betegség esetén láthatás pótlás


szabadi.laci # 2013.03.23. 06:20

Végzës így szól: az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell,ha a kapcsolattartásra kötelezett miatt maradt el,vagy ha a kapcsolattartásra jogosultnak fel nem róható okból maradt el...

Sajnos ebben semmi olyan rész nincs,hogy pl.a gyerek betegsége miatt elmaradt láthatáskor mi történik.
Köszönöm

ObudaFan # 2013.03.23. 11:28

Mivel az sem róható fel a jogosultnak, pótolni kell.

szabadi.laci # 2013.03.23. 21:12

Köszönöm!
De az a mondat nem arra vonatkozik hogy mondjuk a jogosultnak
nem jó a láthatá, pl. Munka miatt, de rendesen ezt időben jelzi az anya felé,tehát az előzetesértesítési kötelezettségnek eleget tett a jogosult.

Az anya szintén arra hivatkozik,hogy mivel ő sem tehet a gyerek
betegségeről így neki sem róható fel,így álláspontja szerint nem
kell pótolni!

ObudaFan # 2013.03.24. 10:17

Akkor fordulj a gyámhatósághoz.

szabadi.laci # 2013.03.24. 10:45

Köszönöm,tehát akkor jogilag pótotatható lesz?

monalisa1 # 2013.03.24. 11:46

Mondjuk nem ártana ha orvosi igazolást tudna mutatni h a gyermek tényleg beteg volt.

Scales # 2013.03.24. 12:22

A gyermek betegsége akadája a láthatásnak ami egyik szülőnek sem felróható, de pótolni kell! Neked meg kell jelenned egy tanúval a pótlás időpontjában is. Ha az anya ekkor megtagadja a pótlást a gyámhivatalnak el kell marasztalnia jog szerint,mivel a pótlás megtagadása már az anya önhibája lesz.

szabadi.laci # 2013.03.24. 17:44

Köszönöm a válaszokat. Orvosi igazolást mindig tud hozni volt feleségem, mert egy megfázással is mennek azonnal az ügyeletre. Gyermek szerencsére már nagyobb (12 éves) így ő már elmeséli nekem, hogy semmi különösebb baja nem volt, csak pl. folyt az orra, de sajnos ilyenkor sem adja át feleségem.

Tehát tisztában vagyok azzal, hogy maga a betegség tényét sose fogom tudni megkérdőjeleztni (mindig van orvosi igazolás),én csak annyit szeretnék ilyenkor, hogy kerüljön pótlásra az elmaradt láthatás.

Igen akkor tanuval fogok menni ilyen esetekben, köszönöm!

monalisa1 # 2013.03.24. 18:57

A doki leírta az orrfolyás latin nevét, oké, de ez nem betegség - téli időszakban mindennapos kellemetlenség. Suliban sem volt?! Szívat téged az a nő...

monalisa1 # 2013.03.24. 19:10

"... mert egy megfázással is mindig mennek az ügyeletre..." - hát...

marhajo # 2013.03.24. 19:20

huu, ezen harcolok a gyámhivatallal, a gondozó szülővel és a gyermekorvossal.
de most kezembe került az orvosi etikai kódex.
a betegség a kapcsolatnak nem akadálya. A gyermek elvitelének igen. A gyermek látogatható, betegen is, igaz hosszu menet ez a gyámhivatalnál, juliúsi elmaradt kapcsolatomban még mindig nincs határozat ami jogerős.
Egyszer meg lett semmisítve az első fok. Másodszor modosított a másodfok és elmarasztalta a gondozó szülőt. MOst a törvényszéken van az ügy , a gondozó szülő kérte a határozat megsemmisitését.
még nincs vége...
azóta volt még elmarasztalás fantom betegség miatt, de itt már az orvos volt a ludas, félre beszélt és sikerült ezt bizonyítani.
Nem egyszerü.


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

monalisa1 # 2013.03.24. 19:30

Van az a kis "hálapénz" a dokinak, alkalmasint ennyit megér az apával szemben...

marhajo # 2013.03.24. 20:29

ebbe nem mennék bele, h hála pénz vagy nem, de mivel egyértelműen nyilatkozatai ütköznek az orvosi etikával, kivizsgáltatom, hiszenm már annyira elment, kijelentette a gyámhivatalnak, hogy a gyermekeknek anya mellett e helye. nah, nemfoglalhat állást, nem részesítette egyenlő bánásmodban a szülőket.... csak az is energia, de hát fajul az egész ha nem mondunk egy álljt.


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

szabadi.laci # 2013.03.25. 17:11

köszönöm a válaszokat! valaki kérdezte, hogy iskolába sem mennek ilyenkor? sajnos nem.

Nálunk is volt már jogerős elmarasztalás a gyámügyön, ott akkor semmilyen indokot nem hozott fel anyuka, hogy miért nem adja oda a gyereket láthatásra, csak azt mondta, hogy: "mert nem akarom odaadni" na itt semmit nem mérlegelt a gyámügy, helyesen, azonnal elmarasztalta az anyát.

csak mint írtam most ráérzett arra, hogy "kell kitalálnia valami nyomós indokot a jövőben" így most a betegség kártyát húzza elő.
Ezért irányult arre a kérdésem, hogy ha betegség miatt marad el a láthatása, akkor jogosan tudok e fordulni a gyámhivatalhoz.

Scales # 2013.03.25. 17:55

Természetesen jogosan fordulhatsz a gyámhivatalhoz, mert pótolni kell! Éppen az ilyen gondozó szülők miatt van ez így. Mert ha valamilyen csoda folytán a gyerek éppen a láthatásos hétvégéken beteg évente csak 3 ilyen húzással már el is tudja érni, hogy 3 hónapig ne láthassa az apa a gyermeket. De ne felejtsd el,hogy a pótlás időpontjában tanúval még akkor is meg kell jelenned,ha az anya már előre közli veled,hogy nem fogja oda adni!

marhajo # 2013.03.25. 18:34

persze hogy jogosan fordulhatsz a gyámhivatalhoz. Betegen is lehet a gyermek kapcsolatra alkalmas állapotban. A kapcsolat szabályozásáról a bíróság vagy a gyámhivatal döntött? Amennyiben a bíróság, és rendelkezik a végzés pótlásról, akkor a gyámhivatal elrendeli annak a végrehajtását, ha a gondozó szülő önhibáját megállapítja.


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

marhajo # 2013.03.25. 18:40

Végzës így szól: az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell,ha a kapcsolattartásra kötelezett miatt maradt el,vagy ha a kapcsolattartásra jogosultnak fel nem róható okból maradt el...

ha így benne van a végzésben, akkor pótolni kell. Amennyiben nem pótolja, akkor az önhiba megállapítható. NIncs határidő arra nézve, hogy mikor, vagy milyen idötartamon belül kell pótolni?


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

szabadi.laci # 2013.03.25. 19:55

Marhajó! Igen szó szerint így van a végzés. Bíróság hozta meg.
Igen egy iskolai szünidőre eső időszakos láthatás maradt el (téliszünet)
És az áll a végzésben hogy a következő soron következő iskolai szünet ben kell pótolni!

monalisa1 # 2013.03.25. 21:34

Ha beteg a gyermek attól a láthatás még nem marad el - miért is -, legfeljebb a kapcsolattartás. Tehát bemegy az apa a lakásba/házba és a gyermekével időzik x órát., az anya jópofizik a dologhoz de a legjobb ha egy időre elmegy otthonról...

Mert ha a gyerekhez mehetnek a barátai - úgy általánosságban és akár konkrétan is -, az apja miért is ne?!

Azért mert aktuálisan nincs jól- beteg, attól még jól ellehet az apjával: beszélgetnek, játszanak stb.

szabadi.laci # 2013.03.26. 08:07

monalisa! értelek, de te meg azt értsd meg, hogy az anya a meglátogatást sem engedi betegség esetén, így erről kár is beszélni. igen valóban igazad van, valóban működhetne így is, de nem működik!

marhajo # 2013.03.26. 09:49

az én esetemben a gyámhivatal azt mondta, a végrehajtást iránti kérelmet azután kell beadni, ha a pótlás sem valósult meg. Azokra az esetekre amelyekre nincs pótlás előírva, a végrehajtást lehet kérni azonnal, ott ahol a pótlás elő van írva, ott akkor lehet kérni, ha a pótlás sem valósult meg.
A lakásban vagy beenged vagy nem, nem kötelezhető arra hogy beengedjen ha nem akar. (annak elenére hogy erre nézve a korm.rend kimondja, a külőn élő szülő látogathatja gyermekét)
Neked meg kell jelenni az időpontban, ha nem tudsz tanut vinni, akkor a rendörséget kell kérni hogy a kapcsolat megvalósítása érdekében közre működjön. (a gyerekek miatt, azért ez nem ajánlott)
Előzetesen is kérhetsz erre nézve a gyámhivataltol lehetőséget arra hogy értelmezze a végzést, vagyis a jogokat meg a kötelezettségeket előmozdítsa.
ezt eddigi tapasztalataimból merítettem... sajnos


Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

Scales # 2013.03.27. 07:37

A gyermeknek van joga a különélő szülővel való folyamatos és zavartalan kapcsolattartáshoz. Betegség esetén az anya nem köteles beengedni az apát a saját lakásába. A kapcsolattartás általában minden második héten 2x2 nap. Tegyük fel az anya mégis beengedi az apát 1-2 órára. Ez minden csak nem folyamatos és zavartalan kapcsolattartás. Ráadásul messze nem egyenlő az amúgy sem túl sok 2 hétvégével. Az apának joga van meglátogatni a beteg gyermekét, de ezzel még nem valósul meg a kapcsolattartás, ami - nem győzöm hangsúlyozni - a GYERMEK joga.
Ha például kórházba kerülne a gyermek az apa ott is meglátogathatná akár kapcsolattartási időn kívül is, attól mg nem lenne "letudva" a hétvége.
Mint már írtam a gondozó szülők esetenként rendesen visszaélhetnek ezzel a "beteg a gyerek" kártyával, éppen ezért kell pótolni. Nincs alternatíva, rövid látogatás, integet az ablakból, ... stb.

Pheni29 # 2014.06.29. 08:18

A kérdésem az lenne , hogy akkor is be kéne engednem az otthonomba ha az apa agresszív, erőszakos, aki folyamatosan a gyerek előtt elhord mindennek, aki azt mondja a gyerek előtt, hogy hasba szúr,hogy rövid életű leszek, aki mikor együtt éltünk tört zúzott mert nem tetszett neki valami, aki fojtogatott mikor a gyerek a kezemben volt. Miatta menekültem el , de megtalált, és most ki van akadva, hogy mindenki bejöhet hozzám csak ő nem. A láthatás egyik héten 2 nap a másik héten 3 nap. A gyerek beteg nem adtam oda mikor belázasodott. Sokat beteg mindig orvos látja, az orrmandulával van gond ki lesz véve. Azt mondja nem teszek meg mindent a gyerekért, elviszem több orvoshoz , és igen fizetőshöz is, és mi a válasz az ismerősei kinevetnek mert fizetőshöz viszem amikor van ingyenes. Ott nem állapították meg hogy arcüreg gyulladása van. A magán rendelésen igen és kimosták neki. Megkértem ne vigye tömegközlekedésen mert beteg persze nem érdekelte. Miért vagyok rossza anya amikor havonta 6000 Ft ad én meg mindet elkövetek , hogy legyen ruhája , ennivalója meleg szobája , ha kell gyógyszere, és igen fizetem a magánorvost is ha kell. Ha beteg a gyerek nálunk nincsen pótlás Bírósági Határozat, de én vagyok a hülye és megint feljelent a gyermekjóléti intézetben.

A pontos végzés szövege: A felek tudomásul veszik, hogy a folyamatos kapcsolattartás jellegére és mértékére tekintettel pótlásnak helye nincsen.

Akkor most én értelmezem rosszul, hogy ha beteg a gyerek, vagy elmegyünk nyaralni akkor nincs pótlás az apának a láthatásra.

Köszönöm, kicsit hosszúra sikeredet . Pheni 29

Azért írtam ide mert kitette az apa ezt az oldalt , gondoltam akkor én is leírom mi a helyzet.

ObudaFan # 2014.06.30. 10:52

Ha nem akarod beengedni, akkor valamilyen más módját kell találni a kapcsolattartásnak. Vagy vihesse el, vagy menjetek közösen a családsegítőbe.

Pheni29 # 2014.06.30. 11:31

A gyereket elviheti minden láthatásnál. Ettől független , hogy mindig be akar jönni, mert szerinte joga van hozzá. Nem érti meg hogy én döntöm el ki jöhet be a lakásomban. A gyermekjólétibe járunk, sajnos apukának köszönhetően, mert a kicsinyes bosszúja és haragja miatt valótlan dolgokkal feljelentett. Nem járatom óvodába, nem láthatja, és nem látom el rendesen, persze bebizonyosodott hogy valótlant állított, visszahívókat küld és elvárja én hívjam vissza , 3 hónap alatt 1 telefonszámon 700 hívás volt, a többit a rendőrség nem is nézte. Feljelentettem zaklatásért. De nem adja fel.
Nem hozza időben haza , és ami a legjobb, hogy mikor haza hozta az utolsó láthatásnál, a gyereket majdnem elütötte egy autó, ha nem látom és nem kiabálok a gyerekre átszalad a zebrán, mert előre szaladt a gyerek apuka meg ha baj van oda sem ért volna. Persze apuka másképpen látja ezeket.