Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2016.11.18. 17:13

Annak valóban nincs jelentosege, hogy kinek a nevére kerültek a dolgok, de annak igen, hogy kinek minek volt es abból mi lett.
Az az igazság, hogy a vagyonjogi perek nem egyszerűek, jogi képviselő nélkül nagyon rosszul járhatsz.
Végig kellene nézni részletesen, hogy melyikotoknel pontosan mije volt az eletkozosseg kezdetekor, mibol mi lett, mi mindent szereztetek, pontosan mibol. Ennek a részletes ismerete nélkül nem igazán lehet segíteni.

greeen # 2016.11.28. 13:58

Kedves Szakértők!
Harminc éves házasság után válunk. Úgy alakult, hogy mindkét ingatlan a férjem nevén van. Mindkét ingatlant vásároltuk. A váláskor most a vagyonmegosztásnál valóban be kellene fizetnem a 2 ingatlan értékének a 6%-át, ha én is szeretnék lakni valahol, és vagyonmegosztást kérek?
G

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.28. 14:35

Miért, vitás az ingatlan tulajdonjoga?

greeen # 2016.11.28. 15:09

2000-ben el akartunk válni. Akkor 3 ingatlanunk volt, mindhármat vásároltuk a házasság alatt.
Volt egy panel, egy mátrai ház, és egy családi ház Gödöllőn, amiben ma is élünk. A családi ház fele-fele volt a nevünkön.
A férjem a meghiúsult válás előtt a panelház fejében megvette tőlen a családi ház másik felét, így a panel azén nevemen lett, a családi ház az ő nevén, meg a nyaraló. A panel időkben eladásra került, az árát fele-fele a 2 gyerekünk kapta meg.
Most a családi ház, amiben élünk, és a nyaraló is a férjem nevén van.
(53 éves vagyok, két közös gyerekünk van, folyamatosan dolgoztam) Attól félek, hogy a férjem akármelyik pillanatban eladhatja a családi házat a fejünk fölül. Mit tegyek?

ObudaFan # 2016.11.28. 15:25

Indítsd el a pert és kérd a perindítás tényének a feljegyzését, akkor máris nem lesz olyan egyszerű az értékesítés.
Az illeték annak a 6%-a, amit magadnak kérsz az egészből. De megpróbálhatsz költségmentességet, illetve illeték-feljegyzési jogot kérni.

Búvárruha # 2016.12.02. 09:57

Tisztelt Fórumozók!

Ez év februárjában testvérem elvált. A válásról szóló határozat nem rendelkezik a vagyonmegosztásról, ezért azt külön vagyonmegosztási per keretében szükséges rendezni, azonban a kereset benyújtásához az alábbiak tisztázásában kérnék segítséget.
A házasságkötést követően vásárolt ház, amelyben jelenleg is élnek (a testvéremnek 2017. márciusában kell kiköltöznie), a férj nevén van. A jelenlegi lakóhelyüket szolgáló ingatlant egy korábbi, a férj szülei által vásárolt lakás eladásából vették, majd közös hitelből azt felújították. A ház felújítását édesapám végezte. A hitelt a válás jogerőre emelkedéséig együtt fizették. A házasságkötés előtt már élettársi viszonyban éltek a férj magántulajdonát képző lakásban, így az együttélésük a házasság éveit is beleszámítva bizonyíthatóan meghaladja a 15 évet. Házassági szerződést nem kötöttek. A kérdésem az, hogy bár a ház a férj nevén van, valóban a férj tulajdona-e. Továbbá, amennyiben a ház közös tulajdon, és a testvérem nem tart igényt a ház felére (a közös felügyeletben lévő gyermekeiknek érdekeire tekintettel), vagy ha nem is számít közös tulajdonnak, kérheti-e a befizetett hitel felének, illetve az édesapám által végzett munka értékének a részletekben történő megfizettetését?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.02. 10:56

az együttélésük a házasság éveit is beleszámítva bizonyíthatóan meghaladja a 15 évet.
Ennek mi a jelentősége? Végkielégítés, felmondási idő?

ObudaFan # 2016.12.02. 17:35

Buvarruha

A ház a leírtak szerint vagy részben vagy egészben a férj kulonvagyona. Akkor nem egészben, ha ez a kozos hitelből finanszírozott beruházás az ingatlan ertekenek jelentos reszet kitevo beruházás, vagy ha az ingatlan szerkezetét érinti, mert ebben az esetben a beruházásra eső rész kozos vagyon. Ha nincs kozos vagyon, akkor a közösen fizetett hitel felének megtérítése kovetelheto. Ha kozos, akkor a kozos tulajdon megszüntetése koreben vagy az egyik fél magához váltása vagy arveresi ertekesites képzelhető el.

Búvárruha # 2016.12.05. 13:21

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Lehet, hogy rosszul tudom, de a végkielégítés és a felmondási idő munkajogi fogalom, én pedig vagyonmegosztással kapcsolatban kérdeztem. :)

Bár a Ptk.-ban nem találtam rendelkezést, de több ügyvéd web oldalán is olvastam, hogy a magántulajdon 15 év együttélés után közös vagyonná válik, amennyiben azt házassági szerződés vagy egyéb megállapodás nem rendezi.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.05. 13:34

de több ügyvéd web oldalán is olvastam,
Ezt nem nagyon hiszem...

drbjozsef # 2016.12.05. 14:35

Búvárruha,

Amire Te gondolsz, az az, hogy a mindennapi használatba tartozó külön vagyon a házastársak közös vagyonába mehet át.

Régi ptk szerint asszem 15 év volt, most 5 év.

De ingatlanra, és egyéb nem használati értékekere (festmény, óra, pénz, érmegyűjtemény, etc) soha nem is vonatkozott.

A kenyérpirító, meg a laptop, az válhat közös tulajdonná.

tomi.64 # 2016.12.05. 22:31

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésben kérnék segítséget:
A házassági bontóperben lakáshasználat tekintetében úgy egyeztünk meg az exemmel, -mivel két helyrajzi számon, de egybefüggő nagy telken több épület is van- hogy a telkeket a tulajdoni lap szerinti határvonalon fizikailag elválasztjuk kerítéssel, majd ki ki a bontóperben leírtak szerint használja az ott levő épületeket.
A szétválasztáshoz szükséges földmérés munkadíját valamint a kerítés építésének költségeit fele fele arányban vállaltuk.
Ex kért egy árajánlatot a földmérésre, majd a beérkezett ajánlatot nekem email-ben megküldte, azonban mint kiderült nem hajlandó a munkát megrendelni,mert szerinte neki csak a munkadíj felét kell állnia, további kötelezettsége nincs.
A földmérő csak a munkadíj teljes kiegyenlítése után végzi el a munkát, de -érthetően- csak egy számlát állít ki, azt a megrendelő nevére.
Ex igen nagy jómódban él, én annál kevésbé, a munkadíj fele is nagy teher, az előzmények ismeretében sanszosnak tartom, hogy elfelejtene fizetni, mert eddig is azt tűzte ki célul, hogy anyagilag kivéreztessen.
Itt megrekedt a dolog,a Végzésben foglalt határidő nemsokára lejár.
Van rá mód, hogy a földmérő, valamint a két megrendelő is bebiztosítsa magát?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.12.06. 05:49

Miért nem fizettek egy időben a földmérőnek? Ha jól értem, ez lenne a megállapodás szerinti kötelezettségetek.

tomi.64 # 2016.12.06. 15:13

Tisztelt ObudaFan!

130 km-re van a mostani lakóhelyünktől az ingatlan,egyikünk sem lakik ott, gondoltam átutalással lehet kiegyenlíteni a számlát, én részemről nem utaznék oda, a munkám miatt meg sem tudom oldani ebben az évben a szabadnapot.

ObudaFan # 2016.12.06. 16:55

Ok, lehet ebből jogi problémát csinálni és akár ugyvedi leteten keresztül is fizetni, de jóval drágább lesz.

tomi.64 # 2016.12.06. 17:12

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ. Kicsit patthelyzetnek tűnik-

ghosei # 2016.12.09. 17:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A feleségemmel 2017 év elején szeretnénk elválni Magyarországon, mivel ott házasodtunk. Jelenleg mindketten Ausztriában élünk, és van egy közös lakásunk, amit kb. másfél éve vásároltunk (banki hitelre). (Gyermek nincs!)
A lakás vételára 83.000Eur volt, de hitelbe kb. 90.000Eur-ot vettünk fel, beleszámolva az átírási költségeket is, így még mindíg maradt 2200Eur amit festésre és felújításra költöttünk.
A feleségem januárban elköltözik egy albérletbe, Én maradok a közösen vásárolt lakásban.
Békésen szeretnék elválni, és a vagyonmegosztást is szeretném higattan megoldani.
A kérdés az, hogy a lakásból, mit kell nekem kifizetnem neki? pl. A lakás eddig visszafizetett hitel díjának a fele? Rezsi költség ebbe beletartozik? A lakás megvételekor fizetett átírási költséget is ki kell fizetnem? ......mert az az összeg bele lett kalkulálva a felvett hitel összegbe! Közösen vásárolt bútorok, elektronikai termékek? Válási költség fele-fele?
Van-e esetleg más, amit fizetnem kell?

Válaszát, előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.12.09. 21:04

ghosei

Aki megváltja a másiktól a lakást, az a lakás jelenlegi értékének a felét, minusz a hátralevő hitel felét fizeti a másiknak. Az életközösség megszakadása óta eltelt időre a csak az egyik fél által fizetett hitelrészletek felét követelheti továbbá az a fél, aki az egészet fizette. A közös ingóságokat is egyenlő arányban kell elosztani.
PErsze, megállapodással bárhogy rendezhetitek, ha megállapodtok, abba senki nem szól bele.

Mona83 # 2016.12.10. 11:42

Kedves szakértők!
Szeretném elindítani a válópert, melynél kérném az illetékmentességet, kaptam is hozzá nyomtatványt.
A nyomtatványon van egy oszlop mely "kérelmező együttélő házastársa" néven szerepel. Ez gondolom a férjem adatai lennének, de mi már nem élünk együtt! Akkor ezt a részt ki kell nekem töltenem, vagy csak a kérelmező, azaz a rám vonatkozó részeket?
Illetőleg nekem van gépjárműadóm, mivel kis faluban lakunk ezt leigazolni elég az a hivatalban a jegyzőnek? Vagy máshová kell vinnem?
Köszönöm

ObudaFan # 2016.12.10. 14:00

Együttélő házastársat nem kell kitölteni. Az egyik adóigazolást a helyi önkormányzat jegyzője (adóirodája), a másikat a NAV tölti ki.

iboly4 # 2016.12.15. 09:57

Mivel a másik fórumon nem reagált senki, megpróbálom, hátha itt több szerencsém lesz:

Kedves Hozzáértők,
próbálom röviden, a tényeket.
2013 áprilisában elköltöztem a 4 kiskorú gyerekekemmel albérletbe (nem teljesen önként, de a bíróság ezt nem fogadta el... CSBE és anyós odaköltözteése is volt, mindegy is már) . A férj maradt a házban, papíron, kb 2 hónap után anyós hazamnet, férj sem lakott ott, viszont bekamerázta a házat. Ha megjelentem, jött ő is, cirkuszolt, így visszaköltözni esélyem sem volt. A ház állaga teljesen leromlott, gyakorlatilag csak a láthatások alatt volt ott (több szomszéd tanusította többször) és bár sokszor kértem, mégsem kaptam meg a kizárólagos lakáshasználatot. Mi továbbra is albérletben voltunk a gyerekekkel.
2015 nyarán családi segítséggel és sok hitellel vettünk egy házat. Ezt a férj megtudta, nyilván...
2015 októberében szólt aszomszéd, hog 2 teherautó áll a ház előtt, menjek ki. Férj mindent elvitt a házból (szó szerint, a szappantartót is leszerelte a csempéről, radiátort, összes csillárt, gyerekek és az én személyes holmimat is, mindent... kb a csempét nem szedte fel, de a belső net hálózatot kihúzkodta a falból). Hívtam a rendőrséget, felvették a jegyzőkönyvet, majd kb gratuláltak férjnek, hogy ő volt a gyorsabb.
Ezután ott álltam egy lecsupaszított házzal, amiben padlófűtés van, ergo rezsit fizetni kell. Egy ismerős beköltözött, fizette a rezsit, ezt-azt helyreállított.
Ügyvéd írt az ő ügyvédjének, hogy mit képzel, elvitt mindent, több százezres közüzemi tartozást halmozott fel (időközben törlesztettem ezeket) ... Válasz, én vittem el a dolgokat (??) Ott volt a rendőrség, jegyzőkönyv, velem 3 független tanú.
Férj birtokvédelmet kért közben a jegyzőtől, hogy én kizártam. Elutasították, másodfokon is.
Erre pert indított, hogy albérleti díjat kér (~2MFT ) és vissza kíván kerülni a birtokon belülre .
Ezt a tárgyalást 2016 májusra tűzték ki, de elhalasztották.
Közben a válóper ezen része végett ért, azzal az indoklással, hogy én megoldottam a lakhatásomat, ő meg albérletben lakik, megkapta a kizárólagos lakáshasználatot.
És itt jön a csavar.
Ismerős kiköltözött a házból, én augusztus elején ügyvédi letétbe helyeztema kulcsot, amit nem hajlandó átvenni.
Közben volt a tárgyalás az őálta índított perben, amit a bíró tanácsára felfüggesztettek. Ott is át akartuk adni a kulcsot, nem volt hajlandó átvenni.
Bejárást akar.
Eddig 2 időpontban egyezttünk meg, egyikre sem jött el. Nem hajlandó átvenni a birtokot, mindenféle kifogást hoz fel, nagyon változatosan.
A rezsit ugye továbbra is fizetni kell - nyilván nekem,mert ha szétfagy a ház, az nekem nem érdekem. (Ismét csavar: az ő nevén van pl a gáz, a tavalyi 60.000 túlfizetést szívfájdalom nélkül átvette. Bediktálósra nem tudom tenni, mert az ő nevén van) 4 gyereket nevelek, egyedül. Nem tudom évekig fizetni a 2 ház rezsiét.
Szóval várok tanácsot, hogy lehetne ezt megoldani?
Neki nem kell a ház, csak azért kérte, hogy ne legyen az enyém... (50-50 % papíron, ténylegesen olyan 73-27% az én javamra, öröklés-hiteltörlesztés, előző lakás, miegymás) , így egyre romlik az állaga. Nekem nincs jogom odamenni, hiszen őkapta akizárólagos használatot, de ez így nem maradhat.
Vagyonper beadva, de mivel nem csak a ház van, hanem cégek is, röpke 4-6 évet jósolnak..
Egyáltalán, hallott már valaki ilyet, van rá precedens, hogy kéri a birtokot és nem hajlandó átvenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.15. 11:27

Hosszú. Ráadásul, ha jól értem, van ügyvéded.

iboly4 # 2016.12.15. 12:17

Van ügyvédem, de azt mondja, ilyet még nem látott/hallott. Jelen pillanatban úgy érzem, ő sem tudja mit lehetne tenni.
Viszont minden másban (válás, vagyonjogi per, stb...) úgy érzem, teljesen rendben van, csak ezzel a helyzettel megakadt ő is.

A másodfok még nem ért véget, ott még lesz tárgyalás, de a kizárólagos használatát nem fellebbeztük meg, mert én valóban nem akarok már visszaköltözni a közös házba, így értelme nem lett volna. Így ott elő sem fog kerülni esélyesen.

Szóval ha van esetleg vmi tanácsod, akkor örömmel venném, mert lassn fél éve áll az ügy ezen része és nincs előrelépés. (Konkrétan ex szórakozik velem, de nem tudom, mit tehetnék ellene)

Törölköző # 2016.12.17. 22:07

Tisztelt Segítők!

Az alábbi esetben kérném az Önök segítségét:
Férjem még a házasságunk előtt (2006-ban) saját vagyonából vásárolt egy igen rossz állapotban lévő ingatlant. Ez természetesen az ő nevén van. Majd hitelt vett fel a ház felújítására/bővítésére. Itt nem szerepelek mint hiteltárs, de az első törlesztő részlettől kezdve a felét én fizettem. (bizonyítani nem tudom) A spórolt pénzemet (600ezer forintot) az építkezésre fordítottuk. (papír nincs). Időközben összeházasodtunk (2008), és a nászajándékba kapott pénzt (kb. 1millió forintot) is a házra költöttük. A hitelt továbbra is közösen fizetjük.
A kérdésem az lenne, hogy válás esetén az ingatlan a férjem külön vagyonának számít-e, vagy nem. Valami megillet engem ebből az ingatlanból?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.17. 22:18

Milyen építkezés?