EVÁ - s Bt vásárlás félelmek


Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 22:36

Azigaz. De a büntetőjogi felelősségrevonástól való félelem komoly visszatartó erő lehet.

ObudaFan # 2006.11.23. 17:14

Ezzel az a baj, hogy a bank felé nem hatályos. :)

Egyetlen biztosíték az, ha a kilépő tag továbbra is elérhető, és van is vagyona arra az esetre, ha valami gond van. Jó eszköz lenne valamilyen jelzálogjog, de kötve hiszem, hogy ilyen feltételekkel létrejönne a szerződés.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 14:10

Talán ha a belépéssel módosítanátok az alapító szerződést, meghatározott többséggel meghoott közgyűlési határozathoz kötve egy bizonyos összeget meghaladó hitel felvételét.

mpeter22 # 2006.11.23. 11:43

Igen, a mérlegből kiderül, de sajnos az a lehetőség fenn áll, hogy miután megkérjük a mérleget, utána veszi fel a bankhitelt (még a szerződéskötés előtt)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 10:23

Szokásos ilyen nyilatkozatot a kötendős szerződésbe belefoglalni (teljeskörűségi nyilatkozat). De nyilván kértetek friss mérleget. Ha nem hamis, akkor abból ki kell derülnie a valós pénzügyi és vagyoni helyzetnek.

mpeter22 # 2006.11.23. 09:28

Köszönöm a gyors választ! :)

Akkor célszerű kültagként belépni, és majd csak ő kilépése után (vagy azzal egy időben) válni beltaggá (mivel őt üzletvezetésre fel nem jogosított kültaggá minősítjük, eddig mindenki kültag lenne a Bt-ben)
Egyébként érdemes-e ügyvéd előtt nyilatkoztatni a jelenlegi beltagot, hogy a belépés pillanatában nincs olyan hitel, tartozás amiről nem tájékoztatott, vagy ennek nem sok értelme van?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.23. 09:18

Elég jót vitáztunk abban a fórumban, és az is kiderült, hogy az APEH álláspontja nem biztos, hogy megengedő lesz. Szóval csak óvatosan.

Ami a konkrét kérdést illeti. A csak időlegesen maradó régi tag státuszát át lehetne változtatni kültaggá, méghozzá üzletvezetésre fel nem jogosított kültaggá. (Ez a főszabály egyébként.) Egyébként meg - ha az új tagok kültagok - amíg ő a beltag, a bt vagyonának elégtelensége esetén magonvagyonával is felel a tartozásokért. Plusz a büntetőjogi felelősség a sikkasztásáért, hűtlen kezelésért.

mpeter22 # 2006.11.23. 09:06

Tisztelt Szakértők!

A helyzet a következő:
Szeretnénk EVÁs Bt-t vásárolni, és továbbra is EVÁs-ként szeretnénk üzemeltetni. Ez a http://www.jogiforum.hu/forum/40/9403 fórum bejegyzés alapján úgy tűnik hogy lehetséges is.

A jelenlegi beltagnak és kültagnak idén benn kell maradnia ahhoz, hogy ha idén ketten belépünk, a Bt evás maradhasson. Õk jövőre léphetnek ki, akkor léphet be a harmadik tag.

Félelmünk a következő: A jelenlegi tag (még mielőtt belépünk, de már tud a belépési szándékról) banki hitelt vesz fel, és erről nem tájékoztat. Jövőre kilép, és nekünk kell visszafizetnünk a pénzt (amit persze zsebre rakott).
Ez mennyire lehetséges? Illetve mennyire van realitás alapja. Ha igen, van-e valami bevett szokás ennek kivédésére?