Eltartási szerződés megtámadása


monalisa1 # 2007.09.26. 22:35

... az idős/beteg szüleit

Azoli # 2007.09.27. 05:11

Tisztelt Fórum!
Rokonom több éve nem kap semmilyen jogon segélyt, ellátást, mert sem munkája, sem magymértékű egészség károsodása nincs. A felesége súlyos - hosszantartó ápolással járó betegségben meghalt 2003-ban. Kb 1 évig a betegség súlyos stádiumában a hölgy a szüleihez költözött, de nem váltak el a férjétől. A férje látogatta és sokszor kísérte a Klinikára, kezelésre. Eddig nem merült fel a rokonomban az, hogy ezek után járhat-e részére valami, az özvegyi jog alapján. Kérem, közöljék, hogy egy 51 éves ellátás nélkül tengődő ember kaphat-e valamilyen jogon anyagi kárpótlást ( özvegyi nyugdíj) elvesztett házastársáért? Lehetséges-e, hogy ebből a jogából ki lehetett volna "tagadni" a többi rokon által?
A lakásról lemondott a békesség kedvéért, ezzel tanusított a nagy fájdalomban önzetlenséget.
Tisztelettel:

ObudaFan # 2007.09.27. 19:07

Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje külön élő személynek ideiglenes özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.

Azoli # 2007.10.01. 10:39

Köszönöm!
Akkor azt kérdezném, hogy a munkanélküli férjnek az elhalálozott felesége után ( aki 45 éves volt és közalkalmazottként sokáig fizette a nyugdíj járulékot ) , jár-e bármilyen segély, vagy járadék más címen? Akár csak ideiglenesen is....? Igaz, hogy jó pár év eltelt azóta, hogy nem járt utánna e jogának, esetleg ez a jog el is évülhetett?
Tisztelettel!

monalisa1 # 2007.10.01. 13:40

A házastárs elhalálozását követő 12 hónapon belül kérhető az ideiglenes özvegyi nyugdíj, melnyek összege az elhunyt fizetésének/nyugdíjának 60%-a.

Az állandó özvegyi nyugdíj iránti jogosultság akkor éled fel amikor a túlélő özvegy saját jogon nyugdíjas lesz, vagy ha már korábban esetleg rokk.nyugdíjas lesz. Az áll.öv.nyugdíj 30%, és mindadig tart - akár élethosszíg is - amig közben új házasságot esetleg nem köt, onnantól megszünik a folyósítás.

ObudaFan # 2007.10.01. 13:49

Az állandó özvegyi nyugdíjra való jogosultság csak akkor éled fel, ha a házastárs 10 éven belül éri el a nyugdíjkorhatárt, vagy lesz rokkant, ami itt nem valószínű. Maradjunk annyiban, hogy ideiglenes özvegyi nyugdíj járhat.

Szeniko # 2007.10.01. 15:55

Kedves Monalisa!

Távol álljon tőlem, hogy azt gondoljam, hogy azért amiért nagybátyámék nem látogatták a nagyszüleimet, ne kapjanak semmit - én csak annyit szeretnék, hogy én megkapjam azt ami törvényesen járna, se többet, se kevesebbet..
Ugyanezeket, amiket írtál, már végiggondoltuk, csak reménykedtem hátha van vmi kiskapu.... :( Azért rémes, hogy van olyan szerződésforma, amivel a törvényes örökösöket ki lehet semmizni. Én még a kötelesrésszel is kiegyeznék a Nagymamám részéből.
Azt egyébként megtehetem, hogy nem járulok hozzá a lakás értékesítéséhez - "dögöljön meg a szomszéd tehene is" alapon? Körben meg alkudozni velük, hogy jobban járnak, ha kifizetnek?

ObudaFan # 2007.10.01. 16:35

Ha jól értem, a lakás fele a tiéd öröklés útján. Az ő 50%-uk értékesítéséhez ekkor sem kell a te hozzájárulásod, de van elővásárlási jogod.

edinakocsis # 2008.05.05. 09:21

Tisztelt Fórum!

S.o.s. segítséget szerték kérni! Röviden a történet:
A szüleim elváltak 6 éve, de mivel a közös családi házat nem tudták eladni, a mai napig egy fedél alatt élnek, nem túl jó viszonyba. A nagyapám meghalt és az apai nagymama is velük él. Apám azzal fogadott hogy ő nem tud másodmagára takarítani, mosni, ezért eltartási szerződést akar kötni valakivel és engem kizárna az örökségből! Én, mivel a férjemmel külön élünk, nem tudok nap mint nap ott lenni és segíteni. Egyedüli gyerek vagyok, tehát haláluk után a ház az enyém lenne. A kérdésem az, hogy megteheti-e ezt,ha a ház nem egyedül az ő nevén van, hanem édesanyámén is és ő természetesen nem egyezik ebbe bele.
A válasz előre is köszönöm!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.05. 19:01

A tulajdonrészére köthet.

pasthine # 2008.08.12. 16:23

T.Fórumozók

eltartási és örökösödési szerződéssel ki lehet-e semmizni a törvényes örököst?

A történet röviden:

Az unokaöcsém eltartási szerződést kötött a nagymamámmal a városban lévő telkes ingatlanáért feleségével együtt.
Megjegyzem nem messze volt a régi lakásuk kb 1000 m re, de odaköltöztek sőt még toldtak is az ingatlanhoz hogy külön lakhassanak.
24-24/100 ad illetősséggel eltartás címén rájuk ruházta, a fennmaradó 52/ 100 ad illetőséget öröklési szerződés címén, melyet a nagymama halálával szerezhetnek meg.
Nagymama 2008 júniusában meghalt 100 éves volt és nagyon aktív.Én nem tudtam a szerződésről mélyen hallgattak mindenről(200 km re lakok tőlük), tudom mindent a vagyonáért tettek.Édesanyám halála után a jogos örökös én lennék, de nem tudom hogy van-e jogosultságom a vagyonra.A szerződés dátuma 1995 ápr.
A közjegyző által szereztem tudomást az eltartási és öröklési szerződésről, melynek fénymásolatát elküldte részemre,azonban egyik részről sincs se tanú se aláírás az eltartó és az eltartott részéről sem, véleményem szerint így nem érvényes szerződés és a közjegyző lebélyegezte aztán így elküldte nekem mint érvényes szerződést.
Még az is kétséges hogy ki volt az eltartó valójában és ki az eltartott mivel nagymamám nyugdíja igen figyelemre méltó volt, nem volt rászorulva az eltartóra.

A köteles rész meg illet -e engem,vagy megtámadhatom -e az eltartási és öröklési szerződést?
Kérem segítsenek nekem ebben!

ObudaFan # 2008.08.12. 19:19

Ha tudja bizonyítani a szerződés színleltségét, akkor jár a kötelesrész, ha nem, akkor nem.

alovererus # 2008.08.12. 20:51

Adott egy tartási szerződés. Az eltartott egészségi állapotára tekintettel öregek otthonába került, szakemberek ápolják. Az eltartott gondnokság alá került, korlátozottan cselekvőképes. Az eltartó eddig a tartási szerződés szerint az eltartott nyugdíját felhasználta a felmerülő költségekre és azt kiegészítette, mivel az eltartott minimális nyugdíjat kap. A gondnokság alá helyezés nemrég történt meg, a gondnok a tartási szerződés módosítását kéri, az eltartott nyugdíjával kapcsolatban, hogy azt ne lehessen az öregek otthonának utalni és az eltartó a teljes költségeket saját zsebből vállalja. Jelenleg az eltartó a nyugdíjat is belepótolja az otthonnak fizetendő díjba.
Mit tehet az eltartó, hiszen a tartási szerződésben korábban rögzítésre kerültek a tartás feltételei? Köteles-e a tartási szerződést módosítani? Ha igen akkor mi lehet számára az optimális megoldás?
Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2008.08.12. 21:28

Nem az eltartó oldaláról változtak meg a tartás körülményei, tehát ha önkéntesen nem vállalja a szerződés módosítását, akkor arra nem kényszeríthető.

Tudomásom szerint egy otthonba kerülésnek feltétele, hogy a beköltöző mindenkori nyugdíját/járadékát a továbbaikban az intézet számlájára KELL utalni, és a gondozásért fizetendő összeg esetleges különbözetét a hozzátartozó ill. eltartó köteles rendszeresen kipótolni. Ezen felül x ft/hó költőpénz biztosítható - belátás szerinti összegben.

Minden eltartási szerződés "szerencseszerződés".

Monalisa
laikus hozzószóló

monalisa1 # 2008.08.12. 21:47

Az intézet azért követeli meg, hogy a bentlakók nyugdíja/járandósága a továbbaikban az ők bankszámlájukra kerüljön hivatalosan, mert ha semmi más de az a pénz legalább "megvan", ezzel szemben egy családtag és/vagy eltartó onnantól kezdve esetleg "elfeledkezne" a rendszeres fizetésről.

reginaaaa # 2008.08.29. 06:37

Segítséget szeretnék kérni, hogy a nagymamám ( apukám édesanyja) rám szeretné hagyni a vagyonát.Az eltartási szerződés a legmegfelelőbb mód rá, hogy ne tudják megtámadni? Apukám meghalt, mamámnak még van két gyermeke .A mamám azt szeretné, hogy az enyém legyen és hogy ne lehessen ezt megtámadni.Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.29. 06:58

.Az eltartási szerződés a legmegfelelőbb mód rá, hogy ne tudják megtámadni?
Nem. Az eltartási szerződés a legmegfelelőbb arra, hogy valósággal kiprovokálja a megtámadást.
A legjobb, ha nem próbálnak trükközni, hanem a valós akaratnak megfelelő okirat készül. Ez esetben végrendelet.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.29. 07:08

Lehetőleg közjegyző előtt.

ObudaFan # 2008.08.29. 09:59

Szerintem ügyvédként ne reklámozzuk a közjegyzőket. :)

Valójában egy ügyvéd által készített végrendelet is el tudja érni ugyanazt a hatást, mint egy közvégrendelet.

ZSZSZS # 2008.09.03. 13:56

A tartási szerződést a teljes hatályú hagyatékátadó végzés után (mondjuk 1 évvel később) is meg lehet támadni,
vagy jogorvoslat a hagyatéki eljárás során, illetve az IM rendeletben feltüntetett 15 napig van helye?

ZSZSZS # 2008.09.03. 14:23

Elnézést, közben megtaláltam:)

A teljes hatályú jogerős hagyatékátadó végzés az abban megjelölt örökösnek e minőségét és örökségének a tárgyát igazolja mindaddig, amíg a bíróság jogerős határozattal - anélkül, hogy új hagyatéki eljárás lefolytatására kerülne sor - másként nem dönt. A hagyatékátadó végzésnek anyagi jogereje nincs, ezért bármely érdekelt esetleges öröklési igényét perben utóbb is érvényesítheti.

ObudaFan # 2008.09.03. 18:23

Ha feltételezzük, hogy nem helyesen használod a jogi terminológiát, és a semmisség megállapítását szeretnéd kérni, akkor arra lehetőség van.

tivon # 2008.09.03. 19:21

Sziasztok!
Miképpen lehet megtámadni egy tartási szerződést?Hogy, lehet e valaki eltartó ha az ő jövedelme csak 27 eFt,míg az eltartotté 80 eFt volt?A tartási szerződést ma láttam elöször amit idén márc 20.-án csináltak. Az aláírás szerintem nem a nagymamáé.Mert az eltartó és eltartott aláírása szinte megegyezik.Hol lehet írásszakértőt kérni és mibe kerülne?A nagymamám május elején meghalt,de ő már hónapok óta nem volt mindig tiszta.Így,hogy csinálhatott egy ügyvéd szerződést?Az 5 testvérből 1 az eltartó, így az ingatlan 50%-át ráírták.vagyis a végén 60% az övé.A szerződésben az áll,hogy legalább 10 éve eltartja.(Az eltartó évtizedek óta nem dolgozik,mert egy lumpec)

Köszi: Tivon

ObudaFan # 2008.09.04. 09:42

A bírósághoz kell keresetet ebnyújtani, kérni szakértő kirendelését.

corvinus # 2008.10.22. 10:15

Sziasztok!

Segítség kellene, adott egy tartással vegyes életjáradéki szerződés osztatlan közös tulajdonú ház 23 százalékára. Jelenleg bíróság előtt a semmisség iránti kérelem, de hosszadalmas az ügymenet. Az eltartó bejelentkezne és beköltözne. De hova?
Van törvényes út a jogerős ítéletig ennek a megakadályozására?

kösz a segítséget, corvinus