Apaság vélelmének megdöntése


missdior # 2013.08.25. 11:44

Kedves Jogi fórum!
Én a segítségét szeretném kérni hogy a gyermekemet aki most fog megszületni nem akarja a az apja a nevére venni hogy mégis mit lehet tenni az ügy érdekébe.
Előre is köszönöm segítségét!

krisszi11 # 2013.05.30. 12:35

Nem él együtt, de a vélelmezett apa a lány volt férje,akitól elvált évekkel ezelőtt és a volt férjnek azóta új családja van. Nehéz sztori ez, köszi az eddigi infókat.

ObudaFan # 2013.05.30. 11:12

Ha a vélelmezett apával anyuka együtt él, akkor nem sok esélye van a vér szerinti apának. Ha nem, akkor meg lehet próbálni felkeresni a bíróságot, hogy eseti gondnokot rendeljen ki az apasági vélelem megdöntése iránti perre.

krisszi11 # 2013.05.30. 08:54

Tudta, hogy gyereke lesz, már a terhesség alatt elmondta neki az anya. Ez releváns? Külföldre kellett mennie, aztán időközben visszatért.

pazs # 2013.05.24. 10:46

Mikor szerzett tudomást a vér szerinti apa arról, hogy lesz/lett egy gyereke?

krisszi11 # 2013.05.24. 07:13

Az anya nem szeretné az apát képben látni.
Ő akart egy gyereket, mindenáron és így egyszerűbb volt, mint a spermabank. Nem értek egyet ezzel a hozzáállással egyébként. Az apa közben külföldön volt, majd nemrégiben visszatért.

ObudaFan # 2013.05.23. 21:55

Az anya mit szeretne?

monalisa1 # 2013.05.23. 17:01

Az anyával együtt közösen keressék fel a gyámhatóságot.

krisszi11 # 2013.05.23. 14:54

Sziasztok!
Ismerősöm nevében kérek segítséget: gyermeket szült, aki jelenleg egy éves. Nincs férjnél. A baba apasági nyilatkozatát egy ismerőse töltötte ki, nem a vér szerinti apa. A vér szerinti apa most azonban előkerült és mégis szeretne a gyermek életében jelen lenni, láthatást szeretne és vállalni a gyerektartás fizetését.
Ilyenkor mit tehet a vér szerinti apa? Kérhet DNS vizsgálatot és ezzel az apasági nyilatkozat felülírható?
Köszönöm!

lajcsó # 2013.05.23. 04:54

Mivel külföldön élsz a bírósági eljárások (válás, apasági) a szokásosnál hosszadalmasabb lesznek. Lehet, hogy már a férjed megindította az eljárásokat, csak a jogsegély miatt arról csak hosszabb idő után szerzel tudomást. Apaság vélelmének megdöntése iránti per a házasság felbontását követően indítható. A kiskorú érdekében a gyámhivatal is indíthat pert. Ebben az esetben a gyermek képviseletét kirendelt ügyvéd látja el. A kirendelt ügyvédet az illetékes kormányhivatal fizeti.

ObudaFan # 2013.05.22. 21:17

Belföldi lakóhely vagy tartózkodási hely hiányában a gyámhatóság illetékességét az utolsó ismert hazai lakóhely vagy tartózkodási hely határozza meg (ennek hiányában az eljárásra a bizonyos ügyekben a Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Jegyzője, más ügyekben pedig a fővárosi kormányhivatal V. kerületi gyámhivatala illetékes.)

mama1983 # 2013.05.19. 18:06

Kedves forumozok!

Rovieden elmondanam a tortenetem, majd utanna a kerdeseimet,remellem tud valaki valaszolni.

Szoval 2000ben hazasodtam ossze lanyom apjaval, akivel 3 ev mulva megromlott kapcsolatunk.Kesobb lanyommal Belgiumba koltoztunk, es azota is itt elunk.Evekig probaltam valasomhoz ugyvedet talalni de sajnos senki nem valalt el Magyarorszagon, szoval meg a mai napig jogilag hazas vagyok.Idokozben lanyom apja felkeresett minket birosagon keresztul es azota rendszeresen tartja a kapcsolatot lanyunkkal.Ami engem illet, tavaly juliusban teherbe estem, es iden marciusban megszuletett kisfiam aki az en nevemet viseli mivel az apuka terhessegem 6. honapjabam ugy dontott, o megsem velunk tervezI jovojet.Lanyom apja megigerte hogy minnel hamarabb elinditja a vallast es az apasagi velelmi pert de egyenlore meg semmilyen papirt nem kaptam sem a valasrol, sem az apasagi velelem megtamadasarol. Itt olvastam, hogy miutan tudomasara jutott a terhessegem egy eve van a velelmi pert elinditani, ellelnkezo esetben o marad jogilag az apuka kisfiamnak.
kerdesem a kovetkezo lenne:
elindithatja -e kisfiam a velelmi pert?
ha igen akkor melyik gyamhivatal fog kirendelni hozza gondnokot? Ahogy olvastam az itteni, de lehet rosszul ertelmeztem.
ha mar itt vagyok a forumon erdeklodnek hatha akad kozottetek egy lelkiismeretes ugyved ,aki tudna engem kepviselni Magyarorszagon, illetve lehet hogy a kesobbiekben konzultalna az itteni belga ugyvednovel?

Valaszokat elore is koszonom.

monalisa1 # 2013.04.30. 12:30

Legalább nincs t.díj fizetési kötelezettséged, a rosszban is van valami jó...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.30. 10:23

Semmit.

Titii68 # 2013.04.30. 07:17

Bonyolult mint az élet. Született egy gyermek házasságon belül akinek én ( nem férj )vagyok a vér szerinti apja dns teszt készült. A férj válókeresetet nyújtott be, de szünetelteti, húzza az időt. A válókeresetében lemondott a gyermekről, de a gyámhatóság előtt nem mond le az apaság vélelmének megdöntése perindításomkor. Az anya leírta először azt, hogy én vagyok az apa, aztán visszavonta és aláírta azt, hogy a férj az apa. Mit tudok tenni, hogy a nevemre kerüljön, és láthatásom legyen? Köszönöm.

ObudaFan # 2013.02.10. 10:49

A 35. § az irányadó.

Fractal # 2013.02.09. 08:28

Kedves Fórumozok!
Meg tudná mondani valaki, hogy amennyiben a fogantatás és a születés között megtörténik a válás (és nincs újabb házasságkötés, sem élettársi kapcsolat), akkor a csjt 35. vagy a csjt 36. az irányadó? (tehát abban a bizonyos 300 napban volt is házas, meg nem is...)

35. § (1) A gyermek apjának azt kell tekinteni, akivel az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állott. A házasság érvénytelensége az apaság vélelmét nem érinti. [...]

VAGY

36. §44 Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem áll házassági kötelékben, és a közjegyző által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásán alapuló apasági vélelem sem áll fenn, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit,

  1. aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el,
  2. akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított [...]

Köszönöm!

monalisa1 # 2013.01.31. 18:28

A nőnek kell bizonyítania hogy tutira te vagy a gyermek apja, ehhez lenne szükség a DNS vizsgálatra, mert addig hiába is követeli tőled t.díjat stb., holmi "bemondásra" nem fizetsz. Tehát fizetni csak akkor ha a bíróság 100%-ban megállapítja a biológia apaságot, de elehet hogy a vizsgálat alapján éppenséggel kizárja azt...

Azt nem írtad hogy külföldön élsz, valamint valószínüleg mód van tőled a magyar nagykövetségen/konzulátuson a "mintát" levenni - ma már elég egy hajszál és/vagy nyálminta -, és azt megküldik az a itthoni igazságügyi orvosi laboratóriumba, összehasonlítandó a kislánytól vett hasonlóval. (Ha elrendelik a mintavételt annak hogyan-miként dolgáról a bíróság intézedik majd.)

Ráérsz majd akkor ügyvédet fogadni, aki itthon képvisel téged a per során. (Ügyvédet találsz akár innen a fórumról, vagy pl. itt balra a szolgáltatások menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovat alapján.)

Külön: ha "emlékeid alapján" úgy véled mégis csak te lehetsz a gyermek apja, korrekt lenne a személyes találkozás, kölcsönösen sokat jelenthetne.

Amúgy a t.díj havi/évi összege 10-15 évig még - figyelemmel hogy a kislány most 10 éves -, az összeg eltörpül azzal szemben, hogy egy hazautazás mennyibe is kerülne neked most.

Olvasgasd ezt a topikot és a címben hasonlóakat, mások esetéből sok hasznosság megtudható belőle.

susan # 2013.01.31. 12:43

Ezért nem igazán szeretnék hazautazni.Hogy még én bizonyitsam be,hogy az apja vagyok-e.Nekem ez nagyon nagy pénzkiesés.

monalisa1 # 2013.01.31. 12:36

susan

DNS vizsgálattal kellene megbizonyosodni arról, hogy tényleg te vagy-e a kislány apja. (Nehogy a nő esetleg aranytojó tyúknak nézzen, ha az előző kapcsolatából így magára maradt.)

susan # 2013.01.31. 12:01

Csak van egy kis probléma.Külföldön lakunk,és nem lenne túl jó ezért hazautazni,folyamatosan.De mit tud csinálni ha én ezt nem vállalom?

pazs # 2013.01.31. 11:51

Perelje az anyakönyvben szereplő apukát. Te majd onnantól leszel köteles gyerektartást fizetni, hogy a bíróság megállapítja, hogy te vagy az apa. Ez a jogi része.

susan # 2013.01.31. 10:33

Üdv.

Nagyjából 2 éve tudtam meg,hogy van egy 10 éves lányom.Az anyuka már az elején kijelentette,hogy nem szeretne semmit tőlem,csak a gyerek kiváncsi.Nem volt apasági per,ugyanis a volt vagy jelenlegi élettársa a nevére vette.Most egyedül maradt és elkezdett követelőzni,fenyegetőzni,hogy beperel ha nem fizetek gyermektartást.Válaszotokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.01.30. 14:28

Bejegyzett élettársi kapcsolat csak azonos nemű párok között létezik, ott viszont értelemszerűen apasági vélelmet nem keletkeztet.
Ha a volt pároddal megegyeztek, nyilván kaphatja a gyerek a te vezetéknevedet az anyakönyvben, de ez nem változtat azon, hogy perelni kell.

Moniker # 2013.01.29. 20:15

Tisztelt Fórumozók!
Az én esetem nagyon hasonlít Fractal helyzetéhez..mondhatni megegyezik. A vàlóperemkor azt mondta a bírónő, hogy be kell perelnem a most már volt férjem, ha nem akarjuk, hogy a gyermek az ő nevére kerüljön, vagy házasodjak meg, és akkor az új férjem nevét veheti fel a baba. Kérdésem az lenne hogy elég, ha addigra bejegyzett élettársi kapcsolatban élek? Vagy az kevés? Akkor is perelnem kell?
Ha nem elég a élettársi kapcsolat, akkor a volt férjem nevére anyakönyvezik a babát, úgy hogy ezt senki nem akarja, és írásban is nyilatkozik erről? Anyaköveztethetem a saját nevemre, hogy később, ha már mindenképp perelnem kell, akkor megváltoztassák?
Köszönöm a segítséget!