családi pótlék


póniló # 2009.01.29. 13:47

tündérke!
Én úgy tudom, hogy saját jogán jár a családi pótlék, amennyiben közoktatási intézmény tanulója. Nincs olyan kitétel, hogy nem lehet házastársa, hiszen ez alanyi jogon jár és nem pedig rászuroltság alapján. (még)
Úgy tudom abban az évben jár utoljára, amelyik évben betölti a 23. életévét a nagykorú.

kicsim77 # 2009.01.29. 16:58

Sziasztok!Problémám hasonló az előttem szólóéhoz(Mágnes09).Gyermekem apjától külön élünk 5 éve.Az apuka francia.A gyermektartás per lassan 5 éve folyik.Viszont én sem tudom,hogy jár-e esetleg a francia családi pótlék különbözet.Az apával mi sem tartjuk a kapcsolatot,ezért szób sem jöhet,hogy ő megigényelné nekünk kinn és küldené a gyermektartással..:( Esetleg van ügyvéd,jogász,aki otthon van francia jogban??)
Szép napot!

monalisa1 # 2009.01.29. 23:24

Mágnes09 és kicsim77

Laikus hozzászólóként azt tudnám javasolni, hogy forduljatok felvilágosításért az érintett ország Bp.-i nagykövetségéhez. (Bizonyára nem egyedi a problémátok., évente néhány hasonló kérdés bizonyára előfordul egyikőjüknél is és a másikójuknál is.) Az érdemi válaszhoz ismerni kell az adott ország vonatkozó jogszabályait.

Esetleg itt balra a "Szolgálatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden leírni a problémát.

Esetleg a net-en a Németország és Franciaország honlapon magyar közösséget találni - kicsi a világ, mindig lehet jószándékú segítő embereket találni.

kicsim77 # 2009.01.30. 16:45

Kedves monalisa1!
Köszönöm a hozzászólásod!!Sajnos a budapesti francia nagykövetséggel nem sokra mennék,már jártam náluk is,bár még a francia gyes ügyemben..Arra is megmondták,hogy nem jár Nekem és amikor nagy nehezen felvette a kapcsolatot a kintiekkel,csak látom,hogy elkerekedik a szeme,mert Nekem volt igazam,vagyis jár..Tehát ezt most kihagynám.Az államkincstár csak széttárja a kezét.A kinti nagykövetség meg megintcsak hosszadalmas lenne.A gyesem után is 3 évig mentem az ő segítségükkel is..Sajnos van egy kis tapasztalatom mind magyar,mind francia bürokráciában...Már minden létező szervet,követséget,hivatalt,minisztériumot megjártam..és még többet is..Még bizakadom,hátha egy francia jogban jártas ügyvéd erre jár.. :)Köszönöm mégegyszer!!Szép napot!

monalisa1 # 2009.01.30. 17:13

Értem.
Addig is míg valaki itt érdemben válaszolni tud a feltett kérdésedre, javaslom külön írj egy levelet a francia családjogi minisztériumnak és/vagy az ottani Államkincstárnak - nem tudom a cs.pótlékkal kapcsolatos ügyek náluk hová is tartozik -, és röviden add elő a problémát. Kell hogy hivatalos választ kapjál.

Vélem a tájékoztatás nem tart időbelileg tovább mintsem ha egy ügyvéd segítőleg elkezd ide-oda levelezgetni., lehet hogy az egyik-másik levele eleve vakvágányra megy...

Jut még eszembe: Bp.-en van a Francia Intézet, akár oda is bemehetsz és elbeszélgetve x-el és y-al, magánemberként hátna tudnak adni valami ötletet, tippet, elindulási irányt.

Minden jót!

petra00 # 2009.02.02. 09:12

Betöltöttem nyáron a 18at és esti suliba járok, érettségizni. Jár nekem a családi pótlék?

monalisa1 # 2009.02.02. 14:27

"A közoktatási intézményben tanulmányokat folytató, nagykorú szemény, annak a tanévnek a végéig amelynek időtartama alatt betölti a 23. életévét."

Ezt találtam, de azt, hogy a cs.pótlék csak nappali tagozaton tanuló részére járna, ílyen kitéltelt a jogszabályban nem olvastam.

Mint nagykorú, saját jogon is jogosult lehetsz rá, tehát add be a kérelmet. (Közöld a bankszámládat ahová kéred a folyósítást.)

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.02.02. 14:30

Az iskolalátogatásról csatold az igazolást.

ababaa # 2009.02.04. 19:35

Jó estét!
Egy olyan kérdésem van hogy a fiam beiratkozott egy iskolába és mi beadtuk a családi pótléos papírt! (már mint elküldtük az igénylést ceglédre) de valószínűleg ott fogja hagyni az iskolát mert nem igazán az van az iskolába amit előzetesen igértek! most akkor mondjam vissza a családi potlékot? vagy majd csak akkor ha kilép vagy kirúgják az iskolából? előre isköszönök mindenféle segítséget

babus22 # 2009.04.06. 13:36

Szeretnék érdeklődni!Megtudná nekem valaki mondani,hogy: most Augusztusba töltöm a 23. életévemet,és jelenleg még tanulok.Szeretném tudni,hogy akkor még jár a családi pótlék szeptembertől nekem,vagy már nem? Fontos lenne ezt tudnom..Aki tud nekem segíteni ebbem,az legyen szives írjon..Előre is köszönöm!

utsy # 2009.07.15. 12:48

Szeretnék érdeklődni!
Megtudná nekem valaki mondani,hogy: most juniusban töltöttem a 23. életévemet,és jelenleg még tanulok.Szeretném tudni,hogy akkor még jár a családi pótlék szeptembertől nekem,vagy már nem? Fontos lenne ezt tudnom..Aki tud nekem segíteni ebbem,az legyen szives írjon..Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.07.15. 15:12

A családi pótlék annak a tanévnek a végéig szól amikor a jogosult betölti a 23. életévet.

Mbeus # 2010.01.02. 16:32

Sziasztok!

12 éve váltam el és eddig rendszeresen fizettem a gyerektartást a 18 éves fiam és a 20 éves lányom után.
A második házasságomból van egy 3,5 éves fiam.
A 18 éves fiam hozzám költözött, aki most nappalin szakmát tanul.
A lányom jelenleg fősulin szülésznőnek tanul, utána egyetemre szeretne menni, persze nappali tagozaton. Ő már 2 éve a barátjánál lakik. Most, hogy a fiam nálam lakik, úgy gondolom, hogy én eltartom őt, az anyja pedig tartsa el a lányt. A lány most követeli, hogy fizessünk neki tartásdíjat.
Kérdéseim:
Így, hogy a lány nem lakik otthon, az anyának nem kellene tartásdíjat (rokontartást) fizetni neki?
Ha megszerzi a szakmát, akkor az egyetem alatt is kötelesek vagyunk végig fizeni?

Köszi Zs

Mbeus # 2010.01.02. 16:36

Sziasztok! Bocsi, nem ide szántam, átírtam a gyerektartás felnőttkorú gyerek esetén fórumban.

Kisrigó # 2010.01.05. 14:34

Sziasztok!A következő helyzetre szeretnék tanácsot kérni:Egy ismerősöm gyermeke(betöltötte a 18.évét, középiskolás)nem lakik életvitelszerűen az anyukájával és annak élettársával.A nagyszülője gondoskodik róla,de a családi pótlékot az anyuka kapja,amiből nem ad a nyagyszülőnek sem és a gyermekére sem költi.A nagyszülőnek ez igen nagy anyagi terhet jelent.Kérheti-e a fiatal,vagy a nagyszülő a családi pótlékot,az anyának bele kell-e egyeznie ebbe?

monalisa1 # 2010.01.05. 15:33

Saját jogon kérheti a cs.pótlékot ha a gyermek egyedülálló - hajadon vagy nőtlen és nincs élettársa, valamint 23. éves koráig tanulmányokat folytat., a tanulói jogviszonyt igazolni kell.

A kérelmet az Államkincstár területi Igazgatóságához lehet beadni. http://www.allamkincstar.gov.hu

A cs.pótlékról bővebben:
http://www.gyerekabc.hu/…2-csaladi-pc

A cs.pótlék összege 2010 évben is egy gyermek esetében 12.200 Ft/hó.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kisrigó # 2010.01.05. 17:14

Mona,köszönöm a gyors választ!

monalisa1 # 2010.01.05. 17:24

Lehet hogy az "anyukának" nem fog tetszeni, hogy megkurtítják a pénztárcáját, de a cs.pótlék azt hivatott szolgálni hogy a jogosultra kerüljön felhasználásra. (Lehet hogy a továbbaikban bizonyos adókedvezménytől is elesik - nem tudom, és ebbe különösebben nem is megyek bele.)

Mielőbb beadni a MÁK-hoz a kérelmet.

(Ha tanúkkal sikerülne bizonyítani, hogy az anya x idő óta a cs.pótlékból egy fillért se a gyermekére, akkor előfordulhat hogy jogosulatlan felhasználás miatt a pénzt visszakövetelik tőle.)

tigriske-11 # 2010.01.05. 17:44

Szép estét!
A fiú saját jogon igényelheti a csp-t, de igazolnia kell, h iskolába jár, ÉS MÁS CÍMEN lakik, mint ahova a részére járó csp érkezik.
A MÁK-nak igazolás, és a lakcímkártya másolata szükséges.
Ezt azért tudom, mert az én fiam is betöltötte a 18-at, megvonták a csp-t, mivel befejezte a középsulit, de továbbtanul.
Azt hittem, saját jogon kell igényelnie, de felvilágosítottak, csak akkor érvényes ez a szabály, ha már nem lakik egy háztartásban azzal a személlyel, aki előzőleg igényelte és kapta utána a csp-t.

cigándi # 2010.01.12. 19:23

Tisztelt szakértők!Azt szeretném kérdezni,hogy van egy egyéves kislányom,akire a feleségem kapja a GYES-t,de váratlanul újra terhes lett,áprilisra várjuk a babát.Őrá külön fog kapni GYES-t,vagy nem?

Megara # 2010.01.12. 20:56

Nem, a következő babára nem fog külön kapni GYES-t.
Dupla összegű GYES csak ikergyermekek esetén jár.

Amennyiben az első gyermek után majd lejár a 3 év, és a másik baba még nem tölti be a 3. életévet, akkor nyílik lehetőség - ismét csak egy gyermek után - az ellátás igénylésére.
Ha a második gyermeketek esetleg a kiírt időpont ellenére 2010. május 1. után születik, akkor Őrá már csak 2 éves koráig jár majd a GYES.


Megara
(nem jogot végzett hozzászóló)

feri20 # 2010.02.15. 10:45

jó napot!!!!!!!!azt szeretném csak megkérdezni hogy mennyi családi pótlék jár nekem ha mind két szülöm elhunyt?Meg már lassan 21 leszek és jövőre végzek a sulival addig még megkapom?És ha véletlenül többet kapnék visszamenőleg kifizetik?köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!!!!!!!

monalisa1 # 2010.02.15. 16:43

Árvajáradék jár neked a tanulmányok befejezéséig melyet kérned kell az Országos Nyugbiztosítási Igazgatóságtól. (Az ellátás pontos összege több körülménytől is függ ezért itt konkrét összeget nem lehet mondani.)

http://www.onyf.hu

Az árvaellátásra az az árva jogosult akinek szülője a haláláig az öregségi, illetve rokkantségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi ill. rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

Tehát írj levelet a fenti intézménynek, minden lényeges adatot megadva magadról és a szüleidről pl. mikor születtek, mikor haltak meg, mennyi időt dolgoztak stb. (Tértivevényként add postára.)

Néhány héten belül érdemi választ fogsz kapni.

"Mona"
laikus hozzászóló

_laci_ # 2010.02.22. 08:43

Szép napot kívánok mindenkinek!
A következőt szeretném megkérdezni:
Van egy 16 éves gimnazista lányom. Ő eddig vidéken az anyjával élt de az idén hozzám költözött Budapestre mert itt tanul. A volt nejemmel megbeszéltük, hogy ez után ne ő, hanem én kapjam a családi pótlékot, mivel velem él a gyerek.
Tudja valaki, hogyan és hol kellene ezt elintézni?
A szíves segítséget előre is köszönöm szépen!
Üdvözlettel: Laci

monalisa1 # 2010.02.22. 15:28

Magyar Államkincstár
Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság
1115 Bp., Bartók Béla út 120-122.
http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/156

"Mona"
laikus hozzászóló