családi pótlék


szandrus # 2012.02.20. 15:01

Kedves Alabama28!
Annak a tanévnek a végéig jár, melyben betölti a 20. életévét, vagyis ebben a tanévben (2011/2012) még jogosult lesz rá a tanév végéig.

alabama28 # 2012.02.19. 17:31

Kedves Fórumozók!

Októberben töltöttem a 20 születésnapomat. Jelenleg esti gimnáziumba járok. Kérdésem, hogy jár e még a családi pótlék és a tb támogatás erre a tanévre?

Pongi65 # 2012.02.16. 10:55

Tisztelt Fórumozók!

Feleségem 2006 végén autóbalesetben elhunyt, amit később munkahelyi balesetnek minősítettek. Az özvegyi nyugdíj lejárta óta az árvaellátáson kívül semmiféle támogást nem kapok. Olyanról, hogy baleseti hozzátartozói nyugdíj csak ma hallottam, nem tudom jár-e ez nekem, és ha igen, mi módon igényelhetem? Ebben kérek segítséget, amit előre is köszönök!
István

Gabicsek # 2012.02.10. 20:56

Árvaellátást 25. éves koráig kap, ha nappalin tanul. Főiskolás nem kap családi pótlékot, teljesen mindegy, hogy fizetős, vagy nem fizetős.

kori76 # 2012.02.10. 15:19

Tisztelt segítő.

Az unokatestvérem érettségi után önköltséges nappali főiskolába menne.Előfordulhat e olyan ,hogy a most kapott árvaellátás,és családi pótlékot megszüntetik a fizetős iskola miatt?

segítségét előre is köszönöm.

7inus # 2012.01.24. 12:44

Üdvözlöm,

saját jogon kapott emelt összegű családi pótlékban részesülök, 50%-os munkaképesség-csökkenés miatt. A kérdésem a következőre vonatkozna: azt olvastam, ha a bérem meghaladja a minimálbér összegét, akkor a folyósítást szüneteltetni kell.
"Annak a személynek, akinek rendszeres jövedelme (legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem, mely meghaladja a minimálbér összegét) van, a részére megállapított családi pótlék folyósítását a negyedik hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik."

Itt a garantált bérminimum számít, ha a munkakörömhöz legalább középfokú végzettség szükséges (108.000 Ft)?
Illetve akkor nem jár ha meghaladja ezt az összeget vagy a minimálbérnél sem jár már?
Válaszát előre is köszönöm!

Teddyke0 # 2012.01.23. 15:54

Üdvözlöm
Azt szeretném megkérdezni ,hogy gyermekem júniusban érettségizik. Szeptembertől menne továbbtanulni egy kétéves rendszergazda képzésre , ami hallgatói jogviszonynak minősül és az lenne a kérdésem, hogy az mellet kapunk-e családi pótlékot? A mostani középiskolába ahova jár azt mondták, hogy szeptembertől a hallgatói jogviszonyra nem jár családi pótlék törvényváltozás miatt.
Válaszát előre is köszönöm.

N.Tamás # 2012.01.23. 11:52

Üdv!

Voltam az államkincstárba és ott is megerősítették hogy kaphatok családi pótlékot gimnáziumi levelező tagozaton.
Adtak is pappírt amit ki kell töltenünk nekünk is meg az iskolának is de semmi olyanra nem kérdez rá hogy milyen formában tanulok ott.Tehát olyan mint amit a nappalisok töltetnek ki.
Ez nem gond ettől ki kell töltenie az iskolának?

Másik kérdésem hogy itt is kérhetek visszamenőleg családi pótlékot?

szandrus # 2012.01.19. 11:11

Kedves kisskanyi!
A két ország közül az a teherviselő állam, ahol Önnek, vagy házastársának biztosítási jogviszonya van. Tehát ahol a munkaviszony, nyugdíj, stb. van.
Alapelv, hogy ugyanazon gyermekre teljes összegben családi ellátást mindkét állam ne fizethet. Az eljárás menete az, hogy amennyiben Ön igényelt a Román államtól ellátást, ők hivatalból megkérik a folyósításhoz szükséges előzmény adatokat a MÁK-tól.
Ajánlom figyelmébe részletesebben:
http://www.allamkincstar.gov.hu/…_ellatas_egt

sissy074 # 2012.01.19. 11:10

Kedves SZandrus!
Köszönöm szépen a gyors választ!

szandrus # 2012.01.19. 11:03

Kedves sissy074!

Amennyiben Ön kapta volna végig a családi pótlékot, valóban augusztus 31-ig kapta volna.
De mivel Önnél megszüntették a folyósítást saját kérelmére, a gyermek hiába igényelte meg azt az 1 hónapot, akkor már nem volt tanulói jogviszonya - mert érettségizett, ha jól értem, így az ö vonatkozásában június 30-ig tartott a tanév.

mucogi # 2012.01.19. 10:40

Kedves Szandrus!

Köszönöm válaszát!

sissy074 # 2012.01.19. 10:22

Tisztelt fórumozók!
Meddig tart a tanév juni 30 vagy augusztus 31-ig?
Mert lányom 18. évét betöltötte,én augusztus 31-ig kaptam volna a családit utána.De mivel júliusban elköltözött tőlem,így én vissza mondtam a mák-nál.Ő szerette volna saját jogán megigényelni azt az 1 hónapot,mivel szeptembertől főiskolás lett.De elutasították mondván nem jár neki.De ha én kaphattam volna augusztus 31-ig ő miért nem kaphatta meg azt az 1 hónapot?Köszönöm a választ előre is.

kisskanyi # 2012.01.17. 12:53

Kedves Mindenki!

Megpróbálom ecsetelni a mai helyzetünket nagyon jó lenen ha valaki tudna nekünk segíteni.
Családként éltünk Magyarországon,van 2 gyermekünk onnan apjuk a csp-t.
A tavaly megszületett a 3-dik gyermek de Romániában, én a feleség dupla állampolgár vagyok, Romániában dolgoztam és Romániában szeretném felvenni a csp-t a 3-dik után és a gyed-et is.Most azonban a Román állam lekérte a Magyartól az infókat a másik 2 gyermekről és azt,h. mi jár Nekem utánuk.Olyan gond adódik,h.nem vehetem fela csp-t 2 gyermek után Magyarországon és 1 után Romániában?
Vagy mit tegyek a Magyarok elveszik a csp-t a 2 nagy után a Román meg nem adja meg a kicsi után...mit tegyek mi a legjobb megoldás.Apa magyar állampolgár,felveheti Ö a 2 nagy után a csp-t Magyarországon vagy nem?
Mit tegyek?
Köszönöm a válaszokat

N.Tamás # 2012.01.17. 07:56

Köszönöm szépen.

szandrus # 2012.01.17. 07:49

Kedves N. Tamás!
Igen, annak a tanévnek a végéig jár a családi pótlék, melyben a 20. életévét betölti. Így igaz, középfokú oktatási intézmény legyen, a tagozat mindegy. Nem tudom, hogy ki szeretné igényelni, de Ön is igényelheti saját jogán, amennyiben a szüleitől külön él, illetve a szülők bármelyike is igényelheti Ön után, amennyiben még egy háztartásban élnek.

szandrus # 2012.01.17. 07:45

Kedves Mucogi!
Igényelje meg a családi pótlékot , mint egyedülálló. Ha Ön azt nyilatkozza a kérelem nyomtatványon, hogy egyedülálló - még ha egy lakcímen is vannak bejelentve a korábbi párjával - nem szokták firtatni.A lényeg a "külön háztartás". Ha bármilyen változás állna be , 15 napon belül írásban jelentse be.

N.Tamás # 2012.01.17. 06:46

Igényelhetek családi pótlékot gimnáziumi levelező tagozaton ha nincs jövedelmem?Azt mondták 20 éves koromig így is kaphatom mert az a lényeg hogy közoktatási intézmény legyen az nem számít hogy nappali esti vagy levelező.

mucogi # 2012.01.14. 13:31

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,hogy egyedül maradtam 2gyerekkel.Tudom,hogy elvileg megigényelhetem az emelt családi pótlékot,csak az a bökkenő,hogy az exemmel,1 lakásban lakunk,de külön háztartásban.átmenetileg igy tudjuk megoldani a lakhatást.Ebben az esetben is megtudom igényelni,hogy 1 lakcímen vagyunk?

Géza55 # 2012.01.07. 15:41

Szép jó napot kívánok mindenkinek!

Olyan kérdéssel fordulnék a fórumot olvasókhoz hogy: múlt év júniusában letettem az első szakmámat egy felsőfokú OKJ-s logisztikai tanfolyamot, majd szeptemberben beiratkoztam egy másik OKJ-s képzésre középfokon, de családi okok miatt ki kellett utaznom Németországba és csak most januárban jöttem haza, az órák egyikén sem jelentem meg, ebben az esetben követelhet e tőlem az iskola akármilyen jogcímen pénz befizetést ha még most januárban kiiratkozom? Válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel. K. Géza

szandrus # 2012.01.07. 10:14

Kedves bserika!

Az édesanya semmiképp nem jogosult már a családi pótlékra, mivel nem tartja el saját háztartásában a gyermeket. Jelentési kötelezettsége lenne, jogalap nélkül veszi fel jelenleg. Javaslom, hogy az Ön férje (gyermek édesapja) igényelje meg a családi pótlékot minél hamarabb. Ilyenkor majd a másik félnék le fogják állítani a folyósítást. Tekintettel arra, hogy vér szerinti szülőről van szó, ezt nyugodtan megteheti, ha eltartja háztartásában!

bserika # 2012.01.06. 16:56

Kedves fórumozók!
Szeretnék érdeklődni, hátha tudja valaki a problémámra a választ.
Férjem lánya két hónapja velünk él az édesanyja beleegyezésével. A családi pótlékot viszont ő kapja még, mivel a bíróságra ugyan beadtuk a papírokat új elhelyezés miatt, de még nem jött semmi válasz. Mi még ugye nem tudjuk igényelni a családit, mivel nincs papír róla hogy velünk él, de ő még felveszi, visszamenőleg is csak két hónapig tudjuk majd igényelni, de ha ő felveszi, azzal mi lesz???? Nem lehet letiltatni tőle?? Mellesleg egy forintot sem ad, még karácsonyi ajándékot sem adott a gyereknek sem.
Előre is köszönöm a választ
Erika

bserika # 2012.01.06. 16:56

Kedves fórumozók!
Szeretnék érdeklődni, hátha tudja valaki a problémámra a választ.
Férjem lánya két hónapja velünk él az édesanyja beleegyezésével. A családi pótlékot viszont ő kapja még, mivel a bíróságra ugyan beadtuk a papírokat új elhelyezés miatt, de még nem jött semmi válasz. Mi még ugye nem tudjuk igényelni a családit, mivel nincs papír róla hogy velünk él, de ő még felveszi, visszamenőleg is csak két hónapig tudjuk majd igényelni, de ha ő felveszi, azzal mi lesz???? Nem lehet letiltatni tőle?? Mellesleg egy forintot sem ad, még karácsonyi ajándékot sem adott a gyereknek sem.
Előre is köszönöm a választ
Erika

lewho # 2012.01.06. 12:28

Kinél vannak a gyerekek?

Ha eddig te kaptad a csp-t, és elkerültek tőled, akkor neked kell jelezned a máknak, hogy már nem vagy rá jogosult.

lisa74 # 2012.01.06. 10:11

Jó napot mindenkinek!

Az lenne a kérdésem,hogy a férjem akitöl már külön élek 6 éve átiratathatja e az én beleegyezésem nélkül a családi potlékot magának,ugy hogy gyermekelhelyezési papirom van arrol,hogy a két gyermek nálam,mert nekem azt mondta,hogy már a munkahelyén elintézte a papirokat..A másik kérdésem az lenne,hogy nekem van e a mák fele bejelentési kötelezetségem,ha ö már megigényelte a csal.potlékot,vagyis hogy nekem lekell e mondani vagy az automatikus???

Várom a választ:köszönettel:lisa