Eltartási szerződés megtámadása


ObudaFan # 2008.10.22. 12:52

Ha a szerződés szerint már beköltözhet, és a bíróság ezt ideiglenes intézkedéssel nem tiltja meg, akkor beköltözhet.

corvinus # 2008.10.22. 13:02

És hova költözik be ilyenkor? A mi lakásunkba (semmi közünk a szerződéshez), vagy az eltartott mellé? Ott sem fér el, pláne ha tized magával akar beköltözni. Ideiglenes intézkedést a bíró saját belátása szerint hozhat? Miért köthet valaki sztatlan tulajdon részre tartási szerződést? Mindenki azzal védekezik, hogy nem köteles vizsgálni, pl. hogy az eltartó háztartásbeli, önálló jövedelme nincs, az eltartott kizáró gondnokság alatt álló 100 százalékos rokkant, stb. A Földhivatal fellebbezés ellenére bejegyezte a tulajdonjogát.

ObudaFan # 2008.10.22. 17:23

Az eltartó részére nyilván. De mondom, látni kellene a szerződést. Ha pl. az eltartó haszonélvezetét kikötötték, akkor az eltartó nem is köteles beengedni őt.

borosi # 2008.11.04. 12:56

Sziasztok!

Szüleimmel eltartási szerződést szeretnék kötni mivel mindeketten betegek. Édesapám cselekvőképtelen, 24 órás ellátásra szorul. (Édesapám betegsége az utolsó évben vált "kritikussá".) Mivel édesanyám, betegsége miatt egyedül nem tudta ellátni, mindketten hozzám költöztek. Idősek otthonába is gondolkodtam, de a nyugdíj nem elég és sajnos én sem tudom finanszírozni a hiányzó részt, mivel én is rokkant nyugíjas vagyok.

Három ügyvéd is úgy nyilatkozott, hogy addig nem köthető eltartási szerződés, amig a két testvérem le nem mond az apai részről, mivel végrendelet nem született. A két testvér eddig semilyen segítséget nem ajánlott fel és nem is látogatják a szüleinket. Hozzá kell tenni, hogy korábban sem volt ez másként. Mikor segítséget akartam kérni tőlük a helyzet megoldására azt nyilatkozták, oldjam meg ahogy nekem jó, mert ők nem tudnak segíteni, akár az örökösödési részükről is lemondanak. Közben az egyik testvérem lánya követeli az édesapja részét, nem engedi lemondani. Mit lehet ilyenkor tenni? Segítsetek!

Köszi
Jutka

ObudaFan # 2008.11.04. 13:28

Ha tartási szerződést kötsz, akkor a többi reménybeli örökös hozzájárulása nem szükséges, sőt, kötelesrészre sem tarthatnak igényt. Az más kérdés, hogy ha a te jövedelmed sem valami túl magas, akkor egy esetleges perben kérdés lesz, hogy valóban el tudtad-e tartani az eltartottakat, vagy csak kötöttél egy színlelt öröklési szerződést. Ez utóbbi esetben is azonban legfeljebb a kötelesrészre tarthat igényt a többi leszármazó.

borosi # 2008.11.04. 15:14

Otthonomban gondozom őket. Az alacsony nyugdíjat arra értettem, hogy az otthon többletköltségeit nem tudnám önerőből, a testvérek segítsége nélkül finanszírozni.

borosi # 2008.11.04. 17:02

Mint mondottam, az édesapám cselekvőképtelen, sem szóban , sem írásban nyilatkozni nem tud. Végrendelet sem született az apai részről. A helyi ügyvédek szerint ezért kell lemondani a két testvéremnek a részükről . A vagyonuk olyan kevés hogy nem a pénzért teszem hanem már elvi kérdés. Mivel sem a testvéreim, sem annak családtagjai nem látogatják.

Jutka

ObudaFan # 2008.11.04. 17:03

Az úgy rendben van.

Sándor81 # 2008.12.03. 21:50

Hasonló problémával küzd a családom az itteni hozzászólásokkal. A nagymama és papa két örököst ki szeretne zárni az örökségből. Az lenne a kérdésem, ha a szülők a gyerekeivel eltartási szerződést kötnek, sokra mennek-e ennek megtámadásával? Ilyenkor már nem érinti köteles rész őket? És az örökhagyóknak kell-e köteles rész lemondását kérni (akiket ki akar zárni), hogyha eltartási szerződést akar kötni a másik gyermekeivel? Olvastam itt "színlelt szerződést", ez ált. ér valamit? Vagy az eltartási szerződés általában elég erős ahhoz, hogy köteles rész így már ne illesse őket?
Vagy mit tudnak javasolni, hogy ezeket ki lehessen teljes egészében zárni??

Köszönettel: Sándor

ObudaFan # 2008.12.04. 12:16

A tartási szerződéssel elidegenített vagyontárgyra a kötelesrész nem jár. Aki enélkül kötelesrészre lenne jogosult, az bizonyíthatja, hogy színlelt volt a szerződés, vagyis ténylegesen nem volt itt tartás, és ebben az esetben a kötelesrész jár.

Sándor81 # 2008.12.04. 13:25

Ügyvéd+közjegyző ezt az eltartási szerződést aláríja akkor teljesen el vannak idegenítve a reménybeli örökösök? Mégis mivel tudnák bizonyítani, hogy mi valójában nem tarottuk el a két szülőt, hiszen messze laknak tőlünk, és a nagyszülőknek ez a végakarata.. Általában mekkora eséllyel tudnak jogosan kiharcolni maguknak ez esetben a reménybeli örökösök köteles részt?

Sándor81 # 2008.12.04. 13:32

Még valami. Ha ezt szülőkkel megkötjük az ő tudtuk nélkül, hogy támadhatják meg színlelt szerződéssel?? A reménybeli örökösök ha ezt e formában megtámadják automatiksan jár nekik a köteles rész? Ez kissé nevetséges lenne, hiszen látogatni sem látogatják a nagyszülőket. Két fiú unokáról van szó, egyik büntetett előéletű volt, a másik szintén naplopó. Két igen nagy értékű ingatlanról van szó Budapesten egy 60 illetve egy 25 milliósról. Mégis mi a legmegfelelőbb ez esetben, hogy őket kizárjuk?

Sándor81 # 2008.12.04. 13:32

Még valami. Ha ezt szülőkkel megkötjük az ő tudtuk nélkül, hogy támadhatják meg színlelt szerződéssel?? A reménybeli örökösök ha ezt e formában megtámadják automatiksan jár nekik a köteles rész? Ez kissé nevetséges lenne, hiszen látogatni sem látogatják a nagyszülőket. Két fiú unokáról van szó, egyik büntetett előéletű volt, a másik szintén naplopó. Két igen nagy értékű ingatlanról van szó Budapesten egy 60 illetve egy 25 milliósról. Mégis mi a legmegfelelőbb ez esetben, hogy őket kizárjuk?

Köszönettel: Bodnár Sándor

ObudaFan # 2008.12.04. 13:59

Ahhoz, hogy a szerződés érvényes legyen, ügyvéd, vagy közjegyző ellenjegyzése kell. Ettől még a színleltségre hivatkozva meg lehet támadni.

Sándor81 # 2008.12.04. 14:12

Értem! Köszönöm a választ! Esetleg az esélyeinkről eshet szó? Vagy viszonylag nehéz dolguk lesz, hogy a rájuk eső köteles részt megkapják..

Köszönettel!

ObudaFan # 2008.12.05. 19:50

Esélyeket tippelni így, interneten keresztül lehetetlen.

Sándor81 # 2008.12.10. 07:21

Amit szeretnék még tudni, hogy két eltartó is eltarthatja az eltarottakat? Vagyis így lehet kötnie testvérpárnak szerződést az örökhagyókkal?

Köszönöm: Sándor

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.10. 07:49

Persze.

Jutika # 2008.12.19. 13:31

A kérdésem a következő lenne:
Ketten vagyunk testvérek. Testvérem édesapámmal nem törödik, ezért én és édesapám eltartási szerződést köttöttünk kb. 2 hónapja. Időközben azonban édesapámat felvették a szociális otthonba. Az otthonba kerülés ellen édesapámnak nincs kifogása, tehát nem kényszerítem, hogy elmenjen, de ő úgy gondolja, hogy az állapota miatt jobb lenne neki az otthonba.
Igy a tartási szerződés érvényét veszti? /édesapám nem akarja felbontani/ illetve megtámadhatja a testvérem ? Természetesen édesapámat az otthonba is folyamatosan fogjuk látogatni és amikor kedve lessz "szabadságra" is haza fogjuk hozni.

monalisa1 # 2008.12.19. 13:40

Bocs, de én alapból más problémát látok: amíg apukád a lakásában ingyen lakott stb., ezzel szemben egy otthonban ma már komoly rendszeres havi fizetni való van - és mint "tartási szerződés" neked kell azt a beköltözésétől teljesíteni., a nyugdíja fillérre megmarad ill. szabadon gazdálkodhat vele.

Monalisa
laikus hozzászóló

Jutika # 2008.12.19. 13:46

Valóban megmaradna a nyugdíja és avval ő szabadon rendelkezik illetve hozzájárul a tartásához a szerződés szerint. Ez összeg szerűen nincs meghatározva. Viszont ő úgy döntött, hogy az egész nyugdíjával rendelkezzünk mi. Ez gyakorlatban az fogja jelenteni, hogy abból fizetjük ki az otthon díját és amig nem emelnek árakat addig elég is a nyugdíja rá és marad 10000,-Ft zsebpénze.

monalisa1 # 2008.12.19. 13:46

Természetesen megtámadható egy tartási szerződés, csak legyen kellően megalapozott... (Gondolom talál ügyvédet aki megfelelően kioktatja és eljár a bíróságon is a tesód érdekében.) Vélem az ingatlan nem kevés pénzt képvisel, de pár milliót bizonyára mindenképpen - hát EZÉRT már "ölre mennek" szoktak menni a testvérek.

monalisa1 # 2008.12.19. 13:50

Még egy idősek otthon titulusú intézményben is ma már 50-70 ezer forint/hó a fizetni való, jó ezt előre tisztázni az igazgatóságon.

ObudaFan # 2008.12.19. 16:19

Ez nehéz kérdés: önmagában a szerződés nem teljesítése miatt majd az örökösök nem léphetnek fel, legfeljebb most az eltartott, de ha ő maga vonul otthonba, akkor ő sem alappal. Ugyanakkor az örökösök megpróbálhatnak színleltségre hivatkozni, és ezt ugyan nem bizonyítja az otthonba vonulás, de azért kiindulópont lehet a bizonyításához.

Jutika # 2008.12.20. 13:21

Színleltség bizonyítása esetén mi történik?
A köteles rész jár a másik testvérnek?