Örökölt tartozás


tomas64 # 2006.10.02. 16:26

Ezt már tényleg ügyvéddel kéne megbeszélni!
A végrehajtás megtámadásához (vagy tudomássulvételéhez) a teljes iratanyag (hagyatéki eljárás, végrehajtási eljárás) megismerése szükséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.02. 16:23

A végrehajtás miatt. De előbb ügyvéd.

Isti73 # 2006.10.02. 16:09

Köszönöm a hozzászólásokat!

Az átvett levél a lakóhely szerinti illetékes Bíróságra teszik át, amelyre ellen kifogás benyújtására 15 nap áll rendelkezésre.
Az áttétel ellen nyújtsak be kifogást, vagy az egész végrehajtás miatt?

tomas64 # 2006.10.02. 13:55

Csak két dolog, ami eszembe jut: az örökösök a hagyaték erejéig felelnek az örökhagyó tartozásáaiért. A másik: ha édesapád 3 . rendű adóstársként, de egyetemlegesen tartozott helytállni, akkor a hitelező azon hajt végre, akin tud, nem kell előbb a egyes, vagy kettes számú adóstárssal próbálkoznia.

Pjotr # 2006.10.02. 11:37

Szerintem minnél előbb menj el egy ügyvédhez aki átnézi, hogy mi kineka nevén van, ki mit örökölt meg a hitel papírjait is.
A lényeg az , hogy ne fussatok ki a határidőből.
Azért az nem úgy van, hogy a volt lakhelyén minden lefoglalható...

Isti73 # 2006.10.02. 09:38

A múlt héten felvettem egy bíróságról küldött ajánlott levelet. A levélben egy vgrehajtás miatti végzés volt, melyen átteni rendeli az iratokat a lakóhely szerini bírósághoz. Ennek fellebezésére 15 nap áll rendelkezésre. Valamint tartalmazott egy végrehajtási záradékot, amely alapján az Édesapám (aki már lassan 4 éve elhunyt) kezességet (adóstárs lett) vállalt a nővérem hitelfelvételénél. A mostani levél alapján az Édesapám volt lakhelyén minden ingó és ingatlan lefoglalható. Enek a hitelnek a törlesztőrészleteit nem fizették a nővéremék, így behajtás után intézkedett a Bank. A nővéremékkel nem tartom akapcsolatot.
Édesapám hagytéki tárgyalásán lemondtam én is és a nővérem is a hugunk javára a ház ránk eső részéről. Így most a ház fele édesanyámé, a másik fele a 15 éves hugomé. Édesanyámnak a hugom részén is özvegyi jog címén élvezeti joga van. Valamint ezen ház Édesapmám halálakor még nem volt kifizetve. A házat a munkaadótól 15 éves futamidőre vásárolták, akkor még csak 5 év telt el, és mivel még nincs kiegyenlitve - amit édesanyám egyedül fizet azóta - ezért azon elidegenitési és terhelési tilalom van.
A kérdésem a következő: Mit tehetek, hogy ne árverezzék el édesanyám és a hugom házát? Fizetni nem akarunk és nem is tudunk!
Egyébként felhívtam a végrehajtás ügyét intéző ügyvédet és megadtam a nővéremék címét és az ingatlan címét amire anno felvették a hitelt.
Édesapám 3. rendű adós, de a papír szerint egyetemlegessen felenek a tartozásért.
A nővérem és a férje fizetős egyetemen tanul, albérletben laknak. Tudták volna fizetni a törlesztőrészleteket, csak nem akarták.