Kapcsolattartás - az egyik szülõ külföldön él


tomas64 # 2007.02.09. 06:55

Meghatalmazott ügyvéded eljárhat a nevedben. A kapcsolattartást feltétlenül rendezni kell, ez a gyermeked joga, amit a törvényes képviselőnek tudomásul kell venni.

porki # 2007.02.09. 06:27

Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdésem lenne, mivel emlitettem, hogy kinn élek és ezek után is kinnt maradok, az időszakos láthatást szeretném elintézni, de mint már mondtam nagyon keveset tartózkodom Magyarországon, ezért ha meghatalmazok egy ügyvédet ő mindenenben el tud járni helyettem? Tehát tárgyalásra meg ilyenek, mert nem tudok hetente kéthetente hazaszaladgálni. Bár reménytelennek tartom (még ha az anya tudja is hogy megbüntethetik, hogy odaadja a lányt láthatásra.) Eddig sem tudta biztositani a feltételeket, mivel 1 szobás lakásban nem tudtam a gyerekkel még kettesben sem lenni. El pedig nem vihetem. Szóval ez ilyen szép kis ügy.

ObudaFan # 2007.02.08. 20:14

Ha olyan magas lesz a kinti jövedelmed, aminek a 20%-a már eltúlzott, arra a gyermeknek szüksége nincs, akkor erre tekintettel tartásdíj leszállítása iránt pert indíthatsz.

tomas64 # 2007.02.08. 18:42

A gyermek tartásának kötelezettsége nincs összefüggésben a kapcsolattartási joggal, egymástól külön létező jog és kötelezettség. A bírói ítélet a fizetésed 20 %-ára irányul, az az EU-s fizetésedre is vonatkozik.

Kapcsolattartási jogod sem korlátozódik a magyar állam területére, de szükséges lenne annak bírói, vagy gyámhivatali szabályozására, (vagy ha korábban szbályozták már, a jelenlegi életviszonyodhoz alkalmazkodó újraszabályozásra) Akkor a kapcsolattartás jogellenes akadályozása esetén végrehajtást kérhetsz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságoktól.

porki # 2007.02.08. 16:27

A gyerek nem tartós beteg. Néhány ételre allergiás, ennyi a baja.

porki # 2007.02.08. 16:24

Sziasztok!

Röviden a sztori és a kérdés. Az előző élettársi kapcsolatomból van egy 6 éves kislányom. Akit már 1 éve nem láthattam mert az anyja nem engedi. Jelenleg külföldön vagyok kiküldetésben, igy nem tudom otthon intézni a láthatást. A gyerektartást viszont rendesen fizetem. Havonta csekken. A közeljövőben viszont jelenlegi párommal szeretnénk kiköltözni (huzamosabb időre) külföldre és az itteni munkavállalással a fizetésem is unios fizetés lesz. A kérdésem az lenne, hogy igy is az uniós fizetés 20%-át kell gyerektartásként megfizetnem? (a végzés szerint a munkabér 20 %, legalább 15.000 Ft.) Tehát bruttó 2500 euro 20-át kell ezek után fizetnem? Ráadásul a gyerekemet nem is láthatom. Ha haza mentem vagy megyek is nem enged a lányhoz. A gyerektartást fizetném, de méltánytalannak tartom, hogy 120.000 Ft-ot fizessek azért hogy tudom hogy van, de nem láthatom. Az anya nem dolgozik, mivel a gyerekkel gyesen van, mert beteg de semmilyen orvosi papirt nem hajlandó átadni. Mi a teendő?

derill # 2006.06.07. 08:17

Még gyorsan forduljatok a biróság elnökéhez (azt irtad van ügyvéded, miért nem lépett?).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2006.06.07. 08:03

Ennyire reménytelen?

Imola99 # 2006.05.29. 11:07

Elkeseredésemben megint jelentkezem és segítséget kérek.

A volt férjemmel hónapok óta próbálunk abban megegyezni, hogyha egészségi okok miatt nem tudok a kislányomért menni /öthetes nyári kapcsolattartás forog kockán, a távolság 2000 km ), akkor édesanyámnak vagy testvéremnek átadja a kislányt. Az egészségyi ok: tervezett császármetszés holnapután.

A kérésre folyamatosan nemet mond.
Az utolsó kapcsolattartás után, amikor jönnie kellett volna Ausztriába a gyerekekért ( a kislány ment vissza hozzá, a nálam elhelyezett kisfiú is vele rendes láthatásra ), egy órával az átadás elõtt hívott fel, hogy nem tud a gyerekekért jönni, küld valakit.

A szituáció ugyanaz! A gyerekeket odaadtam ügyvédi tanácsra, aláíratva egy kézzel írt papírt, hogy minden felelõsséget vállal az illetõ, valamint mint tanunak tudomása van arról, hogy volt férjem " cserébe " ugyanilyen jóhiszemúen odaadja a kislányt anyukámnak, aki elhozza hozzánk júniusban.

Három hétre rá kaptam egy levelet a volt férjem ügyvédjétõl, melyben újabb feltételekhez kötik a kislány másnak való átadását!

Fogtuk az egész paksamétát (leveleket,melyben derill is segített, kérelmeket, a tanuval aláiratott papírokat stb.) és kértünk ideiglenes bírósági intézkedést.

Nos megtörtént:

A június 9-i átadás körülményeirõl, június 19-én kívánnak Magyarországon bírósági tárgyalást tartani!!!

Elfelejthetem a nyári láthatást? Feladjam? Pótlásról kérlek ne írjatok, mert esélye sincs! Ha valakinek van még valami ötlete, hálásan megköszönném!

derill # 2006.03.08. 17:22

Én épp ezért jelezném ezt is a biróságon, és kérném, hogy költségeimben marasztalják, merthogy ha válaszolt volna a leveleidre, akkor ezt biróság nélkül is meg lehetett volna oldani. A magyar jog szerint pedig időelőtti, ha meg sem próbált egyezséget kötni, és ugy inditja a pert.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2006.03.07. 12:23

Köszönöm derill!

A héten megkapom remélem a papírokat, akkor jelentkezem. Mindenképpen korai volt a perindítása, sõt inkább úgy fogalmaznék, hogy megalapozatlan és rosszhiszemû; hiszen csak felemeli a telefont és megegyezhettünk volna!

derill # 2006.03.04. 21:43

Ha bemutatod az igazolást, hogy a gyerek akkor kórházban volt, utána is fekvőbeteg volt, azt az ottani biróság is elfogadja. Nem ismerem az ottani szabályokat, de szerintem a perköltséget ott is a vesztes fél fizeti. Hivatkozzatok arra, hogy a per időelőtti volt, tekintettel arra, hogy az apa nem is próbált egyezséget kötni, illetve a leveleitekre nem válaszolt. Azt tudjátok bizonyitani, hogy milyen levelet küldtetek neki, és neki kell bizonyitania azt, hogy válaszolt, és hogy mit. Ennél többet nem tudok segiteni iratok ismerete nélkül.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Imola99 # 2006.03.02. 12:36

Szia!

Erre az E-Mail címre írhatsz nekem:
imamu@citromail.hu

Köszönöm!

Üdv.: Imamu

v.stella # 2006.03.02. 08:10

Szia :)
Irnék neked privit, ha adnal egy e-mail cimet.

Az enyém: v.stella@citromail.hu

Imola99 # 2006.03.01. 07:59

Tanácsot kérnék megint derilltõl vagy bárkitõl, aki megtisztel a véleményével:

Röviden a helyzetünkrõl:
Külföldön (EU) élek lassan két éve a második házasságomban. Elsõ házasságomból származó kisfiam nálam van elhelyezve, jogerõs bírósági ítélettel, ami azt is kimondja, hogy volt férjem hozzájárulásával van külföldön, tehát jogszerûen. Nyáron és télen is elmaradt egy kapcsolattartás a pici betegsége miatt ( 4 éves és 2000 km-t kellett volna utaznia ), amiknek pótlására kísérletet tettünk.
Orvosi papírok, igazolások megvannak, levél a volt férjemnek, benne három különbözõ módon felajánlva a pótlást, megvannak a telefonlisták, hogy hányszor hívtam, megvannak a levelek és E-Mailek valamint faxok köztem és az ügyvédem, valamint az ügyvédem és az ügyvédje között is.
SOHA, egyetlen szóval nem reagált, nem említette sem nem kérdezte.
Ma már tudom, hogy hiába próbálkoztunk békésen megegyezni, a hátam mögött nem a magyar Gyámhatósághoz fordult – akik talán tudtak volna segíteni, bár talán elõbb velem kellett volna megbeszélnie és rendben lett volna a dolog -, hanem rögtön bírósághoz fordult itt ebben az országban ahol vagyunk. Itt most pert akasztott a nyakamba annak minden költségével együtt, holott egyszerûen csak meg kellett volna beszélnünk. Ö azonban-számomra nyilvánvalóan – nekem akar rosszat. Van valami ötletetek? Mit tehetek? Rosszhiszemû volt?
Természetesen be tudom a papírokat és minden mást is mutatni a bíróságnak, de erre a cirkuszra semmi szükség sem volt, akkor és utána is rendben ment a kisfiû, a szemembe nézve mosolygott a volt férjem, a hátamba pedig belevágta a nagykést!
Annyit még, hogy a láthatás költségeinek 90 %-át mi fizetjük, ami kéthavonta kb.: 200.000 Ft-ot jelent!!! Nem hiányzott, hogy most még ügyvédre és pereskedésre is költeni kelljen.
Megköszönném, ha valaki valami ötlettel segíteni tudna!