gyámság alá helyezés


filippa16 # 2011.03.03. 07:18

sziasztok!
Hát nem is tudom, hogy hol kezdjem.
édesanyám 60éves. Már évek óta - amióta az eszemet t8dom - midig gondjai voltak a pénzzel. Itt nem 1000 meg 2000 ft-ról beszélünk, hanem kölcsönökröl privát személyektöl, banki kölcsönökröl ill. ki nem fizzetett számlákról. èvekig élt egy lakásban, ahol nem fizetett lakbért, így amai napig vonják a nyugdíjából. Tegnap kikapcsolták a villanyt s szerintem már a telefon sem müködik. a lakás úgy néz ki, mint egy disznóól - ez nem vicc.Sajnos az alkohol is fontos szerepet játszik az életében, bár ezt tagadja.
egy hónapja meghalt a nagymamám, aki után anyukám örökölte a lakást.
Most azon gondolkozom - a bátyámnak már említettem korábban - hogy gyámság al´kellene helyeztetni, mert egyszerüen nem vesz tudomást a következményekröl. A ha´zon már így is a bank rajta van. Attól tartunk, hogy ki fogják lakoltatni ill. hogy újabb kölcsönök halmozódnak fel, amit esetleg mi fogunk örökölni.
Nagyon örülnék, ha valaki tudna tanácsot adni - hogy egyáltalán ilyen esetben mit lehet tenni. Elmeszakértö? Hogy oda elmegy-e, nem hiszem.

monalisa1 # 2010.12.18. 17:40

Ha édesapád annak idején nevét adta a kislánynak valamint x éven keresztül t.díjat fizetett utána akkor sajátjának ismerte el, így sajna a féltestvéretek.

Közel harminc évvel ezelőtt ezen célból valószínűleg még nem végeztek DNS vizsgálatot.

Ha apukátok végrendelkezik és a hölgyet kizárja az öröklésből csak a kötelesrész jár neki.

Félem per lesz a dologból...

monaLuis
laikus hozzászóló

FarkasK # 2010.12.18. 08:44

Sziasztok!
Nekem olyan problémám van, hogy édesapámnak az első házassága közben született egy másik nőtől gyermeke. A nő már akkor szólt apukámnak, amikor megszületett a lány. Apukám abban sem volt biztos, h az övé, de a nevét adta és fizette a gyerektartást. Majd a lány anyukája meghalt és a rokonai gyámsága alá került, apukám törvényesen lemondott róla. 2 éve, 28 év után ez a lány megkereste apukámat, hogy ő is van. Sajnos édesapám augusztusban meghalt, megtörtént a hagyatéki tárgyalás, amiben én és a 2 bátyám szerepeltünk. Ez az új lány pedig bírósággal fenyeget, azért, mert őt nem vettük bele az öröklésbe. DNS teszt soha nem készült, le is mondott róla apukám, nem is fogatta el soha, mint gyermeke, csak megsajnálta és most ő követelőzik. Nem tudom, hogy mi ilyenkor az irányt adó. Van joga követelőzni vagy nyugodjunk meg?
Előre is köszönöm a segítséget!

kaméleon # 2010.12.08. 08:11

A kiskorú gyermek vagy szülői felügyelet, vagy gyámság alatt áll. Ha a szülők külön élnek, nincs közös szülői felügyeleti jog, és a felügyeleti joggal rendelkező szülő meghal, akkor automatikusan a másik szülő felügyeleti joga fog élni, akié addig mindössze szünetelt.
A szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő kezdeményezheti a gyermeke családba fogadását, megjelölheti a kívánt gyámot is, de a gyámhivatal akkor is meghallgatja a másik szülőt, és megvizsgálja a körülményeket, tehát nem járul hozzá csak azért, mert kéred. Ráadásul, ez akkor lehetséges, ha még életben vagy, és átmenetileg nehéz élethelyzetbe kerültél, amelyben a gyermekről nem tudsz gondoskodni.
Az apa ellen folyamatban lévő eljárás nem jelenti automatikusan, hogy bűnösnek is fogják találni, vagy a szülői felügyeleti jogát korlátozni fogják. Te sem szándékozol a közeljövőben meghalni (ha jól sejtem). Értelmetlen eljáráson gondolkodsz.

kaméleon # 2010.12.07. 16:50

Igen, csak éppen nem kötelező figyelembe venni, mert a gyermek nem egyszerű hagyaték.

monalisa1 # 2010.11.26. 17:05

Kiskorú házasságához szülői/gyámhatósági engedély szükséges, onnantól össze lehet bútorozni, ezek nélkül nemigen.

Egy tinilány elsődleges dolga a tanulás és az otthoni munkákban való közreműködés, sőt, amíg saját lábára nem áll, jónéhány évig még ez.

Keress magadnak másik lányt, őt pedig hagyd békén ha "beledöglötök" akkor is.

Külön: időről időre visszatérő a téma csak mindig más nich néven a kérdező bejelentkezése...

Richy # 2010.11.25. 23:06

T. Forumozók!

Olyan problémám lenne, hogy a Barátnőm, életem szerelme, otthon szinte terrorban van tartva. Nem mehet sehová, csak a tanulás, és az otthoni "rabszolgaság". A szülők nem tudják, hogy együtt vagyunk, ha megtudnák, abból nagy problémája lenne. Kérdésem a következő, hogyan, és milyen feltételekkel tudnám Őt magamhoz venni, hogy végre normális, és Boldog élete lehessen. Nagyon kétségbe vagyunk esve mindketten, egymás nélkül, szinte nem is élünk. Kérem, valaki próbáljon meg ebben nekem segíteni.

Előre is köszönöm

Richy

monalisa1 # 2010.02.23. 16:02

Madrid

Olvasd el kbs alábbi hozzászólását a gyámság alá helyezésről: http://www.jogiforum.hu/forum/35/22718

monalisa1 # 2010.02.23. 15:51

Lesz majd egy darab papír a fiókban mellyel nemigen mész semmire - különélés esetén.

Félted az örökségedet hát tegyél azért hogy szélhámosok ne használhassák ki. Mondjuk munkahelyet kellene változtatni és akkor jobban- többet tudnál édesanyáddal foglalkozni.

Ezen túlmenően az ajándékozási illetéket részletben is meg lehet fizetni...

"Mona"
laikus hozzászóló

Madrid # 2010.02.23. 13:25

Köszönöm Mona!
Utána néztem a haszonélvezeti jognak, csak ajándékozási illetéket kellene fizetni, amire sajnos most nincsen pénzem.
Kénytelen leszek a bírósághoz fordulni, és megindítani a gondnokság alá helyezési eljárást...

Köszönöm, a keresőt használom és figyelem, azonban mindig valamiben nagyon kicsit eltérő hozzászólásokkal találkoztam, ezért bátorkodtam írni.

monalisa1 # 2010.02.11. 16:11

Sem egy otthonban történő elhelyezés sem a gondnokság alá helyezés nem egyik napról a másikra való - sajnálatosan.

A vagyonát úgy tudnád leghamarább védelem alá venni hogy mint tulajdonos hozzájárulna hogy a házra a te nevedre haszonélvezeti jog kerülne bejegyzésre - próbáld ezt megértetni vele: az ő javát/védelmét is szolgálná a dolog. (Ügyvéd kell hozzá.)

Külön írva: előzőekben több hasonló probléma is kitárgyalásra került itt a fórumon, próbáld megkeresni a topicot., balra az "Adattár" rovatban a kereső, és ott célírányos keresőszót kell tudni beírni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Madrid # 2010.02.11. 15:26

Köszönöm Mona!

Megérdeklődöm az Önkormányzatnál, hogyan lehetne szociális úton gondozónőt kérni mellé. Sajnos a munkámból kifolyólag én nem tudok vele ott lenni :(
De a gondnokság azért is kellene, hogy megvédhessem a vagyonát az ő érdekében az esetleges rosszakaró emberektől. Mert sajnos vannak szép számmal :(

Madrid # 2010.02.11. 15:24

Köszönöm Mona!

Megérdeklődöm az Önkormányzatnál, hogyan lehetne szociális úton gondozónőt kérni mellé. Sajnos a munkámból kifolyólag én nem tudok vele ott lenni :(
De a gondnokság azért is kellene, hogy megvédhessem a vagyonát az ő érdekében az esetleges rosszakaró emberektől. Mert sajnos vannak szép számmal :(

Madrid # 2010.02.11. 15:23

Köszönöm Mona!

Megérdeklődöm az Önkormányzatnál, hogyan lehetne szociális úton gondozónőt kérni mellé. Sajnos a munkámból kifolyólag én nem tudok vele ott lenni :(
De a gondnokság azért is kellene, hogy megvédhessem a vagyonát az ő érdekében az esetleges rosszakaró emberektől. Mert sajnos vannak szép számmal :(

Dzsunyi # 2010.02.11. 11:09

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!!
A barátnőm lánya 16 éves és mindig elszökik otthonról. Iszik és fűvezik.
A családban nem látja ezt senkitől.
Az anyja meg a nevelőapja megad neki mindent. 3 szobás lakásban élnek és neki külön szobája van.
A nevelőapja nem bántja és nem is molesztálja, tehát nem ezért csinálja ezeket a dolgokat. Azt mondja az anyját tiszta szívéből gyülöli, de miért azt nem mondja meg.
A rendőrség nem tesz semmit amikor elszökik álltalában mindig a szülei találják meg. Ha hazaviszik azt várja mikor marad egyedül és máris lelép.
Kezelhetetlen, nem tudunk vele mit kezdeni.
Arra volnánk kíváncsiak, hogy tudnánk intézetbe adni?
Az anyja már ki van borulva miatta.
A gyámügy arra hivatkozik, hogy ennél nyomosabb ok kellene, de mi az a szülei fantáziájára bízták.
Kérlek titeket ha valaki tud segítsen köszönöm.
Sos válaszra volna szükségünk.
Most sincs otthon mert már lassan 1 hete lelépet de hol van senki sem tudja. Iskolába nem jár, pedig nagyon jó suliba járt.
Várom hozzászolásotokat és segítségeteket.
Brigi

Dzsunyi # 2010.02.11. 10:57

Sziasztok!!!
A segítségeteket szeretném kérni.
A barátnőm lánya 16 éves, és nem bír vele.
Mindent megkapot eddig amit kért az anyjától meg a nevelő apjától.
Rendezett körülmények között élhetne, lakás amibe az anyjával él és a nevelőapjával, de saját szobája van stb.
De ő neki ez nem jó és folyamatosan megszökik otthonról. Füvezik és iszik valahol. Hiába jelentsük a rendőrségen a múltkor is a szülei találták meg egy vadidegen embernél. Hiába hazavitték, egy kis időre maradt egyedűl és máris megint lelépet. Abba a ruhába van mindig amibe elszökik otthonról nem vissz magával semmit.
A nevelő apja nem bántja, és nem is molesztálja hogy ez lenne az ok az egészre.
Azt akarja hogy ne kelljen iskolába járnia és csak bulizzon állandóan.(fű, pia, stb)
Azt mondja hogy tiszta szívéből gyülőli az anyját. De miért arra választ nem kapunk tőle.
Arra volnánk kíváncsiak, hogy ilyenkor mit lehet tenni illetve hogy lehetne intézetbe adni?
Mivel kezelhetetlen és nem lehet vele bírni hiába beszélünk vele ezért már más megoldás nincs csak az intézet volna.
Az anyukája már idegileg ki van borulva mert ő sosem volt ilyen és mindent megadott neki. Hogy mibe keveredett vagy most is hol van nem tudjuk.
Várom a segítő válaszokat mihamarabb.
Köszönöm annak aki tud valami tippet adni erre az esetre.
A gyáműgy azt mondja egy elszökéstől és a dolgaitól jóval nyomosabb ok kell hogy a gyerek intézetbe kerüljön. De mi az nem mondják meg. Azt mondták a szülő fantáziájára van bízva.
Igaz ez?
Brigi

monalisa1 # 2010.02.10. 13:01

Azt helyesen írod hogy anyukád ügyében a bírósághoz lehet fordulni - azonban a gyámhatóság bekapcsolásával. A többi az ő dolguk, vagyis ebben az eseben egész biztosan lesz orvosszakértői vizsgálat.

Amúgy a mamádat csakis úgy tudod megvédeni mind a további alkoholizálástól mint az idegenek beengedésétől stb., ha vagy magadhoz veszed őt vagy te költözöl hozzá, vagy biztosítasz mellé a nap 24 órájára egy gondozonőt...

Másképp a legjobb szándék is halvában született elgondolás, mert hiába is lesz "dilipapírja" attól még iszik tovább, ismét megégetheti magát, valamint a ház ajtaja "nyítva" idegenek előtt...

Tehát a bíróság nem fogja megoldani a gondodat a mamád dolgában.

Ha csak be nem teszed egy szociális otthonba - ahová közismerten többszörös a túljelentkezés.

"Mona"
laikus hozzászóló

Madrid # 2010.02.10. 07:48

Kedves Katakomba! Illetve olyan ember, aki tudna segíteni végső elkeseredésemben! Én egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy Édesanyukámat szeretném gyámság alá helyeztetni, mert alkoholista, és folyamatosan történnek vele olyan dolgok, ami alkoholozmusából adódik ( pl. : már többször ott felejtette az olajat a tűzőn, egyszer megégett oltás közben, testének 30 % -át érte harmadfokú égési sérülés). A minap pedig már nem először beengedett idegen a házába, ahonnan a pénzét emelték el. Ő saját magáról nem vallja be, hogy alkoholista, és nem hajlandó orvoshoz elmenni, én kényszeríteni nem tudom. A lentiek alapján csak az a megoldás létezik, hogy bíróságra viszem a dolgot, hogy kényszerítsék elmeszakértői vizsgálatra? Mi a garancia arra, hogy az elmeszakértő, akit ki rendelnek, meg fogja állapítani, hogy őt valóban vagy gyámság vagy gondnokság alá kell helyezni?Ha valaki odamegy hozzá, azzal nagyon kedvesen, aranyosan tud viselkedni ( főleg idegenekkel), akár hauzdik is, ha kiderül, hogy az illető milyen célból van ott, és attól félek, hogy az elmeszakértő nem fogja őt korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképetelen személynek! Előre is köszönöm a segítséget!!

Pumita # 2009.09.11. 12:27

Köszönöm szépen a választ!

Katakomba # 2009.09.11. 12:02

Pumita!

Igen, a gyámhivatalhoz kell bemenni. Bár, mint testvér, te is indíthatsz pert, neked nem kell elmeorvosi véleményt csatolni a keresetlevélhez, a gyámhivatalnak viszont igen. Ha tudod vállalni, hogy ebben segítesz a hivatalnak (márminthogy elviszed az orvosi vizsgálatra), akkor célszerű a gyámhivatalnál indítani. Annál is inkább, mert ha valószínűnek tűnik, hogy a vagyona sürgős védelmet igényel, a gyámhivatal zárlatot rendelhet el a vagyonra és téged zárgondnokul kirendel. Így a per végéig is biztosítva van már, hogy nem tudják kihúzni alóla a vagyonát.

Több hozzátartozónak is lehetsz gondnoka egyidejűleg.

Pumita # 2009.09.11. 11:15

Szép napot!
Bátyám alkoholista,elvonóra nem akar menni,dolgozni nem dolgozik,rossz társaságba keveredett,félek hogy kicsalják tőle a házrészét is és földönfútó lesz(alkoholista apámmal,és nagybátyámmal már megtörtént)
Hogyan lehet alkoholistát gondnokság alá venni?Bemegyek a lakhelye szerint gyámhivatalba,és előadom a problémát,vagy ennél bonyolúltabb a dolog?
Lehetek-e neki is én a gondnoka,ha már szellemi fogyatékos nagynénémnek vagyok.
Köszönöm előre is a válaszokat!

momentán # 2009.09.08. 07:00

Kedves Katakomba!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Katakomba # 2009.09.08. 06:45

Kedves momentán!

Valóban igaz, hogy a gyámhivatalnak a keresetlevél mellékleteként csatolnia kell az orvosi véleményt, amely kötelezettség viszont a családtagokat nem terheli.
Az egyenesági rokon (gyermek, unoka, szülő), a házastárs és a testvér orvosi igazolás vélemény nélkül indíthatja meg a pert, aminek egyébként költsége sincs.
Meggyőződésem azonban, hogy ha a gyámhivatal kellőképpen alá tudja támasztani álláspontját a gondnokság szükségességét illetően (nekem is volt már ilyen esetem), és megindokolja, hogy miért nem tudta beszerezni a véleményt, a bíróság lefolytatja az eljárást. A perben úgyis kirendeli az igazságügyi elmeorvos-szakértői vizsgálatot, amit viszont már ki is tud kényszeríteni.
A másik lehetőség, amit a gyámhivatal (vagy hozzátartozó) tehet, hogy a beteg háziorvosát keresi meg azzal, hogy kérjen a beteghez pszichiátriai konzíliumot. Ilyen esetben (mikor nincs betegségbelátás és magától nem megy el mondjuk az ideggondozóba), a háziorvos kéri fel az elmeorvost, hogy a beteget a lakásán vizsgálja meg. Így már lesz elmeorvosi vélemény és a gyámhivatal tovább tud lépni.

momentán # 2009.09.07. 21:03

Sajnos a május végén feltett kérdésemre még senkitől sem kaptam választ, de reménykedem.
Előző kérdésemet most kiegészíteném azzal, hogy helyes tájékoztatást adott-e az illetékes gyámhivatal az ismerősömnek, amikor azt mondta, hogy neki nincs perindítási joga, csak a családtagoknak. Pontosabban azt mondta, hogy ő csak akkor indíthat pert a gondnokság alá helyezés érdekében, ha van a kezében orvosszakértői vélemény, de miután a szükséges vizsgálaton való részvételt a beteg megtagadta, így a gyámhivatal nem tud pert indítani. A gyámhivatal szerint az orvosi vizsgálaton való megjelenést csak a bíróság tudja kikényszeríteni, ha a családtagok közül valaki /és nem a gyámhivatal/ pert indít.
Igaza van-e a gyámhivatalnak? A családtagok közül ugyanis senki sem akar pert indítani, hiszen egy fedél alatt élnek az amúgy is mindenkiben ellenséget látó agresszív anyával.
A segítő válasz/oka/t előre is köszönöm!

momentán # 2009.05.30. 15:18

Tisztelt Fórumozók!
Egy ismerősömnek szeretnék segíteni, akinek az édesanyja paranoid tüneteket mutat, hosszú évek óta senkit nem enged be a lakásba, mindenkiben ellenséget lát, saját - őt nagyon szerető - családtagjaiban sem bízik, stb. A család soha nem tett lépéseket gondokság alá helyezése miatt, egyrészt azért, mert nagyon szeretik, másrészt azért sem, mert tájékozatlanok a megteendő lépésekkel kapcsolatban. Tanácsomra a gyámhivatalhoz fordultak, annál is inkább, mert a beteg édesanya sorban adogatja el a család vagyonát, tartozik már fűnek-fának, és már a végrehajtást is elrendelték. A gyámhivatal a családdal jegyzőkönyvet vett fel, majd felszólították a beteg édesanyát, hogy menjen el egy elmeszakértői vizsgálatra. A beteg pedig - mint ez várható volt - ide nem ment el, s ezzel a gyámhivatal le akarja zárni az ügyet. Kérdésem tehát az, hogy ha a beteg nem megy el egy ilyen vizsgálatra, ergo a gyámhivatal nem tudja beszerezni a perindításhoz szükséges elmeszakértői szakvéleményt, akkor mi a teendő? A betegségnek éppen az az egyik ismérve, hogy a betegnek nincs betegségbelátó képessége, tehát nem fog elmenni orvoshoz, eddig sem ment. Akkor innentől kezdve nincs továbblépési lehetőség?
A segítséget előre is köszönöm.