Gyerektartás és láthatás


Szimba # 2019.02.22. 09:40

Üdv mindenkinek!
A párom hétvégéje lenne, de a kicsik himlősek az egyik gyerek lázzal, a párom és a nagy fiú influenzásak. A volt élettárs mindenáron elakarja hozatni a gyerekeket, vagdalkozik, hogy "akkor is legyen jó apa ha betegek"...
Gyámügyes szerint is akkor is kell törődni a gyerekkel ha betegek. A párom teljesen össze van zavarodva. 1-1,5 hónappal ezelőtt kezeletlen arcüreggel vitte el az apuka.. láz, hányás, ügyelet... helyre jöttek.
Tanácsot kérek! Mit tegyen ebbe a helyzetbe..? Én mint anya oda se adnám és eszembe se jutna beteg gyerekeket odaadni..
A gyermek elhelyezésfolyamatban.
Választ előre is köszönöm! :)

ObudaFan # 2019.02.22. 11:03

Kérnék egy orvosi igazolást, hogy nem javasolt a szállításuk és következő hétvégén pótolnám.

Erin # 2019.02.24. 10:17

Üdvözletem!

Elnézést kérek, ha már volt ilyen téma, de nincs időm végigböngészni a hozzászólásokat.
2,5 éves gyermek tartásdíj, kapcsolattartás vonatkozásában úgy néz ki, sikerül megegyezni az apával peren kívül.
Sajnos a gyermek át-és visszaadásának helyéül ő és a menő ügyvédje ragaszkodik ahhoz, hogy az én mindenkori BUDAPESTI lakóhelyem legyen megjelölve. Úgy gondolom, az ilyen "röghöz kötéshez" nincs joga. Vagy mégis? Nyilván van egy kis szemétkedés, provokáció is a dologban, de jó lenne valami kis muníció, amivel leolthatnám őket.

Előre is köszönöm az érdemi válaszokat.
E.

drbjozsef # 2019.02.24. 18:24

Ha nincs egyetértés, nincs megegyezés, ilyen egyszerű ez.

Scales # 2019.02.24. 20:29

Kedves Erin!

Ha ketten nem tudjátok, majd a bíró eldönti perben. De az nem derül ki a kérdésedből, hogy neked mi felelne meg? Hol itt, hol ott lenne az átadás, ahol éppen vagy? Ahhoz hogyan alkalmazkodjon az apa? Egyébként a Ptk. 2013. évi V. törvény 4:180 (1) leírja a gyermek átadásának helyeként a gyermek lakcímét. Az átadás-átvétel mindenkori helyét pontosan meg kell határozni. Ha nem szeretnéd, hogy ez nálad legyen, akkor esetleg felajánlhatod, hogy te viszed oda az apához időre és érte is mész. De megegyezni bármiben lehet, amit mindkét fél elfogad. Tulajdonképpen az apa és az ügyvéd az ide vonatkozó törvényeknek ebben a kérdésben megfelel, amennyiben a te mindenkori budapesti lakóhelyed egyben a gyermeké is...
Én nem vagyok jogász, csak sok tapasztalatom van a témában, kérlek válaszomat eszerint értékeld.

Erin # 2019.02.25. 03:49

Kedves Scales!

Én mindössze annyit szeretnék, hogy a mindenkori lakóhelyem legyen az átadás-visszaadás helye. Úgy tudom, ez a bevett bírói gyakorlat is. Azt gondolom, az elkövetkezendő közel másfél évtized, míg a gyermekem nagykorú lesz, túl hosszú idő ahhoz, hogy meg legyen határozva a számunkra, hogy nem mozdulhatunk sehová, hiszen bármit hozhat az élet...Az apuka sajnos kissé paranoid, és a kollégái állítólagos példáiból kiindulva - mely szerint a volt nej/barátnő a gyerekkel az ország másik végébe költözött - engem is be akar korlátozni....

Scales # 2019.02.25. 06:08

Ja értem, ő ahhoz ragaszkodik, hogy Budapesten maradj. Na erre viszont nem kötelezhet. A félelme attól, hogy messze költözhetsz a gyermekkel megalapozott lehet, mert sajnos ezt gyakran meglépik és a nagy távolság időben és anyagilag is teher lehet. Ilyen esetben kellene a szülők között megosztani a felmerülő többletköltséget, vagy félúton találkoznak, egyik viszi, másik vissza hozza,stb... Esetleg felajánlhatsz ilyen biztosítékokat arra esetre. Minden körülmények között a gyermek érdekét nézzétek! Ez a legfontosabb! A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben nem dönthetsz majd egyedül, ilyen pl. a tanulmányaival kapcsolatos is, tehát költözéskor melyik iskolába íratod. Sajnos ezek a helyzetek megkívánnak mindkét részről "áldozatokat".

sztomi74 # 2019.02.26. 06:06

Üdvözletem Mindenkinek,

Tanacsra lenne szükségem.
A törtenet röviden: Válás 2010ben közös megegyezéssel 120000Ft/2 gyerek gyerektartas került a bírosagi papirra. En külföldön kezdtem uj életet, anyuka megkapott mindent auto, 1/4 házrész stb szó szerint mindent. Igyekezten emberfeletti teljesitménnyel látogatni 1000km röl a gyerekeket, hotel+repülö habonta vagy 20ora kocsikázás. A feleség a sok pénzt javarészt törlesztesre költötte mignem férjhezment majd a férjènek a házának a felujitására valamint leadta a pénzt az uj férjnek. A gyerekek most 16-18 évesek és az anyuka tökéletes nevelésének köszönhetöen kb 1 éve nem igazan mutatnak érdeklödést irantantam.

mo-i bérhez képest jol keresek, nincs kedvem belemenni jövedelemigazolàsosdiba a biróságon, de nagyon fáj az igazságtalanság
Lehet valamilyen modon megszorongatni öket?

ObudaFan # 2019.02.26. 12:05

Majd ha nagykorúak lesznek, akkor érdemtelenség miatt indíthatsz pert a megszüntetés iránt. Bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol

Danika900203 # 2019.04.21. 10:30

Sziasztok az lenne a kèrdèsem hogy van egy nevelt fiam ès semmilyen meg egyezès nincs az apukával nem fizett gyerektartást a feleségem igy is köteles láthatást biztosítani vagy nem?

bgreta0530 # 2019.04.22. 15:11

Üdv!
Férjem 2 hónappal ezelőtt kapta meg a végzést a gyermekláthatásról,azonban az anyuka nem tartja be az ebben meghatározottakat. Ebben az esetben is formanyomtatványt kell kitölteni,vagy elég a bíróságnak egy hivatalos levél,írásos bizonyítékokkal.
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2019.04.23. 12:31

Danika900203

Igen.

ObudaFan # 2019.04.23. 12:32

bgreta0530

A gyámhatóságtól kell végrehajtást kérni, nem a bíróságtól.

rigoz # 2019.04.23. 12:56

Tisztelt bgreta0530!

Gyámügyi és gyermekvédelmi tárgyú ügyekben - a bíróság hatáskörébe utalt kérdések kivételével, illetve a bíróság döntéseinek végrehajátáa céljából - fő szabály szerint az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező gyámhatósághoz - gyermek lakóhelye szerinti járási/kerületi kormányhivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi/Hatósági, igazságügyi és Gyámügyi Osztálya/Gyámügyi, Igazságügyi és Családi Csődvédelmi Osztálya - kell fordulni, ahol nincs erre rendszeresített formanyomtatvány.

A kérelmet szabad szöveges formában valamely kormányablakhoz vagy az illetékes szervezeti egységhez félfogadási időben személyesen szóban vagy az írásba foglalt beadvány , tértivevényes levélben aláírva, illetve az e-Papír szolgáltatás igénybevételével terjesztheti elő.

Az utóbbi az Ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok vehetik igénybe.

Tanygab # 2019.04.24. 06:45

Tisztelt Fórumozók!

Bírósági határozatom van a nyári láthatás rendjéről ( heti váltással ). Minden egyes láthatás betartok, a gyermektartást rendszeresen fizetem, a gyermekemmel jó a kapcsolatom.
Sajnos az Édesanyjával már annyira nem.
Nem lesz annyi szabadságom a nyári szünetben hogy minden láthatás időtartamán otthon lehessek, így 1 hét táborba szeretném beiratni ( csak napközis tábor ). Lovagló táborról van szó, a gyermekem több mint 2 éve jár lovasoktatásra heti 1 alkalommal.
Az édesanya kijelentette hogy minden tábori jelentkezést csak ő írhat alá, minden tábort személyesen meg akar nézni mielőtt aláírná a jelentkezést és ha neki megfelel csak akkor hagyja jóvá a tábort. Továbbá jeleztem neki hogy a határidő szűkös, mert majdnem minden tábor árazása olcsóbb ha hamarabb megtörténik a jelentkezés.

A kérdésem az lenne hogy tényleg csak az édesanya (gondviselő) engedélyével irathatom be a gyermekem táborba az apai láthatás időtartama alatt? ( szerintem ez nem így van )

Amennyiben saját hatáskörben is eldönthetem hogy melyik táborba megy a lányom akkor milyen eszközök lehetnek a kezemben amennyiben az édesanya feljelentéssel fenyegetőzik ( mert "helyette" írom alá a tábori jeletnezésre a papírt )?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2019.04.24. 07:26

Ha a szülői felügyeletet ő gyakorolja és ebben a körben nincs speciális rendelkezés, akkor szerintem sajnos védhető az álláspontja.

gesztenye77 # 2019.04.25. 09:07

Üdvözlöm a tisztelt válaszadókat!
A kérdésem az lenne:
Mikor szűnik meg a gyerektartás fizetési kötelezettség, a gyermek júni 22 -én betölti a 18 évet! Valószínű nem tanul tovább. Automatikusan nem kell tovább fizetni?
Ha mégis úgy dönt folytatja a tanulmányait, meddig kell fizetni?
Mi van ha nem jelenti be hogy már ndm tanul tovább?
A választ előrd is köszönöm!

drbjozsef # 2019.04.25. 09:56

gesztenye77,

A jogosultnak - aki kapja a gyerektartást - kell bejelentenie, hogy továbbiakban nem jogosult a gyerektartásra.

Önkéntesen nem hagyhatod abba a fizetést, hiszen feltételezem ítélet van róla.

Ha tovább tanul, akkor a szükséges (!) tanulmányok végéig, de főszabály szerint legfeljebb 25 éves koráig kell fizetni, utána csak nagyon indokolt esetben.

Anikokka # 2019.05.03. 10:57

Kedves Fórumozók!

Két kiskorú gyermekemet egyedül nevelem. Két éve költözünk külön, a szóbeli megállapodást nem sikerült az apának betartani így idén bíróságon voltunk. Megegyeztünk a gyerekeket érintő kérdésekben, láthatás, gyerektartás. Kizárólagos felügyeleti jogot én gyakorlom.
A tartásdíj elmaradást megállapították összegszerűen, jelentős tartozást halmozott fel. A gyerektartást azóta sem fizeti. Van munkája, a barátnőjével és annak testvérével lakik együtt saját tulajdonú ingatlanban. Mi a gyerekekkel albérletben. Feljelentést tettem, végrehajtást elindítottam. Ennek milyen hosszú a folyamata? Szándékosan nem fizet. Tényleg kaphat börtönbüntetést?
A láthatást kedve szerint alakítja, később jön, mint ami még van határozva és később hozza haza őket. Nem szól nekem erről, hanem a 11 éves gyereknek mondja. Többször figyelmeztettük, hogy ezt ne csinálja, a gyerek is és én is. Lelkileg tönkre teszi ezzel. Feszült a helyzettől, hiszen még gyerek. Próbálom óvni a gyerekemet ettől, de így nagyon nehéz. Hogyan vehetnék ennek véget?
A nyári szünetben két heti váltásban lesznek a gyerekek. Arra az időre tőlem követeli a gyerektartást. A nagyobb kiadásokba amúgy sem száll be (beiskolázás, szemüveg...) pedig a bíróságon ígéretet tett rá. Ilyenkor újra be kell adnom keresetet? Szeretném hogy ezek a kiadások ne csak engem terheljenek. Tavaly is rám maradt az egész. Nem tehetem meg a gyerekeimmel hogy a számukra szükséges dolgokat ne teremtsen elő. Lehetőségeimhez mérten megkapnak mindent. Az apuka szerint nekem ez a kötelességem hiszen én vagyok a kizárólagos felügyeleti jogot gyakorló, oldjam meg.
Nyári táborba beírathatja a tudtom és engedélyem nélkül?
Láthatásnál azt se akarja megmondani hova viszi őket, a pontos címét sem hajlandó elárulni. Szeretném tudni hol vannak a gyerekeim. Én mindig tályékoztatom ha elutazunk. Ezt várnám tőle is. Ezt kérhetem tőle? Vagy én se mondjam meg ha elutazunk külföldre?
A gyerekek láthatásra magukkal vitt holmiját (ruházatok, vitaminok...) részben kerülnek vissza, már unom hogy mindent újra meg kell vennem. Hiába kérem, nem kapják vissza. Erre van valami megoldás?
Köszönöm a választ

KapronczaiLaci # 2019.05.05. 07:14

Tisztel Jogászok!
Boldog családapa vagyok egy boldogtalan házasságban három nagykorú gyermekkel. Közülük az egyik külön él, önálló keresettel. Középső gyermekem egyetemista(nappalitagozaton tanul), mellette diákmunkán és lakáskassza megtakarítással.
"Kisfiam" 20 éves (szintén nappali tagozatos)tanul, minden életcél nélkül.
Elhatároztuk a válást de a gyerektartásnál megakadtunk. Gyermekenként párom horribilis összeget szeretne, holott a két kisebb él csak velünk és diákmunkából folyamatos jövedelemmel rendelkeznek. Ezt figyelembe kell venni a megegyezéskor, vagy a mi keresetünk a mérvadó?
A gond csak az, hogy nekem jó keresetem van, (=most még) feleségem egy "tartós munkanélküli".
Nekem kell eltartanom Őt is?
A nem címszavas válaszukat előre is köszönöm!

Burn Out # 2019.05.05. 08:27

A nagyobbik gyermek után nem kell fizetni. A kettő kisebbik után rokontartás iránt ők indíthatnak eljárást. Az életpályára felkészítő tanulmányok végéig kell fizetni tartásdíjat, de figyelembe veszi a bíróság, hogy rendelkeznek-e saját jövedelemmel. Ha elindul a válóper, akkor a kisebbik gyerekeknek belátásod szerint tudsz utalni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.05. 08:39

Nagykorú gyermek pénzbeni tartása (tartásdíj) iránt az a szülő is indíthat pert a másik szülővel szemben, aki az illető gyereket a saját háztartásában tartja el.

KapronczaiLaci # 2019.05.05. 09:08

Köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor - Igen ezt sejtettem!

Burn Out- Tehát ha rendelkezik, havonta 5-10 nap diákmunkabérrel és önálló lakáskassza megtakarítással, akkor azt a bíróság csökkentő tételként figyelembe veszi?

Vyktor # 2019.05.06. 09:08

Kedves Szakértők!

Végrehajtást lehet kérni természetbeni tartás nem teljesítése esetén? (2 x 10.000 Ft)

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 09:32

Ha kétszer tízezer, az nem természetben van.

Egyébként igen, lehet meghatározott cselekményre is végrehajtást kérni - de technikailag nyilván van különbség a pénzfizetéshez képest.