsit...

És hogy egyéb meglepetés ne érjen (...) az adás-vétel előtt vidd el a kocsit szervízbe alapos átvizsgálásra - persze ez is pénzbe kerül...

Gabeee # 2009.07.06. 07:29

Üdv!

Ma készülök megvásárolni első autómat, és sikerült megegyeznem arról hogy üzembentartói szerződést írunk. Az átírás költségeit így megúszom a tulajt természetesen kifizetem. A kérdésem az lenne hogy a vételárat feltüntessük e az üzembentartói szerződésen avagy ne. Annyi változat van fent a neten és félek hogy valami kimarad és majd fizethetek miatta.

monalisa1 # 2009.07.04. 15:14

Szívesen. Külön annyit még, hogy az egész használat alatt a kölcsönvevő megkülönböztetett figyelemmel vigyázza a más vagyoni értékű ingóságát - még annál is jobban mintha a sajátja lenne.

Tommiii # 2009.07.04. 07:03

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.07.03. 20:54

Természetesen a mindhárom érintettnek, tehát a tulajdonos-, az üzembentartó- és a kölcsönvevő közösen kell megfogalmazniuk a kölcsönadási megállapodást., annak időtartama, valamint az azon belüli használati- és felügyeleti felelősség dolgát. Az esetleges külföldre vitel engedélye külön pontként szerepelnie kell a megállapodásban. Ezen idő alatt a kötelező felelősségbiztosítás és az esetleges casco a kölcsönhasználó befizetési kötelezettsége - ezt is feltétlen rögzíteni kell a megállapodásban.

Mindenki kap egy-egy mindenki által aláírt példányt, valamint a két tanú bizonyítja, hogy ők hárman előttük írták az okiratot alá.

Muszáj mindent előre pontosan leszabályozni, mert egy közlekedési szabálysértés és/vagy baleset esetén mind a tulajdonos mind az üzembentartó csakis ilymódon tudja megvédeni magát. Valamint a kölcsönvevő, hogy nen egy "lopott" autóval jár...

Tommiii # 2009.07.03. 19:43

Köszönöm a gyors választ.
Tehát akkor a szerződésben benne kell lennie a tulajdonos beleegyezésének is. Még egy kérdésem lenne, hogy van-e sablon szerződés amit kikell töltenünk, vagy nekünk kell megfogalmazni és azt két tanuval alátámasztani?
Üdv, Tomi.

monalisa1 # 2009.07.03. 14:21

Ha a tulajdonos is hozzájárul a kölcsönadáshoz - és ez a szerződés egyik pontjában egyértelműen megjelenik - akkor miért is ne.

Tommiii # 2009.07.03. 12:50

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a gépjármű üzembentartója(nem a tulaj) is köthet-e kölcsönadási szerződést?
Előre is köszönöm a választ.
Üdv!

monalisa1 # 2009.06.21. 18:16

A kérdésre érdemben válaszolni nem tudok.

Azonban javasolnám csínáljatok egy kölcsönadási megállapodást, miszerint meghatározatlan időre kölcsönadod az autódat a testvérednek - és az mindig legyen nála a kocsi okmányaival együtt. (Két tanú szükséges, valamint készüljön fénymásolat is az okmányról.) Így mind a tulajdonjog mind az üzembentartói jog megmarad neked, ellenben ha valamit csínál a tesód pl. gyorshajtás és/vagy tilosban parkolás stb. ő felel érte.

"Lisa"
laikus hozzászóló

XyZx192 # 2009.06.21. 17:33

Jó napot!

Azt szeretném kérdezni , hogy az autómat családon belül szeretném oda adni az öcsémnek mert külföldi munka jött közbe nekem , tehát a kérdésem a következő megtarthatom e a biztosítási bónuszom ha én üzembentartói szerződést kötök?

Előre is köszönöm.

koloszar1atc11 # 2008.11.18. 20:45

Üdv,

mi történik, ha határozott időre szóló, nem ingyenes üzembentartói szerződést kívánok kötni, én leszek az üzembentartó, mondjuk egy évet?
Ekkor - ha jól remélem: az átírási illeték 1 huszad részét kell a vagyonszerzési illetékként fizetni.

De mi lesz, ha eltelik az egy év?
Csodálnám, ha követné a hivatal a jogviszony lejártát, és ellenőrizné, hogy fennáll-e még.
Tegyük fel, nem teszi meg - megúsztam az 1/20-ad résszel az illetéket? Addig, amíg meg nem szüntetjük az üzembentartói jogviszonyt?

Tényleg, az üzembentartói jogviszony megszüntetéséért, amikor az visszaszáll a tulajra, kell bármit fizetni? Eljárási illeték, vagyonszerzési illeték (hiszen a vagyoni értékű jog visszaszáll a tulajra....)?

titanic # 2008.10.29. 20:26

Kösz! .....:)

guba # 2008.10.29. 18:50

Az okosság az, hogy az autót adásvételi írásbeli szerződéssel kell eladni és ennek tényét be kell jelenteni az okmányirodán.

titanic # 2008.10.29. 12:33

Üdv mindekinek! Ha jól értelmeztem az előző írásokat, abban az esetben ha a forgalmiban hivatalosan bejegyzett üzembentartó nem fizeti a teljesítményadót és KGFB-t akkor hivatalból kezdeményezik a gépjármű forgalomból való kivonását? Mi lesz az autó további sorsa, ha már nincs a nálam (tulajnál)?Mit tehetek ebben az esetben mikor szűnik meg a tulajdonosi mivoltom? Természetesen a Törzskártya még mindig nálam van, de a forgalmi és a kocsi nincs.Egyátalán mit tehetek? Felém semmiféle tartozása nincs senkinek ,viszont míg a jármű hivatalos uton nem lesz intézve a törzskártyát nem vagyok hajlandó senkinek sem átadni.Ha valaki tud valami oossággal segíteni azt megköszönném. Üdv.: t

Royal # 2008.10.23. 12:23

Gondoltam ha országosan körözni fogják az autót előbb-utóbb csak belefut „a“ vevő egy rendőri rutin ellenőrzésbe stb.

Attól sajnos nem kell tartani, hogy egy rendőri rutinellenörzés során megbukik a jármű. Rendőreink szabálysértésre fektetik a hangsúlyt, nem a bűncselekményekre. Előbb tennék egy köteg pénzt a hiányos izzókészlet megtalálására, mint lopott autó felismerésére, különösen ha az egy teljesen hétköznapi gépjármű...

monalisa1 # 2008.10.22. 16:52

Gondoltam ha országosan körözni fogják az autót előbb-utóbb csak belefut "a" vevő egy rendőri rutin ellenőrzésbe stb.

Szóval nem jó a tipp, elnézést.

Az tényleg hasznos, hogy ideiglenesen kivonatni a forgalomból, mert amíg nincs meg - ha egyáltalán... - addig sem kell fizetni utána a kötelező biztosítást és a súlyadót.

guba # 2008.10.22. 15:29

Ez nem túl bölcs javaslat monalisa, ha hallgatott rád a kérdező, máris elkövette a hatóság félrevezetése bűncselekményét. Az autót ugyanis nem ellopták, hanem a használati jogait engedte át - nem tisztázott milyen szerződéssel - a tulajdonosa.

Anideeva, szerintem a törzskönyvvel menjél be az okmányirodába és mint a papír szerinti tulajdonos vonasd ki a kocsit ideiglenesen a forgalomból. Akkor legalább az adót, meg a biztosítást nem kell fizetned továbbb. Ezt követően polgári perben követeld vagy a kocsit vagy a vételárat. Az üzembentartói szerződés semmis, mert színlelt szerződés, a leplezett szerződés adásvétel, viszont a vevő úgy tűnik nem teljesít.

monalisa1 # 2008.10.20. 18:16

"Ellopták az autót" címszó alatt vélem lehet köröztetni a kocsit. A bejelentéskor a többi szöveget meg hagyjátok el.

Persze arra hihetően meg kell tudni válaszolni: honnan tünt el az autó és mikor.

Ha szerencsétek van, az ügyeleten nem ugyanaz a r.tiszt veszi fel majd az adatokat.

Más. Ha nekem "ellopnák" a kocsimat én nagyon morc lennék (...) és ha más infoszerzési lehetőség nincs, bizony a vélt elkövető munkahelyére is elmennék.