Nem fizet a biztosító. Mit tegyek?


Royal # 2006.11.23. 10:36

A MÁV zavartalanul működik, és immáron az ügyfélszolgálat is elérhető. (ügyfélként is nehéz MÁVosnak lenni, ügyfélszolgálat eddig gyakorlatilag elérhetetlen volt, ügyintézés jóformán csak személyesen volt lehetséges)

Én egy kicsit más aspektusban szeretnék kérdezni a szakiktól:

Nekem még eddig nem fordult elő, hogy ne fizetett volna a biztosító egy jogos kárra. Viszont az sok esetben előfordult hogy jóval kevesebbet fizetett mint amennyit kellett volna, ergo bár nem sajáthibás törés volt, minden esetben ráfaragtam. Én jelenleg egy 1989-es évjáratú hobbiautó tulajdonosa vagyok, ennek megfelelően elég sok pénzemben van a gép, idén lett A-Z ig rendberakva, beleértve átfogó lakatos, és fényezőmunkát is. Rengeteg kizárólag külföldről beszerezhető tuningalkatrész, és karosszériaelem van az autón, de biztosító törés esetén csak az autó évjáratát, és névleges katalógusértékét venné figyelembe, ami egy közel 20 éves autónál mindenképpen siralmas összeg. Sokat avultatnak (persze a biztosítási dijamat nem avultatták soha, ugyanannyit fizetek mint a hasonló kategóriás újautó tulaj, ráadásul a fényezés és lakatosmunka nekem sem olcsóbb mint az új autó tulajdonosoknak.)

Nemrég egy hasonló cipőben járó ismerősömmel esett meg.... Összetörték, azt az öreg autót amikre milliókat áldozott, és kapott érte valami megalázóan kevés fagyipénzt. Felvetődik bennem a kérdés: Mit lehet ilyenkor tenni? Mi a megoldás? Nem vet fel jogi kérdéseket, hogy egy azonos évjáratú és tipusu rozsdaboglya és kiváló állapotú öreg gépjármü ugyanazon a besorolás alá esik kárrendezésnél???

madár2 # 2006.11.14. 20:51

Köszönöm a választ, arra gondoltam hogy hátha más is olvassa a kérdésem és esetleg többet tud a MÁV Biztosítóról, mivel a Te válaszoddal ellentétben a médiában hallat magáról, ill. reklámozza a "tevékenységét", ami arra enged következtetni, hogy lehet hogy megint beszedik a biztosítási díjakat, csak a károsultaknak nem fizetnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 22:30

Most ismételjem meg?

madár2 # 2006.11.13. 22:17

A 12-én feltett kérdésemre érdeklődöm, hogy van- e valakinek a MÁV Biztosítóról tudomása hogy müködik- e? és esetleg van- e olyan szerencsés ember, akinek pereskedés nélkül kifizette a kárigényét.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 18:41

Jó.

Zummike # 2006.11.13. 17:32

bocs, hogy beleszólok, de ingó dolog kiadására is lehet fizetési meghagyást kérni

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 16:22

Az elsőnek az, hogy nem pénzbeli követelésre fogalmilag nem lehet "fizetési" meghagyást kérni. A másodiknak meg az, hogy egy bizonyos összeghatár fölött már nem célszerű lehetővé tenni, hogy valakinek a puszta hallgatása miatt váljon az állítólagos tartozása jogerőssé, tehát végrehajthatóvá. (Főszabályként ugyanis egy jogerős fizetési meghagyás joghatása azonos a jogerős ítéletével.)

világesze2 # 2006.11.13. 12:25

Mellékes továbbra is:
"Ha a követelés nem kizárólag pénzbeni, vagy meghaladja a kétszázezer forintot, akkor nem kötelező igénbe venni a fizetési meghagásos eljárást. "
Ennek mi a logikus magyarázata? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 11:03

Azt én nem tudom, hogy mindig kérni kell-e. De ha a levelekre sem válaszolnak, akkor nagyon úgy néz ki, hogy nincs szándékukban önként fizetni.

madár2 # 2006.11.13. 10:46

T. Kovács Béla!
Köszönöm a választ.
Ennél a biztosítónál minden esetben kérni kell a fizetési meghagyást? Más biztosítók 30 napon belül ki szokták utalni a jogos kártérítést.
Köszönöm ha válaszol.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.13. 09:13

Annyiban van felfüggesztve, hogy nem köthet új kötelező felelősségbiztosításokat. Fizetnie lehet - sőt kell. Javaslom, kérjen fizetési meghagyást a bíróságtól. Nem fizetésképtelenek, tehát ha nem mondanak ellen, akkor a követelés végrehajtható lesz. Ha ellentmondanak, akkor perré alakul az eljárás.

madár2 # 2006.11.12. 20:13

Jó estét kívánok!

Érdeklődni szeretnék, hogy valakinek van- e információja a MÁV-biztositóról, mivel számlákkal igazolt, elismert kárigényemet kb. 3 hónapja a Biztosító nem téríti meg. Eddig ugy tudtam, hogy fel van függesztve a tevékenysége. A tértivevényes felszólításra egyáltalán nem reagál. Nem tudom miért engedik meg ennek a Biztosítónak a müködést, mivel nem tériti meg a jogos károkat. Vagy csak én vagyok ilyen helyzetben?
Kérem akinek van tapasztalata ossza meg velem.
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.31. 09:26

No nem egészen. Az, hogy a biztosító nem fizet önként nem jelenti azt, hogy nem fogják fizetésre kötelezni.

Ha a követelés nem kizárólag pénzbeni, vagy meghaladja a kétszázezer forintot, akkor nem kötelező igénbe venni a fizetési meghagásos eljárást.

Kiskye # 2006.10.31. 09:22

Voltunk bent tegnap... rossz hírem van a motorosoknak: azt mondta a biztosító képviselője (!!!!!) hogy általában elutasítják a motoros kárigényeket, mert nehéz azonosítani, hogy mikor, hogyan történt a kár.

Szóval a motoros nem kap semmit általában... :(

világesze2 # 2006.10.30. 20:00

"Minnél hamarabb polgári per indítása javasolt. Felesleges Fm-al próbálkozni az csak időhúzás. Úgyis ellentmond. "
Mellékes kérdés: a polgári per nem minden esetben fm kibocsátásával kezdődik?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.30. 15:11

Bárkinek joga van megtagadni a vele szemben támasztott valamely követelés teljesítését. Fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni a bíróságtól.

Kiskye # 2006.10.30. 13:00

Szeptember 6.-án a párom (lizingelt, használtan vásárolt, de kifogástalan állapotban lévő) motorját összetörte egy MÁV-nál kötelezővel rendelkező srác, a párom épp akkor indult el és kb. 15-tel ment, a srác pedig nem adta meg neki a jobbkezest.

El is ismerte, tanúk is voltak, a biztosító mégsem fizet. Azt írták (majd két hónappal később) hogy "A káresemény baleseti mechanizmusa nem azonosítható, a sérülések mértéke és jellege eltérő-műszakilag nem azonosítható."

Hogy ez mit jelent, azt csak ma a PSZÁF-től tudtam meg, szerintük azt, hogy a biztosító nem ismeri el a kárt, nem fizet egy fillért sem (mondjuk ezt meg is mondta abban a részben, hogy "Mindezek figyelembevételével kárigénye elutasításra került") hiszen szerinte nem úgy történt a baleset, ahogyan az le van írva neki.

Most vagy megegyezünk (amire nem hajlanak) vagy polgári peres úton érvényesítjük a kárigényt (amihez persze ügyvéd kellene, meg jó sok pénz). A kár egyébként majd 700.000 Ft-ot tesz ki.

Mit lehet ilyenkor tenni? Tényleg joga van ehhez a biztosítónak???

mézga # 2006.10.23. 07:10

Köszönöm segítségeteket. Kedden mégegyszer felkeresem a MÁV.bizt.-t és rákérdezek az elmaradt fizetésre. Valószínű, hogy kénytelen leszek perelni. (a kocsi gazdasági totálkáros lett, ezt rosszul írtam)
Mézga


Mézga Aladár

Dr.Attika # 2006.10.21. 15:33

Ennek a MÁV Ált.Bizt. tevékenységét tudtommal felfüggesztették, mert nem fizettek a károsultaknak. Minnél hamarabb polgári per indítása javasolt. Felesleges Fm-al próbálkozni az csak időhúzás. Úgyis ellentmond.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.21. 11:35

MÁV Ált. Bizt.? Ajvé!

tomas64 # 2006.10.21. 10:04

Fizetési meghagyás, kifogás esetében polgári peres eljárás.

mézga # 2006.10.21. 09:05

2006.05.24.-én ütközés következtében totálkáros lett a gépkocsink. Az elkövető felelősségét elismerte, kitöltötte és alírta a kákbejelentő lapot. Felkerestem igényemmel biztosítóját (MÁV Ált.Bizt.) A biztosító 350.7 ezer Ft kifizetendő kárt állapított meg, amit (személyes reklamáció után sem) a mai napig nem fizetett ki részemre.
Mit tehetek még?
Üdv. Mézga


Mézga Aladár

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.17. 17:33

Mit tudok csinálni ilyen helyzetben?
Fizetési meghagyás kibocsátását kérni, s ha kell végigvinni a pert. Szoktak ám próbálkozni; ha 100 károsultból csak egy annyiban hagyja a dolgot, nekik már az is megéri.

Thundercat # 2006.10.17. 15:29

Problémám a következő;
nyáron motorbalesetet szenvedtem, egy autós körültekintés nélkül váltott sávot miközben én mellette haladtam, kibillentett az egyensúlyomból és elcsúsztam.
A felelőséget elismerte, adott bejelentő lapot, kötelező biztosítása az Aegon-nál van.
Kárszakértő megnézte mindkét járművet, és a helyszínt is, árajánlatot a motorom javítására már nekem magamnak kellett kérnem.
Ezekután kaptam egy levelet hogy a biztosító nem szándékozik fizetni mert a két jármű sérülései nem egyeztethetőek össze a kárszakértő szerint.

Mit tudok csinálni ilyen helyzetben?
A motoromon bruttó 600 ezer forint kár van, + a sárült ruhám.

monalisa1 # 2006.07.12. 18:37

Nem, csak olvasok újságot is...

Amúgy minden tisztelem egy mentős (= minden mentős) előtt: hóban-fagyban és hőségben azért a félpénzért...

Minden jót kívánok az autó rendbehozatalához és az okozott kár/költség mielőbbi megtérüléséhez.