nagyszülő láthatási joga


Burn Out # 2018.09.04. 19:25

igaz... ha majd a bíróság szabályozza a kapcsolattartást és az nem valósul meg, akkor tudtok kérni gyámhatóságtól végrehajtást. legyen szabályozva, hogy a készüléket kinek és milyen módon kell biztosítania, illetve milyen telefonszámon.

Dido8308 # 2018.09.04. 20:26

Köszönöm!!!

Damel # 2018.09.15. 00:38

Rossz az egész rendszer!

Feleségemmel van egy 5 éves gyermekünk. Boldogan éltünk gondok nélkül még, az após bele nem szólt az életünkbe!

Sztori!
Feleségem szülei elváltak még régen. Az édesanyja elhunyt mikor terhes volt a nejem. Após megkereste az unoka születése híre hallatán. Kibékültek. Apósnak van egy élettársa. Feleségem összeveszett vele mert nem tartották be a szülői szabályainkat. Az após az élettársa védelmére kelt és elkezdtek elég durván veszekedni a saját házunkba a gyerek előtt. Addig fajult a dolog hogy, mondtuk egy darabig nem megy az unoka oda hétvégézni, majd ha megtanulják a rendet. Nem telt el egy hét, jött a hívás az apóstól, vinné a gyereket hétvégén. A nejem háromszor próbálta rábeszélni az öreget hogy beszéljék ezt meg. Makacsul nem akart semmit csak az unokát. Nem ment hétvégén a gyerek, következő héten fenyegetőzött a gyámüggyel. Akkor is mondtuk neki hogy előbb rendezzük a dolgokat. Nem akarta. Jött a papír a gyámügytől. Elmondtuk mi a helyzet, gyermek ételallergiás, nagyszülők ennek ellenére kísérleteztek anno mi fér bele mi nem. Természetesen a gyerek kiütésekkel került haza. Fényképpel próbáltuk bizonyítani. Nem fogadták el mert nem volt dátum a fényképen. Orvosi papír is volt mellékelve! Mindent megkapott a nagyszülő amit egy elvált szülő! Ünnepek, névnap, születésnap másnapja, szünetek. Hogy lehet névnap, születésnap másnapját egyáltalán megítélni? Kiveszem az oviból, iskolából a kedvéért?? Fellebbezésünk is hiába való volt!

Kérdem én! Milyen ember hozhat ilyen törvényt, hogy egy nagyszülőnek ugyan annyi jogot ad a kapcsolattartásra mint egy elvált szülőnek????

Nem érzi senki azt hogy itt valami bűzlik? Nem kéne ezen változtatni?

Ez csak feljogosítja a nagyszülőket arra, hogy nyugodtan beleugathatnak az unokájuk nevelésébe és ha valami nem tetszik, még el is mehetnek a gyámügyre, mindent megkapva!

Álljon már meg a menet!!!
Hol élünk emberek?

Ha én elválnék akkor mi lenne a helyzet? Már van egy határozat a nagyszülőnek. Nem lenne jogom szülőként többre?

nagyon feldúltak vagyunk ezzel kapcsolatban és semmit nem tehetünk ellene!

alfateam # 2018.09.15. 05:58
Lina2015 # 2018.09.25. 19:05

Szép estét kívánok!

Tanácsot szeretnék kérni, hátha tud nekem segíteni valaki.
Tavaly októberben meghalt a lányom édesapja ( balesetben az erdőn, rádőlt egy fa munka közben),akivel a halálakor már fél éve különéltünk.
Egyedüli örököse a közös lányunk aki 3 éves.
Temetést a nagyszülők rendezték( akik engem okolnak a fiúk halála miatt), azóta már sírkő is elkeszült( dupla sír amibe majd ők is beleférnek) amit szintén ők álltak. Hozzáteszem nem kérték ki a véleményem semmiről.
A hagyatéki eljárás azóta is folyik ,ugyanis a kislányomon akarják behajtani a összes költséget. Ez 1.5 millió körül van , természetesen az örökségéből követelik a nagyszülők.
Gusztustalannak tartom hogy a saját unokájukkal csinálják ezt.
Eddig ha kérték láthatásra mindig odaadtam a lányom, igaz mindig én vittem mert ők sosem jöttek el érte. Pár alkalommal már nem hozták haza a megbeszélt időre,amit szóvá is tettem. Erre fenyegetőzni kezdtek a láthatás miatt,hogy bíróságra mennek.
Most már 2 hónapja nem látták,ezalatt 1x akarták elvinni de pont beteg volt mert most kezdtük az ovit.
Azóta megint volt egy hagyatéki tárgyalás amin most már "csak" 1 milliót akarnak.
De undorítónak tartom hogy egyáltalán a saját unokájukkal akarják kifizettetni a sírkövüket és még ezek után láthatást akarnak.
Mennyi joguk van ehhez? Gyámhatóság ezeket a szempontokat figyelembe veszi egyáltalán hogy ki akarják semmizni a nagyszülők?
Jah és a tudtom nélkül viszik ide-oda,többekközt a temetőbe is ,pedig szegénykém azt sem tudja hogy az mi. Úgy tudja hogy az apukája fent van a csillagok közt és nem érti minek mennek oda ahol az a sok gyertya van. Minek kell összezavarni egy 3 éves kislányt? Kérem valaki segítsen,hogy tudnám elérni hogy ne láthassák a kislányom, mert csak ellenem növelnék. Tudom.... ????????????????

alfateam # 2018.09.25. 20:02

Lina!
Alaposan elvagy "tévedve":

aki a temetést szerződésben vállalta;
akit az elhunyt végrendelete arra kötelez;
végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy
élettársa;

az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója, a törvényes öröklés rendje szerint.

Jószerivel neked kellett volna eltemettetned, de mivel a lányod az örökös ezért neki, mivel kiskorú ezért mégiscsak neked.Jogosan követelik a temetési költséget, más kérdés hogy az valójában mennyi.
A nagyszülőknek joguk van látni az unokájukat, erről itt lejjebb olvashatsz.( és tulajdonképpen te viselkedsz gusztustalanul)

drbjozsef # 2018.09.26. 05:24

Lina,

amit alfateam idézett, az igaz, félig. Ez ugyanis a 1999. évi XLIII. törvény 20§(1) bekezdés, ami úgy kezdődik, hogy a "temettetésről köteles gondoskodni". Ezt sokan összetévesztik azzal, hogy ki köteles KIFIZETNI a temettetést. Mert nem ugyanaz. A sorrend alapján Te lettél volna köteles az eltemettetésről gondoskodni.

A temetési költség hagyatéki teher, amit elsősorban az örökösnek kell állnia. Tehát igen, a gyermeked által örkölt vagyonból ki kell fizetni. DE, én idéznék neked még egy passzust, egy bírósági határozatból :

Az örökhagyó temettetési költségeinek meghatározásánál érvényesülnek bizonyos korlátok a hagyatéki hitelezői oldalon is. Ha a síremlék állításáról az örökösök előzetes megkérdezése nélkül olyan hozzátartozó dönt, aki maga nem örökös, akkor csak a szokásos méretű és minőségű síremlék állításának költségei és csak olyan mértékben számíthatók fel, amilyen mértékben azok az örökhagyó emlékének megőrzését szolgálják (BH 1996/367.)

Az első, hogy leülsz a nagyszülőkkel megbeszélni - vagy ha nagyon nem lehet velük beszélni, írsz levelet -, hogy a saját sírhelyüket nem a gyermeked örökségének terhére kellene kifizettetni, hajlandó vagy X összeget fizetni, ha nem tetszik nekik, akkor pereljenek be. Ezt az összeget akár át is utalhatod nekik. Találd ki mennyi a reális, jogos. Egy per nem lesz jó senkinek persze, sok költséggel, idővel, idegeskedéssel, és a viszony totális elromlásával jár, szóval Te is bukni fogsz rajta. Próbáld meg a megegyezést.

drbjozsef # 2018.09.26. 06:49

Nem, soha. Csak kopizom.

zs1234 # 2018.12.17. 19:16

Tisztelt Szakértők, fórumtagok

Ebben a szituációban milyen végeredményre számíthatunk, ha perre menne a dolog.
Kérdés a "Nagyszülő láthatási joga"

Párommal több mint két 3 megszakítottuk a kapcsolatot mindkettőnk szüleivel. Egyik részről azért mert, az anyagi helyzetünkhöz mérten teljesíthetetlen anyagi követeléssel állt elő, valamint nem is tudom ezt hogy lehetne szépen megfogalmazni, azért mert nem rendelkez(t)em vagyonnal és nem szereztem magas szakmai képesítést, mondhatni nem vett "emberszámba"
A másik szülői oldallal pedig azért mert, egy vita során amelynek feleségem volt a célpontja, züllött életvitelt folytató öcsémnek adtak igazat, mondván, amit én mondok, az nem is úgy történt. Pontos részletekre már nem emlékszem az eset kapcsán. Szóval miért lenne jogosultak olyan szülők láthatási jogra, aki úgyszólván az utcára raktak, a másik részről pedig az ott lakó "öcsém" lenne rossz hatással gyermekünkre, a fentebb említett okok miatt.
(Sokat dolgozom, szülőktől távol élünk, a pihenő napokat nem azzal szeretném tölteni hogy az gyereket cipeljük a nagyszülőkhöz)
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.17. 20:34

A nagyszülőnek is van kapcsolattartási joga. Ezt megvonni csak nagyon indokolt esetben lehet. A te itt előadott indokaid nem megfelelőek, ha ezekkel bocsátkozol perbe, el fogod veszteni.

zs1234 # 2018.12.17. 22:32

De miért nincs joga eldönteni a szülnek hogy ki enged a saját gyereke közelébe? Ezt mégis hogyan fogják érvényesíteni, illetve ha nem teszek eleget ennek a kötelezettségnek, akkor azt hogy büntetik?
Hány éves korig kötelező ezt végrehajtani? Mi van akkor ha a gyerek szimplán nem fogja jól érezni magát abban a környezetben? Azt nem veszik figyelembe? Vagy ha szimplán nem akar menni? Az sem fog számítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.17. 23:13

Bírság, védelembe vétel... ilyesmi.

Julika01 # 2018.12.18. 06:43

Kedves hozzáértők, szeretném kérdezni, hogy magyar szülők külföldön élő kizárólag külföldi (nem kettős) állampolgár gyermekére kikényszeríthető -e a nagyszülői láthatás. Sztori kb ugyanaz mint a többségnél, megromlott kapcsolat a nagyszülőkkel, viszont mi több ezer km-rel arrébb lakunk szerencsére, a gyerekeknek semmilyen magyar papírja (anyakönyvi kiv. útlevél, személyi) nincs, a megszületésük nem lett bejelentve a magyar államnak. Az adott ország törvényei nem ismerik a nagyszülői láthatást.

Köszönöm a válaszokat előre is

zs1234 # 2018.12.18. 09:24

Ha már egyszer ez a törvény a szülők és a gyermek akarata - amikortól már ki tudja fejezni az akaratát - ellen van, ha az eljárás során azt mondom, hogy "akkor jön látni az unokát amikor akar", akkor ezzel már nem mondhatni hogy tiltom a láthatást?
Másik dolog, de ez már csak részletkérdés, csak sarkallatos pont:
"A kapcsolattartás joga magába foglalja a gyermek szokásos tartózkodási helyén történő meglátogatását, meghatározott időtartamú elvitelét, továbbá a telefonos kommunikációt"
"...meghatározott időtartamú elvitelét..."
Ez most mi? Nagyszülő jön fogja és elviszi a gyereket, az akaratom ellenére, vagy ez is közös megegyezésen alapul?

ObudaFan # 2018.12.18. 22:29

Julika01

A gyerek lakóhelye szerinti jog az irányadó.

Julika01 # 2018.12.19. 04:51

Köszönöm szépen Obudafan, tudna esetleg ehhez jogszabályi hivatkozást is nekem?

majd # 2019.01.17. 18:06

Szappanoperába illő anyós-menny viszony miatti láthatási kérdésem van, hátha tudja valaki:

Fiam és menyem boldogan élnek együtt, válásról szó sincs. A fiammal jó a kapcsolatom, a gyerekeikkel is, szívesen vagyunk együtt, a gyerekek is, én is igényeljük a közös programokat.

A menyemmel a kezdeti határozottan baráti kapcsolatunk sajnos az évek során elviselhetetlenné romlott. Nem vagyunk beszélő viszonyban. (Árnyalja a helyzetet, hogy egy házban élünk, külön lakásokkal: a fiam családja, a lányom családja és én. A menyem a lányommal sincs beszélőviszonyban.)

A fiam már évek óta harcok árán éri el, hogy a gyerekek velem lehessenek. Még a születésnapjuk megünneplése vagy a karácsonyi együttlét is minden alkalommal külön vitát eredményez. A menyem úgy használja a gyerekeket, mint harci eszközt / zsarolási lehetőséget /"pedagógiai" jutalmazás, büntetés, hogy most épp jöhet hozzám valamelyik - mármint engem óhajt ezzel nevelni / zsarolni.

Most odáig jutottunk, hogy a menyem végképp megtiltotta a kapcsolatot a gyerekekkel. Volt már ilyen egy-két hetekre, aztán enyhült a "szigor", és visszatértünk az alkalmakkénti harchoz.
Mégis, most úgy tűnik, kvázi véglegesnek szánja a helyzetet.

Nagyon igyekszem elkerülni, de lehet, hogy rákényszerülök: hatósági (gyámhatóság? bíróság?) döntéssel elérni a rendszeres kapcsolatot. Se a kicsiket, se a fiamat nem szívesen teszem ki ennek, amúgy magamat se, de semmiképp nem mondok le az unokáimról. Egyrészt nekem jó velük, de főként: meggyőződésem, hogy az egészséges fejlődésükhöz szükségük van a nagyszülőkkel való rendszeres és kiegyensúlyozott együttlétre, továbbá a tőlem eredő hatásokra.

Kérdésem tehát: rendelkezik jogszabály a nagyszülői láthatási jogról? Ennek feltételeiről? Körülményeiről? És ha igen, mi a gyakorlat? Polgári per? Gyámhatósági eljárás? Ügyvédeken keresztül? Meg lehet legalább a kölköket kímélni az ebben való részvételtől?

Köszönöm.

alfateam # 2019.01.17. 18:29

Itt visszafelé görgetsz és sok minden kiderül!

majd # 2019.01.17. 19:06

Köszi, igazad van.

Mindamellett jogszabály kéne és további konkrét infó a gyakorlatról. Már ha van.

Nemcsak legörgettem, de rámentem az ajánlott linkre is (nagyszuloklapja.hu), el is olvastam mindenfélét, sőt, megpróbáltam ott írni a jelölt családjogi szakértőnek, de visszajött, hogy nem működik a mail. Az oldalon pedig találtam kérdés-válasz rovatot, de azt nem (hiába regisztráltam), hogy hogy tehetek föl kérdést.

Szóval segítséget kérek.

alfateam # 2019.01.17. 19:53

Benne van, olvasd figyelmesen.
Ptk. Családjogi kódex, és egy kormányrendelet is van benne...

majd # 2019.01.19. 22:06

Kedves alfateam,

igazán sokat segítettél, nagyon köszönöm.

Mindamellett, bár - akár megengedve, hogy figyelmetlenül - végigolvastam elég sok mindent a ptk. vonatkozó részeitől a kormányrendeleten keresztül egy csomó föllelhető példáig*, még mindig kérdés nekem:

vajon mik a feltételek? hogy határozzák meg a körülményeket - mi a gyakorlat, a gyámhatósági tárgyaláson vajon (nem a közvetítői eljárásról beszélek) közvetlenül a szülő (és jelen esetben) nagyszülő van jelen, vagy esetleg ügyvéddel képviseltetik / képviseltethetik magukat, és ki lehet-e hagyni a gyereket az egész eljárásból?

Ha van bármi infód ezekről, azzal segítenél valóban nagyon sokat. Köszi.

Meg persze másnak is, ha van hozzászólni valója.

  • Különös tekintettel arra, hogy a példák cca. 90%-a elvált szülőkről szól, és a túlnyomó többség valamilyen extremitásról a szülő vagy nagyszülő életvitelét tekintve (alkohol, hosszú ideig a gyerek felé se néz, nincs biztonságban a gyerek stb.). Bár lassan az az érzésem, az az extrém, hogy ha nincs ilyen a családban, "egyszerűen" csak az egyik szülő gyűlöli a nagyszülőt, és a gyerekeket használja bosszú-eszközként. (Mondjuk valóban extrém)
rigoz # 2019.01.20. 09:35

@majd:

Gyvt. (1997. évi XXXI. törvény
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról) 128. § (1) bek.:

A gyámügyi eljárásban MEG KELL HALLGATNI a szülőt és más törvényes képviselőt, a gondozót, a korlátozottan cselekvőképes gyermeket, a cselekvőképességében a gyámügyi eljárásban felmerülő jognyilatkozat tekintetében részlegesen korlátozott személyt és az ítélőképessége birtokában levő cselekvőképtelen gyermeket, TOVÁBBÁ MINDEN MÁS ESETBEN AZT, AKIVEL SZEMBEN KÖTELEZETTSÉGET KÍVÁNNAK MEGÁLLAPÍTANI, VALAMINT – SZÜKSÉG SZERINT – A GYERMEK MÁS HOZZÁTARTOZÓIT.

A meghallgatást mellőzni lehet, ha a meghallgatás miatti késedelem elháríthatatlan kárral vagy veszéllyel járna.

E § (3) bek.-e szerint:

A GYÁMHATÓSÁGI ELJÁRÁS SORÁN A JOGNYILATKOZATOKAT CSAK SZEMÉLYESEN LEHET MEGTENNI ÉS AMENNYIBEN A GYÁMHATÓSÁG A TÉNYÁLLÁS TISZTÁZÁSA ÉRDEKBEN TÁRGYALÁST TART, AZON SZEMÉLYESEN KELL RÉSZT VENNI

  1. a gyámhatósági eljárás megindítására irányuló kérelem és a jogorvoslati kérelem kivételével,

aa) a kiskorú házasságkötésének engedélyezésével,
ab) a terhességét eltitkoló, válsághelyzetben lévő várandós anya születendő gyermeke lakóhelyének megállapításával,
ac) a szülői felügyeleti jog gyakorlásával,
ad) a családbafogadással,
ae) a gyámsággal, a gondnoksággal és a támogatott döntéshozatallal,
af) a b) pontban foglalt kivétellel a családi jogállással,

  1. a jogorvoslati kérelem kivételével az örökbefogadással, a származás megismerésével és a teljes hatályú apai elismeréssel,
  2. AZ ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM, A JOGORVOSLATI KÉRELEM ÉS A KAPCSOLATTARTÁS VÉGREHAJTÁSA SORÁN A KAPCSOLATTARTÁS MEGVALÓSULÁSÁRA VONATKOZÓ NYILATKOZATOK MEGTÉTELÉNEK KIVÉTELÉVEL A KAPCSOLATTARTÁSSAL

ÖSSZEFÜGGŐ GYÁMHATÓSÁGI ELJÁRÁSBAN.

Tehát, ha a gyámhatóság tárgyalást tart, akkor mindenkinek, így az ellenérdekű fél édesanyának, sőt mi több, a gyermeknek is személyesen jelen kell lennie.

Emellett persze jelen lehet ügyvéd is, de akit idéznek, annak magának is ott kell személyesen lennie.

Amúgy a nagyszülőnek van láthatási joga mindaddig, amíg azt Tőle a bíróság vagy a gyámhatóság jogerős és végrehajtható vagy előzetesen végrehajtatóvá nyilvánított határozatával Tőle meg nem vonta, korlátozás esetén a korlátozással nem érintett körben és módon.

A kapcsolattartás rendezésének eszköze elsődlegesen a kapcsolattartás rendezése iránti gyámhatósági eljárás.

majd # 2019.01.20. 14:08

@rigoz

ez valódi és nagyon nagy segítség. Köszönöm szépen, ez volt, amiket tudni akartam. (És halkan, ám erősen remélem, hogy nem kell fölhasználnom az információt.)

Még egyszer nagyon köszönöm.

rigoz # 2019.01.20. 17:40

Örülök, hogyha segíthettem.

Én is bízom abban, hogy sikerül a kialakult helyzetet a gyámhatóság bevonása nélkül megoldaniuk...

Anonymus19 # 2019.01.26. 02:24

Üdvözletem!
Olyan kérdésem lenne,hogy az apai ági nagypapa kéri a kapcsolattartást a kisfiammal. Szerdán lesz a tárgyalás a Gyámhivatalnál.
Olyan problémám lenne,hogy semmi esetre sem szeretném odaadni a fiamat neki, mivel már fél éve nem látta az unokáját, illetve az apai kapcsolattartás szabályozva van, hogy csak a gyermekjóléti szolgálatnál láthatja, felügyelet mellett. Úgy érzem, hogy ezt akarják kijátszani. Ha teljesen a kapcsolattartást nem is tudom megtiltani, de ezek az érvek elég nyomósak ahoz,hogy elfogadja a gyámügy,hogy csak a jelenlétemben legyen látogatható a kisfiam. (3 éves)