Gyermekelhelyezés. S.O.S


Zsuzska88 # 2014.07.21. 17:11

Tisztelt Ügyvédek, Fórumozók!

Segítség kellene, sürgősen. 2 és fél hónapja mentünk külön a volt párommal, majdnem tíz év után, van egy nyolc és fél éves kislányunk.
Az édesanyám és a volt párom most ellenem vannak. Az édesanyám megfenyegetett hogyha elhagyom elfogja venni tőlem a kislányomat. Hát ez sikerült. Miután külön mentünk, megegyeztünk szóban, hogy én fogom nevelni továbbiakban a kislányunkat. Az első havi gyermektartást el is utalta, ezután elengedtem a kislányt nyaralás címen vele. Másfél hét után felhívtam, hogy hol van a kislány és hogy miért nem hozza haza?! Elvitte az édesanyámhoz, azóta egyszer láttam, akkor az egy alkalommal is csak úgy hogy a rendőrséget kellett kihívnom, hogy haza tudjam hozni. Pechemre, a lányom az öcsémmel szeretett volna még játszani. De legalább készült jegyzőkönyv hogy milyen állapotban voltak; az édesanyám és a férje. Rengetegszer hívtam a volt páromat, hogy hozza el a kislányt, azt mondta hogy nem és nem is akarja. A kislányt is hívtam, sohasem veszik fel a telefont. Nem tudom mi lehet vele. Elindítottam a gyermekelhelyezési pert, voltam háromszor a gyámügyön. Nem tudom minek kell történnie, hogy a gyámügy végre megmozduljon. Itt van mindjárt szeptember, a kislánynak el kell kezdenie az iskolát is. A bíróságon, szinte biztos vagyok abban, hogy mocskoskodni fognak. Előre is köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.05. 07:51

Teljes költségmentességet, másodlagosan költségfeljegyzést kérj.

hathorankh # 2014.07.05. 05:35

Ezt találtam:
http://www.jogiforum.hu/…kalmazasarol[jogi_forum].pdf

ezt akkor akár hétfőn is benyújthatom a konkrét szakértői díjra vonatkozóan, ugye?

Köszönöm a választ!

hathorankh # 2014.07.05. 05:28

Nem, azt hogyan lehet?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.07.04. 19:17

kértél személyes költségmentességet a bíróságtól?

hathorankh # 2014.07.04. 18:30

Tisztelt Ügyvédek!
Második éve húzódik a válóperünk, családon belüli erőszak a fő ok.
A gyerekek nálam vannak ideiglenesen elhelyezve.
Leendő exférjem elismerte, hogy a sérüléseket ő okozta nekem, de állítja, hogy önvédelem volt, én vertem.
Kérte leendő exférjem pszichológiai és elmeszakértői vizsgálat kirendelését, amiből egyelőre a pszichológiai vizsgálatot el is rendelték, pl. hogy kiderítsék, hogy mennyire vagyunk agresszívak, vagy hogy hogyan állunk az agresszióval, létezhet-e, hogy ő csak védekezésből vert rendszeresen rommá.
Mivel van új élettársa, így ez rajtunk és a gyereken kívül őt is érinti.

Kérdésem:
mivel ennek költsége van, ki fogja azt állni?
Úgy hallottam, ezek elég drága procedúrák és hogy a vesztes féllel fizettetik ki.
De ez polgári per, így itt a vesztest hogyan lehet értelmezni?
Ha a gyerek nevelésére én alkalmasnak találtatok továbbra is, akkor ki fizeti ki?
Ha mindketten alkalmasak lennénk, akkor ki fizeti ki?

Nagyon nem szeretném, ha majd egyszer csak váratlanul kiderülne, hogy egy még csak nem is általam igényelt vizsgálatnak a cehhét mondjuk felesben kell állnunk, tekintettel arra, hogy a válás miatt én két gyereket nevelek fel egyedül, tartásdíjat pedig minimálisat fizet az apuka....

Másik kérdésem, hogy mennyi idő alatt szokták kirendelni a vizsgálatot?
Ősszel lesz a következő tárgyalás, ez már az ötödik lesz, és nagyon szeretném, ha egyben az utolsó is lenne végre, de ennek előfeltétele, hogy addigra legyen meg a szakértő eredménye, mik a tapasztalatok, 3 hónap alatt ezek a vizsgálatok lemennek?

Köszönettel,

mucogi # 2014.07.04. 15:36

Üdv!
2 éve húzódik a gyerekelhelyezési perünk.....az igazságügyi megvolt,én javamra döntött(nagy volt az eltérés),a másik fél mégis próbálkozik,megegyezni nem tudtunk,így a bírónő dönt.Mire számítsak?köszönöm.

éjjel # 2014.07.03. 21:10

Köszönöm ObudaFan!Utána jártam,és magyar törvény szerint lehet külföldre vinni,nekem is és az apukának beleegyezés nélkül.De a londoni reptéren bizony kérik a beleegyező nyilatkozatot.Ami nekem nincs,mert nem hajlandó aláírni,de jegyünk meg viszont van.Ugyhogy most fogalmam sincs hogy mit tegyek.

ObudaFan # 2014.07.02. 20:47

Ezt innen megmondani lehetetlen.

sada37 # 2014.07.02. 10:14

Szép napot! Kedves ügyvédiroda! A segítségét szeretném kérni.5 éve elváltam és 2 lányom van. A nagyobbik lányom hozzám került és én nevelem a párommal. A másik lányom az exnejemmel maradt. Viszont az ő párja iszik és kötekedik velük. A lányom nem bírja tovább és azt is mondta hogy meg akar halni. Nagyon szeretném hogy hozzám kerüljön de még csak 11 éves múlt. Vajon ha elindítanám a gyermekelhelyezési pert vajon megnyerném-e ?? Mennyi rá az esélyem ?? Sajnos nincs még 14 éves. Kérem írja le a véleményét. Előre is köszönöm!! Üdv!

ObudaFan # 2014.06.30. 10:56

Ha a másik szülőt tájékoztatod erről, akkor szerintem nincs akadálya.

éjjel # 2014.06.27. 21:37

Üdv Mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni.
Gyermekelhelyezési per van folyamatban.Környezettanulmányon már túl vagyunk.Most várunk a pszichológiai vizsgálatra.A helyzet az,hogy vissza kellene mennem Londonba hivatalos ügy miatt,de szeretném a gyermekemet is kivinni magammal 2-3 hétre nyaralni.
A kérdésem az lenne,hogy mivel a bíróság szünetel Július 15.-től,elindulhatok e a gyermekemmel Londonba?Vagy inkább várjak?Félek,ha megyünk,pont akkor kapunk időpontot.Esetleg ha akkor kapunk időpontot pszichológiai vizsgálatra amikor kint vagyunk,akkor kérhetek újat vagy haza kell utaznunk?
Kérem valaki segítsen!Tanácstalan vagyok.Már a jövő héten szeretnénk indulni.
Köszönöm előre is!
További szép estét!

ObudaFan # 2012.12.12. 14:56

Ügyvéded akkor lesz, ha keresel egyet. Polgári perben még pártfogó ügyvédet is neked kell megbíznod, nem rendelnek ki senkit, ha pedig nem vagy jogosult pártfogó ügyvédre, akkor szintén keresni kell egyet.
Örökbefogadáshoz mindkét szülő hozzájárulása kell, hacsaknem szüntetik meg az egyiknek a szülői felügyeleti jogát.

FaCsa # 2012.12.11. 15:41

Üdvözlet

A gyerek apja nemrég megindította az elhelyezési pert a bíróságon, dec 18 lesz az első tárgyalási nap.
Lenne egy harmadik személy, aki örökbefogadná a kislányt.
Ennek mik a jogi feltételei?
Nem szeretném ha apjáékhoz kerülne.
Mennyi esélyem van, hogy az apjáék ne nyerjék meg a pert? Ott 6-7 ember lakik egy házban, közülük legalább 4 vagy 5 cigizik és egy iszik is (rendszeresen), a gyerek apjának nincs folyamatos munkaviszonya.
Amit az apja jegyzőkönyvbe mondott a bíróságon, annak néhány pontját a kislány is elismerte, hogy nem úgy van.
Másik kérdés: hiába voltam a bíróságon személyesen és adtam be kérelmet, nem mondták meg, hogy ki lesz az ügyvédem. Azt mondták, majd a tárgyaláson...
Ilyenkor van kirendelt ügyvéd? Kinek kellene keresnie a másikat? Az ügyvéd nevét sem tudom...
Hogy lehet így egy tárgyalásra felkészülni? vagy mondjuk azt, hogy kell idő és napolják el a tárgyalást?
Ki tudna ebben segíteni?

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2012.10.04. 11:13

Ahhoz egyrészt kell a másik szülő beleegyezése, másrészt azzal sok minden nem változik.

FaCsa # 2012.10.03. 12:28

A saját névre vételt úgy értettem, hogy az én (lánykori) családnevemet venné fel a lányom.

ObudaFan # 2012.10.03. 12:13

"Saját nevedre vennéd" a saját lányodat? Ennek sok értelme nincs. Az apa sem "mondhat le" a gyerekéről, legfeljebb az örökbefogadáshoz járulhatna hozzá, ha lenne örökbefogadó.
Nyilván itt gyermekelhelyezési perre lesz szükség, de nem ártana tudni, mi mindent írtál alá a gyámhatóságon.

FaCsa # 2012.10.02. 21:00

Kedves Fórumozók!

Sürgős segítséget szeretnék kérni, elnézést, ha hosszú lesz, amit írok. Előre is köszönöm.

Van egy közel 10 éves kislányom. Az édesapjával 11 év élettársi kapcsolat után szétmentünk 3 éve, ő visszaköltözött az anyjáékhoz, én a saját lakásomban maradtam a kislánnyal.
Sajnos a viszonyom a saját anyámmal sem mondható felhőtlennek, mivel úgy érzem, velem sem törődött fiatalabb koromban, megvezetett, irányított, azt akarta, olyan legyek, mint ő.
Ráadásul úgy érzem, a kislányom keresztanyja fontosabb volt anyámnak, mint én.

Amíg volt folyamatos munkaviszonyom, a kislányom elég sokat volt vele és szerintem anyám visszaélt ezzel.
Ezért megtiltottam neki, hogy a kislánnyal kettesben legyen, csak úgy mehetett át hozzá a lányom, ha én is vele mentem.

Most megint elkezdtem dolgozni, és amíg nem voltam otthon, a kislányomat egyedül hagytam otthon pár órára (nem az éjszakába nyúlóan, hanem délután), ezalatt áthívta magához az anyám, ő pedig első szóra át is ment hozzá (sajnos hagytam neki lakáskulcsot), pedig mondtam neki is többször, hogy egyedül nem mehet át a nagyanyjához.

Aztán telefonon beszéltünk anyámmal, és ki voltam rá borulva teljesen, hogy hogy képzeli ezt. Ő meg szólhatott a gyerek apjának, az meg eljött érte és elvitte anélkül, hogy nekem szólt volna előtte (megegyezésünk alapján másnap délelőtt kellett volna jönnie a lányért, mivel kéthetente nála szokott lenni).

Aznap éjszaka elmentünk a lány apjához, hogy elhozzuk a kislányt és másnap jöhetett volna érte. Persze idegileg teljesen kivoltam, sikítottam, kiabáltam a telefonba is. Ráadásul amikor mentünk, hogy elhoztuk volna a lányt, ezek az ajtót a karomra szorították és lökdöstek fenyegették a testi épségemet, meg akartak verni. A lány meg az ágyon látta az egészet és kiborulva sírt hogy mit művelnek anyjával és tehetetlenségében azért mondogatta "anya menjél haza inkább", mert nagyon féltett engem. Ők ezt úgy értelmezték hogy utálja anyját és csak őket választja.

Anyám ezek után feljelentett a gyámügyön, és mehettem be én is valami papírokat megnézni meg aláírni. És a gyámügyesek is ki fognak jönni rendszeresen.???

Anyám már korábban összeszövetkezett ellenem a gyerek apjával, a tudtom nélkül felhordta hozzá a lányt az apja, erre is csak véletlenül jöttünk rá, mert a lány is elhallgatta.

Az apjáék 6-an laknak egy házban, ebből legalább 5en (köztük egy még éppen 14 év alatti gyerek is) dohányoznak, egyikük iszik is (a lányom apja is cigizik, de nem iszik).
Én nem dohányzom, nem iszom, taníttatom, öltöztetem, etetem a gyereket.

Az apja 40 elmúlt, de egy saját otthont se tud felmutatni és munkája se mindig van, ha igen akkor is csak rövid ideig.

A lány apjának van egy nővére, akinek régesrég évekkel ezelőtt született egy kislánya és párhónaposan meghalt a kórházban. Ezért az a nő lelkibeteg lett és a többiek is és a gyerek apjának és az anyámnak a segítségével el akarják venni tőlem a lányomat.
Az ő lelki betegségükhöz semmi köze a lányomnak! Vagy azért akarják ezt, mert annak a nőnek a gyerek apja az öccse, és tudott egészséges lányt csinálni?

Az apja azt mondja, hogy amit csináltam, az már kiskoú veszélyeztetése is lehet, pedig nem hagytam magára sosem a lányt napokig, nem éheztettem stb.
Ezzel a néhány órás egyedülhagyással már kimerítettem volna a kiskorú veszélyeztetését?

Mit csináljak??? Teljesen kivagyok!!! Elvehetik a gyerekemet? Odavihetik az alkoholista dohányos társaságba?

Már azon is gondolkoztam, hogy a saját nevemre venném a lányt, de ahhoz állítólag kellene egy nyilatkozat az apjától hogy lemond róla... és amennyire apás is a lány, ezt biztosan nem fogja megtenni az apja.

ObudaFan # 2012.10.01. 08:34

Indíthat.

zsolzs # 2012.09.30. 20:25

Tisztelt Fórumozók!
szülő vagyok, alperes, jövő héten peres tárgyalásom lesz, kérlek, segítsetek! Gyermekelhelyezés miatt a felperes indította, a gyámhatóság már családba fogadtatta vele. (Mint szülőnek ezzel a szülői jogom szüneteltetve lett) Indíthat-e mint gyám a szülő ellen pert a Csjt. 72/A. § (3) alapján? Köszönet, ha van ügyvéd, várnám válaszát. Privát még több kérdést is szeretnék feltenni

mazsiboci # 2012.08.04. 08:48

Mi is sajnáljuk, hogy ilyen helyzet alakult ki! Remélhetőleg nem fog a gyerek sokat szenvedni!
Köszönöm a segítségeteket!

agyatlanka # 2012.08.04. 07:27

én az ilyet nem nevezném anyának. olyan nincs hogy nem ér rá a saját gyerekével találkozni.
nagyon sajnálom a picit és titeket is.
tudom min mentek keresztül, mert nálunk 2011 márciustól 2012 áprilisig zajlott a gyermekelhelyezéses per. megadom az e-mail címem, és vedd fel velem a kapcsolatot, hátha tudok segíteni
66kata66@gmail.com

mazsiboci # 2012.08.03. 21:24

Köszönöm a hozászolásod! Valamilyen szinten ragaszkodik a gyerekéhez, mert még is az anyja, csak az a gond, hogy most teljes mértékben magával foglalkozik! 2 hónapja mentek szét, de 2 héttel utána már pasija volt! És ebben a 2 hónapban vagy kétszer kötözni is akart a nagyszüleitől, ha a gyerek vele lenne gondolom hurcolná magával! Szombatonként nem ér rá a gyerekére, mert bulizik meg ki tudja mit csinál! Mindig megbeszélnek valamit és két óra múlva a lány meggondolja magát! Ilyen dolgok miatt szeretnék azt, hogy a gyerek a mi családunkba legyen! (csak azért vázolom a dolgokat, hogy legyen valami kép is az egészről)
3 éves a gyerek, de nem akar az anyjával menni!
Mi a gyerek érdekét nézzük elsősorban!
Köszönöm a tanácsokat nagy segítségek!

agyatlanka # 2012.08.03. 20:43

ha az anya (egyáltalán) ragaszkodik a gyerekhez, akkor ebből egy szép hosszú per lesz. csak ahogy olvastam az írásodat, magasról tojik rá. már elnézést.
mindenképp adjátok be a bíróságra a gyermektartásdíj-gyermekelhelyezés iránti kérelmet. fogadjatok egy ügyvédet, és kérjétek az ideiglenes elhelyezést nálatok a per befejezéséig, mert amíg ez nincs a kezetekben ugyanazok a jogok illetik meg mindkét szülőt, tehát az anya is bármikor elviheti a gyereket. mindenekelőtt a gyerek érdekeit nézzétek, hogy neki mi a jó, hol érzi magát biztonságban. próbáljátok megbeszélni az anyával hogy egyezzen bele abba hogy a gyerek nálatok legyen, mert egy elhúzódó tárgyalás a gyereket is megviseli, nem is kicsit.
elnézést rosszul fogalmaztam, nem nálatok hanem a bátyádnál.

mazsiboci # 2012.08.03. 19:15

Kedves Pazs! Köszönöm a hozzá szólásod! Csak még egy olyan papír jött a bíróságtól, hogy a lány kérte az elhelyezés, még nem tudjuk mikor kell majd menni!
A megegyezést én írtam meg neki és röviden annyi van benne, hogy a gyerek az apánál lesz, amíg az anya nem tudja megteremteni a gyereknek a megfelelő körülményeket, amint megfelelőek a körülmények az anyánál is lehet a gyerek megegyezés alapján! Ezt alá írta mindkét szülő és még tanuk is akik nem családtagok! A lánynak attól függ, hogy milyen kedve van a szerint változtatja a dolgokat és ilyeneket mond hogy ez nem érvényes meg stb!
A gyerek a bátyámnál van és a szüleim segítik és mi hogy tudjon menni dolgozni, mert az óvodából is kiíratta az anya az apa megkérdezése nélkül! Így most járjuk az óvodákat, hogy találjunk neki helyet, mert 3 éves gyereknek igen is kell a közösség!

És azt szeretnénk, hogy a gyerek a mi családunkhoz kerüljön, mert az ő családja nem megbízható!