Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


családi pótlék

Fecó96 # e-mail 2015.09.01. 15:06

Érettségire épülő OKJ-s képzés levelező tagozatán jár-e még a családi pótlék, a családi kedvezmény és a diákigazolvány?

cincinnatus # e-mail 2015.04.16. 10:01

capisca

Ombudsman az ilyen ügyet egyből átteszi az illetékes közig szervhez, jelen esetben az Államkincstárhoz.

V Á L T O Z Á S

2015.04.01-től, a Kormány döntése értelmében a családtámogatási ellátások (GYES, GYET, CSP, anyasági támogatás)a Magyar Államkincstártól átkerültek a megyei kormányhivatalokhoz.

Az új szervezeti egység neve: Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály.

capisca #   2015.04.15. 18:19

Zeneimádó

A bejelentéshez milyen adatok kellenek, és hogy ANONIM is be lehet-e jelenteni.

A bejelentéshez kell minden olyan adat, amiből megállapítható, hogy ki is veszi fel jogosulatlanul a családi pótlékot és az miért jogosulatlan.

Lehet anonim módon is bejelenteni, csak akkor az eredményről nem fognak tájékoztatni.

Azonban, ha anonim módon teszed az bizonyítékként kevés lesz, mert ezen bizonyítékként egy anonim levél, e-mail nehezen kezelhető. Márpedig annak megítéléséhez, hogy valaki mással életvitelszerűen él, holott egyedülállónak van családi pótléknál bejelentve fontos lesz a tanuk szerepe.

capisca #   2015.04.15. 18:03

Zengőbérci

Ez nem közérdekű bejelentés, panasz, hogy valaki családi pótlékkal visszaél, ez konkrét egyedi ügy.

Közérdekű bejelentés, panasz az egy általános, de nem konkrét ügy.

Ombudsman az ilyen ügyet egyből átteszi az illetékes közig szervhez, jelen esetben az Államkincstárhoz.

Az eredeti kérdésre visszatérve lehet bejelentést tenni, de ilyenkor a hatóság hivatalból fog majd eljárni. Eredményről nem fog értesíteni, mert nem vagy ügyfél, milyen jogod, jogos érdeked is fűződne, ahhoz, hogy az Államkincstár megvizsgálja, jogosult-e valaki a magasabb összegű családi pótlékra vagy sem.

Zengőbérci # e-mail 2015.04.15. 16:16

az ombudsman weboldalán elektronikusan is kezdeményezhet ügyindítást.

Kiválaszthatja, hogy panaszát vagy közérdekű bejelentését azonosítás nélkül
vagy ügyfélkapus azonosítással kívánja benyújtani.

Ügyindítás itt:
http://www.ajbh.hu/…-a-biztoshoz

Zengőbérci # e-mail 2015.04.15. 11:00

Magyarország Alaptörvénye

XXV. cikk

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt, írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez.

Zengőbérci # e-mail 2015.04.15. 10:38

Lehet, illetve értesítik az alábbiak szerint.

2013. évi CLXV. törvény a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről

1. § (3) A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja.

(4) Panasszal és közérdekű bejelentéssel bárki fordulhat a panasszal vagy a közérdekű bejelentéssel összefüggő tárgykörben eljárásra jogosult szervhez (a továbbiakban: eljárásra jogosult szerv). A szóbeli közérdekű bejelentést az eljárásra jogosult szerv írásba foglalja és a közérdekű bejelentő számára másodpéldányban átadja.

2. § (4) Az eljárásra jogosult szerv a vizsgálat befejezésekor - a minősített adat, illetve törvény alapján üzleti, gazdasági vagy egyéb titoknak minősülő adat kivételével - a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről - az indokok megjelölésével - a panaszost vagy a közérdekű bejelentőt haladéktalanul értesíti.

3. § (2) A panaszost vagy a közérdekű bejelentőt - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - nem érheti hátrány a panasz vagy a közérdekű bejelentés megtétele miatt.

(4) Ha nyilvánvalóvá vált, hogy a panaszos vagy a közérdekű bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és

  1. ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, személyes adatait az eljárás lefolytatására jogosult szerv vagy személy részére át kell adni,
  2. alappal valószínűsíthető, hogy másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárás kezdeményezésére, illetve lefolytatására jogosult szervnek vagy személynek kérelmére át kell adni.

4. § (1) A közérdekű bejelentést a közérdekű bejelentések védett elektronikus rendszerében (a továbbiakban: elektronikus rendszer) is meg lehet tenni. A közérdekű bejelentések megtételére és nyilvántartására szolgáló elektronikus rendszer üzemeltetéséről az alapvető jogok biztosa gondoskodik.

6. § (1) A közérdekű bejelentő az elektronikus rendszer útján az alapvető jogok biztosánál tett közérdekű bejelentése során kérheti, hogy személyes adatai kizárólag az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyen hozzáférhető.

Zene Imadó # e-mail 2015.04.15. 09:57

Tisztelt Ügyvédúr / Ügyvédnő!!
Azt már tudom, hogy hol kell bejelenteni, a jogtalanul felvett családi pótlékot, de szeretném megkérdezni, hogy a bejelentéshez milyen adatok kellenek, és hogy ANONIM is be lehet-e jelenteni. Illetve, ha megadom az adataimat, akkor értesítenek-e az ügy kimeneteléről.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zene Imádó.

Zene Imadó # e-mail 2015.04.13. 13:56

cincinnatus!

Azt is megtudod nekem mondani, hogy ezt lehet anonim is bejelenteni, vagy kellene az én adataim is a bejelentéshez.

cincinnatus # e-mail 2015.04.13. 12:25

Írásban, a Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályán.

Zene Imadó # e-mail 2015.04.13. 11:04

Sziasztok!

Ha tudomásomra jutott az, hogy valaki jogtalanul veszi fel a családi pótlékot, akkor azt hol tudom bejelenteni, illetve milyen úton??
A történet a következő:
Az egyik ismerősöm egyedülállóként veszi fel gyermeke után a családi pótlékot, pedig több éve életvitelszerűen együtt él a társával.

mulan # e-mail 2014.11.18. 14:37

Kedves Fórumozók!
Érdeklődnék, tud-e valaki erről a hírről valamit, lett-e belőle törvénymódosítás végül?
http://www.jogiforum.hu/hirek/31731

Élettársammal 2+1 gyermeket nevelünk, mindketten "hozott" gyerekek az előző házasságból, és eszerint alkotányellenesnek ítélték a jelenlegi családi pótlékról szóló szabályozást, így végre a 3 gyermek ténylegesen is 3 gyermek lehetne. De semmi hírt nem tallok erről, hogy valóban megtörtént-e a módosítás.

Válaszukat előre is köszönöm!
Mulan

Vektast # e-mail 2014.09.08. 14:32

Hello!

Beleszámítok e a családi pótlék összegének megállapításánál akkor ha:

  • szüleimmel lakom
  • 21 éves vagyok
  • van egy diplomám (főiskola)
  • délutáni OKJ-s képzésre akarok járni.

Szerintetek ha OKJ-s képzésben részt vennék a szüleim több családi pótlékot kapnának?

Anett37 # e-mail 2014.09.06. 18:16

Üdv.!

Szeretnék tanácsot, segítséget kérni Ausztriai családi pótlékkal kapcsolatban.
A volt férjem Ausztriában dolgozik, évek óta felveszi a családi pótlék különbözetet. Nem hajlandó a lányaink iskoláztatását segíteni ebből a pénzből. Teljesen magáénak tartja a több ezer eurós összeget. Joga van ehhez? Ez a pénz csak Őt illeti, akkor is ha a lányokat én nevelem? Köszönöm!

Szép estét Mindenkinek!!

milo1985 # e-mail 2014.08.31. 20:17

Üdv! Az lenne a kérdésem ,hogy ha házasságot kötöttem egy 18 éves iskolás lánnyal akkor a családi pótlék megilleti e őt ha már házas!

Secike90 # e-mail 2014.08.17. 19:54

Saját jogon családi pótlékban részesülök,(Súlyos fogyatékosság) tartós betegség miatt. 53 százalék van megállapítva. 4 órás munkám van. (Lehet hogy hamarosan megszűnik a munka viszonyom.)
Olyan kérdésem lenne: ha esetleg eltudok helyezkedni 8 órás munka viszonyban, akkor nem leszek jogosult családi pótlékra?

Válaszát előre is köszönöm!

Audrey80 # e-mail 2014.08.07. 11:30

Üdv Mindenkinek!

Problémám a következő:

január 1-től nem kapom a családi pótlékot Magyarországon, mivel késve, azaz februárban küldtem be a papírt, hogy álláskeresési járadékot kapok. Ennek lejárta után lett munkám, a jogviszonyom folyamatos.

Csak egy papírt kaptam, hogy mivel nem keresek, az Ausztriában dolgozó férjem kap családi pótlékot. Ekkor tudtam meg, hogy be kellett volna küldeni a munkaügyi központ papírját. Beküldtem.

Február óta kapom az ígérgetést, hogy küldik a pénzt, közben hívogattam őket, küldtem munkáltatói igazolást is, mindent amit kértek, minden be is érkezett, ennek ellenére hónapról hónapra csak ígérgetnek, hogy utalnak.

Mit tehetek, hogy végre megkapjam a családi pótlékot?
Mivel nem csinálnak semmit, az osztrákok felé sem küldik a papírokat, ők sem tudnak különbözetet fizetni.

Segítséget köszönöm!

lewho # e-mail 2014.08.05. 11:57

A tanév végéig fogod kapni(illetve a szülő főszabályként) ha középiskolás vagy

Cst

8. § (1) Iskoláztatási támogatásra jogosult
ab) a tankötelezettsége megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre (személyre) tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek (személy) a huszadik - a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik - életévét betölti; továbbá

1234578 # e-mail 2014.08.05. 07:44

Üdvözlet!
Olyan kérdésben szeretnék segítséget kapni, hogy nappali tagozaton folyamatos tanulói jogviszony mellett (csak a nyári szünet szakította meg) tanulok. 1994 novemberébenn születtem tehát novemberben töltöm a 20. életévemet. November után jogosult leszek és kapni fogom a családi pótlékot a tanév végéig, vagy miután töltöm a 20-at automatikusan elveszik?
Válaszokat előre is köszönöm.

vnanya # e-mail 2014.05.09. 11:37

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem a következő lenne: Két gyermekem van akiket egyedül nevelek. Külön élő édesapjuk Ausztriában dolgozik ahol több évre visszamenőleg megigényelte a kinti családi pótlékot. Mivel nekem nincs se itthon se külföldön munkaviszonyom az itthoni családi pótlékot tőlem megvonták, február óta nem utal a MÁK. Apuka szerint még ő sem kapott kintről semmit. Ezt én ellenőrizni nem tudom. Nekünk a majd harmincezer forint kiesése, amit egyedülállóként, két gyerek után itthon kaptam, nagyon megnehezíti a létfenntartásunkat. Lehetséges lenne, hogy az elvált szülő elvegyen ennyi pénzt a gyermekeitől? Van valamilyen jogszabály, hogy legalább azt az összeget ami itthon minden gyermeket megillet megkaphassák a gyermekeim? Az apuka gyermektartás címén alacsonyabb összeget fizet mint amit Ausztriában, két gyermek után caládi pótlékként kifizetnek.
Kösznettel

sissy074 # e-mail 2014.04.30. 09:53

Nagyon köszönöm a választ!

pazs #   2014.04.30. 09:28

Nem tud perelni (illetve el fogja veszteni), mert az egész havi annak jár, aki 1-jén jogosult volt. De ha akarod, nyugodtan add oda neki a három heti családi pótlékot, jófejség.

sissy074 # e-mail 2014.04.30. 08:32

Köszönöm a választ!Akkor ilyenkor rám bízzák,hogy oda adom-e a 3 heti összeget?Ha nem akkor meg mehet bíróságra perelni?

sissy074 # e-mail 2014.04.23. 13:52

Köszönöm a választ!Akkor ilyenkor rám bízzák,hogy oda adom-e a 3 heti összeget?Ha nem akkor meg mehet bíróságra perelni?

pazs #   2014.04.23. 13:34

sissy074: mert törthónapra nem jár, aki a hónap 1. napján jogosult, az kapja az egész havit.

Vyktor: elszámolási igényed lehet (követelheted tőle az általad kifizetett rezsi felét). A családi pótlékra az jogosult, akinek a háztartásában a gyerekek élnek, ha ez közös, akkor ti választottátok annó, hogy melyikőtöknek utalják.