Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökölt ingatlan eladása

drbjozsef # e-mail 2018.04.17. 12:59

Ne kérdezz mindenhol.

ism66 # e-mail 2018.04.17. 10:17

2001-ben elhunyt a testvérem, hagyatéki eljárás során kimaradt egy telek a hagyatéki eljárásból, amit 2015-ben póthagyatéki eljárással átadott a közjegyző. Amit most eladok a póthagyatékban megadott összegnél többért.
Kérdésem kell-e adót fizetni? Mikortól számít a megszerzési idő az eredeti hagyatéki eljárástól, vagy a póthagyatéki eljárástól?
Köszönöm a mielőbbi választ.

drbjozsef # e-mail 2018.03.31. 22:22

2016-ban egyeneságon örökölt, nyilván nem volt illeték.

2017-ben ugyanannyiért eladták, mint a hagyatéki érték, tehát nem keletkezett jövedelmük, nem kell adót fizetni (se bevallani adóbevallásba, nincs semmi teendőjük)

A 2017-ben vett ingatlan ára kevesebb, mint az egy éven belül eladott másiké, tehát a különbözet után kell illetéket fizetni, esetükben ez negatív, tehát az illeték nulla, DE CSAK AKKOR, ha a lakás teljes egészében az úr nevére került. Hiszen ő adott el lakást.

Ezt nem részletezted, csak azt írtad, "vettek" és hogy az "ő nevüKÖN van", tehát feltételezem nem ez a helyzet. Ha közösen vették, akkor az úrnak nyilván továbbra sincs illetékfizetési kötelezettsége, de ha a felesége nem adott el az elmúlt három évben ingatlant (vagy nem fog egy éven belül), akkor neki a teljes érték után illetéket kell fizetnie. Mármint a rá eső résszel arányos vételár után.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.31. 22:19

Nem. Fordítva ülsz a lovon.

www.kbs-ugyved.hu

Gabor0081 # e-mail 2018.03.31. 22:16

Kedves Közösség!

Egy idős, nyugdijas házaspár részére szeretnék tanácsot kérni adózás ügyében.

Egyenes ágon az idős úr örökölt egy ingatlant 2016-ban, első házasságából származó gyermeke hunyt el. A gyermeknek nem volt sem testvére, sem férje, sem utódja, igy felfelé örökléssel az idős úr örökölt egyenes ágon, mint vér szerinti apa.

A hagytéki eljárásban megállapitottak egy értéket, 21 millió forintot, amennyiért sikerült is eladniuk az ingatlant 2017-ben. (másik városban volt)

2017-ben Budapesten 18 millió forintért az idős úr és felesége vettek egy ingatlant (jelenlegi házasságukból származó) gyermeküknek, de a lakás az ő nevükön van.

Én úgy tudom, hogy illetékmentes a lakásvásárlás ilyenkor, hiszen 21m volt az eladás és 18m az új ára, és lakáseladásból lakást vettek, az ingatlanosok is ezt mondták nekik. A különbözet tehát 3 millió forint.

A különbözet után (3m forint) kell-e SZJA-t fizetni? Egyenes ági öröklés volt, tehát nem tudom, hogy "vagyonszerzésnek" tekintendő-e ez a 3m ft összeg?

Köszönettel,
Gábor

Gyula_58 # e-mail 2018.03.31. 12:28

ObudaFan
Köszönöm a megerősítést!

drbjozsef
Igen, valóban lemaradt, hogy az értékbizonyítványban megadott értéknek is a felét kell figyelembevenni.
Köszönöm a pontosítást!

Üdv:
Gyula

drbjozsef # e-mail 2018.03.31. 10:06

(eladási ár fele és az értékbizonyítványban megadott érték különbsége)

Ez picit félreérthető, mert az értékbizonyítványban mindig a teljes ingatlan értéke szerepel. Tehát az eladási ár felét kell összevetni külön-külön a két hagyatéki végzésben szereplő értékek felével, értelemszerűen.

ObudaFan # e-mail 2018.03.31. 08:11

Gyula58

Külön kell számolni a két tulajdoni hányadra, igen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

ObudaFan # e-mail 2018.03.31. 08:10

márti.vp

A saját hányadodat eladhatod bárkinek - a tulajdonostársad elővásárlási joga mellett - , de nyilván kérdés, hogy az úgy kell-e valakinek, illetve ha kell, akkor nyilván nyomott áron.
Vagy indíthatsz közös tulajdon megszüntetési pert, és akkor a bíróság szakértő segítségével majd meghatározza a reális eladási árat, amin az értékesítés árverési úton megtörténik. De az se olcsó, se gyors nem lesz, tehát ez a végső megoldás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

márti.vp # e-mail 2018.03.30. 21:19

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék segítséget kérni.Testvéremmel fele-fele arányban örököltük szüleink családi házát.Én szeretném eladni a házat, ha lehet minél előbb, mivel lassan 60 éve épült, romlik az állaga. Télen fűtve van, de nem lakik ott egyikünk sem.Az eladási árat a sógorom beleszólásával a testvérem elég magasra tette.Érdeklődnek is, és alacsonyabb árért már megvették volna, amibe én belemennék, de a testvérem /sógorom/ nem enged az eladási árból.Próbálkoztam azzal is, hogy fizessenek ki az alacsonyabb árral.Ők meg adják el amennyiért akarják.
A kérdésem az lenne, valahogy hozzá tudnék jutni az én részemhez?Van valami jogi lehetőségem?

Gyula_58 # e-mail 2018.03.30. 20:20

Tisztelt Fórum!
2013-ban és 2016-ban elhunyt szülők után örökölt lakás 2017-ben történt eladásából származó személyi jövedelem adó megállapításához kérnék segítséget. Jól gondolom, hogy a számított összeget (eladási ár fele és az értékbizonyítványban megadott érték különbsége) öröklésenként kell képezni, majd a tulajdonban tartási szorzók figyelembevételével egyenként számítani a keletkező jövedelmet? Végül az összjövedelem 15%-a az szja mértéke?

Köszönöm!
Gyula

SaireyVMK # e-mail 2018.03.06. 13:04

Jaj. Most látom,hogy illetékmentességet írtam az 5.év elteltét követő SZJA MENTESSÉG helyett. Párdon. De amúgy a lényeg ugyanaz. Mellesleg "szívesen, máskor is, de tényleg."
-

ötvenhetes # e-mail 2018.03.05. 12:00

SaireyVMK válaszát köszönöm szépen! Az az igazság, hogy én is így gondoltam, de az eladás előtt pontosan szerettem volna tudni a feltételeket!

SaireyVMK # e-mail 2018.02.23. 15:49

A hozzá nem értőknek lefordítva amit KBS ír az az,hogy mivel örökölni tetszett az alapból hozzácsapódott a jövedelméhez. Papírforma szerinti értékben(50% tulajdoni rész=7millió Ft) Attól,hogy ön ezt az ingatlant pénzzé alakítja át alapból még jövedelme nem biztos hogy lesz.(Bevétele igen,de jövedelme csak akkor lesz,ha az eladás értéke meghaladja az ingatlan értékét!) Magyarul ha mondjuk 15millió forintért értékesítené, akkor az anyai rész(felteszem 50%) érték feletti része után kellene fizetnie SZJA-t. (Vagyis a különbözet 1millió forint fele képezné az adóalapot. Tehát 500ezer forint. Ennek kellene a 15%-át fizetni. Vagyis 75ezer forintot. HA 15millió forintért adná el és ,HA még az anyai rész öröklése vagy azt követő évben értékesítené.

Ha a tulajdonba kerülést követő 2.évben történik az értékesítés akkor már csak ennek 90%-át, 3.évben 60%-át, 4.évben 30%-át 5. évben és az után pedig illetékmentes.

DE a lényeg,hogy ha 14millióért értékesíti akkor ígyis úgyis SZJA MENTES LESZ. Mivel csak elcserélte az ingatlanát, annak értékének megfelelő(vagy kevesebb) pénzre. Tehát "nincs jövedelem, nincs adó".

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.22. 20:59

Az szja-t a jövedelem után kell fizetni. (Személyi jövedelemadó - éééérted?)

www.kbs-ugyved.hu

ötvenhetes # e-mail 2018.02.22. 16:16

Amikor felértékelték a lakást, akkor mondták, hogy ez után az összeg után kell fizetnem, ha 5 évnél hamarabb eladom. Ezért is szeretném tudni, hogy mi a teendőm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.22. 13:00

Ki mondta, hogy 7 millió forint után kell szja-t fizetni?

(Biztos vagy benne, hogy a 14 millió a teljes ingatlan értéke? A hagyatéki leltárba csak a hagyatékba tartozó illetőséget veszik fel.)

www.kbs-ugyved.hu

ötvenhetes # e-mail 2018.02.22. 10:42

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám tavaly halt meg és megörököltem a lakását. Az illetékes szerv felértékelte 14.000.000, Ft-ra, aminek csak a fele után kell 15 %-os szja-t fizetnem (amennyiben most eladom), mert az apai rész már 18 éve a nevemen van.
Kérdésem az lenne, hogy akkor is ki kell fizetnem a teljes szja-t a 7.000.000,- Ft után, ha a jelenlegi önkormányzati lakásomat szeretném ebből a pénzből megvenni. Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # e-mail 2018.02.13. 13:37

Rég nem olvaslak.

nonolet # e-mail 2018.02.13. 13:20

drbjozsef

Olvasd már mit írtam és GONDOLD VÉGIG!!!
Mindenki az addigi pénzénél van.

Illetve lesz IS, ha nem szerződés szegő valaki.

A szerződés szegés meg már egy más eset lesz...

Arra ugyanúgy fel KELL készülni előre az eredeti vevő esetén is!!!!

Azaz be kell magad biztosítani, mert
csak max pár percre előre lehetsz biztos
abban, hogy a vevő még él és teljesít...
Hisz egy baleset, vagy infarktus bármikor beüthet.

Avagy teljesen mindegy, hogy melyik vevő nem teljesít esetleg...

Neked ELŐRE kell felkészülnöd erre az esetre is!
Ha gond lehet ez...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.13. 12:07

utána a szerződés ütemezése szerint a többi részlet is
Az elővásárlásra jogosult, ha él a jogával, akkor pont ebben az ütemezésben köteles teljesíteni. Továbbra sem értem a problémádat.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2018.02.13. 06:34

bermuda,

ez jó, ha nem siet se a vevő, se az eladó. De ha az eladónak kell a foglaló, sőt, utána a szerződés ütemezése szerint a többi részlet is, mert ő is költözik tovább, akkor nem szívesen szív azzal, hogy egy rosszhiszemű elővásárló hónapokra elhúzza a dolgot. Igen, tudom, ezt megteheti ugyanúgy a vevő is, de tételezzük fel, hogy a vevő felé megvan a bizalom, fizetőképes, és akar is. De nem tud, sőt, a foglalóját is kérné vissza, ha már nyilatkozott az elővásárló, azt neki vissza kellene kapnia, de lehet, hogy az eladó ha akarja se tudná visszaadni, hiszen befizette a következő lakásába ugyanúgy foglalónak, bízva a szerződés szerinti teljesítésben (ami a vevő részéről meg is lenne).

nonolet # e-mail 2018.02.12. 23:20

drbjozsef

"Értem én, "

Nem, nem érted úgy tűnik... mert nem gondoltad végig.

A foglaló már és végig a ZSEBEDBEN VAN az EREDETI vevőtől!!!
Hisz azt MÁR megkaptad a szerződés kötéskor tőle.

Az elővásárló pedig ugyanannyit letesz az ügyvédnél letétbe.
Plusz az ügyvédi és más költségeket is...

Aztán!!! nyilatkozhat érvényesen.
(hisz a megkötött szerződés ezt írja elő és neki mindenestől kell elfogadni azt)

A nyilatkozata után a letétből az ügyvéd

  • odaadja helyetted a foglaló részt az eredeti vevőnek

(mondván visszaadtad a foglalóját, mert nem ő lesz a vevő)
ÉS

  • visszaadja neki az ügyvédi+más költséget is

(mondván nem őt terheli, mert nem ő lesz a vevő)

Azaz te mint eladó mindvégig a foglaló birtokosa vagy és maradsz.

Csak menet közben megváltozik az a személy
akinek vissza kell adod, ha miattad borul a bili.

De a foglaló birtoklása nélkül egy pillanatig se vagy...

bermuda háromszög # e-mail 2018.02.12. 21:31

Én kaptam egy vásárlási szándéknyilatkozatot, amiben a fizetési terminusok benne voltak.
Ezt megkapta az elővásárlásra jogosult és abból tudta, hogy mikor mit kell fizetnie, ha ő akarja megvenni élve a jogával.

drbjozsef # e-mail 2018.02.12. 20:52

Értem én, hogy a szerződésben benne van a foglaló, csak a zsebemben nincs, az a bajom. :o)

Mert a szerződés aláírásakor esedékes általában a foglaló, pont az aláírás biztosítéka az. Márpedig az elővásárló az nincs még ott ilyenkor...

Sok mindent ki lehet kötni a szerződésben. De engem nem a kikötések tesznek boldoggá, hanem azok teljesítése...

Amúgy én a Ptk.ban csak ott latok teljesitési kepességre való igazolást, ha az elővásárlási jog megszegésével kötöttek szerződést, és utólag akarja a jogosult érvényesíten az elővásárlási jogát. A "normál" ügymenet esetén nem látok ilyet.