gyámi letét


derill # 2006.06.11. 18:39

Ez gyámhivatala válogatja. Nem egységes a joggyakorlat. Láttam már olyat, hogy tüzifára engedélyezték a pénzfelvételt. Az autó csak akkor jóhet szóba, ha a gyermek 17 éves, tehát már van jogositványa, vagy ha fogyatékos, ami miatt muszáj autóval közlekednie a szülőnek, mert azzal szállitja a gyereket.

Szóba jöhet viszont számitógép vásárlás, külföldi ösztöndij fizetés, nyelvtanfolyam, bicikli, sifelszerelés, nyári tábor stb. Azt kell bizonyitani, illetve valószinüsiteni, hogy a szülő ezt a saját jövedelméből nem tudná a gyermeknek biztositani, viszont a gyermek számára fontos lenne, hogy ehhez a dologhoz hozzájusson.

Ezen felül lehet lakás is, de egyrészt nem könnyü bérbeadni, másrészt ha sikerül, tényleg adózni is kell utána.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

lalibatyo # 2006.06.09. 12:52

kb 10 éve volt ilyen ügyünk és akkor a gyámhatóság megadta az engedélyt úgy,hogy az eladott lakás árának azt a részét ami a gyereké egy másik lakás vásárlására fordítsuk úgy hogy a gyerek a pénzének megfelelő hányadban tulajdonrészt kapott. Igaz a tervezett esküvőnket előbbre kellett hozni mert élettársi kapcsolat esetén nem engedték volna meg hogy egy "idegennel " is közös tulajdona legyen a gyereknek.

monalisa1 # 2006.06.08. 15:20

Úgy igaz az egész ahogy Szöszi írja, ahogy javasolja.

Szöszi22 # 2006.06.08. 13:44

Nem tudom,ilyen esetben kell-e a gyereknek adót fizetnie,de azt jó tudni,ha ingatlant eladsz,annak az értékében 1 éven belül egy másik ingatlant kell vásárolnod,vagy adózni kell a pénz után,Te is ingatlan tulajdonos voltál,szerencsésebb lenne ingatlant venni a pénzért,amit kaptál,mint adózni,nem?
Az autó,és más ingóság...nem a gyerek érdekeit szolgálják.

Szöszi22 # 2006.06.08. 13:32

Én a helyedben vennék fel kölcsönt,és vásárolnék a gyereknek egy garzont,amit kiadnék albérletbe,ez fedezné is a havi törlesztőrészt.Ha pedig a gyerek nagykorúsága előtt ki lesz fizetve a hitel,a többi pénz megy a bankszámlájára,ezt bitosan támogatná a hivatal,talán még kamatmentes hital felvételére is van lehetőség,érdeklődj a helyi önkormányzatnál,semmiképp ne legyen bicikli a dolog vége!

macskosz # 2006.06.08. 13:15

Szeretném, ha a következőkben segítenétek. Még előző lakásunkat a volt férjemmel saját magunk és gyermekünk nevére vettük meg. Válásunk után tavaly a lakást eladtuk, s a gyerkőcünk részének pénze gyámi letétbe került, kb. 4 millió forint összegben. Másik lakást ebből nem tudunk venni, viszont nem akarjuk azt, hogy mire nagykorú lesz, ez az összeg ne érjen semmit. Az én anyukám még gyerekkoromban meghalt, s mire 18 évesen hozzájutottam a pénzhez, egy biciglit tudtam csak venni az örökségemből. Ezt szeretném elkerülni.
Mit vehetünk belőle, mi az amit a gyámhivatal engedne?
Azt tudom, olyat kell, ami a kiskorú érdekeit szolgálja. VEhetünk e belőle autót, vagy valami más értékkel bíró tárgyat?
Előre is köszönöm a válaszaitokat.