Eltartási szerződés felbontása


memory # 2008.07.28. 16:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem az eltartási szerződéssel lenne kapcsolatban lenne.2000-ben meghalt a nagypapám és az akkor a nagymamámmal eltartási szerződést kötöttünk,de arra a házra,amelyben akkor még élt.Közben eladtuk azt a házat és annak az árából vettünk egy másikat ,amibe a nagyi 10millióval szállt be.Azóta ezt szépítettük,csinosítgattuk és vettünk fel hitelt is anno,hogy kisebb munkálatokat megcsinálhassunk.

A kérdés az most:A nagyi azzal fenyegetőzik,hogy felbontja a szerződést,eladja a házat és mi mehetünk oda a gyerekekkel,ahova akarunk.Őt mi illeti meg és minket mi illet meg?A 10millió jár neki,amit beleadott,ez gondolom,hogy így van....

Nagyit nem kell eltratani és ápolni,mert egészséges,csak utálja a gyerekeket és egyedül akar élni!

Anno nagypapám örökrészét én nem kaptam meg,minden a nagyié lett.Ebből a részből-a régi házból-jár nekem valami,ha a mostanit el kell adni?Mivel azt a 10milliót adta be a mostaniba?

Köszönöm a segítséget és a választ!

Fehér Júlia

ObudaFan # 2008.07.28. 16:52

No, azért sokminden nem világos itt.

  1. Egyáltalán örököltél volna-e nagyapád után?
  2. Ha igen, miért nem tudtad megszerezni az örökrészt?
  3. Mire kötöttétek a tartási szerződést? A régi ingatlanra, amit eladtatok, vagy az újra?
  4. ÉS a 3. tükrében: most van-e a nagymamának tulajdoni hányada ebben az ingatlanban, vagy sem?

Szóval, nagyjából ezek kellenének a válaszhoz.

Egyébként egy tartási szerződést megszüntetni ennyire azért nem egyszerű. Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését. A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

memory # 2008.07.28. 19:16

Tisztelt Obudafan!

Örököltem-e volna nagyapám után:ez nem tiszta nekem sem.Nagyapám még élt,amikor megkötöttük ezt az eltartási szerződést és akkor iratták át rám a régi ház felét,a másik felét a férjemre és a fennmaradó 50%-ot pedig a nagymamámra.Eladtuk a házat és ezért összesen 10milliót kaptunk,ezt vitte nagymamám a mostani házba,amiből én nem kaptam pénzt!!!

Az eltartási a rgi házra vonatkozik,de van egy olyan rész a nyilatkozatban,hogy:
..."x.y.jelen nyilatkozat aláírásával kifejezetten és visszavonhatatlanul és ellenérték nélkül lemondok az eltartóim fele-fele részben kizárólagos tulajdonát képező ....házról ill.ingatlanról ill.a tartási jogról,ami be nem jegyzett tartási jog ,de ezt a jogomat érvényesíteni kívánom a vételárból vásárolt másik ingatlanra...Ez már rövidítve van.

Akkor a nagymamának a fele a tulajdoni hányada.

Ez annyira bonyolult és már teljesen elvesztem,de szeretnék az ügy végére járni és ha kell,akkor ügyvédet fogadni!

Köszönettel:fehér Júlia

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 06:43

én még azt kérdezném, hogy ki kötött kivel tartási szerződést.
Amit leírtál, abból nem következik, hogy a nagymamáddal kötöttétek volna, mert akkor az ingatlana a tulajdonodba került volna.
A szerződésből idézett(?) részt meg még olvasni is fájdalmas volt...

memory # 2008.07.29. 08:00

Hidd el,már én is elvesztettem a fonalat....!!!

A nagymamámmal kötöttük,amikor még élt a ngypapám is és a régi házra.

Van,ami szó szerint volt idézve ,de inkább a lényeg volt leírva.

Kérdezzen mindenki és amire tudok én válaszolok,de mint már említettem,már nem tudom,hogy kinek mije van és kit,mi illet meg!nem gondoltam volna,hogy ennyire bonyolult.
Azt hittem,hogy teljesen egyszerű kérdés és van rá egyszerű válasz,de nem úgy tűnik.Annyi minden kapcsolódik hozzá,hogy átláthatatlan!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 08:13

mutasd meg egy ügyvédnek ezt a szerződést. Lehet csak így leírva ilyen bonyolult

memory # 2008.07.29. 08:31

Igen,ez a tervem!

Másnak is sikerült itt választ kapnia a kérdéseire és gondoltam,hogy nekem is sikerül és azután már jobban tudom,hgy melyik irányba induljak el?!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.07.29. 09:12

ne értsd félre, nagyon szívesen segít itt bárki, csak abból amit elmondtál a nagymamával nem köthetted meg a szerződést, mert akkor ő már nem adhatta el az ingatlant, mert az a bejegyzéssel a te tulajdonodba került.

memory # 2008.07.29. 09:48

Na,ezért nem értem már én sem...közben megtaláltam a közjegyzői végzést is.Én részem a ház fele,a másik a nagymamámé lett papám halála után.De akkor is a házból járó fele rész az enyém ,amit nem kaptam meg a ház eladásából,mert a nagymamám szerint azt ő vitte a házba,nemismeri el,hogy az eladási ár fele engem illet....már itt is sántít a dolog!!!Az is tény,hogy akkor a szerződésekkel sem stimmel valami vagy hiányosak...ennek utánajárok!

Semmit nem értettem félre és tényleg nagyon köszönöm,hogy a tanácsaidat és az írásaidat is!

ObudaFan # 2008.07.29. 12:34

Csak hogy ne fuss felesleges köröket: egy teljes tulajdoni lap másolatot is vigyél el ahhoz az ügyvédhez mindkét ingatlanról. Elég lesz a nem hiteles is egyelőre.

akarmi # 2008.10.15. 15:11

Arra lennék kíváncsi, hogy én mint eltartó felbonthatom-e a szerződést, ha az eredetileg vállalt eltartási összeget nem tudom fizetni? (Közös megegyezéssel vagy bírósági úton lehet-e ezt kezdeményezni?)

ObudaFan # 2008.10.15. 17:19

Ha nincs közös megegyezés, akkor bírói úton.

Floresz # 2008.10.19. 13:53

Tisztelt Válaszadó!
Egy sürgető problémában szeretnék segítséget kérni. Már beszéltünk egy ügyvéddel, de nem tudom, illetve nem "akarom" elfogadni a nincs megoldás magyarázatot! Apám, illetve az nagyapám 50-50%-ban voltak tulajdonosok a nagypapám házában. Az öcsém és apám között megromlott a viszony sógornőm segítségének köszönhetően. Öcsém eltartási szerződést kötött a nagypapa házának 50%-ra az apám tudta és beleegyezése nélkül, most követeli ügyvéddel, hogy fizesse őt ki a házból, mondván nem akar egy közös tulajdonban lenni olyannal, akivel nem is beszél. Nagypapámat ahogy aláírta a szerződést szinte azonnal egy idősek otthonába vitték. Sajnálatos módon a héten rosszul lett és át kellett vinni a kórházba. Édesapám a mai nap volt bent nála és mint egy "hontalan" úgy néz ki. Sajnos senkit nem ismer már meg, beszélni is alig lehet vele. A nővér mondta, hogy megfürdetné, megborotválná, átöltöztetné, de az öcsém semmiről nem gondoskodott, éhtlen szomjan, tiszta ruha és pénz nélkül van bent a kórházban. Ők most mentek el bevásárolni, hogy legalább el lehessen látni. Édesapámat az egész helyzet (az eltartási szerződéstől kezdve) nagyon megrázta, nem gondolta volna, hogy gyerek ilyet tehet tulajdon szülőjével. Az ügyvédünk - akit megbíztunk a kivásárlás miatt -, azt mondja az eltartási szerződés megtámadásának semmi jogi lehetősége nincsen, kivéve az eltartó és az eltartott részéről.
Kérném szíveskedjenek tájékoztatni, hogy valóban nincsen semmi módja annak, hogy a szerződés megtámadhassa az édesapám.

Köszönettel
IK

ObudaFan # 2008.10.20. 16:36

Ha a nagypapa ad egy meghatalmazást erre apukának, akkor apuka megtámadhatja. Egyébként valóban nem.

mamx # 2008.12.01. 10:08

Segítséget szeretnék kérni! A lányommal eltartási szerződést kötöttem egy ingatlan 1/3 részére. Kötelezettségének nem tesz eleget. Fel akarom bontani a szerződést vele. Közös megegyezéssel ügyvédnél, vagy közjegyzőnél kell a megállapodást megkötni, vagy tanúkkal igazolt önállóan kötött megállapodást is elfogad a földhivatal? Hivatalos szerv hitelesítése kell e? A tulajdonjog visszaszállásakor kell e vagyonszerzési illetéket fizetnem? /dajátomat kapom vissza/ Köszi.

ObudaFan # 2008.12.01. 10:12

Ügyvéd, vagy közjegyző előtt. A többiben az ügyvéd vagy közjegyző segíteni fog.

mamx # 2008.12.03. 09:58

Kedves Obudafan! Köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2008.12.03. 20:49

Nincs mit.

KKKrisztian # 2009.08.27. 12:49

Tisztel Jogi Fórum!

Én egy olyan problémával szeretnék Önökhöz fordulni hogy a nagymamám és az "apám" kötött egy eltartási szerződést, amit most a nagymamám fel akar bontani. Amióta megkötötték egyáltalán nem tartja be az apám az eltartási szerződésben leírtakat. Azt szeretném Önöktől kérdezni hogy mivel az eltartási szerződés egy erdőről szól, (az erdő a nagymamámé volt, és az eltartási szerződéssel egyeztek meg hogy az apám megkapja az erdőt ha megírják ezt az eltartási szerződést) ezért ha felbontják az eltartási szerződést akkor az erdő tulajdonjoga visszaszáll a nagymamámra, vagy marad az "apámé"? (A nagymamám azért nem jelenti fel hogy nem tartja be az eltartási szerződésben leírtakat, mert fél tőle. Velünk szemben lakik az apám és én is ezért költöztem el tőle mert engem is folyamatosan vert, és terrorizált, és régebben a nagymamámat is. Az hogy ideköltöztem hozzá nem teljesen hivatalosan lett elintézve hála megint az "apámnak". A lakcímem már ide van szerencsére bejelentve. Azért kérdezem ezt önöktől hogy visszaszáll-e a nagymamámra ez erdő tulajdonjoga, mert a nagymamám engem a kis nyugdíjából, és abból a 13.000 Ft családi pótlékból tart el amit kapunk. Apám és Anyám 5 éves koromban elváltak azóta tisztességesen küldi édesanyám a gyerektartást amit most amióta ideköltöztem a nagymamámhoz apám szépen zsebre rak. (1,5 éve) Szóval nagyon szűkösen jövünk ki a pénzből amit kapunk.

Tisztelettel J. Krisztián

ObudaFan # 2009.08.27. 13:00

A felbontással a tulajdonjog vissza fog szállni.

Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését.
A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

Laca13 # 2009.09.01. 11:00

Tisztelt Jogi Fórum,

Nagymamámmal eltartási szerződést kötöttünk az ingatlana 25%-ra. A másik eltartó az unokatestvérem
szintén az ingatlan 25%-a az övé. Azonban megromlott a viszony és a munkákban sem tudtunk megeggyezni, egyszóval folyamatosak az egymás elleni uszítások és problémák. Én ezt megelégeltem és szeretném felbontani ezt a szerződést, melyet édesapámra szeretnék hárítani mégis csak az ő anyukája.
Ehhez, milyen lépéseket kell megtennem, jár-e anyagi visszatérítés, illetve ha édesapám válalja a szerződéssel járó dolgokat, akkor neki kell-e fizetni a ház 25%-ra az illetéket?

köszönettel:
L

ObudaFan # 2009.09.01. 12:22

Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését.
A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

Kell fizetnie illetéket, de egyeztetni kell az adóhatósággal, ugyanis a befizetett illeték viszont lehet, hogy visszakérhető.

Zsaklin # 2009.11.06. 18:13

Tisztel Jogi Fórum!

Édesapám eltartási szerződést kötött a testvéremmel és velem, a kiszabott illeték felét már be fizettük, ami több száz ezer forint. A kérdésem az lenne, ha szeretnénk felbontani a szerződést közös megegyezéssel, akkor az eddig befizetett illetéket vissza lehet-e igényelni?

Tisztelettel: Zsaklin

ObudaFan # 2009.11.06. 19:37

Vissza.

Cinóber # 2009.11.30. 15:51

Az eltartási szerződést csak a bíróság szüntetheti meg?