élettársi kapcsolatban születő gyermek


ObudaFan # 2007.04.18. 18:08

Ha haszonélvezetet szerzel még a párod életében, de ha ez nem is történik, csak a párod elhunytakor a felesége vagy, akkor haszonélvező leszel. A tulajdonjog ebben az esetben is fele részben az első házasságból származó gyermeké, de haszonélvezettel terhelten. Bármelyikőtök kérheti azonban azt ekkor, hogy egy örökrész tulajdona fejében szűnjön meg a haszonélvezeti jogod.

Azt, hogy meghatározott ideig nem örökölhetnek, nem kötheti ki. Kiköthet azonban haszonélvezeti jogot bármely dologra, ami szólhat a gyermek meghatározott életkoráig is, így pedig addig a haszonélvező rendelkezik a dologgal, és viseli annak hasznait eddig az ideig.

csipike # 2007.04.18. 11:28

Köszönöm szépen a segítséget. Amennyiben még a gyerkőc születése előtt haszonélvezeti jogot "szerzek" a párom lakására, akkor mi a helyzet? Az előző házasságából származó gyermeket a párom halála után köteles vagyok kifizetni?
Az, hogy az édesapa végintézkedik a tulajdonával kapcsolatban mit jelent? Kikötheti mondjuk, hogy a gyermekek nagykorúsága vagy iksz éves kora előtt nem örökölhetnek utána bármi is történjen? Mert az előző házasságából származó fiától én nem sajnálok semmit, de amíg kiskorú, addig az exnej a törvényes képviselője és hadd ne fejtsem ki a véleményemet azzal kapcsolatban, hogy mennyire örülnék neki, ha az ő zsebébe vándorolna bármi is, amiért a párom dolgozott meg.


csipike

ObudaFan # 2007.04.13. 20:18

Mondjuk a közös gyermek viszont befogafhatja őt a saját 1/2 használati jogán.

Bovary # 2007.04.13. 16:16

Kedves Nyusz!

Ez éppen egy érv a házasság mellett...

Megoldás lehetséges, hogy az édesapa végintézkedik, amelyben szabadon rendelkezhet tulajdonával.

nyusz66 # 2007.04.13. 15:30

Ha jól értem - bocs a közbekotyogásért - akkor csipike gyereke azonos arányban örököl az előző gyerekkel, DE, ha a párja majd valamikor meghal, akkor pl. a másik gyerek kiteheti őt az addig a párjával használt házból, mivel csipikének nem lesz rajta haszonélvezeti joga. Ha viszont összeházasodtak volna, akkor ezt nem tehetné meg, és megöregedhetne ugyanott békességben. Jól értettem?

hagyma # 2007.04.13. 08:38

Öröklés szempontjából gyerek és gyerek közt nincs különbség, feltéve persze, ha a ti közös gyereketek vonatkozásában apai elismerő nyilatkozatot tesz.
A gyerekek egyenlő arányban fogják örökölni az apjuk ingatlanát.
Haszonélvezeti joga a túlélő házastársnak van.

csipike # 2007.04.13. 08:16

Páromnak előző házasságából van egy kisfia, akit az édesanya nevel.
Amennyiben gyermeket vállalunk származhat-e a közös gyermekünknek hátránya abból (öröklésnél, vagy bármilyen más téren), hogy nem házasságban született, "szemben" a másik gyermekkel?
Van-e valami, amire netán ügyelnem kéne?
Illetve ha a párom (ne adj' Isten) hamarabb halálozik el, mint én, akkor mi történik az ő nevén lévő lakással, amiben jelenleg kettesben - jövőben pedig természetesen a közös gyermekünkkel együtt - lakunk?
Segítségeteket előre is köszönöm.


csipike