Eltartási szerződés megtámadása


ObudaFan # 2008.12.20. 13:51

Nem jár.

monalisa1 # 2008.12.20. 14:11

Ha színlelt egy szerződés és ezt sikerül bebizonyítani akkor az semmis = az eredeti állapot áll vissza.

ObudaFan # 2008.12.21. 11:19

Ja, visszaolvastam, szóval nem testvérről, hanem gyermekről van szó. Akkor jár a kötelesrész, ha a színleltséget sikerül bizonyítani. (Természetesen nem az eedeti állapot áll ekkor helyre, hiszen ha nem tartási szerződés jött létre, akkor ajándékozási.)

ides # 2009.01.21. 22:06

Segítséget szeretnék kérni, sürgősen, ha lehet, mert nagyon rövid az idő!

Kötöttem 2006-ban az élettársammal egy Tartási, gondozási és átruházási szerződést, amelyben vállalta az élettársam, hogy életem végéig eltart, gondoz és szükség esetén gyógykezeltet és halálom esetén eltemettet. Ezért átírták az Ő nevére az ingatlanomat, Nekem pedig haszonélvezet maradt.

Az az igazság, hogy ez a szerződés szinlelt volt, mivel nincs családom és nem akartam, hogy a testvéreim örököljenek, mivel az élettársammal már 15 éve együtt éltünk.

Sajnos az élettársam most meghalt és az Ő két gyermeke kijelentette, hogy nem vállalják a gondozásomat, mivel távol laknak, de az Édesanyjuk után igényt tartanak a házra.Szeretném felbontani a tartási szerződést.

Valóban az élettársam főzött, mosott, takarított rám, de el nem tartott, mivel Ő csak 26.000.- Ft szociális segélyt kapott és az nem volt elég a rezsire sem.
Én a nyugdíjam háromnegyedét adaadtam, amiről papír nincs, de az élettársam is hangoztatta a szomszédok előtt, hogy miből élnénk, ha nem adnék neki oda ennyi pénzt?

Szeretném megkérdezni, hogy felbonthatom-e a tartási szerződést, az örökösökkel, mivel az Anyjuk nem tudott eltartani a saját jövedelméből, még Ő is az enyémből élt?

Van egy másik kérdésem is, volt a takarékban egy nagyobb összeg az Ő nevén, de ezt is közösen gyűjtöttük a temetésünkre. A gyermekei azt mondják, hogy az a pénz az övéké, mivel az Anyjuk nevén van.
Az egyik szomszédnak azt mondta az élettársam, hogy a pénzből kivett a tudtom nélkül, mivel az egyik gyermeke lakást vett és Ő segítette ki.

Még nem volt hagyatéki tárgyalás, mi ilyenkor a teendőm? Irjak a közjegyzőnek, hogy igényt tartok a pénzre, és fel akarom bontani a tartási szerződést?
Nincs meghatalmazott a pénz felett, igy lehet-e zároltatni a számlát, mig nem dől el, hogy mi lesz vele?

A szomszédok azt mondják, hogy jönnek tanúskodni, mert mindent láttak, mik a kilátásaim?

A választ köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.22. 07:14

Nem célszerű hangoztatni, hogy a tartási szerződés színlelt volt. Ha ugyanis ezt sikerrel bizonyítanád, akkor ajándékozásnak minősül - vagyis az ingatlan akkor is az örökösökés, de még a tartásod sem kötelezi őket.
Nem biztos, hogy túl jól járnál a tartási szerződés esetleges felbontásával sem. Ugyanis vissza kellene álítani az eredeti állapotot: vagyis visszakapnád az ingatlant, de meg kellene fizetned a kapott tartás értékét. Ha pedig a bizonyítás során kiderülne, hogy ez az érték nulla, akkor megint ott vagyunk: ajándékozás.
Egyébként a bíróság a tartási szerződést csak amiatt, hogy az örökösök nem akarnak eltartani, még nem bontaj fel: ha lehetséges, akkor inkább átalakítja életjáradéki szerződéssé.

Az élettársi közös vagyont illetően elszámolási igényt támaszthatsz, ezt azonban lehetőleg összegszerűen kell bejelenteni a közjegyzőnek. (Már most mondom: az összes pénz nem illet meg.)

ides # 2009.01.23. 22:03

Köszönöm válaszát, Béla!

Legyen szives válaszolni, amennyiben elszámolnánk egymással az örökösökkel, amit az élettársam ráfoditott a házimunkára, azt szerintem fedezte az az összeg / havi 50.000.- Ft / amit odaadtam neki.

De nézzük a következő verziót: ha a biróság nem bontja fel az eltartási szerződést és életjáradékká alakítja át. Gondolom, hogy ezzel köteleznék az örökösöket részemre halálomig minden hónapban egy bizonyos összeg megfizetésére. Ők nem dolgoznak, segélyen élnek, kérdezem Én, hogy miből fizetnének részemre életjáradékot?

Az élettársi közös vagyont nem is gondolom egész részben, hisz Ő feleannyival járult hozzá, mint Én , igy ebben az arányban gondoltam.

Várom válaszát, köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.23. 23:22

Nem nagyon tudok többet, mást mondani. Ha a felek mindegyike úgy akarja, akkor közös megegyezéssel is fel lehet bontani a szerződést.

ides # 2009.01.24. 10:18

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, Béla. Beszámolok a végleges lezárás után mindenről, hogy mások is okuljanak példámból.

Tiszteletem

embe # 2009.01.25. 17:58

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi helyzettel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni: hozzátartozómmal tartási szerződést szeretnék kötni, az eltartott ő lenne. Egyelőre én gondozom rendszeresen. Van egy felnőtt fia, aki sohasem látogatja meg, de gyanítom, hogy amint tudomást szerezne a haláláról vagy a tartás létrejöttéről (földhivatal) rögtön előkerülne... A beteg lakása lenne a szerződés tárgya. Kérdésem, hogy a gyerek mikor és hogy tudná megtámadni ezt a szerződést (színlelt szerződés, tartás elégtelensége, illetve halál előtt/halál után tehet-e valamit)? Ha jól tudom, kötelesrészre hiába tartja a markát, ha nem nyer pert. Ha sima végrendelettel hagyná rám a lakást, akkor egyetlen gyermekeként mekkora kötelesrészt kaphat?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.26. 11:46

Utána. Addig maga az eltartott támadhatja meg.

A köteles rész a fele mindannak, amit a jogosult törvényesen örökölne.

gzsuzsa # 2009.02.09. 17:43

Tisztelt fórumozok!
Egy eltartási szerződés miatt szeretnék segítséget kérni.
Apám két hónapja kötött egy eltartási szerződést, de az eltartó előtte egy hónapja került képbe. Nagyon sürgette az eltartó a tartási szerződés megkötését, mivel tudta, hogy apám súlyos beteg és bármikor meghalhat, ami ez év januárjában be is következett.
Szerződés megkötéséről nem tudtam, mert apám nem merte megmondani. MI gyerekei rendszeresen tartottuk vele a kapcsolatot, bár 80 km-re laktunk egymástól. Nem tudom elfogadni, mivel olyant írattak vele, hogy mindenről lemondott, még a házban levő ingóságokról. Decemberben kórházban volt és akkor már megírták az eltartási szerződést, nem volt váltó ruhája és nekünk kellett bevásárolni.
Köszönöm segítségüket: gzsuzsa

ObudaFan # 2009.02.09. 18:05

Ha a szerződés semmisségének kimondását szeretnéd, akkor neked kell tudni bizonyítani, hogy az eltartó is tudott arról, hogy már kevés van hátra. És még akkor sem biztos a siker, mert a bírói gyakorlat nem zárja el
a halálos beteget sem attól a lehetőségtől, hogy érvényes tartási szerződést kössön, hiszen
ebben az esetben éppen a legrászorultabb személyt fosztaná meg ettől a lehetőségtől.
Azonban a szerződés megkötésének körülményeit gondosan vizsgálni kell. Lásd bővebben: http://members.chello.hu/…ulonbseg.pdf

Johnny0 # 2009.07.13. 19:48

Üdvözlök Mindenkit!

Ismerősöm édesapja eltartási szerződést kötött. Az eltartók 8 hónapig eleget is tettek a szerződésben foglaltaknak, de az eltartás ezután megszűnt! Az elatrtási szerződést követően a lakás átírásra is került az eltarók nevére. Mivel az eltartók a szerződésben foglaltaknak nem tettek eleget azért azt bíróságon megtámadták. Az elatrtók elismerik a szrződésszegést és folyamatosan egyeszséget ajánlanak. A felajánlott összegek sosem fedezik az ingatlan valós értékét. Így a tárgyalások újra és újra elnapolódnak. Valószínűleg a bácsi idős korára játszanak! Milyen megoldás lehetséges az ügy gyors lezárására és az ingatlan visszaszerzésére?
A válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel!

ObudaFan # 2009.07.13. 21:10

A pert kell végigcsinálni.

monalisa1 # 2009.07.13. 21:24

Johnny0

Ha bácsi időközben meghalna a gyermeke lép helyette perbe, igaz az egész eljárás kezdődik előlről.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.07.14. 08:32

Ettől nem kezdődik elölről.

Sz.Márton # 2009.07.14. 09:06

Bizony, hogy nem!

monalisa1 # 2009.07.14. 12:10

Összekevertem a bírócserével, vagyis köszönöm mindkettőtöknek a javítást.

ObudaFan # 2009.07.14. 12:52

Polgári ügyben a bíró személyében történt változás esetén sem kell újrakezdeni a tárgyalást (egy hónap múlva meg már büntetőügyben sem.)

monalisa1 # 2009.07.14. 13:14

Köszönöm.
Azért ez érdekes, mert valószínűleg nincs két egyforma eljárási/vizsgálati módszerű bíró.

Badél # 2009.08.02. 07:22

Az alábbi problémához kérném segítségeteket:
Egy életjáradéki szerződés örököse nem hajlandó a szerződésben foglalt összeget fizetni, mondván az öröklési eljáráson erről nem volt szó. Gondolom polgári perben kell kérni, hogy ezt állapítsák meg. Ennek során megnézik (Ptk. 586. §), hogy az ingatlan értékét fedezi-e az eltartottnak eddig fizetett életjáradék: Kérdésem, hogy ha ez igaz, akkor pontosan hogyan állapítják ezt meg (vagyis az inflációt mi módon veszik figyelembe)?
A pernek gondolom alapvetően kétféle kimenetele lehet: felbontott lesz a szerződés és az eltartottnak vissza kell fizetnie az eddig befizetett összeget (megint az infláció beszámításának mikéntje érdekel), ill. ha már elérte(, sőt) az ingatlan értékét, akkor a túlfizetés mértéke vissza jár-e az örökösnek? Másik lehetőség, hogy még él a szerződés és ekkor az örökösnek visszamenőleg is fizetnie kell, mi a teendő, ha ezt nem teszi?

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.08.02. 10:22

Ha a szerződés megszűnik, és el kell számolni, akkor elsősorban kamatokkal kell visszafizetni az életjáradékot, így lehet figyelembe venni az inflációt, de azért ez nem minden esetben van így, mert az eltartott körülményeit figyelembe kell venni.
Ha a szerződés nem szűnik meg, és az örökös pénz fizetésére köteles, amit nem fizet, akkor az erről szóló bírósági határozatot végre lehet hajtani.

Badél # 2009.08.02. 19:17

Köszönöm a választ!
Még csak annyit kérdeznék, hogy a kamat kiszámítása az MNB mindenkori alapkamatát veszi figyelembe, vagy mást, vagy minden bíró máshogy dönt ebben?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.03. 09:39

Nem a mindenkori, hanem a késedelemmel érintett félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat.

niki0227 # 2009.08.08. 10:37

Jó napot kívánok mindenkinek!

A családomnak lenne egy bonyolult problémája.
Először is a mamám megismerkedett egy férfival akinek saját háza volt. Odaköltözött majd egy fél év múlva összeházasodtak. Majd eladta a férj a házat, és a mama nevére vettek egy kisebb házat, melyen a férjnek haszonélvezete lett, mindezt azért hogy a gyereke ne örököljön semmit.
Eközben szüleim elváltak, és a vagyont úgy osztották meg, hogy a mamáék hozzánk költöztek eltartottként, apa pedig megkapta a mamáék házát. Így a mamáé a mi házunk fele, anyáé a másik fele, a mama férje pedig haszonélvező rajta.
Ez egy fél évig ment, majd egyik napról a másikra a mama férje elköltözött, a mai napig nem tudjuk miért.
Beadta a válókeresetet, pedig mindenkinek azt mondja nagyon szereti a mamát.
Ha elválnak akkor mire számíthatunk, mi lesz a ház tulajdonjogával? Felbonlik-e az eltartási szerződés ha a mamáék elválnak és a tulajdonjog változik a házon, mert hogy a tulajodonjog is szerepel a szerződésben. Kell-e fizetnünk neki?

Remélem érthető a történetem.

A segítségüket előre köszönöm.