köteles rész


ObudaFan # 2007.08.29. 19:04

És hát a semmis szerződés érvénytelenségére bárki hivatkozhat: így ha az eltartási szerződés egy színlelt ajándékozás, akkor a kötelesrészre jogosult ezt a perében felhozhatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 14:24

De jár. Csak éppen az az ingatlan, ami a tartás ellenszolgáltatása, nem része a hagyatéknak, és a köteles rész alapjába sem számít bele.

avea # 2007.08.29. 13:55

Jól értem: ha van eltartási szerződése valakivel az örökhagyónak, akkor az elvileg törvényes örökösöknek a köteles rész sem jár?

ObudaFan # 2007.08.29. 13:19

Lásd: 2007.08.23. 20:23:17

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 09:11

van egy végrendelet,akkor nekünk gyerekeknek járna-e valami örökség?
Az a végrendelet tartalmától függ. Mindesetre a köteles részre való jogosultság megmarad - de az nem örökség.
Miként öröklődne az adósság?
Az örökrészeket a hagyatéki terhek kiegyenlítés után kell kiadni.
kinek a kötelessége lenne gondoskodni a temetéséről
Az illő eltemetés költésge is hagyatéki teher.

házacska # 2007.08.29. 08:48

Tanácsot,felvilágosítást szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban:
Édesapám 60 évesen megismerkedett egy 35 éves nővel és elzavarta az édesanyámat a közös házból.Majd meghalt az apai nagymamám és az onnan megörökölte a nagyszülői házat.Szüleim elváltak ,édesapám az édesanyámmal közös ingatlanra jelzálogot vett fel és kifizette az édesanyámat.Sajnos anyukámnak nem volt más választása,így beleegyzett ebbe.
Édesapámmal nem tartjuk a kapcsolatot,mivel erősen italozik és az új kedves nem is engedi a gyerekeivel,unokáival való kapcsolattartást.
Időközben édesapám eladta a nagyszülői házat,amit örökölt ,de a jelzáloghitelt amit a saját házára felvett nem fizette vissza.Így az még mindig 9-10 millió forint jelzáloggal van megterhelve.Felmerült a gyanu,hogy az édesapám végrendelkezett és minden vagyonát az új kedvesére hagyja.A hölgy nem dolgozik,bevétele nincs,szociális bérlakásban lakik a két korábbi élettársi kapcsolatából származó gyerekével.Igaz mostanában már beköltöztek édesapám házába és ha jók az információim bérbeadják a szociális bérlakást.
Az lenne a kérdésem,hogy ha az apukám elhalálozna és tényleg van egy végrendelet,akkor nekünk gyerekeknek járna-e valami örökség?(hárman vagyunk testvérek)Miként öröklődne az adósság?Ha esetleg elhalálozna,kinek a kötelessége lenne gondoskodni a temetéséről,mivel feltételezem,hogy a kedves akkor már nem lenne ilyen kitartó.
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2007.08.23. 18:23

Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát, továbbá szülőjét, ha az öröklés megnyíltakor az örökhagyó törvényes örököse, vagy végintézkedés hiányában az lenne.
Kötelesrész címén a leszármazót és a szülőt annak fele illeti, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna.
A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott adományok juttatáskori tiszta értéke.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 11:13

Épp azért jár nekik a köteles rész, mert az apjuk az élettársára hagyta azt, amit törvényesen ők örököltek volna.
A köteles rész a fele annak, amit a jogosult törvényesen örökölne. Ha öten lennének a gyermekek, akkor 1/10 lenne a köteles részük.
A köteles részt főszabályként tehermentesen kell kiadni. Még az is lehet, hogy a néni jobban járt volna, ha nem ő az örökös, viszont holtig tartó haszonélvezetet kap.

kissbottyán # 2007.08.23. 11:03

A választ ugyan már megkaptam kérdésemre, amit természetesem hálásan köszönök. Még mindig nem látok világosan, ha az elhunyt 1/1 arányban , teljes egészében szomszédomra hagyta a lakását akkor miért jár most a felnőtt fiainak 1/4, 1/4 rész? és ha teszem azt 5 gyermek , ill. leszármazott marad utána? akkor is 1/4, 1/4 rész járna mind az öt leszármazottnak?
Válaszát előre is köszönöm, Tisztelettel
Kissné Bottyán Erzsébet.

monalisa1 # 2007.08.08. 20:25

Norvikane!
Nem jogi hozzászólás, de...
Ameddig élsz lelkiismeret furdalásod lesz amiért hagytad: a pénzsóvár húgod szociális otthonba dughassa az édesanyátokat.

Valamint már most bizonyos kételyed van a szerződésnek a húgod részéről történő betartásával kapcsolatban.

A pénzt elfogy, a mamáról meg nemigen gondoskodnak majd...

Én nem írnám alá a lakás eladásának szerződését, legalalább is csak akkor ha a vételár maradékalanul az édesanyátok jobb/komfortosabb elhelyezésére valamint a nyugdíjának havi járadékszerű kiegészítésére fordíttódna.

Átver tédeg a húgod (...) és könnyen előfordulhat, hogy utóbb a te gondod lesz majd a beteg édesanya istápolása.

norvikane # 2007.08.08. 17:05

Akkor talán bölcsebb lenne, ha most nem kérném a köteles részt, hátha mégis teljesítik a szerződést. Ha mégsem az ügyészség tud ebben hatékonyan segíteni? Azt nem tartom valószínűnek, hogy Édesanyám megszüntetné a szerződést, mert úgy tudja, hogy szanatóriumba megy!
Köszönöm

ObudaFan # 2007.08.08. 16:49

Akkor sem feltétlenül. Ha semmis a szerződés, akkor jár. Ha nem semmis, de nem teljesítik, akkor az eltartott még életében perben kérheti a szerződés megszüntetését.

norvikane # 2007.08.08. 16:43

A köteles rész mindenképpen jár, vagy csak akkor, ha nem, vagy nem megfelelően teljesítik a tartási szerződést?
Köszönöm válaszod.

ObudaFan # 2007.08.08. 16:15

Kötelesrészre egy nagyon kínkeserves perben majd. Neked kell bizonyítani a tartási szerződés semmisségét ehhez. Azt javaslom, hogy egyelőre az ügyészségen indítványozd, hogy az ügyészség támadja meg ezt a tartási szerződést.

norvikane # 2007.08.08. 14:54

Gyors segítséget kérnék.
Édesanyámmal (aki nyugtató hatása alatt van) tartási szerződést kötöttek a húgomék, amit utólag tudtam meg. Most idősek otthonába helyezik el, ahol a nyugdíja fedezi a tartását. A lakás eladást a hugomék sürgették, ami most el is kelt, holnap kellene aláírnom az adás-vételi szerződést.
Igényt tarthatnék-e legalább a köteles részre? Eddig mindenbe beleegyeztem, de úgy érzem, ha most ebbe is belenyugszom, már nincs visszaút.
Kérem, aki tud segítsen válaszával, amit előre is köszönök.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.06. 15:27

1/4-1/4

kissbottyán # 2007.08.06. 15:26

Szomszédom 23 évig élt élettársi viszonyban párjával, aki nemrég elhunyt. Az elhunyt ,szomszédomra hagyta egy az egyben a lakását. Viszont van az elhunytnak 2 felnőttkorú fia akik most követelik a köteles részt. Mennyi jár nekik a lakás értékéből fejenként?
Tisztelettel Kissné Bottyán Erzsébet.