öröklés,ingatlan


ObudaFan # 2006.02.27. 19:46

manócska!
Nyilván haszonélvezete van a te részedre, ezért nem tudsz bemenni. Ez a haláláig fenn fog állni. Az elővásárlási jogot csak akkor tudod gyakorolni, ha tényleg megveszed a tulajdonrészét azon az áron, amit felajánl a vevő. Ha ezt nem teszed, hiába nem járulsz hozzá az eladáshoz, el tudja adni a saját tulajdoni hányadát. Valóban a tulajdonjog megosztása iránti per lehet megoldás, de ha az édesapád életében indítod meg, mindenképp rosszabbul jársz, mert a haszonélvezettel terhelt ingatlan kevesebbet ér, így a tul. hányadodért is kevesebbet kapsz.

ObudaFan # 2006.02.27. 19:42

haniel! Nem, csak akkor nem is lehet egyoldalúan megváltani.

Zoltán György # 2006.02.27. 09:44

Manócska!

Kié a ház másik fele?

A te tulajdonrészed terhelt-e? (Haszonélvezet)

Bíróságon kérd az osztatlan közös tulajdon megszüntetését.

Ennek egyik formája a megváltás, azaz kifizeted az apádat a házból.
Ezt teheted a lakásod eladásával.

Apád meg pénzhez jut.

manócska # 2006.02.27. 09:15

Szép napot!
A szüleim kitagadtak az örökségből és én nem éltem a 30 nappal mert nem volt rá pénzem, hogy az inditványt beadjam az ügyvédemmel. viszont a kötelesrészről nem mondtam le. Anya meghalt 2 éve és most akarja apám eladni a házat, amiről kiderült, hogy nem lehet mert a fele a nevemen van. Elővásárlási jogom van. Fizetni nem akar, a beleeggyezésem viszont kell neki vagy a házat felrobbantja. Megvenni nem akarom a házat, viszont a lakásomat elcserélném vele amit megint nem akar.Matt a helyzet, mert se pénz, se ház, se bemenni nem tudok a házba a saját dolgaimért amit már értékesített biztosan azóta. Ha tulajdonos vagyok akkor miért nem mehetek be a tulajdonomba? A haláláig kell várnom a pénzemre és utánna pereskedni azzal aki ott lakik, vagy van módja, hogy fizetésre bírjam a jog helyes útját járva??
Köszönettel

haniel (törölt felhasználó) # 2006.02.26. 14:21

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

ObudaFan # 2006.02.26. 09:40

zsizsa! A férjnek holtig tartó haszonélvezete lesz a törvényes öröklés szabályai szerint az édesanya tulajdonrészére.

Zoltán György # 2006.02.25. 18:43

El bömbölöm!

Fogadd el az örökséget, talált pénz, ha még csak néhány ezres is.

Zoltán György # 2006.02.25. 18:42

Eleve ági vagyon, szerintem nincs.
Persze amíg él, addig a saját részét eladhatja, megterheltetheti, átruházhatja. Eltartási, vagy életjáradéki szerződést köt rá... stb.

zsizsa # 2006.02.25. 16:06

Kedve mindenki!
Lenne egy örökösödési jogi kérdésem ingatlannal kapcsolatban:
Édesapám halála után az ingatlan tulajdonjoga rám szállt, másik része pedig édesanyámé. Később édesanyám ismét férjhezment, közösen új lakást vásároltak, elköltöztek. Én családommal élek az édesanyámmal közös tulajdonú lakásban. Kérdésem: Lehet-e édesanyám új férjének bármi követelése édesanyám halála után a közös tulajdonú(édesanyám és én) ingatlanból? Végrendelet és egyéb jogi szerződés nincs.
Válaszukat előre is köszönöm!

El Bömbölöm # 2006.02.22. 18:08

köszönöm a választ!

további minden jót kivánok!

ObudaFan # 2006.02.21. 16:09
  1. Ha még nincs hagyatékátadó végzés, visszautasíthatod az örökséget, de el is fogadhatod.
  2. Az illetékes Földhivatalon jelentsd be.
  3. Nem.
El Bömbölöm # 2006.02.21. 15:55

kedves fórumozók!

soha nem ismert rokonomtól örököltem egy házat.1/1 tulajdoni hányad, a leírását idézem: " a tulajdoni lap szerint ház és udvar található az idézett helyrajzi számú ingatlanon. a természetben az ingatlan egy üres telek, amelyen semmilyen épület nem található."
vagyis: örököltem egy üres telket, amely papíron ház. közjegyző szerinti értéke 50.000 FT.
kérdéseim a következők:

1.ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni?

2.milyen hatósághoz kell fordulnom annak érdekében, hogy a tulajdoni lapra a fennálló helyzet kerüljön rá?

3.mivel sem bontái engedély sem határozat nincs, az épitési hatóság megbírságolhat?
közművesitve nincs a telek, villany sem volt bekötve soha.

előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2006.02.21. 14:06

Nincs mit.

diamant # 2006.02.21. 14:01

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2006.02.21. 13:24

Egészen pontosan a haszonélvezô viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével (ezek egésze terheli tehár a tulajt); terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fûzôdô közterheket.

diamant # 2006.02.21. 12:22

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem... Van egy ingatlan, aminek a fele az én tulajdonomba került, egy másiknak pedig a negyede. A másik tulajdonos Édesapám házastársa, akinek az ingatlanokon haszonélvezeti joga is van. Én úgy tudom, hogy ilyenkor az ingatlan általános költségei a haszonélvezőt terhelik és a másik tulajdonosnak csak az ingatlanok életveszélyesen megrongálódott állapotának helyreállítására fordított összeg felét kell állnia. Ugye ez így van?

ObudaFan # 2006.02.21. 12:13

Véleményem szerint érvényesen lemondhat erről az özvegyi jogosult, nem tudom, mire hivatkozik itt az alperes. Ha azonban nem érvényes, akkor a kötelesrészt követelheted, a késedelmi kamatokkal, így egy ilyen másodlagos kereseti kérelem előterjesztését fontold meg. Emellett a korlátozott haszonélvezetnél egyébként is figyelembe kell venni, hogy tulajdonrésze van.

pipos # 2006.02.21. 10:46

Obuda Fan köszönöm a segítséged és a jótanácsot !
A kötelesrészem egyezség alapján történt tehermentesítésre már hivatkoztam, de alperes ügyvédje arra hivatkozott, hogy a kötelesrészem özvegyi haszonélvezeti jogáról a lakás vonatkozásában még az özvegy sem mondhat le, ha akar akkor sem.
Pedig tudomásom szerint korlátozott haszonélvezet vizsgálatánál figyelembe veszik hogy az özvegy csak haszonélvezeti jogot vagy tulajdont örökölt e, tehát az örökségét, valamint saját vagyonát is figyelembe veszik. De esetünkben azóta, hogy a hagyatéki tárgyaláson létre jött egyezségre figyelemmel átadta a közjegyző a hagyatékot, senki nem beszélhet özvegyi haszonélvezeti teherről. Vagy tévedek ???
Akkor a közjegyzőnek nem kellett volna felhívni a figyelmet arra, hogy a lakásban, amiben lakik nem mondhatna le az özvegyi haszonélvezeti jogáról és abból az ingatlanból nem lehet a kötelesrészt természetben kiadni ???
Esetünkben végintézkedésen alapuló és nem törvényes öröklés volt. Tudomásom szerint a kötelesrész egy korlátozás. De lehet hogy mégsem rendelkezhetem vele hiába mondta azt az általános örökös hogy nekem azt természetben kiadja, mert ezt nem teheti meg???

ObudaFan # 2006.02.17. 17:20

Nincs mit.

gyugyuné # 2006.02.17. 14:28

Köszönöm szépen a válaszokat,nagyon sokat segítettél!Köszi

ObudaFan # 2006.02.17. 10:07

Azért ennek a megítéléséhez látni kellene az okiratokat.

gyugyuné # 2006.02.17. 09:07

Akkor így elég nagy esély van arra hogyha bepereljük nem bukjuk el az ügyet és megkapjuk a pénzt?

ObudaFan # 2006.02.17. 08:29

Akkor ez valójában adásvétel volt, és nem ajándékozás, és így nem az "ajándék" követelhető vissza, hanem a megígért összeg kifizetése követelhető.

gyugyuné # 2006.02.16. 18:35

Az elajándékozás után a megajándékozott írt egy papírt,hogy a jegyzőköny alapján meghatározott összeget fizet meghatározott időn belűl(sajnos időpontot ne határoztunk meg).De ezt a papírt nem ügyvéd és nem jegyző előtt írtuk,hanem csak családtagok voltunk jelen,de van mind a kettő félről tanu+3 aláírás.Ez az ügy 2004.10.12-én történt,de azóta sem fizetett,és nem is áll szóba velünk.

ObudaFan # 2006.02.16. 18:09

A még meglevô ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élô hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése idôpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelô ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

A szokásos mértékû ajándék visszakövetelésének nincs helye.