Válás, vagyonmegosztás


én már megyek # 2012.02.09. 11:04

Kérdés!

Barátnőm válik. szeretne költségmentességet kérni, de az apeh nem küldi meg a jövedelemigazolást hónapok óta. Többször kérte, mert nincs munkája, így csak az apeh tud igazolni. beadhatja így is költségmentesen?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 11:12

Zsolt: nem. (Azt azért tegyük hozzá, még mielőtt valaki félreérti, hogy nem az anya "függesztette fel" a felügyeleti jogodat, hanem a bíróság.)

Hülye nick név: ha a munkaügyi központnál regisztrálva van, az ad igazolst, nincs szükség az adóhivatal nullás igazolására.

én már megyek # 2012.02.09. 11:24

lenni én hülye nick név ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 11:27

OFF
Bocs, de eléggé :) Egyszerűen nem tudtam rávenni magam,
hogy megszólításként begépeljem, lehetetlen egyeztetni.
ON

én már megyek # 2012.02.09. 11:40

off
A banif miatt írtam be ezt, mert sokan még el se jutottak a tárgyalásig.
majd keresek egy opciót a változtatásra:)
on

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 11:41

OFF
Miattam ne, majd megszokom, többször nem is teszem szóvá, bocs mégegyszer.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.09. 11:42

Bonyek, az emilcímed se jobb. :O)

én már megyek # 2012.02.09. 12:33

:P

keselyű # 2012.02.09. 21:14

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Lenne még egy kérdésem.Feleségem már a keresetlevél beadásakor kérte a bírónőt,hogy azonnali intézkedésként ítéljen meg neki havi 220.000 forintot,amivel én hozzájárulok két egyetemista lányunk tartásához.Már lassan két éve folyik a per,de a bírónő a mai napig még nem döntött.Ha a következő tárgyaláson a részítéletben erről is dönt,mikortól kell fizetnem?Azt tudom,hogy visszafelé max.hat hónapot ítélhet meg,de az milyen időponttól számít?Én munkanélküli vagyok,22.800 forint jövedelempótló támogatásból és szülői segítségből vegetálok.Megtakarításom már nincs, van két fél ingatlanhányadom,de azokra perfeljegyzést tetetett a feleségem.Ilyenkor hogy vasalják be rajtam a megítélt összeget?
Hát ez nem egy kérdés lett,de reménykedem hátha van még hozzám türelmetek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 08:18

de az milyen időponttól számít?
A kereset benyújtásától.

keselyű # 2012.02.10. 17:12

Köszönöm szépen KBS!

191024 # 2012.02.12. 12:23

tisztelt ügyvéd úr!

2011-ben elváltam, 3 gyermekemmel el kellett költöznünk közös tulajdonú családi házunkból, mert a volt férjem súlyosan bántalmazott, megrongálta, tönkretette ruháinkat, használati tárgyainkat, lelki és fizikai terrorban tartott bennünket.
30 nap távoltartást kapott, ami folyamatos életveszélyes fenyegetésekkel, telefonos zaklatásokkal telt el.Ezek után nem akartak a gyerekeim tovább együtt lakni az apjukkal, könyörögtek, menjünk el, ne várjuk meg míg hazajön.
Pártfogó ügyvédet kaptam, aki azt javasolta, fizessük ki a lakásból a részét, most került bíróságra az ügy.
Peren kivül próbáltunk egyezkedni volt férjemmel, de ügyvéd előtt kijelentette, nkább fölrobbantja a házunkat, minthogy a gyerekeié és az enyém legyen
Van rá esély, hogy a bíróság megitéli, hogy részletekben fizethesem ki, vagy lemondhatok a gyerektartás összegérő,/amit hol fizet, hol nem/ a lakás fejében??
A bántalmazás miatt jelenleg is folyik a rendőrségi vizsgálat ellene, most is folyamatosan fenyeget és zsklat, amunkahelyemen is.

köszönettel, egy elkeseredett dolgozó anya.

vaedit # 2012.02.12. 20:07

Üdv mindenkinek, szeretném megtudni, hogy ha a volt férjemnél van a fiunk elhelyezve, de az ingatlan amiben egyedül lakom kizárólag az én nevemen van, (vagyonjogi per még nem volt) ráiratjuk a fiunk nevére a házat, de a haszonélvezeti jogot megtartom, akkor az apuka bármi módon elérheti- e azt, hogy engem kirakjon onnan? A fiunk 6 éves. Én attól tartok hogy arra hivatkozva, hogy az a fiamé és neki nincs hol állandóságot biztosítani kéri a házat, hogy lakjon benne. Jelenleg albérletben lakik. nagyon bizonytalan vagyok. Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.02.12. 20:26

Az utolsó közös lakás használatát kivételesen meg lehet ítélni a nem tulajdonos volt házastársnak is.

MrTP # 2012.02.13. 13:43

Tisztelt Fórum!

Kérdésem az lenne, ha valaki együtt élt 15 évig valakivel együttélésünk alatt vettünk lakást, felújítottuk kocsi, bútorok stb. 1 gyermek is született. Sajnos az exem mindent a saját nevére vásárolt, de az én pénzemből, mert közös kasszán voltunk. Mikor szétmentünk az exem egyszerűen kicseréltette a zárat kirakta a ruháimat az ajtó elé és mindent megtartott magának, mondván, hogy az Ő nevén van ezért az őve, slussz passz. Ilyenkor mit tudok csinálni, milyen eséllyel lehetne ezt perre vinni? Az élettársi viszony nem volt bejelentve, én sem voltam bejelentve a lakásba. Hogyan bizonyíthatnám, hogy együtt éltünk és kérhetnék vagyonmegosztást. Az exem egyébként 8 éve munkanélküli és előtte is csak minimálbért keresett, nem lehetne az adóhivatali bevallásokkal megkérdőjeleztetni, hogy miből is vehetett volna magának kp-ra egy lakást?

Köszönöm,
MrTP

Marietta11 # 2012.02.13. 14:51

Tisztelt Fórumozók!

Hosszas pereskedés után probálunk egyezséget kötni a volt férjemmel. Fél házrész a nevemen van, ebből kellene, hogy kifizessen. 2 gyermekem van, a nagyobbik már nagykorú. Úgy szeretnék vele megegyezni, hogy az adott összeg kb 1/4-ed, 1/3-ad részét az én nevemre, a többit pedig a gyerekeknek adja, fele-fele arányban. Pár millióról van "csak" szó. Ebben az esetben adó, vagy illeték terhel-e bármelyikünket?

köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.13. 15:13

Nemigen

Annababa1 # 2012.02.14. 09:45

10 év viszony (ő nős volt) , majd válását követően 10 év együttélés után 2 éve házasodtunk össze a férjemmel házassági szerződés nélkül, 2 tízenéves közös gyermekünk van
az esküvőt kapcsolatunk és gyermekeink "legalizálására" én "erőszakoltam ki", de kapcsolatunk megromlott, válni akarok
a házat amiben élünk a férjem építette még az előző házassága - és a viszonyunk - idején, a volt feleségét kifizette, a férjem különvagyona
most azzal fenyeget, ha akarok menjek, a ház az övé, nekem viszont nincs hova, és a két kislányunkat - akik hozzám ragaszkodnak -sem tudnám hova vinni
milyen jogaim vannak ? a ház lakhatási megosztása nem oldaná meg a helyzetet, mert nem akarom, hogy a gyerekeim veszekedésben és bántalmazásban nőjenek fel,
hogy lehet a ház eladására és hármónknak új lakás biztosítására kényszeríteni ? köszönöm

ObudaFan # 2012.02.14. 10:09

MrTP

Az ilyesmit általában leginkább tanúkkal lehet bizonyítani.

ObudaFan # 2012.02.14. 10:10

Marietta11

Egyenesági rokonnak illetékmentesen lehet ajándékozni, ti meg nyilatkozhattok arról, hogy eleve ez volt a szerzési arány.

ObudaFan # 2012.02.14. 10:11

Annababa1

Arra sehogy. Azt lehet kérni, hogy a lakás használatát te kapd, erre még a másik házastárs különvagyona esetén is mód van kivételesen, ha a közös kiskorú gyerekeket nálad helyezi el a bíróság.

berry38 # 2012.02.16. 11:50

Tisztelt Mindenki!

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz,hogy a volt feleségemmel nem volt vagyonmegosztási perünk még.A helyzet úgy néz ki,hogy ő a szüleitől ajándékba kapott egy telket, amire elkezdtünk közösen építkezni majd elváltunk.A tervrajzon szerepel a nevem mint az egyik építtető(másik a volt feleségem).Számíthatok a beleölt pénzem visszaszerzésére?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.16. 12:27

Valamilyen arányú közös tulajdon - vagy legalább megtérítési igény - nyilván keletkezett.

Tatica # 2012.02.20. 15:20

Sziasztok!

Hozzámentem az első szerelemhez. Tudom, nem kellett volna, de nem bántam meg. A házasságunk után megjött az első kislányunk és egy éves volt, amikor lakást vett/ünk. Történt ugyanis, hogy terhesen kiraktak a munkahelyemről, így csak gyesre voltam jogosult, és nem lehettem hitelfelvevő csak adóstárs húsz hosszú évre. Ergó nincs semmim, csak adóssági felelősségem. Majd jött a második kislány is, de egy évvel a születése után már minden én voltam. Férj, feleség, házvezetőnő, szakács stb... Mert ugye én nem csináltam semmit, nem dolgoztam, ő viszont igen. Sajnálom, talán az én hibám is, de befordultam és eltramplisodtam. A nőiességem kiteljesedett a fésülködésben, és ennyi. Két éves volt a kisebbik lányom, amikor egy építkezés alkalmával rám füttyentett egy segédmunkás és kacsingatott rám. Jól esett. Ennek az lett a következménye, hogy ledobtam 25 kilót, újra festettem a hajam, gyantáztam magam stb.. Nő lettem ismét. Ez természetesen a félrejárások vitáit hozta felszínre, amiről szó sem volt, így még jobban lezüllött a kapcsolat. Átköltöztem a gyerekszobába és szép lassan elteltek a hónapok a férjemmel mint lakótárssal. Megbeszéltük, hogy vége, ennek semmi értelme. Válásról szó se lehet, mert ha pénzt merek kérni a gyerekekért, ő bizony elveszi tőlem. Féltem. Közben megismerkedtem valakivel, akiről senki nem tudott, olyannyira titkos volt a kapcsolat. Amikor rendeződtem anyagilag, elköltöztem a férjemtől, otthagyva a "közös" lakást, és elmentem a gyerekekkel egy albérletbe, de pénzt nem kaptam és kérni meg féltem. Ma már együtt élek ezzel a férfival, a gyerekeim elfogadják, viszont tarthatatlan, hogy házasságban is élek és párkapcsolatban is, ráadásul a gyerekek helyzetét is rendezni kell. Számtalanszor próbáltam beszélni a férjemmel, hogy üljünk le, adjuk be együtt, de a lemez a régi. Pénzt soha ne merjek kérni, főleg most, hogy lett neki is barátnője, annak 3 gyereke, és nekem fogalmam sincs mibe kerül 3 gyerek!!! Beszéltem a gyámhatósággal, akik felbutítottak, hogy ha apuka 4 évig nem tett panaszt azzal kapcsolatban, hogy elvittem a gyerekeket, akkor neki azt nagyon meg kell indokolnia, hogy elvehesse tőlem őket. A bíró meg persze körberöhögi, ha nem akar fizetni. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok kiszállni az adóstársi viszonyból? Ez a hitel 2003-ban lett felvéve, még 11 év a lejárat. Jár nekem a fele, vagy kiszállhatok belőle?

DrLEEi # 2012.02.21. 08:24

Tisztelt Fórumozók!

5éve elváltam,akkor írtunk egy egyezséget,melyet mindketten elfogadtunk exemmel,ezt a bíróság jóváhagyta. Azóta per-pert követ közös vagyon megosztási témában is,mert az exem újabb és újabb követelésekkel áll elő.Mostanra tisztázódott az hogy ennyi idő után és ilyen indokokkal nem megtámadható a megegyezés.Van még 1 kérdéses pont benne,az pedig egy közös hitelben vállalt hozzájárulásom.Itt nincs meghatározva sem a kezdő,sem a vég dátum a fizetésre vonatkozólag.(az egyezséget mi írtuk ezért hiányos),csak a havi összeg.
Kérdésem az,hogy ha az egyezség kiegészítésére indítana eljárást,ott ennek alapján(dátumok nélkül) elméletileg születhet e végrehajtható ítélet,ha a felek ellentétesen nyilatkoznak a fizetést illetően?