Kiskorú öröklése


polyp # 2008.12.09. 07:04

Szép napot mindenkinek!
Bajban vagyok.
Lányom örökölt a nagyszüleitől. Elég hosszú menet volt, természetesen szülőként rengeteg pénzbe került az ügyvéd, a bíróság, hogy a lányom hozzájusson a jogos örökéhez. Azzal sincs gond, hogy az örökölt készpénzvagyont a gyámügy kezeli 18 éves korig.
Viszont az örökléssel járt temetési költség, közjegyzői költség, és amíg vívtunk a rokonokkal, addig a lakás közös költsége is elmaradt.
A temetés és a közjegyző összesen 430000 forintra rúg. Ezt kéne most kifizetnem, viszont nincs pénzem, nem tudom honnan előteremteni! Arra gondoltam, hogy a gyámügy az ennél nagyobb készpénzhagyatékból engedélyezi a tartozások rendezését, hiszen eredetileg ez is a lányom "hagyatéka". Ezt ők megtagadták!
Nekik fontosabb, hogy megmaradjon a hagyaték még azon az áron is, hogy az ellenünk indított polgári pereket biztosan elveszítjük, illetve belekényszerít olyan eladósodási helyzetbe, ami az egész család életszínvonalának csökkenését okozza!!!
Nekem az az érdekem, hogy a lány hagyatékát megőrizzem, de az eljárás hatalmas költségeit nem tudom előteremteni! Küzdöttem és küzdök is érte, de azt nem értem, hogy a vagyon az övé (ezért védtük meg), viszont az adósság az enyém még akkor is, ha ezzel ellehetetlenítenek.
Mit tegyek, hogy ezt az ellentmondást feloldhassam, akár úgy is, hogy a hagyatékból a gyámügy kifizeti és én a lányomnak visszafizetem?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 08:01

Nincs azon az elutasító határozaton kioktatás a jogorvoslati lehetőségekről?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 08:05

Egyébként pedig az örökhagyó eltemetésének költsége és a közjegyző díja hagyatéki teher. Ha ezt nem az örökös fizette, akkor a hitelező illetve a közjegyző követelheti tőle. Nem tőled - az örököstől.

Furcsa helyzet, de ez adott esetben akár azt is jelentheti, hogy be kell perelned a gyereket - akit majd ügygondnok fog képviselni az ügyben.

encsim # 2009.03.26. 09:48

Van egy kiskorú, aki az anyja halála után a (különélő)apához került.
Az anya halála után maradt egy hitellel terhelt lakás. Ha az apa nem kívánja, tudja fizetni a hitelt van arra lehetőség hogy az anyai nagyszülők kifizessék a lakás teljes hitelét egy összegben és ezért cserébe tulajdoni hányadot szerezzenek benne?
Ha igen kell valaki (apa, gyámhatóság) beleegyezése és mekkora hányadot kapnának?Jelenleg a lakás értékének 90% hitel.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.26. 09:53

Nem hiszem. A gyámügy az illetékes.

Az egyetlen megoldás, ha kiadja az apa a lakást, - ha jól értettem nem lakják - és a bevételből rendezheti a lakás törlesztését.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.26. 13:22

Még azt lehet tenni, hogy az egész lakást megveszed az apa engedélyével és a gyámügy hozzájárulásával, ilyenkor az ingatlan vételárát a gyerekek nevére kell (gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe) helyezni.

encsim # 2009.03.27. 08:33

Értem.
A kiadás nem hiszem hogy működik, mert sokkal kevesebbért adható ki, mint amennyit havonta kell fizetni a törlesztésbe. A bank kötne új szerződést az apával, de ő ezt nem tudná vállalni.
Itt jönne a képbe az anyai nagyszülő.
A probléma viszont az, hogy az apa nem megbízható és a nagyszülők azért vennék meg a lakást részben vagy teljesen a saját nevükre, hogy az apának gyámként ne lehessen hozzá köze és az unoka biztosan megkapja tőlük 18 évesen.
Érzelmi alapon ragaszkodnak a lakáshoz.
Eddig haszonélvezetet akartak maguknak a teljes összeg kifizetéséért csak, de utánajárva a kérdésnek az nem megoldás. (A tulajdonos ellenőrizheti a lakás rendeltetésszerű használatát, akár eladhatja vagy jelzáloggal terhelheti)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.27. 08:42

Meg kell kérdezni a gyámhivatalt, egyáltalán nem kizárt, hogy hozzájárulnak. Ugyanis az ügylet nem feltétlenül jelenti a kiskorú vagyonának a csorbítását, hiszen - erről ne feledkezzünk meg -, a vagyonba beletartozik a kölcsöntartozás is, aminek a kötelezettje nem az apa, hanem a kiskorú. Az apának egyáltalán nem kell fizetnie, ha mégis ezt teszi, akkor elszámolási igénye keletkezik a kiskorú vagyonával szemben.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.27. 08:48

Na ezt én nem értem, szerintem encsim se, és a válasz sincs benne.

ObudaFan # 2009.03.27. 09:56

A lényeg: a gyámhatóság akkor járulhat hozzá ehhez az ügylethez, ha az ingatlant az értékén veszik meg a nagyszülők. Ha az ingatlan értéke x, a tartozás y, akkor legalább x-y összeget kell a kiskorú részére megfizetni. Persze az apa hozzájárulására is szükség van.

encsim # 2009.04.10. 14:50

Értem.
Tehát ha mondjuk a nagyszülők megveszik(90%-10%) akkor ők kiadhatják vagy akár be is költözhetnek?

monalisa1 # 2009.04.10. 17:48

Szerintem akár beköltöznek akár bérbe adják a lakást, bizonyos bérleti díjat tartoznak fizetni a kiskorú gyámhatósági számlájára, mivel un. többlethasználat címén 10%-ban az ő tulajdoni arányát fogják lakni ill. hasznosítani. (Pl. egy 50e Ft-ért bérbe adható lakás esetében 5.000 Ft/hó díjat kell fizetniük.)

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.04.11. 10:04

A kiskorútól megvenni is csak a gyámhatóság hozzájárulásával lehet.

Qnkor # 2009.04.26. 18:04

Üdvözletem!

Azt szeretném megtudni, hogy az apa halála esetén öröklő kiskorú, és még ugyan nagykorú de jövedelemmel nem rendelkező (tanuló) gyermekek, hagyatéki tárgyalási díját, illetve a földhivatali bejegyzési illetékeket, kinek, és miből kell fizetnie.
Van e valamilyen lehetőség, hogy a halálesettel egyébként is nehéz anyagi helyzetbe került anyát, illetve családot, e költségek ne taszítsák még lehetetlenebb helyzetbe?

Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.04.26. 18:35

Egy sajnálatos haláleset "leadminisztrálása" sajnos pénzbe kerül, tehát a közjegyzői munkadíjat ki kell fizetni és a földhivatalban is eljárási költségek vannak.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Qnkor # 2009.04.27. 07:13

Köszönöm a hozzászólást de szivesen venném bennfentes véleményét is, mivel már a közjegyzői díj körül sem volt valami rendben, mert némi reklamáció után tízezerrel kevesebb lett.
Egyébként azért is jó lenne hozzáértő véleménye, mert valahol olvastam, hogy a kiskorunak nem kell kifizetnie a földhivatali eljárás díját nagykoruságáig, illetve még azután két évig, vagy kedvezményt kap nagykorúságáig hátralévő évei szerint.
Azt is jó lenne megtudni, hogy hivatalosan tulajdonképpen mennyit számlázhat a jegyző, az eljárásra.

Sz.Márton # 2009.04.27. 08:19

A kérelemre induló olyan eljárásokban, amelyekben a jogváltozás bejegyzésének alapjául közjegyző által készített okirat, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat szolgál, a jogi képviselet kötelező. Ilyenek: a tulajdonjog, haszonélvezeti jog, használat joga, telki szolgalmi jog, vételi jog, jelzálogjog (önálló zálogjog) keletkezése, módosulása, vagy megszűnése.

A többi fontos információt a fwww.foldhivatal.hu honlapon megteszik találni.

ObudaFan # 2009.04.27. 08:53

Egyébként azért is jó lenne hozzáértő véleménye, mert valahol olvastam, hogy a kiskorunak nem kell kifizetnie a földhivatali eljárás díját nagykoruságáig, illetve még azután két évig, vagy kedvezményt kap nagykorúságáig hátralévő évei szerint.

Az az öröklési illetékkel van így, ami mostmár 20M Ft-os örökségig nincs is.

Qnkor # 2009.04.27. 17:59

Tisztelt ObudaFan!

Akkor ez a törvény teljességében nem él?
(különös tekintettel a vastagon szedett részre)

1990. évi XCIII. törvény

16. § (4) A kiskorú örökös az öröklési (és az ingatlan-nyilvántartási eljárási) illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. E fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt.

Esetleg még azt meg tudná mondani, hogy a hivatalosan elszámolható közjegyzői díjtételeket hol lehet megtalálni?

Köszönöm.

ObudaFan # 2009.04.28. 08:19

Itv. 16. § (4) A kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg. E fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt.

Mellesleg ma már a földhivatali eljárásért nem is illetéket, hanem díjat kell fizetni.

AttHunter # 2011.08.23. 13:20

Azt szeretném megkérdezni, hogy az öröklésben érintett lányom 17éves, ekkor érvényes-e a kiskorú öröklésekor fennálló halasztás, vagy mivel Ő fiatalkorú, rá nem érvényes?

Köszönöm tájékoztatásukat.

Tisztelettel: AttHunter

ObudaFan # 2011.08.23. 13:27

Ha arra gondolsz, hogy a kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított két évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg és e fizetési határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10%, de legfeljebb 70% kedvezménnyel fizethető meg, ahány megkezdett naptári évvel korábban teljesítik azt, akkor ez vonatkozik rá.

AttHunter # 2011.08.23. 13:43

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm gyors tájokoztatását, ugyanis kaptunk egy öröklési illeték kiszabásáról szóló levelet egy csekkel (60+15 nap fizetési határidővel), és ebben a levélben nem reklámozták ezt a lehetőséget a halasztásról és az esetleges engedményről.

Még egyszer, köszönöm.

Tisztelettel: AttHunter

ObudaFan # 2011.08.23. 13:45

Nincs mit.

djzsoca # 2011.08.28. 08:09

Tisztelt Jogi Forum

Édesanyám elhunyt 1978-ban, mint a minap kiderült(kisebb utánajárás utján)az édesapja elhunyt 1991-ben, amiről engem senki nem informál ugyanis a hagyatéki jegyzökönyvben az áll hogy a felek(anyám testvére, annak férje, és a nagymama) kijelentik nincs törvényes örökös, igy nem értesitettek. s edesanyam testvére örökölt a nagypapa után. Az lenne a kérdésem, hogy mi modon támadható a hagyatéki eljárás?Én 1978-ban születtem, tehat kiskorú voltam igy a gyámhivatal is érintett az ügyben esetleg?

Köszönettel: Csepi Zsolt