Válás, vagyonmegosztás


MARA57 # 2009.11.24. 10:46

A következő kérdésre keresem a választ:

7 évig éltem élettársa közösségben a volt párommal, aki 3 éve kiszállt az életemből. Volt egy közös lakásunk és közös lakásvásárlási hitelünk. A vagyon megosztás most folyik. 3 éve én fizettem a lakáshitelt, ami elég nagy összeg. A volt élettársam ügyvédje azt állítja, hogy a bíróság csak a tőketartozás fizetését ismeri el, a kamatokat nem. Azt nekem kell lenyelni az egyéb költségekkel együtt. Igaz ez?

Aki kérdez # 2009.11.24. 10:45

Kedves kisokos!

Köszönöm a választ. Amennyiben kivásárlásként szerepel (nem tudom, de készülve a rosszabbik verzióra), úgy az összeg hány százalékát kellene adóként befizetni?

Köszönettel.

Jutka70 # 2009.11.24. 10:16

Jó napot!

Kérem segitsen választ találni.
Élettársammal éltem több mint egy éve közös háztartásban született egy gyerekünk is aki most 8 hetes mult. Élettársam egyik percröl a másikra rosszul lett.
Volt a nevén egy bankártya közösen vettünk le rolla mindig pénzt meg valamikor magam is.
De feleségétöl még nem vált el, a papír már meg volt írva. Csak mivel közbe jött ez a tragédia nem tudtuk elvinni a levelet. Kérdésem az lenne nem követtem el semmit hogy kézpénzt vettem le a bankártyáról? Amikor már a korházban volt és nem volt eszméleténél. Mert a felesége fel akar jelenteni. Mit tegyek? Köszönöm választ elöre is. üdv Jutka

kisokos # 2009.11.24. 09:46

Ha "kivásárlás" történt, akkor lesz utána az egyik félnek illeték, a másiknak adófizetési kötelezettsége. Ha "természetben megosztás", akkor nem. Éppen ezért nagyon érdemes odafigyelni a szerződés szövegezésekor és tisztában lenni ezzel az aprónak tűnő különbséggel.
Ha vki a már megosztott összegből vesz új ingatlant, az a szerzés már illetékköteles.

Aki kérdez # 2009.11.24. 08:58

Kedves Kisokos!

A válás lezajlott, a hölgynél maradt a ház, az úr készpénzt kapott a hölgytől a ház tulajdonjogának "kivásárlásaként". A kérdés az, hogy a készpénz után kell-e bármilyen adót/illetéket fizetnie az úrnak, illetve ha az úr ezzel az összeggel beszállna egy új ingatlanba (nem 100%-ban az övé lenne az ingatlan, csak részben), akkor annak van-e valami szintén anyagi következménye (illetékfizetés?).

Köszönettel.

tükörkép* # 2009.11.24. 08:17

Köszönöm, Kisokos, így már értem. Sokat segítettél :-)

kisokos # 2009.11.24. 08:12

Tükörkép,

A leírtak alapján nagy valószínűséggel természetben történt a megosztás, így ebből az "üzletből" senkinek nem keletkezik illeték v. adó fizetési kötelezettsége. Ha a férj új ingatlant vesz, akkor azután viszont igen.

tükörkép* # 2009.11.24. 07:58

Kisokos, az a baj, nem tudom eldönteni, hogy természetben történt-e vagy kivásárolta. Felsoroltuk az összes vagyontárgyunkat, mellé írtuk az értéket, aláhúztuk, összeadtuk, osztottuk kettővel :-) Arám jutó összegból levontuk a házat, az lett az enyém, (és egy kocsi), a pénz (másik kocsi, telek, stb) a férjjé.

Természetben történt ez vagy kivásárolta?

Annyit tudok még, hogy nekem nem kellett illetéket fizetni.

kisokos # 2009.11.24. 07:39

Ha a vagyonmegosztás természetben történt, akkor nem kell utána sem adót, sem illetéket fizetni. Ha a feleség kivásárolta a férj részét, akkor ellenben kell: ő illetéket fizet, a férj pedig jöv. adót a vételi és eladási ár különbözetésre, ha 5 éven belül történt a vétel és eladás. Ha a férj új ingatlant vesz, akkor illetéket kell fizetnie.

tükörkép* # 2009.11.24. 07:28

Üdvözletek!
Ha válás után az addig 1:1 tulajdonban lévő ingatlan a feleség kizárólagos tulajdonába kerül, és a volt férj a kapott pénzből magának ingatlant vásárol, kell-e ez után vagyonosodási illetéket fizetnie. Ha igen, a mértéke a szokásos-e?
Köszönöm

tükörkép* # 2009.11.24. 07:24

Üdvözletem!
Ha válás/vagyonmegosztáskor az addig 1:1 tulajdonban lévő ingatlan - a megállapodás értelmében - a feleség kizárólagos tulajdonába kerül, és a volt férj a kapott pénzből magának új ingatant vásárol, kell-e illetéket fizetnie-e utána. Ha igen, a mértéke a szokásos-e?
Köszönöm

monalisa1 # 2009.11.23. 19:29

Luzercica

Ha egy férj elköltözik és onnantól egyetlen fillért sem ad semmire, azt "asszonyleckéztetésnek" nevezik - nem korrekt dolog, de játszma a válás folyamatában.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.23. 19:15

Bowen

Egy vagyonközösség a házasság megszünésétől függetlenül megmaradhat, azonban ha meg kívánják azt is szüntetni akkor vagy megegyeznek vagy kénytelenek perre vinni a dolgot. (Per esetén 6% illetéket kell fizetni a követelt vagyonrész értéke alapján, amit a bíróság később vagy megfizettet az alperessel vagy megosztja a felek között - vagy sem.)

"Mona"
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.11.23. 15:06

blue-bell,

sajnos a társadalmilag elfogadott nézettel ellentétben az adott szó nem (szükségképpen) kötelez. Írásba kellett volna foglalni a megállapodást, mert így később bármelyikük meggondolhatja magát.

Egyébként abba nem szólhat bele, hogy ön mire költi az önt megillető részt... de ha nincs leírva, akkor vitatható, hogy egy adott pénzösszeg valóban az ön része, vagy sem.

kisokos # 2009.11.23. 15:05

blue-bell,

sajnos a társadalmilag elfogadott nézettel ellentétben az adott szó nem (szükségképpen) kötelez. Írásba kellett volna foglalni a megállapodást, mert így később bármelyikük meggondolhatja magát.

Egyébként abba nem szólhat bele, hogy ön mire költi az önt megillető részt... de ha nincs leírva, akkor vitatható, hogy egy adott pénzösszeg valóban az ön része, vagy sem.

kisokos # 2009.11.23. 15:01

Luzercica,

ha nem jelenek meg a decemberi tárgyaláson, milyen következményei lesznek rám nézve
A per ettől függetlenül elindul. Késleltetni tudja a lefolyását, megakadályozni nem, miközben akár saját magának is árthat, mivel nem lesz senki, aki a bíró előtt képviselje az ön álláspontját.

mekkora az esélye, hogy az enyém maradjon a két lakás a gyerekekkel
A lakások valószínűleg akkor maradnak az őné, ha ki tudja fizetni a férjét. Mivel a gyermekek nagykorúak, így a lakáshasználat és megosztás során erre nem kell kiemelten tekintettel lenni.

a kocsi értékének kérhetem a felét
Kérheti. Minden, amit a házasság alatt szereztek (és nem kizárólagos ajándék, vagy öröklés) az közös vagyon, amelyből alapszabályként a fele jár.

kisokos # 2009.11.23. 14:54

szmka,

az élettársi vagyonközösség megosztása során a szerzéshez való hozzájárulás számít. Először állapítsák meg azt, hogy ki milyen mértékben járult hozzá saját vagyonából az adott vagyontárgy megszerzéséhez és mekkora volt a hitel, majd ez alapján arányosan számolják ki, hogy mennyi az önökre jutó vagyon aktuális értéke. Ezután alku kérdése, hogy mit számítanak be milyen más vagyontárgy fejében.

blue-bell # 2009.11.23. 12:04

Tisztelt Fórumozók!

Közös megegyezéssel indult a válásunk, amely tartalmazta azt is, hogy az autónk eladása, és annak hitel visszafizetése után fennmaradó összeget, elosztjuk. Szóban a férjem többször mondta mind nekem, mind a nagylányomnak, hogy neki nem kell az a pénz, vegyünk másik autót belőle. Én nem vettem, mert a közös házra kellett még költeni.
Most persze már visszavonta a szavát és követeli a pénz felét.
Az a kérdésem, hogy ha a közös ingatlanra költöm el ezt a pénzt vagy a két gyerekre (pl. bútor, ruha, stb.) vagy esetleg mégis veszek egy autót, ahogyan Ő mondta anno, mit tehet ellene?

Előre is köszönöm

Luzercica # 2009.11.23. 12:02

Tisztelt Szakértők!
20 év házasság után idén nyáron váltunk, két nagykorú, de tanuló gyermekem nálam van a fele-fele részben közös lakásunkban. Férjem elköltözött másfél éve. Azóta egy fillért nem fizet, sem a lakásra, sem a gyerekek után. A vagyonmegosztásra most kaptam idézést, jövő hónapra. A megállapított gyerektartást (10.000 Ft-ot!) sem fizeti a férjem, viszont kéri a fele lakást és az én tulajdonomat képező másik lakás felét is, amit a házasságunk alatt szereztem. Az új autót, ami hitellel terhelt még 8 évig, ő vitte, használja másfél éve.
Kérdésem, hogy ha nem jelenek meg a decemberi tárgyaláson, milyen következményei lesznek rám nézve, illetve mekkora az esélye, hogy az enyém maradjon a két lakás a gyerekekkel? A kocsi az ő nevén van, de kezestárs vagyok, mint házastárs. Akkor nekem is fizetnem kell, vagy a kocsi értékének kérhetem a felét?
Köszönettel:
Luzercica

szmka # 2009.11.23. 11:49

T. Szakértők!

Élettársammal idén lett volna 5 éve, hogy együtt élünk.
Van egy közös házunk(ezt apámtól örököltem) a tulajdoni hányad 1/3 , 2/3( nekem), annak fejében hogy anno a szülei 5 millió FT adtak neki. A házra hitelt vettünk fel, amiben az exem adóstárs. Van egy autónk is ami az ő nevén van és most is ő használja. A házban én élek, ő elköltözött a szüleihez.
Előkerült a szó a vagyonmegosztásról.
Kérdésem a tulajdoni hányadon kivül követelhet-e valamit?
Mivel még hitelünk van és én fizetem, mindig is én fizettem, a még fennmaradó hitelrész, vagy akár az egész hitelösszeg levonásra kerülhet-e az ő tulajdoni részből?
Az autó amit közösen vettünk hitelre és ő fizeti az is levonásra kerülhet-e a tulajdoni hányadból?

Bowen # 2009.11.22. 20:24

Köszönöm!
A legkisebb májusban lesz 14, a többiek meg 16,18 lesz jövőre. 1 dolgot kivéve megértettem a leírtakat.
Ha jól értem: ha nincs megegyezés a vagyonelosztásban a váláskor, akkor azt polgári perben (ami illeték köteles ha jól tudom) lehet a későbbiekben érvényesíteni. Ha ez így lenne, attól a házassági vagyonközösségünk még él(ne) a válás kimondásával?

monalisa1 # 2009.11.22. 17:19

A gyermekek elhelyezésével kapcsolatban: 1. ha a legidősebb esetleg már betöltötte a 18. életévét vagy betölti a per során, akkor őve már nem kell foglalkozni - tetszőleg annál a szülőnél lakik amelyiknél akar., 2. a középső ha betöltötte ill. betölti a 16. életévét ő is annál a szülőnél lakik amelyiknél akar - gyámhatósági jóváhagyással., a legkisebb ha 14. éves akkor a bíróság megkérdezi őt és általában számára kedvező döntés születik.

Ha a gyermekek még 14. évnél fiatabbak akkor "egy picit" bonyolultabb az egész kérdés. Általában a szülők egyezsége szerint a gyermekelhelyezés, illetve a bíróság dönt.

monalisa1 # 2009.11.22. 16:54

Az életközösség az elköltözéseddel már megszünt, a házasságot a bíróság simán kimondja ennyi különélés okán - jószerével formaság.

A válóper során vagy meg tudtok egyezni a vagyoni dolgokról vagy külön per lesz mely elhuzódó és költséges - döntsétek el...

A t.díj akkor a jövedelmed 50%-a.
A láthatás/kapcsolatartás dolgában külön meg kell egyeznetek és azt le is kell írni, vagy kérhetitek hogy ebben is a bíróság döntsön.

A t.díjat mindig postán add fel és/vagy bankszámlára utald, így nem tudja letagadni. (Vagy pedig kérheti hogy a munkahelyed tiltsa le a pénzedből.)

A keresetlevél egy példányát a bíróság kézbesíti majd neked, egyben közölve lesz a tárgyalás időpontja.

"Vita" itt tulajdonképpen csak a házassági életközösség ideje alatt összehozott ingatlan és ingóság miatt lehet., elvileg minden fele-fele, bár adódnak kivételek - nem tudhatom (pl. kizárólagos különvagyon stb.).

Az hogy ki és miért volt oka a házasság megromlásának 3 év után igazából már nem téma - a válóperben nem fog kelleni egymásnak feszülni...

A gyerekekkel rendszeresen tarsd a kapcsolatot, az ex-el is egy normális viszonyt hiszen a közös gyermekek másik édesszülője.

A további életedet pedig lehetőleg jól ill. jobban, a tanulságokat levonva...

"Mona"
laikus hozzászóló

Bowen # 2009.11.22. 16:24

Pénteken azt mondta a feleségem, hogy jövő héten beadja az ügyvédje a keresetet (nem közös megegyezéses). A házassági életközösségünk mikor fog megszűnni? Mikor 3 éve elköltöztem, vagy akkor amikor a közös vagyonunkat, dolgainkat rendezzük?
3 gyerekem van.

monalisa1 # 2009.11.22. 14:07

Bowen

A beírásodból nem derül ki a közös gyermekek száma, nagy általánosságban a mindenkori havi nettó összjövedelem 15-25%-a állapítható meg egy gyermekre - általában a középarányos 20%. (Maximum a kereset 50%-ig vonhatnak több gyermek esetében.)

A feleség jövedeleme nem számít, illetve amennyit neked fizetned kell annyival őneki is hozzá kell járulni a sajátjából a gyermekkel kapcsolatos havi költségekhez, kiadásokhoz - ekként a gondoskodás a közös gyermekről.

"Mona"
laikus hozzászóló