Gyermekelhelyezés


Gitta4804 # 2015.04.01. 10:06

Köszönöm szépen a linket!

groszfater@gmail.com # 2015.04.01. 09:29
Gitta4804 # 2015.04.01. 07:44

Tisztelt Szakértők! Tisztelt Hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban.
Közös kiskorú gyermekünket a bíróság perben az apa mellett helyezte el.

Érdeklődnék, hogy felém, mint különélő szülő felé van-e a másik szülőnek tájékoztatási kötelezettsége a közös gyermekünket érintő kérdésekben?
A helyzet a következő: közös kiskorú lányunkat (4,5 éves) műteni fogják. A műtétről a kislányomtól értesültem egy telefonbeszélgetés során.
Ezt követően az apával próbáltam felvenni a kapcsolatot sikertelenül. Mobiltelefonon hetek óta nem tudom elérni, mert letiltotta a számomat, a nagyszülők vezetékes telefonján sem érem el, mert azonnal levágja a kagylót, vagy oda sem jön a telefonhoz. E-mailben is megkértem, hogy írja meg milyen megelőző vizsgálatai lesznek lányunknak és mikor, illetve érdeklődtem a műtéti előjegyzés napjáról.
Az érdeklődő e-mailemre ezt a választ kaptam:

"Esztert érintő ügyek ránk tartoznak, neked a láthatási időszak van, illetve a telefonbeszélgetés vele, ennyi és nem több."

A "ránk" alatt az apa és a barátnője, meg az apa szülei értendők, mivel az apa a szüleivel él egy panellakásban.

Azóta ismét megkértem e-mailben, hogy tájékoztasson. Arra az e-mailre már válasz sem érkezett.
Úgy gondolom, hogy nekem is jogom lenne tudni arról, hogy a lányunkkal mi fog történni.

Szülői felügyeleti jogom nincs megvonva, korlátozva, nem vagyok eltiltva sem a gyermekemtől. Normális állásom van, lakhatásom, nem vagyok alkoholista, drogos és elmebeteg sem.

Érdeklődnék, hogy van-e tájékoztatási kötelezettsége a különélő szülőnek rám nézve, és ha van, akkor az erre irányuló jogomat hogyan tudnám érvényesíteni?

Köszönettel:
Brigitta

pufi35 # 2015.03.25. 20:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Én a fiát 4 éve egyedül nevelő apuka vagyok tehát kizárólagos gyermekfelügyeleti jogom van mert a feleségem 4 éve agyvérzésben meghalt. A fiam most 8 éves. Anyósomék vigyáznak rá míg dolgozok. A viszonyom az anyósomékkal megromlott, mert nem tudják elviselni, hogy párt keresek és próbálok új családot biztosítani a fiamnak. A kérdésem az lenne, hogy önkényesen maguknál tarthatják e a fiamat, mikor megyek hozzájuk érte?

Köszönöm megtisztelő válaszát.

ObudaFan # 2015.03.25. 20:13

Ha feltétlenül az a cél, hogy te gyakorod majd a szülői feügyeleti jogot, akkor a legfontosabb az, hogy ha külön költöztök, a bíróság döntéséig nálad legyen a gyerek. Addig pedig a lehető leginkább te vedd ki a részed a gondozásából.

walder # 2015.03.25. 06:32

Tisztelt ügyvéd úr!

A következőben szeretném a segítségét kérni.
Párommal van egy egy 10 hónapos kisfiúnk, akit együtt nevelünk.Az utóbbi napokban történtek olyan dolgok a kapcsolatunkban amik arra engednek következtetni, hogy el akar hagyni (ez önmagában is nagy trauma).Próbáltam megbeszélni vele a dolgokat, leülni értelmesen nem kiabálva, de meg sem szólalt, nem hajlandó beszélgetni.
A kisfiamat viszont imádom, ő a mindenem, és nem akarom hogy egy esetleges különválás után (nem vagyunk házasok) elvegye tőlem őt.Én szeretném nevelni, jó apa vagyok, amikor nem dolgozom és otthon vagyok, én csinálok mindent a gyerekkel...én tisztázom, etetem, játszom vele altatom, öltöztetem, egyszóval mindent.A párom ilyenkor csak fekszik és telefonozik, vagy főz.
Mindig türelmes vagyok a babával, ellenben ezt róla nem mondhatom el: addig szeretgeti babusgatja csak amíg a fiunk nevetgél és nyugton van....amint sír vagy hisztizik, elveszíti a türelmét, sértő megjegyzéseket tesz a gyerekre, félrerakja, nem foglalkozik vele, elege van.Ezeket facebook üzenetekkel is tudom bizonyítani, mert többször panaszkodik rá szabályosan megsértődik a saját gyermekére aki 10 hónapos.
Én szeretném ha együtt maradnánk szerwtem a gyermekem anyját, de ha úgy alakul a dolog akkor milyen esélyekkel indulok a gyermekelhejezési ügyben, illetve mit kell tennem hogy egy esetleges pert én mint apuka megnyerjek?

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Egy szerető apa

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.15. 15:15

Mit értsz bizonyíték alatt? Mi számodra a bizonyíték?

chrew76 # 2015.03.15. 15:06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Újabb kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni.
Gyermekelhelyezési megállapodás kapcsán kérdezném, hogy feleségem viselkedésére vonatkozólag terhelö bizonyitékokokkal rendelkezem, melyek úgy gondolom befolyásolhatják a közös gyermekünk felügyeleti jogát.
Ugyan az elmúlt pár hétben sikerült normalizálni a komunnikációt kettönk között, és úgy tünik már nincsenek problémák, meg fogunk tudni egyezni, de ha most amikor alkalomszerü nem tárom fel bizonyitékaimat és késöbb feleségem újra problémákat okozna, lehet hogy nem lesz hiteles a most fel nem tárt bizonyiték mivel azt idöben nem tettem meg.

Továbbá attól is tartok, ha most feltárom ez ronthat a helyzeten.
Mit tanácsol?
Segítségét elöre is köszönöm!

chrew76 # 2015.03.15. 14:59

Köszönöm megtisztelö válaszát!

rzsr # 2015.03.13. 18:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjemmel jelenleg válunk, most lesz jövő héten a második tárgyalásunk. Van 3 kicsi gyermekünk, de szeretné elperelni tőlem őket. Ideiglenes intézkedést is kért, amit a bíróság első fokon elutasított, de ezt megfellebbezte. A férjem kérte az igazságügyi elmeszakértői vizsgálatomat, mivel depresszióval kezelés alatt állok, és nyáron volt két öngyilkossági kísérletem is. Azóta teljesen rendben vagyok, az orvosom is rendben talál, gyógyszereimet szedem. A gyermekeinket hónapok óta egyedül nevelem, a maximumot nyújtom nekik minden segítség nélkül úgy, hogy közben napi 8 órában dolgozok. Ő alig látogatja a gyerekeket, semmiben sem segít. A bíróság kérésére elrendelte a vizsgálatomat. Nem értem miért kéne elmeszakértői vizsgálat számomra? Mi történik, ha nem megyek el rá a végzés ellenére sem? És ha elmegyek esetleg és ott nem szólok semmit sem?
Válaszát előre is köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.07. 08:06

A felesegem szeretne fo gondnoka lenni
Kéri, hogy a szülői felügyelet gyakorlására őt jogosítsa a bíróság.

Lehetseges a kozos 50-50 szazalekos gondnoksag
Közös szülői felügyeletet akartál kérdezni. Azt csak egyezséggel lehet.

Ezt a valoperben kell rendezni
Kötelező járulékos kérdése a bontásnak. Közös megegyezéses bontás nem is lehetséges, ha - többek között - ebben nem egyeztetek meg.

chrew76 # 2015.03.06. 23:52

Feleségem tavaly novemberben Magyarországon beadta a válókeresetett velem szemben. Mi jelenleg külföldön élünk az egyik uniós országban.
Van egy 7 éves fiunk.
A felesegem szeretne fo gondnoka lenni a kozos gyermekunknek.

Lehetseges a kozos 50-50 szazalekos gondnoksag/szuloi felugyelet?

Ezt a valoperben kell rendezni, vagy kulon gyermek elhelyezesi pert kell inditani ez ügyben Magyarországon?

Köszönöm megtisztelö válaszukat!

ObudaFan # 2015.02.23. 21:58

Pedig igaz.

bokriszta # 2015.02.23. 21:21

Tisztelt Jogifórum!
Kb 5 éve váltunk el. Született egy bírósági határozat, hogy a gyerekek nálam leznek. Apuka két hetente viheti szombat reggeltől-vasárnap este 7-ig. Apuka most úgy döntött, hogy ő már pénteken át szeretné vinni a gyerekeket. Én nem mentem bele. Ő erre elment a Gyámügyre. Ők pedig azt mondták, hogy ha a bírósági határozat már több, mint két éve született, akkor a gyámügy felülírhatja azt. Igaz ez??? Én úgy tudtam, hogy a bírósági határozat a döntő és nem a gyámügy. Várom szíves válaszukat. Kösönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.18. 10:44

A szülők jövedelmi, vagyoni helyzete nagyon csekély súlúy körülmény az ilyen ügyekben.

Numero1777 # 2015.02.18. 09:12

Ezek szerint az,hogy több a kiadása,mint a jövedelme ez nem fogja befolyásolni,hogy hozzám kerülhessen!?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.18. 07:38

Szóval van-e esélyem megnyerni a pert ellene?
Ha az igazságügyi pszichológus szakértő nem minősíti a gyerek nevelésére alkalmatlannak, akkor nemigen.

Numero1777 # 2015.02.18. 07:30

Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne,hogy volt párom 5 éves kislányunkkal decemberben vidékre szülőkhöz költözött(előtte Budapesten éltünk együtt 4-5 évig).Most januárban beadta bírósághoz a szülői felügyelet,tartásdíj ill. gyermekelhelyezéssel kapcsolatos indítványt,amire meg is jött az idézés.
Papírokat amiket csatolt abban ott van,hogy neki mik a bevételei(kb. 43000 Ft havonta).
Mellette leirta nagyjából az enyémeket(összesen kb.140-150000 Ft havonta).
Gyermekünket én is nagyon szeretem,hiányzik és nagyon ragaszkodom hozzá és szerintem viszont.Mégis együtt éltünk évekig.
Kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben itélheti-e nekem a bíróság a gyermeket?Végül is nincs annyi jövedelme és a kiadásai is kitesznek havonta legalább 70-85000 Ft-ot(gondolom szülői segítséggel sikerül fizetnie).Én pedig jövedelmem alapján el tudnám tartani magunkat gyerekkel együtt.
Számít- e ilyenkor,hogy neki ott vannak a szülők akik segítik vagy,hogy van e más bevétele!?
Szóval van-e esélyem megnyerni a pert ellene?
Szeretném ha nálam helyeznék el a gyermeket!
Válaszotok előre is köszönöm!
Apa

pirosbögre # 2015.02.12. 10:45

Tisztelt Ügyvédek! Segítséget kérnék abban, hogy 7 éves kislányom általános iskolai beíratásához szükséges-e,hogy a szülők közösen keressék fel az iskolát? Elváltunk 4 éve, gyermeket nálam helyezte el a bíróság. Nincs közös felügyeleti jog!Tudom,hogy az iskola, életpálya megválasztásában közösek a felügyeleti jogok, de sajnos a mi esetünkben a normális kommunikáció és együttműködés nem működik,ezért a szigorú ítéletet tartjuk be.

Meddig terjed ez a jog? Elég ha megkérdezem a másik szülőt az elképzeléseiről és kiválasztjuk az iskolát a gyermekkel, majd tájékoztatom a másik szülőt?Nem egy helyen élünk,így sok helyi ismerete nincs is, ami az iskolákat illeti.Ha nem írja alá a hozzájáruló nyilatkozatot, tudom,hogy Gyámhivatalhoz fordulhatok, de szeretném jogilag a lehető legjobban lerendezni a másik szülővel való problémát a gyermek bevonása nélkül.
Köszönöm,ha válaszolnak!

ObudaFan # 2015.01.12. 12:50

Bárki fordulhat a gyámhatósághoz.
Kerülhet a testvéréhez.

ArpArp # 2015.01.10. 20:39

Igen, ennyit én is kitaláltam, köszönöm. A kérdésem az lett volna, hogy ki forduljon a gyámhatósághoz? Mi lesz utána a sorsa? Évekig intézetben lesz, amíg valakinek eszébe nem jut a sorsát elrendezni? Mert az még rosszabb lenne.

Kerülhet a testvéreihez? Vagy kívülálló idegen személyhez, aki esetleg kéri? Mert ha tényleg évekig lesz az intézetben, akkor az egésznek semmi értelme...

ObudaFan # 2015.01.10. 14:41

A gyámhatósághoz kell fordulni.

ArpArp # 2015.01.09. 15:15

Ismerek egy embert távolról. Van egy 12 éves lánya, aki fél és szeretne elköltözni. Az apa alkoholista, üvöltözik a lányával, néha meg is üti. Az anyja idegbeteg, gyógyszert szed, és anyagilag is alkalmatlan. Van két idősebb felnőtt féltestvére.

Ő szeretné, ha én lennék a gyámja. Azonban idős vagyok, egyedülálló, és egészségileg sem igazán jó, anyagilag is meglehetősen ingatag a helyzetem.

Van-e lehetőség a testvérei valamelyikénél elhelyezni? Ki kérheti? Helyzetem ellenére lenne-e nekem esélyem? Tisztelettel várom egy hozzáértő válaszát.

képkeret # 2014.12.28. 09:19

Kedves Egyjogász,

Említettem volna, hogy nem beszélünk az anyukával előtte?

Tanácsért jöttem, hogy mi a jogi háttere az ügynek, hogyan kell hivatalos formába önteni a megváltozott jogállást, nem pedig... ilyesmiért.

Tehát szó sincs 'gusztusos' megoldásról. A magyarszidást pedig köszönöm, nem kérem.

Peace.

Egyjogász # 2014.12.25. 21:17

Tudom, hogy hülyeség, de hallottam már olyan megoldásról is, hogy anyuka, apuka és a nagykorú gyerek leülnek, és normális, emberi hangon megbeszélik, hogy a jövőben a szülők milyen módon és milyen összegben viselik a még tanuló gyerek tartását.

Vagy ha anyuka apukával már nem tud így beszélni, akkor a saját gyerekével talán mégis.

De persze tudom, ez így az igazán gusztusos, magyaros megoldás, perelje be a gyerek rögtön a saját anyját, análkül, hogy beszélne vele a dologról....