családi pótlék


P_icuri # 2010.09.10. 13:43

sziasztok!
Az lenne a kérdésem ha elmultam 22 és nem tanulok viszont tartósan beteg vagyok még kaphatok gyermektartást mert az édesapám eddig is folyósította de vége lett az iskolának és nem tudom ilyenkor mi van? Segítsetek légyszi

csillagpor # 2010.09.09. 13:15

Tehát akkor jár az emelt családi.Köszi!

C a s a b l a n c a # 2010.09.08. 12:02

Ha a családi pótlék ideje a 22. évre emelkedett, akkor jár. Az iskolakezdési támogatást az iskolától kérdezd vagy az önkormányzattól, de szerintem csak emelt családi pótlékot kapó családok vagy fogyatékossági támogatásban részesülők, esetle három gyermekeseknek jár.

kuckuli # 2010.09.08. 10:36

T. Jogi fórum!

Lányom egyedül neveli két kislányát. A nagyobb augusztusban betöltötte a 20. évét, de nappali tagozatos iskolába jár. A kisebbik 9 éves. Az anyuka szociális támogatásban részesül, mint munkanélküli Kérdésem:
  • Ebben az esetben a megkapott családi pótlékon felül jár -e iskolakezdési támogatás, és azt hol kell igényelni
  • A nagyobbik lány után jár - e még családi pótlék

Válaszukat köszönöm

kuckuli

nandy # 2010.09.08. 10:18

csillagpor, itt a törvény szövege:

12. § (3) A családi pótlék összegének megállapítása szempontjából egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, illetve akinek a házastársa, élettársa

  1. közoktatási intézmény tanulója, felsőoktatási intézmény első oklevelet szerző hallgatója és jövedelme nincs, b) vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül,
  2. rokkantsági nyugdíjas, baleseti rokkantsági nyugdíjas, illetve rehabilitációs járadékban részesül, és nyugdíjának vagy járadékának összege nem haladja meg a rokkantsági csoportonként megállapított legkisebb rokkantsági nyugdíj összegét, illetve a rehabilitációs járadék legkisebb összegét, és egyéb jövedelme nincs,
  3. nyugellátásban - ide nem értve a c) pont szerinti nyugellátásokat -, átmeneti járadékban részesül, feltéve, ha nyugdíjának, járadékénak összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és egyéb jövedelme nincs,
  4. időskorúak járadékában, rendszeres szociális járadékban, rokkantsági járadékban, hadigondozási járadékban részesül, és egyéb jövedelme nincs, illetve az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították,
  5. a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és jövedelme nincs.
nandy # 2010.09.08. 10:17

Éva, igen, vissza fogják veled fizettetni. Ha tudtad, hogy nem jár, akkor nem lett volna szabad felvenni.

nandy # 2010.09.08. 10:12

A lakástámogatás járhat, meg kell nézni a helyi rendeletet, hogy milyen jövedelmi/vagyoni korlátot szab.

nandy # 2010.09.08. 10:11

csillagpor: nem.

beva1969 # 2010.09.07. 18:36

Jó estét !
Nagyon fontos kérdésem lenne. Meddig jár az emelt családi pótlék?
Egyedül nevelem a fiam, aki most szeptemberben lesz 20 éves, most érettségizett, egyetemen tanul tovább. Már júniusban megkérdeztem telefonon az illetékes "Kincstáros" dolgozót, van e valamilyen kötelezettségem velük szemben, igazolnom kell e, hogy a fiam befejezte a szakközépiskolai tanulmányait. Az úr azt válaszolta, nem kell tennem semmit, ők tudnak mindent, júliustól már nem jár a családi pótlék, erről majd értesítést is kapok. Ezzel szemben nem hogy júliusban, még most szeptemberben is folyósították. Na, nem mintha nem lenne rá szükség a minimálbér mellett, de most akkor hogy is van ez? Netalántán még vissza is fizettettetik velem?
Választ előre is köszönöm! Éva

csillagpor # 2010.09.07. 17:43

Emelt cspt kapok a fiamra mint egyedülállo.kérdésem,ha férjhez megyek akkor is kaphatom az emeltet ha a leendő férjem munkanélküli és aktívkorú támogatásban részesül? hamarosan megszületik a kislányom.tgysen leszek összege kb50000lesz.jelenleg kapom a lakástámogatást 6000ft.jár a két gyerekre az emelt csp? illetve járni fog a lakástámogatás ha férjhez megyek?

nandy # 2010.09.07. 12:52

Az jogosult családi pótlékra, aki a gyermeket a saját háztartásában neveli.

Lepke10 # 2010.09.07. 12:50

Üdvözlök Mindenkit!

Egy gyors kérdésem lenne.
Tegnap jött a bíróságról egy végzés, melyben nem helyezték el ideiglenesen a gyerekeket egyikünknél sem, tehát közös felügyelet van, viszont engem heti 6 napra köteleztek a kapcsolattartásra. (Tehát tulajdonképp minden nap velük vagyok és én látom el őket, bár az apuka lakásában.)

A kérdésem az lenne, hogy a családi pótlékot köteles vagyok-e átadni az apuka részére?

édesanya

lewho # 2010.09.07. 10:37

ha a férjemmel van egy közös gyermekünk, az én előző házasságomból született lányom velem él, hány tagú a család?

4

Összeházasodtunk. Igényeljek magasabb pótlékot (figyelembe véve, hogy a lányom után már nem kapunk semmit, mert egyetemista), vagy sem?

Igen, az egyetemista gyermekszámot növel, ezért lesz magasabb összegű a közös gyerekre eső csp.

A férjem előző házasságából született fia, aki az anyánál van elhelyezve lehet-e harmadik gyerek?

Nem, mert nem veletek él (csak a saját háztartásban nevelt gyerek a gyerek)

syster # 2010.09.07. 10:06

Kedves Hozzáértők!
Kapcsolódnék egy korábbi hozzászóló kérdéséhez: ha a férjemmel van egy közös gyermekünk, az én előző házasságomból született lányom velem él, hány tagú a család? Amíg élettársak voltunk mindenhol azt mondták, hogy 2x1, vagyis én kaptam egy gyermek után pótlékot, a párom a másik után, de az összegek az egy gyermek után járó összegek voltak. Mindkét munkahelyen azt állították, ez csak így lehet. Összeházasodtunk. Igényeljek magasabb pótlékot (figyelembe véve, hogy a lányom után már nem kapunk semmit, mert egyetemista), vagy sem? A férjem előző házasságából született fia, aki az anyánál van elhelyezve lehet-e harmadik gyerek? Ugyanis róla is kell gondoskodni: tartásdíj, láthatások alatti ellátás, ünnepi ajándékok, ruhák, nyaralás stb. A kicsire igénybe vehetünk-e pl. óvodai kedvezményt, annak ellenére, hogy a családi pótlékot az anya kapja?
Mona válaszai -ezt már más témánál jeleztem - valóban laikusak, a tapasztalataimmal nem csengnek egybe, úgyhogy szeretném inkább egy jogász válaszát. Köszi!

Korall54 # 2010.09.03. 07:51

Tisztelt Hozzáértők!

Ha a gyermek tartósan beteg, akkor utána emelt családi pótlék jár a 18. életév betöltéséig.
A nappali rendszerű közoktatásban résztvevő tartósan beteg tanuló kaphat tankönyvtámogatást és étkezési kedvezményt.
Kérdésem: Ha a tanuló már betöltötte a 18. évét, alap családi pótlékot kaphat a tanulmányok befejezéséig, de mi van az iskolai normatív kedvezményekkel, ha a szakorvosi igazolása viszont hosszabbtávra érvényes, mint a 18. szülinap?

Tisztelettel: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

C a s a b l a n c a # 2010.09.02. 12:09

Andika!

A válasz: NEM, semmire nem vagy jogosult. Viszont várjuk a jogszabályt, amely állítólag 22 évre emeli a korhatárt...

Andika180920 # 2010.09.01. 18:43

Jó Estét Kívánok!

A problémám a következő:

2 évig felsőfokú szakképzésre jártam, ami egyetemi szintű képzésnek minősült, tehát nem voltam jogosult családi pótlékra.Viszont szeptember 1-el beiratkoztam egy középszintű képzésre nappali tagozatra, tehát már jogosult vagyok családi pótlékra, vagyis a mai napig azt hittem, míg meg nem tudtam, hogy szeptember 1-től 20 éves korig jár a családi pótlék, és én 20 éves vagyok.Saját jogon szeretném igényelni a családi pótlékot, és erről azt olvastam, hogy a saját jogú családi pótlék 23. életévig jár.Most nem tudom eldönteni, hogy igényelhetek-e vagy sem? Jogosult vagyok-e a saját jogú családi pótlékra vagy sem??
Kérem segítsenek a válaszukkal!

Előre is megköszönöm!

Üdv.

feri20 # 2010.08.30. 17:45

Jó Napot!
segítségüket kérem a középiskola ahova járok elirták a tanulmányom befejezésének idöpontját ezért nem kapok jelenleg családi potlékot pedig még egy évig oda járok és hátrányos helyzetem miatt nagyon szükségem lenne rá!mi a teendő ilyenkor?
21 éves vagyok ilyenkor megszakitásnak minösül ha ujra kell esetleg igényelnem szeptemberben?
Várom mielöbbi válaszukat!

C a s a b l a n c a # 2010.08.16. 09:24

A családi pótlék az eltartót, a törvényes képviselőt stb. illeti. Mindegy, hogy a gyermek hova költözik, a családi pótlékot az eltartó kapja kézhez.

Minden az eltartóé. Nincs a jogosultra eső rész... Főleg nem készpénzben! Az már más kérdés, hogy mire használja, ebből fordít gyermekére, de szerintem a sokszorosát, mint a pótlék összege...

Ádám89 # 2010.08.13. 17:00

Jónapot Mindenkinek!
Azt szeretném megkérdezni hogy a barátnőm ide akkar költözni hozzánk.Ő 18éves és nappali tagozatos tanuló.A kérdésem az hogy ha ide jönn és nem jellentjükbe akkor ellehet intézni hogy ide küldjék az ö családi pótlék rá esső résszét vagy ehez bekell jellenteni? Ha ez számít 3-an vannak testvérek és az édesannya eggyedül neveli öket.Ellöre is köszönöm a segítségüket.
Ádám

diego91 # 2010.08.11. 21:39

Sziasztok!
Én szeptembertől kezdeném újra a szakközépiskola 4. osztályát esti tagozaton, és tartósan beteg vagyok.
A kérdésem az lenne, hogy jogosult vagy-e a családi pótlék felvételére? Ha esetleg a korom számítana akkor 19 éves vagyok :)

Válaszotokat előre is köszönöm.

lewho # 2010.08.05. 06:28

Pajaci, olvasd el a linket:

http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/130

Gadus:

Igen lehet. Ha a kincstár rájön, akkor vissza kell fizetnie a "sima" és a magasabb összeg közti különbözetet 3 évre visszamenőleg.

Gadus # 2010.08.04. 20:53

Sziasztok!A kérdésem a következő lenne:ha az exem éveken át egyedülállóként vette fel a családi pótlékot ugy hogy együtt laktunk lehet-e ebből problémája?/nem nálam volt a bejelentett lakcime a gyereké viszont igen/ja és nem is voltunk egy "kasszán"

pajaci # 2010.08.04. 18:20

Nagyon szépen köszönöm a választ! Az lenne még a kérdésem, hogy a Magyar Államkincstárnál kell ezt is igényelni, és ha igen, akkor ugyanazt a nyomtatványt kell-e kitöltsem, amit eddig?
A választ előre is köszönöm!

lewho # 2010.08.04. 10:39

Ha eddig a szülő kapta, igényelheted saját jogon.

Cst. 7. § (1) Családi pótlékra jogosult

  1. a tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy, feltéve, ha utána tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak;

Ehhez a fajta csp-hez nem kell közoktatásban részt venned, magyarul életed végéig is kaphatod, akkor is ha nem tanulsz.