Válás, vagyonmegosztás


ERMon # 2020.10.19. 14:10

Az egyikben 30% az ő része, a másikban 50%, és a vagyonmegosztási szerződés alapján megváltom az ő 30%-át, felveszek hitelt, és kifizetem neki 15 millió forint értékben az őrészét, ingatlan értékbecslés alapján. Így a másik ingatlan pedig 100%-ban az övé lesz. Tehát vagyonmegosztási szerződés alapján forintra kifizetem az ő részét. Ebben az esetben miért jár neki lelépési pénz, ha két ingatlant osztunk el egymás között ?

drbjozsef # 2020.10.12. 07:29

ERMon,

Ha két ingatlan azonos értékű, de az egyikben 30%, a másikban (feltételezem a "lefoglaltuk"-ból) 50% a része, akkor ez így egyenlő elosztás szerinted?

wers # 2020.10.12. 07:10

Az ügyvédem szerint nem, az ő ügyvédje szerint akár 5 milliót is lehet ezért tőlem kérni

Nem hiszem, hogy itt bárki is jobb választ tudna adni, mit az ügyvéd, aki ismeri részletesen az ügyeteket.

Ha nem tudtok megegyezni majd dönt a bíróság. Ezt nem mondta az ügyvédetek?

ERMon # 2020.10.12. 06:56

drbjozsef: Két ingatlanról van szó, az egyik egy vidéki ház, a másik egy Budapest egyik legfelkapottabb kerület nagyon jó helyén lévő 3 szobás vadonatúj lakás. A két ingatlan értéke pont ugyanannyi lett az értékbecslő felmérése szerint.
Az ügyvédem szerint nem jár neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.09. 13:00

Van ügyvédem.

Akkor őt kérdezd.

drbjozsef # 2020.10.09. 11:56

ERMon,

Dehát két ingatlant osztunk el, mindenkinek van hova mennie laknia.

Te az ingatlant darabra méred?
Van két jó ingatlanom, cseréljük el a házadra. Hm?

ERMon # 2020.10.09. 11:43

Eredeti kérdező vagyok.
Van ügyvédem.
Akkor a kérdésem, hogy megilleti-e a lelépési pénz.
Van egy házunk, abból kifizetem a rá eső 30% részét, és foglaltunk 2 éve egy új építésű lakást, ő oda megy át. Én lemondok az újépítésű lakásról, az abba befizetett részemet, visszafizeti, én meg kifizetem a házból az ő részét. Nálam marad egyik gyerek, ő viszi magával a másik gyereket. Jár neki ez a lelépési pénz ? Az ügyvédem szerint nem, az ő ügyvédje szerint akár 5 milliót is lehet ezért tőlem kérni. Dehát két ingatlant osztunk el, mindenkinek van hova mennie laknia. Akkor miért nekem kell fizetnem ?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.08. 10:31

Az nem az. A "lakáshasználati jog értékének rá eső részét2 nem így számítják.
De ott kellene kezdeni, hogy egyáltalán megilleti-e. Majd csak aztán az összeg.

Nincs ügyvéded?

ERMon # 2020.10.08. 07:37

Érdeklődöm, hogy hogyan számolják a lakáshasználati jog ellenértékét ?

Ha vagyonmegosztás van közöttünk, egy 50 milliós ingatlannak a férjem 30%-ban tulajdona, és egy ilyen ház bérleti díja itt nálunk kb. 150.000 – 200.000 ft egy ilyen házra a havi bérleti díj (mert úgy olvastam, ebből számítják ki.)
Ha erre a vagyonmegosztás során még lakáshasználati jog ellenértékére is igényt tart, akkor kb. mekkora összeggel számoljak ?

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.09.25. 10:08

Kittina72,

Az apjuk engedélye nélkül igen.

Még elővételi jog sincs, hiszen nem eladod, hanem ajándékozod. Nem kell a beleegyezése.

Ugyanakkor, ha "hitellel terhelt", akkor mérget vehetsz rá, hogy a bank nem fog belemenni, hiszen a hitel miatt elidegenítési tilalom is van az ingatlanon.

drbjozsef # 2020.09.25. 05:53

Akinek megváltják az ingatlanát, annak nem kell fizetnie a jövőben, ez nem kérdés.

Akkor mi a kérdés?
Az első hozzászólásban a jövőbeli kamatokat boncolgattad, most meg te írod, hogy nem kell fizetnie.

A jövőbeli kamatokat miért kellene bárki másnak fizetnie, mint annak, aki átvállalja a hitelt?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.25. 05:34

Továbbra sem értem.
Mert ilyet szerintem a bíróság nem ítél meg, ez csak egyezséggel lehetséges. Ha viszont a felek egyezséggel osztják el a vagyon, akkor mindkettő annyit és azt kap, amiben megegyeztek. Hogy - a kölcsönönösen elfogadható eredmény kinek hogy jött ki, nagyjából mindegy.

Mi a kérdés tehát?

drbjozsef # 2020.09.24. 17:03

htotyi,

úgy gondolod, hogy az a fél, aki lemond az ingatlanról (arról az ingatlanról amelynek megszerzéséhez vettek fel hitelt - nem tőkét, nem kamatokat, hanem hitelt), annak fizetnie kellene a kamatokat? Mire fel? A hitelcél az ingatlan, ha az az egyik félhez kerül, akkor hozzá kerül a hitel tartozás is, tőkéstöl, kamatostol, mindenestül.

Ha így egyszerűbb : a hitelcélt egy ember használja, akkor az fizeti a használatért a kamatokat is.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.24. 15:22

???

Ormi5 # 2020.09.21. 05:50

Üdvözletem.

Egy 3 gyermekes házaspár esetében a feleség különösebb indok nélkül válni kíván. A gyermekek elhelyezésében talán már megegyezés születik, édesanya kizárlógaos jogot formált, de semmi nem zárja ki édesapát (nem alkoholista, nem szerencsesjátékos, nem erőszakos, sőt, szereti a gyerekeket, foglalkozik velük), végül úgy néz ki, közös lesz.

Családi házban laknak, amely a házasságkötés után vásárlás jogcímen került papíron a feleséghez. Később - mivel az ingatlan egy osztatlan közös tulajdonon egy telek volt- , építkezni kezdtek, a férj ráépítéssel az ingatlan felének tulajdonosa lett.
Jelenlegi elképzelés, hogy marad mindenki a házban továbbra is. Jelenleg a férj fizeti a rezsi és hitelköltségeket (3 gyerek után szocpol igénybevétel volt), az édesanya látja el a gyermekeket (férjet nem). A férj folyószámláján keletkezett hiteleket (A, B, személyi) közösen használták fel korábban.

Kérdéseim a következők lennének.
Mikortól tekinthető megszüntetettenek a gazdasági életközösség? Édesapa a gyerekek táborköltségeinek egy részét még fizette. Jelenleg a lakhatás összes költségét ő fizeti, az édesanya és gyermekek által használt autó kiadásait az üzemanyagon kívül szintén. Külön folyószámlájuk volt mindig, a férj számlájához feleség hozzáfér, fordítva ez nem igaz. Ebben az esetben akkor még közös a gazdasági közösség?

Amennyiben megosztják a lakószobákat egymás között, hogy tudják megosztani a hitel és rezsiköltségeket? Jogos-e az a követelés, hogy a férj – aki fizeti a számlákat – 1/5, míg anya a 3 gyerekkel 4/5-öd arányban osztozzon a rezsi és hitelköltségeken, amikortól az édesapa gyerektartást fizet majd.

Amennyiben a vagyonmegosztás is megtörténik, mi történik abban az esetben, ha adott bútorokra, műszaki berendezésekre mindkét fél azt mondja, hogy vigye a másik, de senkinek nem kell. Ilyenkor a bíróság dönt? Gondolom a vagyonmérlegben szereplő összegek figyelembevételével ketté osztja – jól gondolom?

A válóperes keresetlevélbe kell, érdemes feltüntetni, hogy az egyik fél szeretné megtartani az ingatlant és kivásárolni a másikat (nyilván a hitelek megosztásával, stb.)

Esetleg ha valaki leírná, hogy mik az előnyei és hátrányai annak, hogy a válás és vagyonmegosztás ne egyszerre induljon el, azt is megköszönném. Én azt gondolom, hogy tisztább helyzet lenne, ha egyszerre indulna a kettő, hiszen azért van összefüggés, nem?

Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.07.27. 13:14

Szeretném megtudni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy a váláskor a feleségem ne zárhasson ki az ingatlanból?

Kizárni? Az ellen nem sokat, ha hív egy lakatost és lecseréli a zárat. Ezt nemigen tudod megakadályozni. De ha ott laksz, akkor persze bemehetsz.

Gondoltam arra, hogy esetleg még a válási procedúra megkezdése előtt érdemes e megállapodnunk erről egy házassági szerződés formájában, vagy esetleg járható-e az, hogy az ingatlan felét nekem "ajándékozza" a feleségem? Ha igen, akkor ezeknek mi a menete? Illetve, ha ezeket nem tudjuk kijárni egymás közt, akkor mit tehetek, hogy ne kerüljek utcára?

Megegyezéssel mindent lehet. Elmentek ügyvédhez, ő elkészíti az okiratot, és neked ajándékozza amiben megegyeztek.

De biztos azt akarod, hogy válás után még évekig tulajdonostársak legyetek? Együtt fogtok lakni továbbra is?

A baj akkor lesz, ha nem értetek egyet.

Bile # 2020.07.27. 11:19

Tisztelt Fórum!
Az alábbi eset kapcsán szeretnék tanácsot, segítséget kérni! A feleségemmel 5 éve vagyunk házasok. Nem született közös gyermek, emiatt a házasságunk megromlott. Időközben vásároltunk egy házat, amihez egyfelől a közösen gyüjtött pénzünk, édesanyámtól örökölt összeg, valamint a feleségem édesanyjától kapott összeg segített minket hozzá. Tekintettel arra, hogy az anyósom támogatásához szükség volt az Ő egyik ingatlanjának az eladására, így az ingatlen eladásakor fizetendő adó mérséklése érdekében a házunkat a saját nevére vette meg. Ezt követően, - szintén az ingatlan adás-vétel esetén fizetendő magas adó mérséklése érdekében - "odaajándékozta" az ingatlant a lányának, tehát jelenleg a feleségem nevén van a házunk. Szeretném megtudni, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy a váláskor a feleségem ne zárhasson ki az ingatlanból?
Gondoltam arra, hogy esetleg még a válási procedúra megkezdése előtt érdemes e megállapodnunk erről egy házassági szerződés formájában, vagy esetleg járható-e az, hogy az ingatlan felét nekem "ajándékozza" a feleségem? Ha igen, akkor ezeknek mi a menete? Illetve, ha ezeket nem tudjuk kijárni egymás közt, akkor mit tehetek, hogy ne kerüljek utcára?
Előre is tisztelettel köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.20. 16:21

Most sem egyedül fizeted.

Fishes # 2020.07.20. 13:22

Elnézést, ha nem jól fogalmaztam a kérdésem. Arra volnék kíváncsi, hogy válás esetén megoszlana köztünk a törlesztő részlet vagy továbbra is egyedül fizetném a hiteleket?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.20. 11:53

Semmi.

Fishes # 2020.07.20. 09:28

Üdv.,

Kérdésem lakáshitellel kapcsolatos. Ha válásra kerül a sor mi történik a hitellel, ha közösen lett felvéve, de az én nevemen van a jelzálog és a személyi kölcsön is? Az én számlámról vonják a hiteleket és a rezsit is.

Köszönöm!

Demeter Ákos # 2020.07.09. 18:24

A házassági per és a házastársi közös vagyon megosztása iránti per elválik egymástól. Míg az első nehezen kerülhető meg, ha valaki válni szeretne, míg a vagyonjogi per elkerülhető, ha a felek a vagyonmegosztást illetően teljes körűen el tudnak számolni. Ennek a bírósági jóváhagyására egyáltalán nincs szükség, mivel ez ügyvéd által ellenjegyzett vagy közokirati formában készülhet érvényesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.09. 14:46

Ha a vagyonmegosztást jóváhagyta a bíróság
Nocsak. Nem is mondtad, hogy van néhány felesleges százezretek. Esetleg milliótok.

(Megharagszol, ha megjegyzem, hogy nagyon határozott elképzeléseid vannak, de azok olyan fokú tájékozatlanságból fakadnak, hogy azt sem ismered fel jól, hogy neked magadnak mi az érdeked?)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.09. 14:43

Ha úgyis csak az egyik megoldást vagy hajlandó elfogadni, akkor mit is kérdeztél?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.05. 19:06

Milyen elszámolás? A házassági közös vagyont elosztják most.

Később az már nem házassági vagyonjogi ügylet lesz, hanem egyszerűen tulajdonostársak közötti.