Eltartási szerződés felbontása


Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.09. 18:55

Kaptál tőle meghatalmazást?

lajcsi4 # 2013.12.09. 18:51

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni egy igen kellemetlen ügyben.Nagybátyám aki még csak 65 éves, de 42 évesen agyvérzést kapott és azóta is egy kicsit úgymond le van lassulva eltartási szerződést kötött 10 évvel ezelőtt egy "hölgyel". Én ezt a dolgot már akkor is elleneztem, mert a család tudta nélkül hirtelen a történt ez a dolog,de nagyapám az ő édesapja azt mondta én ne szóljak ebbe bele, 130km távolságra lakunk egymástól. A lényeg az egészből az, hogy évről évre derültek ki különböző rossz dolgok, egy illetve kéthavonta ment haza a nagyapámhoz aki most már 97éves 1-2 napra szigorúan hétvégén, mindig pénz nélkül kiéhezetten. Már hosszú ideje próbáltuk úgymond faggatni de sosem mert semmit mondani, viszont jelek sajnos voltak rajta.
1 hete hétvégén ő is és én is ott voltunk a nagypapámnál. És rövid beszélgetés után kibukott a nagybátyám, hogy a saját nyugdíjából semmit nem lát a gyógyszereit sem kapja folyamatosan meg a kazánházban lakik valami másik emberrel, dolgoztatták "sérve is van" hideg vízben tud csak fürödni stb.
Én erre rákérdeztem hogy vissza akar e menni és azt mondta hogy ha lehet akkor nem. Persze hogy nem engedtem vissza egy ilyen helyre. Már a személyes papírjait is elintéztem mert az sem volt neki.
Kérdésem lenne mi a teendő ilyen helyzetben, az eltartó már telefonálgat hogy neki ügyei vannak vele.
Ügyvédhez vagy a rendőrségre menjek ilyen esetben, most már remélem nem fél hogy beszéljen.
Előre is köszönöm a valaki tud segíteni, és elnézést hogy ilyen hosszadalmasra sikerült mondandóm.

ObudaFan # 2013.11.09. 08:49

Egyszerűbb, ha mind megegyeztek.

karakter6 # 2013.11.08. 21:09

Köszönöm a választ.Lehet én vagyok érthetetlen,de ebben az esetben kivel kell megegyeznem? Szülő? A másik testvér,aki részben a szerződésben érdekelt?Nem lehet nekem egyszerűen kilépnem?

ObudaFan # 2013.11.08. 10:02

Illetve természetesen akkor is célszerű ügyvédhez, és ügyvéden keresztül bírósághoz.

ObudaFan # 2013.11.08. 10:02

Ha meg tudtok egyezni, akkor ügyvédhez. Ha nem, akkor bírósághoz.

karakter6 # 2013.11.07. 16:56

Pontosan erről van szó.Benne van a kert gondozása(ami igen nagy), háztartás vezetése és hasonlók.Egyszerűen nem tudom vállalni amit a szerződés szerint nekem kell nyújtanom.Továbbá az én feladatom lenne az esetleges temetés költsége fele értékben is.Egész egyszerűen nem tudom megoldani,van még testvérem,úgy érzem kapja az az örökség ezen részét,aki tud is érte adni valamit.Én sajnos más okokból már nem tudom megtenni...:(Az ellenértékről is természetesen lemondok.Kihez kell fordulnom a szerződés felmondásához? Ügyvéd,közjegyző,bíróság?Milyen költségei vannak a felmondásnak rám nézve és ez mennyi idő alatt kivitelezhető?

ObudaFan # 2013.11.07. 15:13

Attól függ, lehet benne olyan személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatás, ami így nem látható el. Át kell gondolni, hogy az életjáradék nem tudná-e ezt pótolni és akkor életjáradéki szerződéssé módosítani a szerződést, akár bírói úton.

karakter6 # 2013.11.07. 12:16

Nem csupán a távol lakás, az anyagiak és a munkahelyi elfoglaltság miatt sem tudom tovább vállalni.Erre semmilyen lehetőség nincs,hogy kiszálljak belőle? Természetesen az ingatlan rám eső részéről is lemondanék.Egyszerűen nem lehet felmondani,megszüntetni a szerződést?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.07. 11:10

Nemigen tudod felmondani, a távol lakás nem akadálya a tartás teljesítésének.

karakter6 # 2013.11.07. 08:52

Tisztelt Fórumozók!
Eltartási szerződést kötöttem édesanyámmal pár éve.Ketten vagyunk eltartók a testvéremmel.Én messze lakok,nem tudom tovább vállalni a szerződésben foglaltakat.Hogyan mondhatom fel részemről a szerződést, hol(közjegyző,ügyvéd) és mivel jár ez számomra? Az édesanyám házbeni tulajdonjoga(50%) a tartási szerződés ellenértékeként felesben a mi tulajdonunkba került.Köszönöm előre is a válaszokat.

ObudaFan # 2013.10.03. 21:57

Könnyűszerrel nem igen, ezek nem szoktak könnyű perek lenni. Fel kellene keresni egy ügyvédet.

xandab # 2013.10.01. 19:29

A segítségüket szeretném kérni egy Eltartási Szerződés azonnali felbontása ügyében.

A szomszéd néni 9 éve Eltartási Szerződést kötött egy rokonával (aki mellesleg ügyvéd).Ebből 7 évig szeretetből és tiszteletből mi segítettük a nénit. Jobban mondva több mint 20 éve mi voltunk a családja. Az Eltartó csak bevásárolt neki, természetesen a néni pénzén, holott a szerződésben az áll, hogy teljesen az eltartó köteles őt ellátni. Két éve elköltöztünk abból a házból, azóta az Eltartó "látja el" a szomszéd nénit, a néni elmondása szerint: botrányos módon. Ezt tanúsítja a rendetlen és ápolatlan lakása is. Az elmúlt 2 évben (amióta nem lakunk a szomszédságában) a néni gyakran kérte hogy látogassuk őt meg, hogy elpanaszolhassa, mennyire goromba vele az Eltartója, amire már a szomszédok is felfigyeltek. Mivel a szerződésben foglalt 8 pontból az Eltartó csak egyet tart be azt is csak tessék-lássék módon (a szerződésben az áll, hogy naponta 3 alkalommal biztosít neki élelmet, ehhez képest csupán szombaton visz neki 3 napra való főtt ételt, minden egyebet a néni fizet), a néni már egyáltalán nem bízik meg Eltartójában. Legutóbb, amikor a néni panaszkodott neki, "vén bunkónak " titulálta.

Mmindezekért a sérelmekért, mulasztásokért és a szerződésben foglaltak be nem tartásáért a néni haladéktalanul fel szeretné bontani a rokonával kötött szerződést. A néni testvére - magatartása miatt - kitiltotta a házából az Eltartót, holott az unokája.

Nem tudom, kihez tudnánk fordulni tanácsért, ugyanis a 88 éves néni már ettől a héttől nem engedi be az Eltartóját a lakásba (tegnap mi vittük már neki az ételt, hétközben rendel magának), és azt szeretné, hogy addig is, ameddig megtörténik a szerződésbontás, ezzel egyidejűleg pedig a velünk való szerződéskötés, mi lássuk őt el élelemmel, mossunk rá, és egyéb szükségleteiben segítsük Őt. Magyarán: tegyük a jelenlegi Eltartó dolgát, ugyanis Ót már nem hajlandó beengedni a lakásba, annak ellenére, hogy az ingatlan nyilvántartásban már az Eltaró nevén van bejegyezve a lakás, a néni tulajdonjoga pedig törölve van, A nénit tartási jog illetve holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg.
A kérdésem az, hogy a néni hogyan tudná ezt könnyűszerrel (nem hinném, hogy lenne remény a békés közös megegyezéssel történő szerződésbontásra) és gyorsan elvégezi, illetve mennyi időbe telne az eltartási szerződés felbontása?
Noha anyagilag nem vagyunk elersztve - sőt -, de ennek ellenére nem tudnánk egy megfélemlített és bizalmában, sőt lelkében megrendült idős nénit a nagy bánatában magára hagyni, aki már csakis bennünk bízik meg. Mielőtt megkötötte volna a Eltartási Szerződést a rokonával, velünk szeretett volna szerződést kötni, de mi akkor ezt nem vállaltuk, mert akor még el tudta látni magát, és ezt nem láttuk indokoltnak. Idő közben az egészségi állapota sokat romlott, szinte ki sem mozdul a lakásából.
Az lenne a tiszteletbeli kérdésem, hogy mit kellene tennünk annak érdekében, hogy az eltartási szerződés azonnal kerüljön felbontásra. A néni évekig nem tudna várni, a pereskedéshez sem lenne leki ereje, viszont valakinek gondoskodnia kell róla. Ha hosszabb ideig kellene várnia, félő, hogy nem élné túl.
A néni annyira fél az eltartójától, hogy be sem neri engedni a lakásba, mert attól retteg, hogy az esetleg fellöki, majd magára hagyja, ő pedig nem tud egyedül felállni.

Nagyon várom, és nagyon köszönöm az Önök mielőbbi szíves válaszát. Köszönettel xandab

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 19:20

„De idővel ismét megörökli.”
Kivéve, ha az eltartott köt valaki mással egy tartási szerződést például.

Az igaz. Bár 3/8 tulajdoni hányadra nem könnyű.

bocsika1 # 2011.08.08. 17:55

Tisztelt Kovács úr!
Rá tapintott a lényegre ki akartak rekeszteni ,de a jó isten nem így akarta.Így ezt örököltem.Már gondolom intézkedtek a "hiénák",hogy a megmaradt szülői házból nekem ne jusson.

ObudaFan # 2011.08.08. 17:13

De idővel ismét megörökli.

Kivéve, ha az eltartott köt valaki mással egy tartási szerződést például.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 17:07

S hogy el ne felejtsem, a felbontással megszerzi a már teljesített tartás ellenértékét, vagyis havi 15 ezer forintot késedelmi kamattal. Ha ezt nem tudja a volt eltartott kifizetni, és a volt eltartott elfogadja teljesítésként az ingatlan meghatározott tulajdoni hányadát, akkor lehet, hogy ideiglenesen sem veszti el azt az ellenszolgáltatást.
(Ha valaki felhördülne a soraim láttán, az vegye számításba, hogy ez egyrészt egy érzelemmentes költség-haszon számítás, másrészt azért egy ilyen szerződésről hallva az én fejemben mindig megfordul a gyanú, hogy valójában a két örökös közül az egyiket akarták még a köteles részből is kizárni. S úgy a lelkiismeret-furdalásra sincs akkora ok.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 17:02

Valóban. De idővel ismét megörökli.

ObudaFan # 2011.08.08. 16:38

Akkor a megörökölt ellenértéket elveszti, már ha volt ilyen. Ha ilyen okból érdeked fenntartani a szerződést, akkor bíróságtól kérheted az életjáradéki szerződéssé alakítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 16:28

És mi történik, ha nem fizetsz, hanem kéred a felbontást, mondván, hogy nem vagy képes teljesíteni?

bocsika1 # 2011.08.08. 15:01

Mert megörököltem az Öcsém által kötött tartási szerződés felét,a másik felét maga az anyám ketten voltunk örökösök mert nem volt leszármazottja és apánk meghalt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 14:57

Kövezzenek meg a szociálisan érzékenyek, de nem látom az okát, miért kellene fizetned egy fillért is.

bocsika1 # 2011.08.08. 14:25

Tisztelt ügyvéd úr!
Öcsém halála után örököltem egy tartási szerződést amit az anyánkkal kötött.Nem akarok kibújni alóla ,de a tényleges tartást ami a szerződésben van nem tudom teljesíteni mert 150km-re lakunk egymástól.Felajánlottam,hogy a szerződésnek megfelelően 15000ft utalok havonta /A tartást 30000Ft/hó-ban állapították meg 3000000Ft értékig.Kértem,hogy adják meg a számlaszámát,hogy tudjam utalni a pénzt és,hogy elkészíttessem ennek megfelelően a módosítást.Nem kaptam választ.Most a testvérei gondozzák.Mit tehetek annak érdekében,hogy ne legyek megtámadható.Nem nagyon vagyunk beszélő viszonyban az alkohol betegsége miatt.
Válaszát előre is köszönöm.

hamarcsy # 2011.07.14. 09:13

Tehát nem sok esély van rá.Ez hihetetlen.A család egy tagja sem,beleértve a testvérét is nem tud egy szál virágot a sírjára tenni,nem beszélve az ő saját kéréséről,h a felesége mellett nyugodjon békében.
Köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.14. 09:03

Nagyon, nagyon esetleg.