Hagyatéki kérdés


nonolet # 2018.01.20. 10:27

kicsiszilvi77

Az örökös az örökölt!!! tartozásoért csak a hagyatékkal felel.
A saját vagyonával viszont nem felel érte...

Vagyis
csak a mindenkori részed tudják elárverezni
vagy
felkínálhatod azt önként a hitelezőnek.

Vadsuhanc # 2018.01.20. 09:31

örökségről Utólag nem tudsz lemondani így helyes.

Vadsuhanc # 2018.01.20. 09:30

Az örökségről nem tudsz lemondani, viszont a tartozásért az édesapád után örökölt vagyonnal tartozol csak.

kicsiszilvi77 # 2018.01.20. 09:10

Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni,egy elég bonyolult ügyben.
Szüleim hitelt vettek fel még 2009 ben.Időközben nem tudták fizetni, és a dolog odáig fajult,hogy az adósság nagyon nagy lett. Édesapám meghalt,és testvéremmel megörököltük a szülői ház felét.Mivel a hagyatéki tárgyaláson nem volt szó a házat terhelő hitelről,és szüleim sem mondták sosem,hogy mekkora bajban vannak,én nem tudtam róla.Szóval örököse lettem egy keményen terhelt ingatlan egyharmadának!Mivel az ügy időközben végrehajtó céghez került,édesanyám elrendezte,hogy törlesztgeti az adósságot,és még mindig ott tartunk,hogy erről nem tudtam semmit. Kérdésem a következő,mivel lássuk be akárhogy is fizetget édesanyám,halála után is nagy lessz a teher a házon,én nem állok úgy anyagilag hogy ezt be tudnám vállalni.Le tudok e még mondani öröklés után a részemről.Ne ítéljetek el kérlek,édesanyámat ennek ellenére mindig is támogattam és támogatni is fogom,de nem tudok ilyen terhet a nyakamba venni!
Segítő válaszaitokat előre is megköszönném

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.19. 10:37
  1. Igen.
  2. Igen, de nem lesz arra szükség, ha az elhunyt apának legalább testvére, testvérei vannak életben. (Ha ennyire érzékenyek vagytok, rábeszélhetitek az ügygondnokot, hogy ismerje el az apaságot, vagy ilyen értelmű tanúvallomást tehettek a perben, és akkor nem lesz exhumálás.)
Justice4all # 2018.01.19. 10:15

Köszönöm az eddigi segítséget. próbálom akkor átfogalmazni:

1. Apasági per:
Az unoka már megindította a vélelmezett apaság megdöntése iránti pert, utána tervezi az apasági pert. Ha mindkettőben az ő javára döntenek, akkor ő örökölni fog a nagymama után annak ellenére, hogy a nagymama halálakor papíron még nem volt a nagymama unokája?

2. Exhumálás: az apasági per során kvázi "bemondásra" exhumáltathatja-e a vélelmezett vérszerinti apát? (elméletileg értem, h a bíróság ezt elrendelheti).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.18. 17:53

Ezeknek az örökösödési eljárásoknak az újra lefolytatása
Nem kell őket újra lefolytatni. Túlbonyolítod.

Továbbra sem világos, mi a konkrét kérdésed.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.18. 17:52

az apaság megállapítása iránti perre nem. Tehát ha indít egy ilyen pert,
Szerintem apasági pert csak akkor tud indítani, ha az apai státusz nem betöltött.

Justice4all # 2018.01.18. 17:35

Nekem pontosan a következmények nem világosak, ugyanis a hagyaték megnyílásakor ő jogilag nem volt a nagymama unokája, hiszem az az apai státuszt a vélelmezett apa töltötte be.

Nem tudom, h ennek van-e visszamenő hatálya, ugyanis akkor már az apja után, sőt a nagyapja után is örökölnie kellett volna nem? Ezeknek az örökösödési eljárásoknak az újra lefolytatása pedig ilyen időtávok mellett (5 éven túl mindkettő) nem tudom, h lehetséges-e v jogszerű-e.

ObudaFan # 2018.01.18. 14:44

Egyéves határidő a vélelem megdöntési perre vonatkozik, az apaság megállapítása iránti perre nem. Tehát ha indít egy ilyen pert, akkor meg lehet állapítani az apaságot és annak lesznek öröklési jogi következményei is.

Justice4all # 2018.01.18. 11:49

A kérdés akkor talán itt az, hogy akkor az unoka bármikor és bármeddig kijelentheti és bizonyíthatja, hogy ő leszármazója és örököse a nagymamának?
Azt a bíróság nem vizsgálja, hogy eddig miért nem jelentkezett, holott nagykorú és úgymond okkal feltételezheti, hogy ki a vérszerinti apa.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.18. 11:36

Ez így egy kicsit széteső. Nekem nem világos, hogy pontosan mit is akarsz kérdezni.
Mert az, hogy az unoka a kiesett szüleje helyén törvényes örököse a nagyszülőnek, nem kérdés.

Justice4all # 2018.01.18. 11:27

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megtudni, hogy a hagyatéki eljárás közben felbukkant, eddig el nem ismert unoka örökölhet-e az állítólagos nagymamája után, amennyiben:

- legelősször a feltételezett vérszerinti apa hunyt el a családban, apai elsimerő nyilatkozat nem maradt utána, az anya iylet tőle soha nem is kért, mivel a fogantatáskor házasságban élt és az apai vélelem miatt lánya a férje nevére került. Ezt az elmúlt 40 évben sosem sérelmezték. Ők maguk sem biztosak benne, h ki az apa valójában.
A feltételezett apának nem volt vagyona (ingatlan v megtakarítás)

  • utána a nagypapa halt meg, a lefolytatott hagyatéki eljárás során az állítólagos unoka nem jelentkezett (akkor már bőven nagykorú volt, tudott a halálesetről)
  • ezekután meghalt a nagybátyja is leszármazó nélkül, az ő hagyatéki eljárásánál sem merült fel a neve.

Ezután meghalt a nagymama is. Az állítólagos unoka életükben semmilyen követeléssel nem jelentekeztt,állítólagos nagyszüleit nem gondozta, velük a kapcsolatot nem tartotta.
Őt sem szóban, sem írásban a család soha el nem ismerte, ilyen megkeresés a nagymama hagyatéki tárgyalásáig soha szóba nem került.

Érdemtelenné vált-e az unoka, esetleg kicsúszott-e már az apaság megállapítására vonatkozó 1 éves határidőből. Nyilvánvalóan nem most tudta meg, hogy a vélelmezett apa őt nem tartja a saját gyermekének.

Exhumáltathatja-e "bemondásra" a feltételezett vérszerinti apját a DNS teszthez, ha máshogy a vérségi kapcsolat nem igazolható minden gyanút kizáróan?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.11. 18:19

No, az nem biztos. :) De a leltározó és a közjegyző ebben nem hibázott.

source # 2018.01.11. 17:42

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Édesapám halála utáni hagyatéki tárgyalás után kaptunk ezekről, a zárt kertnek tulajdonított részekről tulajdoni lapot az öröklésnek megfelelően, innen tudom a hrsz számokat.

Most az ügyfélkapunk keresztül lekértem ennek a két zártkertnek a tulajdoni lapját a hrsz szerint, és itt már valóban nem szerepel, hogy ez az elhunyt édesanyámé (volt).

"a hagyaték megnyílásakor már nem voltak az örökhagyó tulajdonában."

Köszönöm válaszát, akkor ezek szerint minden rendben van.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.11. 17:23

Valószínűleg tévedsz, és vagy eleve rosszul tudod, minek van külön helyrajzi száma, rosszul tudod, hol vannak a határok, vagy egyes ingatlanok a hagyaték megnyílásakor már nem voltak az örökhagyó tulajdonában.

source # 2018.01.11. 16:13

Tisztelt Fórum!

MA volt édesanyám hagyatéki tárgyalása. A családi ház és a hozzátartozó kertrész három hrsz számon szerepelt (ház, udvar, gazdasági épület) és a kert és még valami nagyon kicsi kertféle, amelyek családi háztól különböző két hrsz. számon vannak nyilvántartva,amit édesapám 2000-ben történő halála után édesanyámnak átadtunk.

A mostani hagyatéki tárgyaláson ez utóbbi kettő tétel: a kis terület és a kert a szőlővel NEM jött szóba, így a hagyatéki végzésben sem szerepel annak tulajdonosi megoszlása az örökösök közt. Számomra azt jelenti,hogy ezek a területek maradnek elhunyt édesanyám nevén.

Mit lehet tenni ennek helyrehozása érdekében?

Várom szíves válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.01. 19:06

Nem. Az utóbbiról külön törvény van. Sőt: két törvény.

drbjozsef # 2017.12.01. 18:57

De hát épp az előbb mondtad, hogy a hagyatéki hitelező bejelentkezik, az örökös felajánlja, amaz elfogadja, és kész, senkinek semmi köze hozzá. Ingatlan, pénz, szobafestőpemzli vagy termőföld, nem mindegy? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.01. 18:23

Szerintem nem lehet így megkerülni a földforgalmi törvényt.

Titanilla60 # 2017.12.01. 17:08

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő: apósom 1 hónapja elhalálozott, több kisebb területű termőföldet (erdőt) hagyott férjemre. Az egyik ilyen erdő területe 1,2 ha, ebből 1/5 rész volt a tulajdona. Az erdő másik részének tulajdonosa javasolta, hogy a hagyatéki eljárás során adjuk át részére ezt a földrészletet, mivel az elmúlt évek során az erdő karbantartására, gondozására fordított összeget nem kérte apósomtól (a másik tulajdonos nem hozzátartozó). Megoldható-e a hagyatéki eljárás során ennek a földrészletnek az átruházása a törvényben előírt kifüggesztés nélkül? Ha hagyatéki hitelezőként jelentkezik be és elővásárlási joga van, akkor a közjegyző ezt az egyezséget jóváhagyhatja?
Válaszukat előre is köszönöm!

nonolet # 2017.11.28. 09:53

"Mert az ajándékozott 50% pillanatnyi tudásom szerint megtámadható."

Nem megtámadható!
(azaz nem lehet vissza csinálni úgymond)

Hanem miatta köteles rész igényelhető.
A megajándékozottól... pénzben.

nonolet # 2017.11.28. 09:50

"A fél házat eladták 5 évvel ezelőtt a feleség lányának- ez is megtámadható?"

Meg támadható, de tudnád-e bizonyítani?! hogy nem adásvétel volt.

"Neki kell bizonyítani, hogy megvette és nem ajándékba kapta azt is- ezt az ügyvéd úr említette."

Nem neki, hanem neked, hisz te állítasz!

- -

Szerintem.

Az ügyvéd úr beakar vinni téged a sűrűbe
és aztán jól lehúzni munkadíjjal, per vitellel.
Keress másik ügyvédet...

Az ügyvéd jelszava, hogy: "nem félünk a pertől".

Persze, hogy nem, sőt érdeke neki, hisz ő abból él, de te fizeted!

Ügyvédhez mindig a székely kópé módjára megyünk kérdezni :-)

Az ellenfél álláspontját előadva neki!
Amit arra reagál abból látszik, hogy mennyi esélyünk van valójában.

Csillaaa # 2017.11.28. 09:33

Tisztelt szakértők!

Eredeti kérdésemmel kapcsolatban felmerült egy újabb kérdés:
Édesapám hagyatéki tárgyalásán kiderült, nem volt semmi a nevén. Második felesége nevén volt a házuk, mely 5 évvel ezelőtt adásvétel útján 50%-ban, 2évvel ezelőtt ajándékozással már 100%-ban a második felesége lányának birtokába került.Kizárva így a törvényes gyermekeket az öröklésből.

Úgy értesültem, az ajándékozott rész után kérhetek köteles részt. Konzultáltam egy ügyvéddel, aki másként tájékoztatott. Azt mondta, bíróság előtt a teljes házat be kell vetetni a hagyatéki leltárba, és a teljes ház értékének a feléből (apu része)kell levonni a feleség haszonélvezeti jogának értékét. A fennmaradó rész oszlik meg az örökösök között.

Kérdésem: A fél házat eladták 5 évvel ezelőtt a feleség lányának- ez is megtámadható? Neki kell bizonyítani, hogy megvette és nem ajándékba kapta azt is- ezt az ügyvéd úr említette. Mert az ajándékozott 50% pillanatnyi tudásom szerint megtámadható. Köszönöm!

Paulovits # 2017.11.27. 10:43

Köszönöm a segítséget!