élettársi vagyonjogi megállapodás


ObudaFan # 2007.04.06. 10:03

Nincs mit.

mittomén # 2007.04.05. 22:37

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2007.04.05. 18:46

A végrendelet itt nem elég, ha a felek azt szeretnék, hogy az élettársi kapcsolat megszűnése esetére is ez legyen a jogi helyzet. A legegyszerűbb megoldás az, ha a felek már most így rendezik a tulajdoni viszonyokat, mindenki nyilatkozik arról, hogy több követelése az ingatlanra nincs, és ezek után a szerződést benyújtják a földhivatalhoz is, és már most így tüntetik fel a tulajdoni arányokat.

monalisa1 # 2007.04.05. 12:24

Saját kezűleg kell írni egy végrendeletet és azt vagy letétbe helyezni ügyvédnél vagy közjegyzőnél, vagy akár már most átadja az öröklési várományosnak. A végrendelkezés tartalmiságára ügyelni kell, továbbá a későbbeikben esetleg visszavonható, módosítható.

Akár örököl valaki akár tulajdont szerez ajándékozás vagy vétel formájában, sajnos illetékfizetési kötelezettség áll fenn.

mittomén # 2007.04.05. 11:55

Kedves Mindenki!

A következő szituációhoz szeretnék segítséget kérni:

Élettársi kapcsolat több mint 16 éve. A hölgynek már az élettársi kapcsolat előtt tulajdonában volt egy telek, amire az élettársával együtt közösen építkeztek. Most egy olyan megállapodással szeretnék rendezni a helyzetet, hogy a hölgy ingatlan-nyilvántartás szerinti kizárólagos tulajdonát képező ingatlan (telek + ház ma kb 15MFt) tulajdonjogának 1/3-át a férfi kapja meg, abban az esetben, ha az élettársi kapcsolatuk megszűnik, vagy a hölgy elhalálozik. (Öröklésileg a helyzet annyira nem bonyoluilt, egy közös kiskorú gyermekük van.) A kérdés: hogyan, milyen (egy) okiratban lehet ezt rendezni? (Figyelemmel a költségekre is, úgymint adó, illeték, ügyvédi vagy közjegyzői díj? az se baj, ha ezt nem moist kéne fizetni.) Esetleg végrendelet, vagy halál esetére szóló ajándékozás, vagy ajándékozás, esetleg valamilyen megállapodás? A legegyszerűbb megoldás lenne a legjobb, azaz ha az egész helyzetet egy okirat rendezné. Előre is köszönök minden javaslatot!

Szép napot!