Kiskorú öröklése


iboly4 # 2014.08.26. 21:53

Ideiglenes intézkedésben engem mint gondozó szülőt neveznek meg, apuka különélő szülő, de ideiglenes elhelyezésről sehol nincs szó, a közös felügyelet ideiglenes szüneteltetéséről sem.

Másodfokon is kértem ezt - mivel félő, hogy apuka egyszer csak elviszi a gyerekeket "haza",külföldre-, de abban is annyit írtak indoklásnak, hogy mivel a gyerekek az én gondozásomban vannak, velem élnek és nálam vannak a papírjaik is, így apuka nem tudja őket elvinni külföldre, vagyis nem látják indokoltnak az ideiglenes intézkedést ebben a kérdésben. (Mintha papírok nélkül nem lehetne Eu-n belül utazni).

Ebben az esetben is én lennék a vagyonkezelő? A gyámhatóság szerint még közös a szülői felügyelet, így kettőnknek adják ki a vagyont. Amennyiben igen, úgy tudna nekem segíteni, hogy mire hivatkozhatnék a gyámügyön?

Köszönöm a segítséget.

A gyerekek vagyonához amíg csak lehet, én nem tervezek hozzányúlni, azt életkezdésre kapták, nem cipőre.... De szívesen lekötném megint, a nagy részét hosszú távra és egy kisebb összeget rövidtávra, hogy ne csak heverjen a számlán.

Apuka teljesítőképessége alapján sokkal több gyerektartást is kaphatnának a gyerekek, remélem, a végleges döntésben majd változik valamennyit az összeg.

iboly4 # 2014.08.26. 22:12

Megnéztem a végzést, egyértelműen nincs ideiglenes intézkedés a gyermekelhelyezés ügyében. Tehát ezzel nem lehet érvelni.

Továbbra is az a kérdésem, hogy lehet megakadályozni, hogy bármelyik szülő felvegye a pénzt? Vagy hogy legalább csak közösen intézkedhessünk, vehessük fel, ha mind a ketten jelen vagyunk? A gyámhatóságban bíztam, de sajnos ez nem működik jelen esetben (sem).

Ezt megint egy szürke foltnak érzem.

Amennyiben a pénz sorsa a kérdés, legalább annyiban jó lenne mégis megegyezni, hogy lekössük a pénzt.

Ha ez nem sikerül, emiatt is bírósághoz kell fordulni?
Vagy ilyen esetben mi a következő lépés?

Bár még mindig jobb a kamat nélküli összeg, mint a hült helye. Az elszámolással kapcsolatban meg én a jár, jár, de nem jut helyzetbe kerültem, nem szeretném, ha ez ebben az esetben is megtörténne.

Az elszámolási kötelezettség pedig állítólag 03.15 után 200 e Ft felett van már csak. Kivéve, ha súlyos gondatlansággal kezelték a kiskorú vagyonát a szülők.

Elnézést a terjedelemért, de nem voltam még ilyen helyzetben, ráadásul most változott a jogszabály és valahogy bizonytalannak éreztem a gyámügyön a hölgyet is néhány új dologgal kapcsolatban.

ObudaFan # 2014.08.27. 10:20

Akármire apuka sem költheti el a pénzt, és egyébként ha nincs a gyerek elhelyezve, akkor arról közösen döntötök. HA tényleg nincs ideiglenes intézkedés a gyermek elhelyezéséről, akkor a legjobb lenne kérni a bíróságtól.

iboly4 # 2014.08.28. 05:01

Tavaly februárban kértem az ideiglenes intézkedést. Novemberben kaptuk meg, de csak a láthatást és a tartásdíjat szabályozták ideiglenes intézkedésben.Fellebeztem és kértem újra az ideiglenes gyermekelhelyezést. A másodfok májusban utasította el, arra hivatkozva, hogy "mivel a gyerekek a édesanya gondozásámban vannak, egyértelműen az ő háztatássában, vele élnek és nála vannak a papírjaik is, így apuka nem tudja őket elvinni külföldre a papírok nélkül, vagyis nem látják indokoltnak az ideiglenes intézkedést ebben a kérdésben. "

Azóta folynak a tárgyalások (2 db volt), de csak tanu meghallgatásoknál tartunk. A következő 2 tárgyalás még minimum ezzel fog elmenni, utána talán végre kirendelik a szakértőt (ez ha jól számolom jövő tavasz :( ), aztán talán lezárul végre és lesz végre döntés, amit gondolom fellebezni fog vki, vagy mindketten....

Minden tárgyaláson kérjük a bírónőt, hogy rendelje ki a szakértőt előbb, soron kívül, de ragaszkodik a sorrendiség betartásáshoz. Ugyanúgy kérjük az ideiglenes intézkedést a gyerekek ügyében, de nem látja indokoltnak. Közben a láthatásokkal is baj van, de az sem elég indok semmire.
A gyámhatóságnál is elindult az eljárás, de azzal se leszünk sokkal előrébb, még ha végre megállapítanak is valamit. Most mondta az előadó, ha ő megállapítja, hogy önhibámon kívül van gond és nem én akadályozom a láthatást, akkor az eljárást lezárja, de a következő héten ugyanúgy joga van jönni a gyerekekért és kezdhetjük előről az egészet. Ezzel is a bírósághoz kell fordulni, mivel amíg bírósági ügy van folyamatban, , addig a gyámhatóság nem dönthet. Nem tudom-ez valóban így van-e. A gyámügyi előadó arra hivatkozik, ha folyamatban lévő bírósági eljárás van folymatban, akkor a gyámhatóság nem hozhat semmilyen végzést pl a láthatással kapcsolatban.

A bíróság pedig nagyon lassú. Gyakorlatilag az első, ideiglenes intézkedésen kívül lassan 1 éve nem történt semmi.
Persze, becsatolom majd a gyámhatósági iratokat, de ezt eddig is megtettük, tanuvallomásokkal, igazolásokkal.stb... egyetemben.

Ha van esetleg bármilyen meglátásod, ötleted, tanácsod ezzel kapcsolatban, szívesen olvasnám.

ObudaFan # 2014.08.28. 09:31

Nem erre hivatkozva kérted ezek szerint az ideiglenes intézkedést, hanem teljesen más okból. Semmi akadálya annak, hogy most erre hivatkozva kérd.

iboly4 # 2014.08.28. 13:07

Köszönöm a segítséget, akkor megpróbálok erre hivatkozni. Majd jelentkezem, ha lesz valamilyen eredménye.